De raad van de gemeente Vlissingen;

Geldend van 27-02-2014 t/m heden

Intitulé

De raad van de gemeente Vlissingen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 januari 2014

b e s l u i t :

vast te stellen de navolgende verordening inzake de aanleg en het beheer van particuliere rioolaansluitingen.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1. Algemene Bepalingen

Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen

Hoofdstuk 2. Voorschriften voor de eerste aanleg van een particuliere aansluiting

Artikel 2.1 Aanvraag omgevingsvergunning

Artikel 2.2 Aanleg particuliere aansluiting

Artikel 2.3 Afmetingen rioolaansluiting

Artikel 2.4 Materiaal rioolaansluiting

Artikel 2.5 Aansluiting op hoofdriool

Artikel 2.6 Huisaansluitingen in particulier ontwikkelde uitbreidingsplannen

Hoofdstuk 3. Voorwaarden voor onderhoud van een particuliere aansluiting

Artikel 3.1 Onderhoud/beheer particuliere aansluiting

Artikel 3.2 Vervallen particuliere aansluiting

Artikel 3.3 Melding verstopping/schade aan gemeente

Artikel 3.4 Vergoeding eerder gemaakte kosten

Artikel 3.5 Onderhoud buiten kantooruren

Hoofdstuk 4. Voorwaarden voor de aanleg van een tijdelijke particuliere aansluiting

Artikel 4.1 Algemene voorwaarden

Artikel 4.2 Opheffen tijdelijke aansluiting

Artikel 4.3 Waarborgsom tijdelijke aansluiting

Hoofdstuk 5. Onderhoudswerkzaamheden door gemeente

Artikel 5.1 Werkzaamheden door gemeente aan particuliere aansluitingen

Artikel 5.2 Onderhoud na werkzaamheden door de gemeente

Hoofdstuk 6. Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 6.1 Inwerkingtreding

Artikel 6.2 Overgangsbepaling

Artikel 6.3 Citeertitel

Hoofdstuk 1. Algemene Bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene Bepalingen

Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen

1. Hoofdriool: het gemeentelijk rioolstelsel, met inbegrip van de daartoe behorende rioolgemalen, persleidingen en andere openbare installaties van overeenkomstige aard, welke voor het algemeen nut, met name als verzamel- en transportleiding voor het afvalwater en hemelwater van kolken en particuliere huisaansluitingen dienen.

2. Particuliere aansluiting: de rioolleiding gelegen vanaf/tussen het pand (het huis/gebouw) tot aan de in het openbaar gebied gelegen inlaatconstructie die aansluit op het hoofdriool, welke dient voor de afvoer van het afval- en/of hemelwater van een perceel, inclusief alle daarin opgenomen hulpstukken, als ontstoppingsstukken, sifons, bochten, standpijpen en dergelijke.

3. Afvalwater: te lozen water, waarin al dan niet afvalstoffen als bedoeld in punt 4. voorkomen.

4. Afvalstoffen: verontreinigende of schadelijke stoffen, in welke vorm dan ook, als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet Milieubeheer.

5. College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

Hoofdstuk 2. Voorschriften voor de eerste aanleg van een particuliere aansluiting

Artikel 2.1. Aanvraag omgevingsvergunning

Voordat een particuliere aansluiting kan worden aangesloten op het hoofdriool, moet voor deze activiteit een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.2, tweede lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) worden aangevraagd voor de betreffende aansluiting. De aanvraag moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Hiervoor zijn legeskosten verschuldigd.

Artikel 2.2. Aanleg particuliere aansluiting

De particuliere aansluiting wordt door de gemeente of in opdracht van de gemeente aangelegd. De daadwerkelijke kosten die hiervoor gemaakt worden, worden voor rekening van de aanvrager gebracht;

Artikel 2.3. Afmetingen van particuliere aansluitingen

1. De buizen van een particuliere aansluiting moeten: -minimaal een diameter hebben van 125 mm uitwendig, en maximaal 160 mm uitwendig; -gelegd worden onder voldoende afschot passend bij de toegepaste diameter; -minimaal een gronddekking van 0.60 m hebben.

2. Het college kan ontheffing verlenen van de eisen genoemd in het eerste lid, dan wel aanvullende eisen stellen.

Artikel 2.4. Materiaal rioolaansluiting

Het te gebruiken materiaal moeten zijn:

pvc kwaliteit volgens NEN-EN 1401-1-1:2006 (ontwerp), KOMO-keur klasse SN8, voor (evt. licht verontreinigd) regenwaterriool kleur grijs (RAL 7037);

voor vuilwaterriool de kleur roodbruin (RAL 8023)

Artikel 2.5. Aansluiting op het hoofdriool

De aan te leggen particuliere aansluiting moet worden aangesloten op een inlaat, welke door de gemeente op het hoofdriool is aangebracht.

Artikel 2.6. Huisaansluitingen in particulier ontwikkelde uitbreidingsplannen

Als er sprake is van een particuliere ontwikkeling van een uitbreidingsplan, waarbij de hoofdriolering na voltooiing in beheer komt bij de gemeente, moet per particuliere aansluiting op het dan toekomstige gemeentelijk riool, een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij het college. De kosten van deze vergunning worden genoemd in de Legesverordening van de gemeente Vlissingen. De particuliere aansluiting wordt door het particuliere bedrijf aangelegd en aangesloten, en komt na overdracht van de hoofdriolering aan de gemeente, in beheer bij de rechthebbende. De overige artikelen van deze verordening blijven van kracht.

