Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR323259
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR323259/1
Regeling vervallen per 01-01-2018
Algemene regel waterkering: plaatsen en behouden van kleine bouwwerken en objecten
Geldend van 01-01-2014 t/m 31-12-2017
Algemene regel waterkering: plaatsen en behouden van kleine bouwwerken en objecten
Artikel 1 Criteria
Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid, van de Keur, voor het aanleggen, of behouden van kleine bouwwerken of objecten voor zover:
- 1.
het bouwwerk of object wordt aangelegd buiten de kernzone;
- 2.
voor het egaal maken van het maaiveld een aanvulling van minder dan 3 m³ noodzakelijk is;
- 3.
het bouwwerk of object een maximaal oppervlak heeft van 10 m²;
- 4.
het bouwwerk of object niet hoger wordt dan 2,5 m;
- 5.
het bouwwerk of object in zijn geheel verwijderbaar of eenvoudig demontabel is;
- 6.
het bouwwerk of object geen belemmering vormt voor het beheer en onderhoud van de waterkering.
Artikel 2 Voorschriften
Degene die kleine bouwwerken of objecten aanlegt of behoudt als bedoeld in artikel 1:
- a.
ontgraaft voor het aanbrengen van de fundering van het bouwwerk of het object maximaal 30 cm ten opzichte van het bestaande maaiveld;
- b.
gebruikt voor de vloer van het bouwwerk of object tegels met een grootte van maximaal 30 bij 60 cm;
- c.
wijzigt of verwijdert het bouwwerk of object op eigen kosten op eerste aanzegging van het bestuur indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van beheer-, of onderhoudshandelingen door het waterschap of anderszins in het belang van de waterstaat.
Artikel 3 Melding
- 1.
Degene die kleine bouwwerken of objecten als bedoeld in artikel 1, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.
- 2.
De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:
- a.
naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;
- b.
het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;
- c.
gegevens over het aan te leggen werk;
- d.
de aard van de werkzaamheden;
- e.
een situatietekening;
- f.
een dwarsprofieltekening van de werken in combinatie met de waterkering.
- a.
- 3.
De melding is geldig voor 1 jaar.
-
Artikel 4 Overgangsrecht
- 1.
Indien het aanleggen of behouden van kleine bouwwerken of objecten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.
- 2.
Indien het aanleggen of behouden van kleine bouwwerken of objecten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.
- 3.
Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingsplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.
Toelichting
Kader
Op grond van artikel 3.2, eerste lid, van de keur is het verboden om zonder watervergunning kleine bouwwerken of objecten aan te leggen of behouden op de waterkering en de bijbehorende beschermingszones. Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.
Begripsbepaling
De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regels. Daarnaast wordt in deze algemene regel verstaan onder:
Klein bouwwerk of object: hierbij wordt gedacht aan tuinhuisjes, kippenhokken, tuinhaarden en recreatieve voorzieningen zoals prullenbakken, fietsenrekken en (picknick)bankjes.
Motivering
Het plaatsen van kleine bouwwerken of objecten op het waterstaatswerk of de bijbehorende beschermingszone betreft vanuit waterstaatkundig oogpunt een relatief eenvoudig en veel voorkomend werk. Omdat kleine bouwwerken of objecten verplaatsbaar of eenvoudig demontabel zijn, kunnen deze worden verwijderd of verplaatst indien dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van groot onderhoud of dijkverbetering. De relevante waterstaatkundige belangen kunnen in dit geval voldoende worden gewaarborgd door het stellen van een algemene regel.
Aan realiseren van kleine bouwwerken of objecten op het waterstaatswerk kleven verschillende waterstaatkundige risico’s, in het bijzonder met betrekking tot (noodzakelijke) ontgravingen en eventuele verzakking van de waterkering en/of beschermingszone na aanbrengen van kleine bouwwerk of object. Door de voorwaarden die in dit lid zijn opgenomen worden de risico’s afgedekt.
Aan het realiseren van kleine bouwwerken of objecten in de beschermingszone zijn minder waterhuishoudkundige risico’s verbonden. Desondanks is het in verband met het voorkomen van kwel, piping en de stabiliteit van de waterkering van belang dat er slechts beperkte ontgravingen plaatsvinden.
Voor de stabiliteit van de waterkering is het van belang dat de ingrepen in het waterstaatswerk goed worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het waterschap toezicht kan uitoefenen op de uitgevoerde werkzaamheden aan het waterstaatswerk. Om deze reden is de meldplicht in deze algemene regel opgenomen. De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan.
Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO-water) worden ingediend. Het OlO-water is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.
Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl