Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR318322
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR318322/1
Regeling vervallen per 30-03-2023
Verordening winkeltijden Voorschoten 2013
Geldend van 29-11-2013 t/m 29-11-2018
Intitulé
Verordening winkeltijden Voorschoten 2013Nummer: 3447
De raad van de gemeente Voorschoten;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 oktober 2013;
gezien het door de raad aangenomen amendement nr 133 van de CDA-fractie tot wijziging van artikel 2, lid 1;
gelet op artikel 3, eerste, tweede en derde lid, van de Winkeltijdenwet;
besluit vast te stellen de Verordening winkeltijden Voorschoten 2013.
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
college: het college van burgemeester en wethouders;
- b.
feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19 uur, tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na 19 uur, eerste en tweede Kerstdag en 4 mei na 19 uur;
- c.
tuincentra: locaties die door het geldende bestemmingsplan zijn aangewezen als “tuincentrum”;
- d.
werkdagen: maandag tot en met zaterdag;
- e.
wet: de Winkeltijdenwet;
- f.
winkel: een winkel als bedoeld in artikel 1 van de wet.
Artikel 2. Algemene vrijstelling
-
1. Voor de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, geldt een algemene vrijstelling op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 19.00 uur, met uitzondering van eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag.
-
2. Voor de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, geldt een algemene vrijstelling op zon- en feestdagen van 10:00 uur tot 12:00 uur voor tuincentra.
Artikel 3. Individuele ontheffingen
-
1. Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden voorzover niet vrijgesteld in artikel 2 van deze verordening.
-
2. De ontheffing kan alleen worden verleend voor incidentele evenementen/acties.
-
3. De ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel op basis van de ontheffing.
Artikel 4. Beslistermijn
-
1. Het college beschikt op een aanvraag om ontheffing binnen zes weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.
-
2. Het college kan zijn beschikking voor ten hoogste vier weken verdagen.
Artikel 5. Intrekken of wijzigen ontheffing
Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen als:
- a.
ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;
- b.
verandering van omstandigheden of inzichten dit naar zijn oordeel noodzakelijk maakt in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;
- c.
het gebruik van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;
- d.
aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;
- e.
van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn;
- f.
de houder dit verzoekt.
Artikel 6. Toezicht
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college aangewezen toezichthouders.
Artikel 7. Intrekking oude verordening en overgangsrecht
-
1. De Verordening Winkeltijden Voorschoten 2012 wordt ingetrokken.
-
2. Een krachtens de Verordening Winkeltijden Voorschoten 2012 verleende ontheffing geldt als ontheffing verleend krachtens deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing krachtens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.
-
3. Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening Winkeltijden Voorschoten 2012 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.
Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze verordening treedt in werking de dag na bekendmaking.
-
2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden Voorschoten 2013.
Ondertekening
Algemene toelichting
De Winkeltijdenwet
Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een initiatiefwet tot wijziging van de Winkeltijdenwet (Wtw). Deze wetswijziging is op 1 juli 2013 in werking getreden. Op grond van de gewijzigde Winkeltijdenwet blijven de wettelijke verboden om winkels op zon-, feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, op zichzelf bestaan. Gemeenten kunnen na de wetswijziging echter zelf bepalen of, en in hoeverre, zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden.
De uitzonderingsbepalingen daarvoor uit de nu nog geldende Winkeltijdenwet, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling (supermarkt), komen namelijk te vervallen. De met betrekking tot deze verordening meest relevante bepalingen van de Wtw, de artikelen 2 en 3, luiden na de wetswijziging als volgt:
Artikel 2
- 1.
Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben:
- a.
op zondag;
- b.
op Nieuwjaarsdag, op Goede Vrijdag na 19 uur, op tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, op tweede Pinksterdag, op 24 december na 19 uur, op eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur; op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur.
- a.
- 2.
Het is voorts verboden op de in het eerste lid bedoelde dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.
Artikel 3
- 1.
De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden.
- 2.
De gemeenteraad kan bij verordening aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om in de gevallen, in de verordening aan te wijzen, en met inachtneming van de daarin gestelde regels op daartoe strekkend verzoek ontheffing van de in het eerste lid bedoelde verboden te verlenen.
- 3.
De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen worden verleend. Aan de vrijstellingen en ontheffingen kunnen voorschriften worden verbonden.
De bevoegdheid van gemeenten wordt zo ruim dat zowel algehele handhaving van de verboden als het volledig terzijde stellen daarvan tot de mogelijkheden behoort. Hetzelfde geldt voor alle opties die daartussen zitten.
De beperkingen voor het gemeentelijk beleid voor de zondags- en avondopenstelling kunnen alleen nog gevonden worden in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet (de daarin opgenomen vrijstellingen gelden zondermeer) en ander hoger recht. Met betrekking tot dat laatste zijn met name de algemene beginselen van behoorlijk bestuur van belang, vooral waar deze een zorgvuldige belangenafweging voorschrijven.
Het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet
Bij de inwerkingtreding van de initiatiefwet is een deel van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet van rechtswege komen te vervallen. De vervallen bepalingen kunnen echter desgewenst overgeheveld worden naar de gemeentelijke verordening.
Voor de volledigheid; in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet zijn uitzonderingen opgenomen voor bepaalde winkels, zodat die, ongeacht of er in de betreffende gemeente koopzondagen zijn toegestaan, op zon- en feestdagen open mogen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bloemenwinkels bij begraafplaatsen en winkels in musea.
Op grond van de wijzigingswet komt de grondslag voor o.a. de artikelen 10 en verder van het Vrijstellingenbesluit te vervallen. Dit betekent dat winkels die voorheen op basis van deze vrijstellingen open mochten zijn, dit na de inwerkingtreding van de wijzigingswet niet meer mogen, tenzij er op dat moment op gemeentelijk niveau een vrijstelling voor hen geldt. Dit kan door de vrijstellingen “over te hevelen” naar de gemeentelijke verordening, of door daarin een ruime vrijstellingsregeling op te nemen waar in ieder geval ook die winkels onder vallen.
Soorten winkels die nog steeds zijn vrijgesteld door het vrijstellingsbesluit zijn:
• Apotheken en winkels op terreinen van ziekenhuizen en verpleeghuizen
• Stationswinkels zoals genoemd in de Spoorwegwet
• Winkels bij luchthavens, benzinepompen, wegrestaurants en scheepvaart
• Verkoop van dagbladen en tijdschriften.
Hierop heeft de gemeente middels de winkeltijdenverordening geen beleidsruimte. Wel via instrumenten van de ruimtelijke ordening, openbare orde e.d. Ook zijn in het vrijstellingsbesluit voorwaarden opgenomen m.b.t. verkoopwaar en afstanden. Omdat deze kunnen veranderen, kan hiervoor het beste het Vrijstellingsbesluit Winkeltijden worden geraadpleegd op www.wetten.overheid.nl.
De soorten winkels die voorheen in het vrijstellingsbesluit vielen en die nu zijn aangewezen op de verordening zijn o.a.:
- •
Musea,
- •
Videotheken,
- •
Winkels waarin een lunchroom is gevestigd
- •
Fietswinkels
- •
Straatverkoop (ambulante handel m.u.v. de vrijdagmarkt)
- •
Winkels bij sportcomplexen, bejaardenhuizen, begraafplaatsen en bedevaartplaatsen
- •
Winkels met een directe relatie tot de Ramadan, E.H. Communie, Allerheiligen en Allerzielen, Kermis en Carnaval.
De gemeente Voorschoten is van mening dat deze winkels goed binnen het nieuwe regime kunnen ondernemen (12:00-19:00).
Beleidsproces, beleidsnota en verordening
Het proces met betrekking tot de zondagopenstelling voor detailhandel kent in Voorschoten een lang proces. Met name de supermarkten willen meer gebruik maken van de zondag als koopmoment. Voor de supermarkten is van juli 2010 tot juli 2014 een pilot ingesteld, waarvan het laatste halfjaar (2014) door deze verordening niet meer van belang is.
Halverwege 2011 is de supermarktpilot geevalueerd. De evaluatie gaf aan dat er onder de consumenten een substantiele behoefte is aan de zondagopenstelling en dat er relatief weinig overlast is ontstaan.
Naast de supermarkten hebben ook tuincentra behoefte aan meer vrijheid op zondagen. De autobranche heeft niet zo zeer behoefte aan meer zondagen maar wel aan een meer flexibele inzet daarvan (kortdag regelen van vergunningen).
De kleine zelfstandigen zijn verdeeld. Enkelen hebben aangegeven te willen mee profiteren van de bezoekerstromen die de supermarkt op zondag veroorzaakt. Anderen zien niet veel belang in de zondagopenstelling en weer anderen zijn fel tegenstander.
Voor alle ondernemers is in februari 2012 een opinierende bijeenkomst gehouden over de zondagopenstelling (destijds binnen de oude Winkeltijdenwet).
Met het Economisch Overleg Voorschoten (overkoepelend overleg), de Centrumondernemers Voorschoten, de supermarkten (individueel) en enkele ondernemers is sinds 2010 meermalen overleg geweest over de zondagopenstelling. Hun standpunt is: ten eerste eerlijke regels, voor iedereen gelijk en ten tweede liever open dan dicht i.v.m. veranderende tijden of consumentenbehoefte.
Dit alles heeft geleid tot een afweging van belangen zoals opgenomen in de Achtergrondnota zondagopenstelling Voorschoten.
Op 4 juli heeft de commissie Burger en Bestuur de Achtergrondnota zondageopenstelling Voorschoten behandeld. Met name de onderbelichting van de Zondagsrust werd aangedragen als verbeterpunt.
In het overleg van 8 juli 2013 heeft het overkoepelende overleg EOV haar standpunt iets aangescherpt. De ondernemers willen eerlijk, alles open maar zonder beperking wat betreft openingstijden.
Uiteindelijk heeft dit geleid tot een vrijstelling voor detailhandel op zondagen van 12:00 tot 19:00. Zodoende de ondernemers ruimte te geven voor flexibele zondaginvulling, de consument de voorzien in haar behoefte zondagaankopen te doen en toch de rust op zondags enigszins te beschermen. Dit kader is verwerkt in de Achtergrondnota zondagopenstelling Voorschoten en de nieuwe Verordening winkeltijden Voorschoten 2013.
De Verordening winkeltijden Voorschoten 2013 is samen met de Achtergrondnota door college ter inzage gelegd (19 september 2013 tot en met 17 oktober 2013). Tijdens deze periode is op 8 oktober een informatieavond georganiseerd voor alle betrokkenen of geïnteresseerden.
In de commissie Burger en Bestuur van 14 november 2013 en gemeenteraad van 21 november 2013 zijn de Achtergrondnota, Verordening winkeltijden Voorschoten 2013 en de Nota van beantwoording (n.a.v. de zienswijzen) behandeld cq. vastgesteld.
De nieuwe Verordening winkeltijden Voorschoten 2013 is gepubliceerd op 28 november 2013 in Groot Voorschoten en www.wetten.overheid.nl en is in werking getreden op 1 december 2013.
Artikelgewijze toelichting
Artikel 1. Begripsbepalingen (Straatverkoop)
Het eerste lid van artikel 2 van de Winkeltijdenwet bevat een verbod om winkels op bepaalde dagen of gedurende bepaalde tijdstippen geopend te hebben voor publiek. Het tweede lid bevat eenzelfde verbod, maar ziet op andere vormen van detailhandel. Het gaat hier om markt- en straathandel en de handel te water.
Dit betekent dat in Voorschoten bijvoorbeeld ook de loempiakraam en kaaskraam (Treubplein), de bloemenkraam (Van Beethovenlaan) en de viskraam (WC Hofland) binnen deze verordening open mogen, mits dat past in de standplaatsvergunning (de vergunning om openbare straat te gebruiken).
Deze kramen vullen het aanbod aan, maken de verkooplocaties aantrekkelijker, hierom mogen zij (mits met standplaatsvergunning) gelijktijdig met de andere winkels open. Dit is geregeld door in artikel 2 van deze verordening te verwijzen naar atikel 2 van de Wtw en niet alleen naar artikel 2, lid 1, van de Winkeltijdenwet.
Artikel 2. Algemene vrijstelling
Een vrijstelling geldt steeds ofwel voor alle winkels of voor een bepaalde categorie winkels, ze heeft dus altijd iets algemeens; een ontheffing is individueel en kan alleen op aanvraag worden verleend.
In Voorschoten is gekozen voor een vrijstelling voor alle winkels (zie toelichting artikel 1) tussen 12:00 en 19:00 en voor tuincentra een extra ochtendvrijstelling van 10:00 tot 12:00. Hiervoor is dus geen vergunningen nodig; straatverkopers hebben wel een standplaatsvergunning nodig. Buiten deze vrijstelling zijn er nog aanvullende mogelijkheden door middel van individuele ontheffingen (zie toelichting artikel 3).
In Voorschoten verwachten we niet dat de zondagopenstelling de zondagsrust dermate verstoord dat een kerkdienst hier overlast van heeft. Wel is de gemeente van mening dat de zondagsrust enigszins beschermd dient te worden. Hiervoor zijn de vrijgestelde openingstijden beperkt van 12:00 tot 19:00 m.u.v. tuincentra.
Artikel 3. Individuele ontheffingen
De reguliere openingstijden zijn (met deze verordening) in Voorschoten op werkdagen van 06:00 tot 22:00 en op zon- en feestdagen van 12:00 tot 19:00.
Mocht er behoefte zijn aan nachtverkoop zoals Moonlight Fair of andere nachtevenementen dan moet daarvoor een ontheffing worden aangevraagd. Deze ontheffing, voor de openingstijden (niet het evenement zelf), kan het college afgeven op basis van artikel 3 van deze verordening.
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat hiermee een structurele of substantiele uitbreiding van het bepaalde in artikel 2 van deze verordening wordt bewerkstelligd. Dit is niet de bedoeling omdat de openingstijden in artikel 2 van deze verordening zorgvuldig zijn gekozen en vastgesteld ter bescherming van de zondagsrust.
Deze ontheffingen zullen specifiek worden aangevraagd, per geval, per avond, hierom is een overdrachtsregeling niet nodig. Een overdrachtregeling is vooral nodig als ontheffingen voor een langere periode van bijvoorbeeld een jaar gelden.
Artikel 4, 5 en 6
Standaard artikelen.
Artikel 7. Intrekking oude verordening en overgangsrecht
Er zijn voor 2013 nog ontheffingen verleend voor reguliere Koopzondagen (12 x per jaar) en een ontheffing voor 1 supermarkt (tot 1 juli 2014).
De verleende ontheffingen voor de supermarkt hebben een sluitingstijd van 20:00, maar de supermarkt gaat om 19:00 dicht vanwege behoefte consumenten. De ontheffing zal blijven gelden tot juli 2014 op basis van deze nieuwe verordening. Na deze ontheffing zal er niet opnieuw een ontheffing worden gegeven aan de supermarkten (m.u.v. het bepaalde in artikel 3 van deze verordening).
De verleende ontheffingen voor Koopzondagen hebben een openingstijd van 11:00. Deze ontheffingen blijven gelden voor 2013. In 2014 zullen deze niet meer verleend worden (m.u.v. het bepaalde in artikel 3 van deze verordening).
Artikel 8
Standaard artikel.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl