Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR324832
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR324832/1
Regeling vervallen per 01-05-2015
Reglement Adviesraad Sociaal beleid Nuenen
Geldend van 01-07-2011 t/m 30-04-2015
Intitulé
Het reglement Adviesraad Sociaal beleid NuenenInleiding:
De Wet maatschappelijke ondersteuning regelt de wijze waarop de gemeenten door middel van maatschappelijke ondersteuning een zorgzame samenleving moeten bevorderen. Maatschappelijke ondersteuning bestaat uit activiteiten die het mogelijk maken dat mensen mee doen in de samenleving. Op het stuk van maatschappelijke ondersteuning onderscheidt de wet negen prestatievelden. Andere terreinen van gemeentelijk maatschappelijk beleid betreffen de Wet werk en bijstand, de Wet investeren in jongeren, de Wet leerlingenvervoer en de Wet sociale werkvoorziening. Betreffende de Wmo en de andere hiervoor genoemde beleidsterreinen bestaan verschillende gemeentelijke adviesraden waarvan de werkzaamheden elkaar overlappen. Door de oprichting van één adviserend orgaan dat het geheel van het gemeentelijk maatschappelijk beleid bestrijkt, wordt het mogelijk de vereiste kennis van de verschillende beleidsterreinen te bundelen en te komen tot een meer gestructureerd en eenduidig advies aan de gemeente.
Gezien de door de raad van gemeente Nuenen vastgestelde Verordening Adviesraad Sociaal beleid Nuenen en gelet op
- -
artikel 84 van de Gemeentewet;
- -
artikel 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning;
- -
artikel 47 Wet werk en bijstand;
- -
artikel 12 lid 1 d van de Wet investeren in jongeren en
- -
artikel 2 lid 3 van de Wet sociale werkvoorziening
wordt met ingang van 1 juli 2011 de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen benoemd met in achtneming de regels opgenomen in dit reglement.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
- a.
Wet maatschappelijke ondersteuning: Wmo
- b.
Wet werk en bijstand: WWB
- c.
Wet investeren in jongeren: Wij
- d.
Wet sociale werkvoorziening: Wsw
- e.
De gemeente: de gemeente Nuenen
- f.
De gemeenteraad: de raad van de gemeente Nuenen
- g.
Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen
- h.
Gemeentelijk sociaal beleid: beleid van de gemeente op het gebied van de onder a tot en met d genoemde wettelijke regelingen.
- i.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen: adviesorgaan als bedoeld in artikel 11 en 12 Wmo, artikel 47 Wwb, artikel 12 lid 1 Wij en artikel 2 lid 3 Wsw ingesteld door het college, conform de door de raad vastgestelde regels.
- j.
Voorzitter Adviesraad Sociaal beleid Nuenen: de door het college als voorzitter van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen benoemde persoon. Deze hoeft niet afkomstig te zijn uit een van de hieronder genoemde sectoren.
- k.
Sectoren: de in het kader van het gemeentelijk sociaal beleid te onderscheiden aandachtsgebieden waarover de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen om advies gevraagd zal worden of advies over zal uitbrengen zijn:
- 1.
minima waaronder allen met een inkomen op bijstandsniveau of door hogere bijzondere kosten een minimaal te besteden inkomen,
- 2.
schuldhulpverlening,
- 3.
het diaconaal werk van de Nuenense Kerkgenootschappen,
- 4.
mensen met een lichamelijke en/of zintuiglijke en/of verstandelijke beperking,
- 5.
jeugd, jongeren
- 6.
(leerlingen)vervoer,
- 7.
de zorg waaronder huishoudelijkehulp,
- 8.
vrouwenopvang,
- 9.
maatschappelijke opvang,
- 10.
psychosociale hulp,
- 11.
mantelzorg,
- 12.
sociaal beleid aangaande ouderen,
- 13.
sport,
- 14.
vrijwilligerswerk,
- 15.
welzijnswerk, waaronder opbouwwerk,
- 16.
leefbaarheid in wijken en buurten en
- 17.
sociale werkvoorziening.
- 1.
-
De sectoren worden geacht zowel de prestatievelden zoals aangegeven in artikel 1 van de Wmo volledig af te dekken als de beleidsterreinen van het cluster Sociale zaken
- l.
Burgerparticipatie: in het kader van deze verordening wordt verstaan onder burgerparticipatie het (tijdig) betrekken van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen bij de voorbereiding van besluitvorming in het kader van het gemeentelijke beleid.
- m.
Belangenorganisaties: organisaties die binnen hun doelstelling (ook) de behartiging van de belangen van de genoemde sectoren opgenomen onder j hebben.
Artikel 2 Reikwijdte
Dit reglement is van toepassing op de door het college ingestelde Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
Artikel 3 Doelstelling burgerparticipatie
Het realiseren van de participatie van de burger bij de voorbereiding van het tot standkomen van beleid op het gebied van de genoemde sectoren in artikel 1 onder k. In het kader van burgerparticipatie dienen de gebruikers/vragers of diens vertegenwoordigers van de in artikel 1 onder k genoemde sectoren betrokken te worden.
Artikel 4 Taken Adviesraad Sociaal beleid Nuenen
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen heeft in het kader van burgerparticipatie/-inspraak de volgende taken:
- a.
het verstrekken van gevraagd en ongevraagd adviezen zoals bedoeld in artikel 5 lid 3 onder a aan het college over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid vanuit de belangen van de vragers en gebruikers;
- b.
het op een actieve wijze verzamelen van relevante informatie om genoemde adviesfunctie zo goed mogelijk te kunnen voeren;
- c.
het bevorderen van overleg en samenwerking binnen de gemeente met belangenorganisaties die uit eenzelfde of een gedeeltelijk dezelfde doelgroep hun oorsprong hebben.
Artikel 5 Bevoegdheden
-
1. Initiatiefrecht
- a.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen heeft de bevoegdheid alle aangelegenheden betreffende het gemeentelijk sociaal beleid, in het periodiek overleg met de wethouder en/of contactambtenaar aan de orde te stellen.
- b.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen stelt jaarlijks voor 1 april in overleg met de portefeuillehouder Sociale Zaken en Welzijn, op basis van de gemeentelijke jaarplanning met betrekking tot de besluitvorming aangaande gemeentelijk sociaal beleid, een activiteitenplan van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen op.
- c.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen heeft de bevoegdheid om voor een goede invulling van zijn taakstelling in voorkomende gevallen gebruik te maken van externe deskundigheid, met inachtneming van artikel 11.
- a.
-
2. Informatierecht
- a.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen wordt door het college geïnformeerd over de resultaten van klanttevredenheidsonderzoeken, enquêtes en klachtenrapportages.
- b.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen krijgt van het college gevraagd en ongevraagd tijdig alle informatie die hij voor de uitoefening van zijn taken, zoals in dit reglement omschreven, nodig heeft, tenzij enig wettelijk voorschrift de verstrekking daarvan in de weg staat.
- a.
-
3. Adviesrecht
- a.
De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen heeft adviesrecht vanaf de beleidsvoorbereiding.
- b.
Het college stelt de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen op een zodanig tijdstip in de gelegenheid advies uit te brengen dat dit meegenomen kan worden bij de besluitvorming. Het college geeft van tevoren de op de besluitvorming ter zake doende financiële, juridische en beleidsmatige kaders aan. Indien het college om advies vraagt, wordt het advies binnen zes weken schriftelijk uitgebracht.
- c.
Het college geeft binnen zes weken een beargumenteerde schriftelijke reactie op een uitgebracht advies.
- d.
Ondertekening van adviezen aan het college geschiedt door de voorzitter en de secretaris.
- a.
Artikel 6 Besluitvorming
-
1. Tot besluitvorming wordt slechts overgegaan indien tenminste tweederde van de leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen aanwezig is.
-
2. De besluiten van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen worden bij meerderheid van de stemmen van de aanwezige stemgerechtigden genomen.
-
3. Indien bij het nemen van een besluit over een zaak door geen van de aanwezige leden stemming wordt gevraagd, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.
-
4. Stemming over zaken geschiedt mondeling, stemming over personen schriftelijk.
-
5. Indien bij stemming over een zaak in een vergadering de stemmen staken wordt het voorstel in een volgende vergadering opnieuw aan de orde gesteld.
-
6. Indien bij stemming over een persoon in een vergadering de stemmen staken wordt in dezelfde vergadering een herstemming gehouden.
-
7. De leden onthouden zich van deelneming aan het advies- en besluitvormingsproces inzake keuzen, voordrachten of aanbevelingen die hen persoonlijk aangaan.
Artikel 7 Samenstelling en omvang
-
1. De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen bestaat uit minimaal 13 en maximaal 17 personen (inclusief de voorzitter).
-
2. In de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen zijn alle sectoren, zoals genoemd onder artikel 1 lid k, vertegenwoordigt. Door de grote overlap binnen de sectoren zal een vertegenwoordiger in de praktijk meerdere sectoren vertegenwoordigen. Hierbij dient steeds een zo veel mogelijk gelijke verdeling in de vertegenwoordiging van de verschillende sectoren in acht te worden genomen.
-
3. De leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen dragen zorg voor het onderhouden van communicatie met de sectoren die ze vertegenwoordigen.
-
4. De leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen hebben affiniteit met en/of deskundigheid verkregen door eigen ervaring of (vrijwilligers)werkervaring met een of meer genoemde sectoren.
-
5. De leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen dragen uit hun midden een voorzitter voor, kiezen een vicevoorzitter en een secretaris.
-
6. De voorzitter en secretaris vertegenwoordigen de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen en onderhouden het contact met de ambtelijke secretaris.
-
7. Deskundigen of vertegenwoordigers van groepen, zowel gemeentelijk als extern, kunnen per onderwerp worden uitgenodigd in de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
Artikel 8 Aanbeveling en zittingsduur
-
1. De leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen evenals de voorzitter worden benoemd door het college op aanbeveling van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
Zij dienen aan de volgende eisen te voldoen:
- a.
woonachtig zijn in of aantoonbare binding hebben met de gemeente Nuenen;
- b.
betrokken zijn bij activiteiten in tenminste één van de sectoren genoemd in artikel 1 onder j.
- c.
kennis en inzicht bezitten om, samen met de andere leden, de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen in staat te stellen:
- ·
om meer inzicht te verwerven in alle genoemde sectoren en
- ·
zich dienaangaande eigen gefundeerde meningen te vormen en op grond daarvan beleidsmatige adviezen te geven.
- ·
- a.
-
2. Voor te dragen kandidaten voor de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen worden aangezocht door een door de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen samen te stellen selectiecommissie bestaande uit ten hoogste vijf leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
-
3. De leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen worden benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen eenmaal voor eenzelfde periode herbenoemd worden.
-
4. Ieder kalenderjaar treedt voor 1 juli van elk jaar, met uitzondering van de voorzitter, volgens een door de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen opgesteld rooster een vierde van de leden af. Elk nieuw benoemd lid neemt op het rooster de positie in van degene voor wie hij/zij in de plaats komt.
Artikel 9 Onverenigbaarheid functies en beëindiging lidmaatschap Adviesraad Sociaal beleid Nuenen
-
1. Het lidmaatschap van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen eindigt door:
- a.
het aflopen van de zittingsperiode;
- b.
overlijden;
- c.
aftreden op eigen schriftelijk verzoek;
- d.
het niet langer voldoen aan het vereiste van artikel 8 lid 1 sub a;
- e.
onder curatele stelling of
- f.
door het verlies van de hoedanigheid waarin werd benoemd.
- a.
-
2. Bij ernstig disfunctioneren van een lid van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen kan de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen besluiten het college te verzoeken om het desbetreffende lid uit zijn lidmaatschap van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen te ontslaan. Voor dit besluit is een meerderheid van tweederde van het aantal stemgerechtigde leden vereist.
-
3. In tussentijdse vacatures wordt zo mogelijk binnen drie maanden voorzien.
-
4. Onverenigbare functies voor de leden van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen zijn:
- -
vertegenwoordigers van een politieke partij in Nuenen;
- -
ambtenaren van de gemeente Nuenen;
- -
leden van wijk- en dorpsraden en
- -
functies binnen een (commerciële) organisatie die direct belang heeft bij de dienstverlening aan de doelgroepen van de Wmo.
- -
-
5. Niet tot de taak van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen behoort het adviseren over aangelegenheden van individuele personen.
Artikel 10 Vergaderingen en overleg
-
1. De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen vergadert periodiek met een minimum van zesmaal per jaar. De vergaderingen zijn openbaar en er wordt naar gestreefd de vergaderingen voor een ieder toegankelijk te maken.
-
2. Van iedere vergadering wordt verslag gemaakt door de ambtelijke secretaris. Dit verslag wordt na vaststelling openbaar gemaakt.
-
3. Tussen de wethouder en de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen vindt overleg plaats indien en zodra één of beide van deze partijen daaraan behoefte hebben.
-
4. Naast de ambtelijke secretaris is er altijd een ambtenaar van de afdeling Sociale Zaken en Welzijn bij de vergadering aanwezig.
Artikel 11 Faciliteiten en ondersteuning
-
1. Het college benoemt een ambtelijke secretaris voor de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
-
2. De gemeente zorgt er voor dat de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen kan beschikken over vergaderruimte in het gemeentehuis en over financiële middelen die noodzakelijk zijn om de in dit reglement geformuleerde taken naar behoren te kunnen uitvoeren.
Artikel 12 Jaarverslag
Jaarlijks vόόr 1 april maakt de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen een inhoudelijk en financieel verslag van de werkzaamheden over het afgelopen jaar, inclusief evaluatie en biedt deze het college aan.
Artikel 13 Slotbepalingen
-
1. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het college na overleg met de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
-
2. De Adviesraad Sociaal beleid Nuenen verstrekt aan het college alle gewenste informatie over zijn werkzaamheden.
-
3. Opheffing van de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen kan slechts geschieden bij besluit van het college na de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen gehoord te hebben.
-
4. Aanvullingen en wijzigingen van dit besluit worden vastgesteld door het college na overleg met de Adviesraad Sociaal beleid Nuenen.
Artikel 14 Titel en inwerkingtreding
-
1. Dit reglement kan worden aangehaald als reglement Adviesraad Sociaal beleid Nuenen Nuenen.
-
2. Dit reglement treedt in werking met ingang van 1 juli 2011.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 21 juni 2011
burgemeester en wethouders van Nuenen,
de secretaris, drs. P.T.O. van Laarhoven-Rovers
de burgemeester, mr. W.R. Ligtvoet.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl