Regeling vervallen per 19-03-2016

Regels voor geveltuinen in stadsdeel Nieuw-West

Geldend van 14-07-2011 t/m 18-03-2016 met terugwerkende kracht vanaf 21-04-2011

Regels voor geveltuinen in stadsdeel Nieuw-West

Aanleiding

Per 1 mei 2010 zijn de drie stadsdelen, Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer samengevoegd. Door deze samenvoeging dienen de regels uit de drie stadsdelen te worden geharmoniseerd. Dit geldt ook voor het beleid voor geveltuinen. In deze notitie zijn de regels geharmoniseerd en eventuele nieuwe regels toegevoegd die zijn ontstaan door ervaringen uit het verleden.

In het bestuursprogramma stadsdeel Nieuw-West staat aangegeven dat de coalitie er naar streeft de groene functie van de westelijke tuinsteden te versterken. Door de mogelijkheid tot de aanleg van geveltuinen voor bewoners in te stellen wordt tegemoetgekomen aan deze wens.

Naast het belang van de harmonisering van de regels en de politieke wens tot versterking van de groenfunctie zijn er meer redenen voor het mogelijk maken van de aanlegt van geveltuinen voor bewoners.

  • verhoogt betrokkenheid van bewoners bij hun leefomgeving

  • verhoogt de levendigheid (groene aanzien) in een wijk

  • dragen bij aan biodiversiteit.

1. Overeenkomst

In artikel 4.14 van de APV 2008 is bepaald dat het verboden is op of in de weg beplantingen aan te brengen tenzij hiervoor een overeenkomst met de gemeente is gesloten. Kortom, de aanleg van een geveltuin is verboden, tenzij dit wordt geregeld in een overeenkomst met de bewoners. De bevoegdheid tot het aangaan van overeenkomsten is op grond van artikel 160 Gemeentewet en artikel 26, tweedelid van de Verordening een taak van het dagelijks bestuur.

Het hoofd Beheer is gemandateerd deze overeenkomsten aan te gaan. Ook is het hoofd Beheer gevolmachtigd de overeenkomsten met de bewoners te ondertekenen namens het dagelijks bestuur.

De overeenkomst maakt het mogelijk om afspraken te maken tussen het stadsdeel en de aanvrager. In de overeenkomst staan bijvoorbeeld afspraken opgenomen ten behoeve van de verzorging van de geveltuin. De afspraken zorgen voor duidelijkheid. Bovendien is het door de overeenkomst voor het stadsdeel mogelijk de tuinen die niet worden onderhouden te verwijderen. Met de desbetreffende aanvrager wordt altijd een overeenkomst aangegaan. Zie bijlage 1 voor de overeenkomst.

2. Oude situatie

In de donorstadsdelen zijn niet alle aanvragen gearchiveerd en goed bijgehouden. Ook is er niet met iedere geveltuinbezitter een overeenkomst aangegaan. De reeds aanwezige geveltuinen worden geïnventariseerd. Echter is de kans groot dat de ‘oude' geveltuinen niet voldoen aan de nieuwe regels en dus niet aan de overeenkomst. Wij adviseren deze bewoners niet te vragen de tuin aan te passen, maar de bewoners een overeenkomst te laten ondertekenen. In deze overeenkomst staat dan opgenomen dat zodra de bewoner verhuist dit wordt doorgegeven aan het stadsdeel (advies afdeling juridische zaken). Het stadsdeel haalt de geveltuin dan weg, of past de tuin volgens de nieuwe regels aan, indien de volgende bewoner een geveltuin wil.

3. Informatie voor de bewoner

  • 3.1 Wat is een geveltuin?

  • Een geveltuin is een smalle strook grond langs de gevel op de openbare weg. De geveltuin wordt door een bewoner beplant en onderhouden. De aanleg wordt door het stadsdeel verzorgd. De aanschaf van beplanting en het onderhoud van de geveltuin is voor rekening van de bewoner.

  • 3.2 Hoe wordt een geveltuin aangevraagd en aangelegd?

    • De aanvrager doet een verzoek voor een geveltuin via het Digitaal Loket.

    • Betreft dit een geveltuin aan de ‘eigen' woning dan zal een opzichter de situatie ter plekke bekijken. Bij twijfel overlegt de opzichter met het team Ontwerp van de directie Groen en Openbare Ruimte.

    • In het geval van een huurwoning dient de aanvrager toestemming te vragen van de verhuurder en een kopie van goedkeuring te overhandigen aan het stadsdeel.

    • Indien de locatie geschikt is wordt een overeenkomst aangegaan (zie bijlage 1: overeenkomst) en de geveltuin door het stadsdeel aangelegd. Het stadsdeel haalt de stenen eruit en gebruikt als afbakening een opsluitband. De bewoner zorgt zelf voor de beplanting.

    • Indien de locatie niet geschikt is zal het verzoek, met redenen, worden afgewezen en de aanvrager hiervan op de hoogte worden gesteld.

  • Jaarlijks wordt door het stadsdeel nagegaan of de geveltuinen nog in orde zijn en worden onderhouden door de aanvrager. Is dit niet het geval, dan kan het stadsdeel overgaan tot aanschrijving van de eigenaar van de geveltuin. In eerste instantie zal worden verzocht om onderhoud aan de geveltuin te plegen. Indien hier binnen één maand geen gehoor aan wordt gegeven, zal de eigenaar worden verzocht de geveltuin te ontruimen. Indien die niet binnen één maand gebeurt zal het stadsdeel de geveltuin ontruimen en de situatie in de oude staat terugbrengen. De kosten hiervan kunnen in rekening worden gebracht bij de eigenaar van de geveltuin.

  • 3.3 Wat zijn de spelregels?

  • Afmetingen en inrichting

    • Voor het aanleggen van een geveltuin wordt maximaal 45 centimeter aan stenen of tegels langs de gevel weggehaald (gemeten vanuit de gevel richting de straat) en als afbakening een opsluitband gebruikt (voorkomt vuil en verzakking).

    • Het voetpad heeft een minimale doorgang van 160 centimeter, met een vrije doorgang van minimaal 120 centimeter (niet gehinderd door lichtmasten, prullenbakken, etc.). De voetganger mag namelijk niet worden gehinderd. Schadeclaims worden verhaald op de veroorzaker.

    • Afzettingen zoals hekjes, paaltjes en andere verticale begrenzing zijn verboden.

    • Alleen een bewoner van de begane grond kan een geveltuin aanvragen. Indien er op de begane grond bergingen zijn, mag een bewoner van één hoog ook een geveltuin aanvragen, met toestemming van de bewoners van de rest van het trappenhuis. Indien de tuin voor een blinde gevel wordt aangelegd moet de blinde muur wel bij het pand van de aanvrager horen.

  • Verantwoordelijkheden bewoner en stadsdeel

    • Wanneer de geveltuin wordt verwaarloosd (aanvrager is verantwoordelijk voor onderhoud) kan het stadsdeel de bewoner hier op aanspreken. Bij achterstallig onderhoud en meermalig aanspreken heeft het stadsdeel recht om de geveltuin te verwijderen (die kan op kosten van de bewoner).

    • Geveltuinen worden niet op kabels en leidingen aangelegd; maar wanneer nutsbedrijven in of naast geveltuin werkzaamheden uitvoeren is schade of benodigde aanpassingen aan de geveltuin niet verhaalbaar bij nutsbedrijf of stadsdeel.

    • Bij eventuele schade aan kabels en leidingen van huisaansluitingen is de bewoner met de geveltuin verantwoordelijk.

    • Als de bewoner met de geveltuin gaat verhuizen en de nieuwe bewoner wil geen geveltuin moet hierover een bericht worden gestuurd aan het stadsdeel. Ook als de huidige bewoner de geveltuin wil verwijderen moet hierover een bericht worden gestuurd. De geveltuin wordt dan verwijderd.

4. Financiën

De aanleg van een geveltuin is voor een bewoner gratis. Echter kan er in het stadsdeel tot maximaal € 6000,- geveltuinen worden aangelegd. Dit zijn ongeveer 30 geveltuinen per jaar. Als dit maximale bedrag is bereikt wordt de aanvraag voor de geveltuin doorgeschoven naar het volgende jaar.

5. Communicatie

De mogelijkheid tot aanvragen van een geveltuin wordt gecommuniceerd via een bericht op de website, een bericht in de Westerpost en een bericht in de eigen krant van het stadsdeel. In dit bericht staat aangegeven hoe een bewoner een geveltuin kan aanvragen en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

De geveltuin kan worden aangevraagd via het digitale loket van het stadsdeel.

i295094.pdf [Klik hier om het document te downloaden]