Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR31514
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR31514/1
Regeling vervallen per 01-01-2011
Verordening ondersteuning bestuursarbeid
Geldend van 29-09-1989 t/m 31-12-2010
Intitulé
Verordening ondersteuning bestuursarbeidTitel I. Algemeen
Artikel 1
Deze verordening verstaat onder:
a.de raad : |
de raad van de gemeente De Ronde Venen; |
b.fractie : |
het lid (of de gezamenlijke leden) van een politieke groepering dat (die) namens deze groepering zitting heeft (hebben) in de raad; |
c.fractie-assistent : |
een persoon, niet zijnde een raadslid, wiens naam voorkomt op een kandidatenlijst voor de laatstgehouden verkiezing voor de raad en die is aangewezen door een fractie om haar bij te staan in het verrichten van haar werk ten behoeve van de raad en van door de raad ingestelde commissies en daartoe als zodanig schriftelijk door een fractie is aangemeld bij burgemeester en wethouders; |
d.steunfractieleden : |
personen, niet zijnde raadsleden, wier naam voorkomt op een kandidatenlijst voor de laatstgehouden verkiezing voor de raad en die als steunfractie door een fractie schriftelijk zijn aangemeld bij burgemeester en wethouders. |
Titel II. Tegemoetkoming fracties
Artikel 2
Elke fractie heeft aanspraak op een tegemoetkoming van gemeentewege in de kosten die haar werkzaamheden als zodanig meebrengen.
Artikel 3
-
1. De in artikel 2 bedoelde tegemoetkoming bestaat per kalenderjaar uit een vast bedrag van € 316,00, vermeerderd met € 53,00 voor ieder lid van de fractie.
-
2. Het bedrag van de in lid 1 bedoelde tegemoetkoming wordt berekend naar het aantal leden dat elke fractie op 1 januari van het desbetreffende kalenderjaar telt, opengevallen en niet vervulde plaatsen daarbij inbegrepen.
-
3. Bij de bepaling van de in lid 1 bedoelde tegemoetkoming wordt ook rekening gehouden met de leden van de raad die tevens wethouder zijn.
Artikel 4
-
1. Het bedrag van de tegemoetkoming wordt omstreeks 1 juli van elk kalenderjaar in één termijn uitgekeerd voor het eerst in 1989.
-
2. De tegemoetkoming wordt uitbetaald aan een door elke fractie aan te wijzen persoon, van welke aanwijzing aan burgemeester en wethouders schriftelijk mededeling wordt gedaan, onder opgave van diens bank- of postbankrekeningnummer.
Artikel 5
Indien tijdens een kalenderjaar:
- a.
één of meer leden van een fractie als zelfstandige fractie gaan optreden;
- b.
twee of meer fracties als één fractie gaan optreden;
- c.
één of meer leden van een fractie zich aansluiten bij een andere fractie, wordt voor de toepassing van deze titel met de daardoor veranderde situatie eerst rekening gehouden met ingang van het eerstvolgende kalenderjaar.
Titel III. Fractie-assistenten
Artikel 6
-
1. Iedere fractie mag slechts één fractie-assistent aanmelden bij burgemeester en wethouders. Daarbij worden de betrekkingen vermeld die de aangemelde persoon bekleedt.
-
2. De aanmelding gaat voorts vergezeld van een schriftelijk en ondertekende verklaring van de fractie-assistent. Deze verklaring luidt als volgt: "Ondergetekende .........., geboren op .......... verklaart dat hij/zij om voor de functie van fractie-assistent in aanmerking te komen, direct of indirect, aan geen persoon, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige giften of gaven heeft beloofd of gegeven. Hij/zij verklaart dat hij/zij om iets hoegenaamd in deze functie te doen of te laten, van niemand hoegenaamd enige beloften of geschenken zal aannemen, direct of indirect. Hij/zij verklaart dat hij/zij in de functie van fractie-assistent de werkzaamheden eerlijk en in overeenstemming met het bepaalde in de Verordening ondersteuning bestuursarbeid zal vervullen en dat hij/zij de belangen van de gemeente De Ronde Venen met al zijn/haar vermogen zal voorstaan en bevorderen".
-
3. Indien de aangemelde persoon op de kandidatenlijst voor de laatstgehouden verkiezing na de raadsleden niet als hoogste genoteerd staat, dient de aanmelding voorts vergezeld te gaan van een verklaring van de persoon (personen) met een hoge notering, inhoudende dat de betrokkene(n), geen prijs stelt (stellen) op het fractie-assistentschap.
-
4. Burgemeester en wethouders brengen elke aanmelding van een fractie-assistent met de daarbij voor de aangemelde persoon opgegeven betrekkingen terstond ter kennis van de raadsleden.
-
5. Eventuele wijzigingen in de door een fractie-assistent beklede betrekking, die na aanmelding optreden, deelt de desbetreffende fractie-assistent terstond schriftelijk mede aan burgemeester en wethouders die deze kennis onverwijld ter kennis brengen van de raadsleden.
-
6. Onverminderd het bepaalde in artikel 7, treedt een fractie-assistent niet eerder in functie dan na het verstrijken van een termijn van één week sinds de kennisgeving bedoeld in lid 4.
-
7. Met het einde van een zittingstermijn van de raad vervallen alle aanmeldingen van fractie-assistenten.
Artikel 7
-
1. Zijn burgemeester en wethouders van oordeel dat bezwaar bestaat tegen het optreden als fractie-assistent van een bij hen als zodanig aangemeld persoon, dan brengen zij dat binnen drie weken na die aanmelding gemotiveerd ter kennis van de desbetreffende fractie. Tegelijkertijd zenden zij van deze kennisgeving een afschrift aan de raadsleden.
-
2. Handhaaft de in lid 1 bedoelde fractie haar aanmelding en menen burgemeester en wethouders daarin niet te moeten berusten, dan vragen zij daarover met opgaaf van hun beweegredenen en onder overlegging van het bericht van handhaving van de fractie, binnen zes weken na ontvangst van dat bericht, het oordeel van de raad.
-
3. Zolang de raad geen uitspraak heeft gedaan of indien de raad eveneens bezwaar heeft tegen de in lid 1 bedoelde persoon, dan kan laatstgenoemde niet als fractie-assistent optreden.
-
4. Het bepaalde in het vorige lid geldt eveneens indien een raadslid binnen drie weken na verzending van de in artikel 6, lid 3, bedoelde kennisgeving met gebruikmaking van het reglement van orde voor de raad aan het college een voorstel doet om bezwaar te maken tegen een als fractie-assistent aangemeld persoon.
-
5. Dit artikel is voor zover mogelijk van overeenkomstige toepassing bij wijziging in de door een fractie-assistent beklede betrekkingen.
Artikel 8
De fractie-assistenten hebben het recht inzage te nemen van de -al dan niet geheime- stukken, die ter visie worden gelegd voor leden van de raad en van door de raad ingestelde vaste commissies van advies en bijstand, als bedoelt in artikel 91 van de Gemeentewet.
Artikel 9
De fractie-assistenten hebben de plicht tot geheimhouding, indien en voor zover deze verplichting voor raadsleden geldt. Zij nemen betrekking tot de stukken, die zij inzien en ten aanzien van zaken en personen dezelfde zorgvuldigheid in acht als van de raadsleden wordt verwacht.
Artikel 10
Op voordracht van een fractie kan een fractie-assistent worden benoemd in een door de raad ingestelde commissie, als bedoeld in artikel 91 van de Gemeentewet, een en ander met inachtneming van het bepaalde in de Verordening vaste commissies van advies De Ronde Venen.
Artikel 11
- 1.
Aan de fractie-assistent van wie blijkt dat hij zich op enigerlei wijze niet houdt of heeft gehouden aan zijn plicht tot naleving van deze verordening, kunnen burgemeester en wethouders de rechten, die deze verordening hem toekent, voorlopig ontnemen. Zij leggen deze zaak daarna zo spoedig mogelijk onder opgaaf van hun beweegredenen ter beslissing voor aan de raad.
- 2.
Indien de raad de in het vorige lid bedoelde voorlopige ontneming bevestigt of uit eigen beweging tot ontneming van deze rechten besluit, heeft een andere assistent van de desbetreffende fractie niet de in deze verordening aan hem toegekende rechten gedurende drie maanden vanaf het tijdstip waarop de raad heeft beslist.
- 3.
De raad neemt geen beslissing als bedoeld in lid 2 dan nadat de betrokken fractie-assistent door de Commissie Algemene en Bestuurlijke Zaken is gehoord.
- 4.
Zolang de raad geen uitspraak heeft gedaan blijft de in lid 1 bedoelde voorlopige ontneming van kracht.
- 5.
Wanneer een fractie-assistent deel uitmaakt van een vaste commissie van advies, heeft de in lid 1 bedoelde voorlopige ontneming niet tot gevolg dat het lidmaatschap van die commissie wordt geschorst, respectievelijk beëindigd, zulks onverminderd het bepaalde in de Verordening vaste commissies van advies De Ronde Venen.
Titel IV. Steunfractieleden
Artikel 12
-
1. Iedere fractie mag ten hoogste twee fractieleden aanmelden bij burgemeester en wethouders. Elke meerdere aanmelding mag slechts geschieden indien een vorige aanmelding is ingetrokken, danwel een aangemelde ten gevolge van de toepassing van artikel 11, van zijn rechten geen gebruik meer kan maken. Bij elke aanmelding worden de betrekkingen opgegeven die de aangemelde personen bekleden.
-
2. De aanmelding gaat voorts vergezeld van een schriftelijke en ondertekende verklaring van elk van de steunfractieleden. Deze verklaring luidt als volgt: "Ondergetekende ....., geboren op ..... te ....., verklaart dat hij/zij in de functie van steunfractielid de werkzaamheden eerlijk en in overeenstemming met het bepaalde in de Verordening ondersteuning bestuursarbeid zal vervullen en dat hij/zij de belangen van de gemeente De Ronde Venen met al zijn/haar vermogen zal voorstaan en bevorderen".
Artikel 13
Op de steunfractieleden zijn van overeenkomstige toepassing de artikelen 6, lid 4 tot en met 7.
Artikel 14
-
1. Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening ondersteuning bestuursarbeid".
-
2. Zij treedt in werking met ingang van de dag volgend op de dag waarop zij is vastgesteld.
Artikel 15
- 1.
Personen die op de dag voorafgaande aan de dag waarop deze verordening is vastgesteld als fractie-assistent of steunfractielid functioneren, worden geacht overeenkomstig het bepaalde in artikel 6 te zijn aangewezen.
- 2.
Wanneer de in lid 1 bedoelde personen gebruik willen maken van het in artikel 8 bedoelde recht, dienen zij schriftelijk te verklaren dat zij de functie van fractie-assistent c.q. steunfractielid eerlijk en in overeenstemming met het bepaalde in de Verordening ondersteuning bestuursarbeid zullen vervullen.
De raad voornoemd,
de secretaris, de voorzitter,
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl