Regeling vervallen per 27-01-2012

Intensieve handhaving samenscholingsverbod Weaze en omgeving

Geldend van 13-05-2011 t/m 30-11-2011

Toepassing samenscholingsverbod Weaze e.o. voor de periode 13 mei 2011 – 13 november 2011.

 

DE BURGEMEESTER BESLUIT:

 

  • -

    gelet op het bepaalde in hoofdstuk 2, afdeling 1, artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening betreffende 'samenscholing en ongeregeldheden' en

  • -

    gelet op de op 13 mei 2009 vastgestelde aanvullende beleidsregels ten aanzien van het genoemde samenscholingsverbod;

  • -

    gelet op het voorstel verlenging samenscholingsverbod van politie Team Leeuwarden, besproken in de vergadering van de lokale driehoek op 1 maart 2011;

 

het intensief handhaven op het samenscholingsverbod in de volgende straten/stegen/pleinen in de binnenstad: Weaze, Zwitserswaltje, Nieuweweg, Reigerstraat, Reigerplein, Nauwesteeg, Ayttasteeg, Wirdumerdijk, Peperstraat, Blokhuissteeg en Blokhuisplein, te verlengen met een periode van 6 maanden met als startdatum 13 mei 2011 en als einddatum 13 november 2011.

 

Motivatie

In- en aanleiding

Vanaf 2007 zijn de overlastproblemen en de criminaliteit in het Weazegebied en aangrenzende stegen toegenomen. Het gaat met name om de aanwezigheid van dealers en junks. De Weaze springt er uit voor wat betreft het aantal incidenten, terwijl de meldingsbereidheid verhoudingsgewijs laag is. Het daadwerkelijke aantal incidenten ligt dus waarschijnlijk (nog) hoger. De incidenten hebben met name betrekking op dealen, drugsoverlast, bedreiging/mishandeling/intimidatie en straatroof. Ook is er sprake van verboden wapenbezit, zo blijkt uit rapportages van politie.

 

Naar aanleiding van de situatie op de Weaze e.o. heb ik op 13 mei 2009 besloten de Weaze e.o. aan te wijzen als gebied waar voor een periode van in eerste instantie 6 maanden intensief wordt gehandhaafd op het samenscholingsverbod. Deze periode is vervolgens vier maal met een half jaar verlengd tot 13 mei 2011.

 

Het samenscholingsverbod houdt in dat het verboden is om met 4 of meer personen samen te scholen zonder redelijk doel.

 

Evaluatie 13 november 2010 – 13 mei 2011

De politie geeft aan dat het instellen van het samenscholingsverbod in het gebied heeft geleid tot een verspreiding van overlastgevende personen, en een beter beheersbare situatie in het gebied.

 

Zoals hiervoor is aangegeven, is binnen het Weaze gebied, waar het samenscholingsverbod van kracht is, echter nog steeds sprake van voortdurende ernstige overlast. Deze overlast bestaat onder andere uit overlast door drugshandel, drugsgebruik, berovingen, diefstallen, heling, ernstige geweldsincidenten. Deze incidenten hangen grotendeels samen met een groep personen welke zich bezighoudt met overlastgevend, hinderlijk, bedreigend en crimineel gedrag.

 

De personen die bovengenoemde overlast veroorzaken houden zich op wisselende momenten en in wisselende samenstelling op binnen het gebied. Uit waarnemingen van politie en door meldingen blijkt dat deze personen zich nog steeds in groepen ophouden binnen het gebied en daarbij zich intimiderend en/of overlastgevend gedragen.

 

Uit waarnemingen en meldingen blijkt voorts dat de overlast door samenscholende groepen enigszins is afgenomen, maar dat van samenscholing nog steeds sprake is. Door politie wordt waargenomen dat er vroegtijdig wordt gewaarschuwd voor naderende politiemedewerkers, en dat samenscholing daardoor minder vaak geconstateerd wordt door geüniformeerde politiemedewerkers. Tijdens gerichte acties tegen drugsoverlast wordt geconstateerd dat er van samenscholing nog steeds sprake is.

 

Tenslotte wordt door politie gemeld dat het aantal processen verbaal de laatste maanden van de periode is toegenomen. Hierbij lijkt er een relatie te liggen tussen de samenscholingen en het (zomerse) weer.

 

De afgelopen periode zijn er 30 processen verbaal opgemaakt wegens het overtreden van het samenscholingsverbod.

 

Verlenging periode

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat gedurende de zomerperiode de overlast in de binnenstad verder toeneemt. Met name in het Weaze gebied bestaat er een groot risico op toename van de overlast en terugkeer van de grote groepen overlastgevende personen. Deze trend lijkt de afgelopen maanden al te zijn ingezet.

 

Het samenscholingsverbod maakt binnen de integrale aanpak van de Weaze problematiek (vastgesteld door de lokale driehoek in 2010) onderdeel uit van een groter geheel aan maatregelen, en gelet op deze aanpak is het noodzakelijk om het samenscholingsverbod voort te zetten. Het samenscholingsverbod is namelijk een essentieel onderdeel van de brede aanpak van de problemen op de Weaze, en bij het vervallen van dit middel valt een belangrijk handhavingsinstrument weg.

 

De veelvuldig toegepaste mogelijkheid om verblijfsverboden op te leggen aan overlastgevende personen is met name in combinatie met het samenscholingsverbod een krachtige maatregel. Om de genomen maatregelen effectief te laten blijven en tegen de groep overlastgevende personen op te kunnen blijven treden is het noodzakelijk dat het samenscholingsverbod verlengd wordt.

 

Overigens blijft voor een effectieve aanpak van de overlast het gestructureerd handhavend optreden door politie essentieel.

 

Conclusie

Voortzetting van het samenscholingsverbod is noodzakelijk om de problematiek binnen het Weaze gebied integraal te kunnen aanpakken.

 

Periode

De intensieve handhaving op het samenscholingsverbod Weaze e.o. wordt gedurende zes maanden verlengd vanaf 13 mei 2011 tot en met 13 november 2011. Gelet op de ernst van de overlast en het feit dat deze reeds meerdere jaren en structureel in het gebied wordt ondervonden, acht ik een verlenging met een termijn van zes maanden redelijk. In oktober 2011 wordt de toepassing van het samenscholingsverbod opnieuw geëvalueerd waarbij in ieder geval aan de orde komt hoe vaak de handhaving is ingezet, wat de resultaten hiervan zijn en in hoeverre de bewoners/ondernemers effecten merken.

 

Tijd

De intensieve handhaving vindt gedurende bovengenoemde periode 24 uur per dag plaats. Gebleken is dat overlast zich op alle dagen van de week en op alle tijstippen van de dag voordoet.

 

Bekendmaking en voorlichting

Dit besluit wordt bekendgemaakt in de Huis aan Huis en ter inzage gelegd bij de balie van het stadskantoor.

 

Slotbepaling

Aldus vastgesteld door de burgemeester op 6 mei 2011,

 

De burgemeester van Leeuwarden,

 

 

Drs. Ferd. J.M. Crone