Hoofdstuk 3.  Voorwaarden voor onderhoud van een particuliere aansluiting

Artikel 3.1. Onderhoud/beheer en afbakening eigendom particuliere aansluiting

De grens van het eigendom van een particuliere aansluiting ligt in Vlissingen daar waar de particuliere aansluiting in het openbaar gebied door de inlaatconstructie overgaat in het grotere geheel, namelijk in het hoofdriool. Deze afbakening van particuliere aansluitingen wordt volgens de Leidraad riolering gehanteerd.

De rechthebbende van een particuliere aansluiting is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van die particuliere aansluiting. Het onderhoud en beheer van een particuliere aansluiting wordt uitgevoerd door de gemeente voor rekening van de rechthebbende.

Onderhoud aan particuliere aansluitingen wordt alleen in geval van meldingen of storingen gepleegd, en uitsluitend om reden van de gemeentelijke verantwoordelijkheid als wegbeheerder. De kosten hiervoor worden aan de rechthebbende in rekening gebracht.

Artikel 3.2. Vervallen particuliere aansluiting

Bij vernieuwing, wijziging of buiten gebruik stellen van een bestaande particuliere aansluiting moet de vervallen leiding door of inopdracht van de gemeente, op kosten van de rechthebbende, worden verwijderd.

Artikel 3.3. Melding verstopping/schade aan gemeente

Verstopping of schade aan een particuliere aansluiting die is veroorzaakt door verzakking van de bestrating of ingroei van boomwortels van bij de gemeente in beheer zijnde bomen, of die anderszins aan de gemeente kan worden toegerekend, moet direct na constatering aan de gemeente Vlissingen worden gemeld. Alleen wanneer door het college is vastgesteld dat één van de genoemde oorzaken de verstopping of schade heeft veroorzaakt, zullen reeds gemaakte en nog te maken kosten, die in direct verband staan met het herstel van deze verstopping of schade, voor rekening van de gemeente komen.

Artikel 3.4. Vergoeding eerder gemaakte kosten

De door particulieren, zonder overleg met de gemeente, gemaakte kosten kunnen niet in rekening gebracht worden bij de gemeente.

Artikel 3.5. Onderhoud buiten kantooruren

Als verstopping en/of schade aan de particuliere aansluiting buiten de openingstijden van de gemeente optreedt, moet de storingsdienst van de gemeente Vlissingen worden gebeld. Een medewerker van deze dienst zal indien er een acute situatie is de noodzakelijke werkzaamheden starten. De kosten worden in rekening gebracht bij de rechthebbende van deze particuliere aansluiting.

Hoofdstuk 4. Voorwaarden voor de aanleg van een tijdelijke particuliere aansluiting

Artikel 4.1. Algemene voorwaarden

Op een tijdelijke aansluiting zijn de hoofdstukken 1, 2 en 3 overeenkomstig van toepassing. Aan de rioolvergunning voor een tijdelijke particuliere aansluiting wordt een termijn verbonden gedurende welke de aansluiting in stand mag worden gehouden. Het college kan de instandhoudingstermijn wijzigen.

Artikel 4.2. Opheffen tijdelijke aansluiting

De aansluiting moet na afloop van de instandhoudingstermijn in opdracht van de gemeente worden verwijderd. Tevens moet de inlaat op het hoofdriool door de gemeente worden afgesloten; de kosten hiervan komen voor rekening van de rechthebbende.

Artikel 4.3. Waarborgsom tijdelijke aansluiting

Aan de vergunning zal als voorschrift betaling van een waarborgsom van € 500 worden verbonden die na opheffing van de aansluiting zal worden gerestitueerd onder aftrek van eventueel door de gemeente gemaakte kosten.

Hoofdstuk 5. Onderhoudswerkzaamheden door de gemeente

Artikel 5.1. Werkzaamheden door gemeente aan particuliere aansluitingen

Tijdens renovaties van het hoofdriool zal de gemeente in slechte staat verkerende particuliere aansluitingen (laten) vernieuwen of repareren voor zover deze binnen de grenzen van het betreffende werk en in gemeentegrond, zijnde het openbaar gebied liggen. De kosten hiervan komen voor rekening van de gemeente.

Artikel 5.2. Onderhoud na werkzaamheden door de gemeente

Na werkzaamheden door de gemeente, zoals genoemd in artikel 5.1, zal een eventueel benodigde reparatie/ontstopping in het vernieuwde gedeelte van de particuliere aansluiting door de gemeente worden vergoed, voor zover deze reparatie/ontstopping het directe gevolg is van deze werkzaamheden, en voor zover deze plaatsvindt binnen één jaar na deze werkzaamheden.

Het onderhoud/beheer van een particuliere aansluiting is in alle overige gevallen de verantwoordelijkheid van de rechthebbende.

Hoofdstuk 6. OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 6.1. Inwerkingtreding

 Deze verordening treedt in werking op de dag na publicatie in het gemeenteblad.

Artikel 6.2. Overgangsbepaling

Vergunningen - hoe ook genaamd – die betrekking hebben op rioleringsaspecten, verleend voor de inwerkingtreding van deze verordening blijven van kracht.

Artikel 6.3. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald onder de titel “Verordening particuliere rioolaansluitingen Vlissingen 2014”.

Aldus vastgesteld door de raad in zijn vergadering van 23 januari 2014.

De griffier,

De voorzitter,__