Algemene verhuurvoorwaarden voor de kermis gemeente Groningen 2013

Geldend van 15-03-2013 t/m heden

Intitulé

ALGEMENE VERHUURVOORWAARDEN VOOR DE KERMIS GEMEENTE GRONINGEN 2013

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN

(MD 13.3483622);

HEBBEN BESLOTEN:

de Algemene verhuurvoorwaarden kermis gemeente Groningen 2013 vast te stellen.

Artikel I Algemene verhuurvoorwaarden kermis gemeente Groningen 2013

Algemene bepalingen

1. Definities

In deze algemene Kermisvoorwaarden wordt verstaan onder:

  • 1.

    Gemeente : de gemeente Groningen;

  • 2.

    Exploitant : een natuurlijke of rechtspersoon die zijn beroep of bedrijf heeft gemaakt van de exploitatie van een kermisinrichting;

  • 3.

    Kermisinrichting : de attractie, verkoopinrichting, kans- of behendigheidsspel en daarmee vergelijkbare inrichtingen, bestemd tot vermaak op de kermis;

  • 4.

    Meikermis : de kermis die jaarlijks in de maand mei in en rond het centrum wordt georganiseerd;

  • 5.

    Augustuskermis : de kermis die jaarlijks in de maand augustus in en rond het centrum wordt georganiseerd;

  • 6.

    Verhuurovereenkomst : de schriftelijk vastgelegde afspraken tussen de gemeente en de exploitant betreffende het door de gemeente ter beschikking stellen van een plaats op de kermis en daarmee samenhangende zaken.

2. Toepasselijkheid

  • 1. Deze Algemene Verhuurvoorwaarden voor de Kermis gemeente Groningen 2013 zijn van toepassing op alle te sluiten overeenkomsten tussen de gemeente en de exploitant tot verhuur van een standplaats op de Meikermis en de Augustuskermis in de gemeente Groningen.

  • 2. Deze Algemene Verhuurvoorwaarden voorwaarden voor de Kermis gemeente Groningen 2013 zijn niet van toepassing op kermissen die niet door de gemeente worden georganiseerd.

3. Plaats en tijd

Jaarlijks worden de data, locaties, openingstijden en op- en afbouwtijden van de Mei- en Augustuskermis vastgesteld.

4. Wijze van verhuur van een standplaats

De verhuur van een standplaats op de Meikermis en de Augustuskermis geschiedt bij inschrijving of door middel van onderhandse verhuur.

Inschrijving

5. Het inschrijfformulier

  • 1. Voor het doen van inschrijvingen moet - op straffe van ongeldigheid van de inschrijving gebruik worden gemaakt van inschrijfformulieren die van gemeentewege kosteloos beschikbaar worden gesteld. Het inschrijfformulier moet volledig en duidelijk leesbaar worden ingevuld.

  • 2. Inschrijvingen kunnen alleen worden gedaan door exploitanten dan wel door hun gemachtigden. De bevoegdheid van de gemachtigde moet blijken uit een aan het inschrijfformulier aangehangen, door de exploitant ondertekende, volmacht. Niemand kan optreden als gemachtigde van meer dan één exploitant.

  • 3. Op het inschrijfformulier moeten ten minste worden vermeld:

    • a.

      de naam, voornaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, bank- of girorekeningnummer, en de handtekening van de exploitant of gemachtigde;

    • b.

      de naam en omschrijving van de inrichting;

    • c.

      het bedrag, zowel in cijfers als letters, dat geboden wordt;

    • d.

      de aanduiding van het vak waarvoor de inschrijving bedoeld is;

    • e.

      de afmetingen van de inrichting;

    • f.

      de naam van de verzekeringsmaatschappij, waar de exploitant een aansprakelijkheids- verzekering heeft;

    • g.

      het aantal woon- en pakwagens;

    • h.

      de benodigde aansluitwaarde voor elektriciteit in Kw.

  • 4. Bij de inschrijving dienen te worden gevoegd:

    • a.

      een plattegrond, waarop de juiste afmetingen van de inrichting staan aangegeven, de juiste positie van de kassa' s en de hoogte en de doorsnede van de inrichting. Indien de plaats van de kassa('s) niet wordt aangegeven op de tekening, kan/kunnen deze naar inzicht van de gemeente Groningen worden geplaatst;

    • b.

      voor zover van toepassing, de volmacht, als bedoeld in lid 2 van dit artikel;

    • c.

      een geldig certificaat van goedkeuring als bedoeld in het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS);

  • 5. Op verzoek dient de exploitant aan de gemeente op te sturen:

    • a.

      een foto of tekening waarop staat hoe de inrichting eruit ziet;

    • b.

      de polis van de aansprakelijkheidsverzekering.

  • 6. Wanneer voor één inrichting inschrijving geschiedt voor verschillende vakken, moet duidelijk voor elk vak het geboden bedrag worden vermeld.

  • 7. Indien het inschrijvingsbedrag in letters afwijkt van het daarbij vermelde bedrag in cijfers, zal het bedrag in letters worden aangenomen als de geboden som.

  • 8. Op een inschrijfformulier mag slechts voor één inrichting worden ingeschreven. Inschrijvingen met een combinatie van twee of meer inrichtingen, alsmede gecombineerde inschrijvingen door twee of meer verschillende exploitanten zijn niet toegestaan. De gemeente kan inschrijvingen die in strijd met dit lid zijn gedaan terzijde leggen.

  • 9. Wanneer ten aanzien van een geboden huursom het voorbehoud "zonder concurrentie" wordt gemaakt, moet daarbij nauwkeurig worden aangegeven:

    • a.

      welke inrichtingen de exploitant als van concurrerende aard beschouwt en

    • b.

      of het voorbehoud betrekking heeft op het gehele kermisterreinen, dan wel een gedeelte daarvan; in dat laatste geval moet duidelijk worden omschreven welk gedeelte van het kermisterrein is bedoeld.

      Indien tussen de gemeente en de exploitant verschil van mening bestaat over de aard van een bepaalde inrichting in verband met de concurrentie, of wanneer de gemeente van mening is dat het voorbehoud in andere zin onvoldoende duidelijk is, is de gemeente bevoegd het voorbehoud als niet geschreven te beschouwen en de betrokken inschrijver aan zijn (hoogste) bod te houden.

  • 10. Inschrijvingen die niet voldoen aan de vereisten genoemd in dit artikel, alsmede onvolledige en onduidelijke inschrijvingen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, kunnen door de gemeente terzijde worden gelegd. De exploitant zal hiervan zo spoedig mogelijk in kennis worden gesteld.

  • 11. Andere voorbehouden dan de in deze verhuurvoorwaarden genoemde kunnen niet door de inschrijver worden gemaakt. De gemeente kan inschrijvingen die in strijd met dit lid zijn gedaan terzijde leggen.

6. Wijze van inschrijving

  • 1.

    De inschrijfformulieren moeten in een gesloten envelop worden bezorgd op het in de advertentie genoemde adres. De envelop moet voorzien worden van het opschrift ‘Meikermis Groningen’ of ‘Augustuskermis Groningen’ en van het jaartal waarin de kermis plaatsvindt.

  • 2.

    Inschrijfformulieren die per post worden verzonden worden geadresseerd aan het in de advertentie genoemde adres. Ter voorkoming van voortijdige opening dienen de per post verzonden inschrijfformulieren voor de kermis duidelijk als zodanig herkenbaar te zijn en tevens te zijn voorzien van naam, adres en woonplaats van de afzender.

  • 3.

    De datum en het tijdstip waarop de formulieren uiterlijk moeten worden ingeleverd, worden bekend gemaakt in een advertentie, waarin de te houden kermis is aangekondigd en de inschrijving is opengesteld. Te laat ingeleverde formulieren worden niet in behandeling genomen.

  • 4.

    De opening van de enveloppen zal onmiddellijk na het tijdstip waarop de inschrijving is gesloten, plaatsvinden.

7. Het bod

De exploitant is gehouden zijn bod tot en met de datum van de gunning, althans uiterlijk totdat de gunning definitief is, gestand te doen.

Verhoging of verlaging van de geboden huursom kan uitsluitend geschieden door middel van een nieuw inschrijfformulier, waarop duidelijk is vermeld welk bod verhoogd of verlaagd wordt en dient tevens te geschieden voor de datum en het tijdstip als bedoeld in artikel 6.

8. Gunning standplaatsen

Uiterlijk zes weken na de sluitingsdatum van de inschrijving beslist de gemeente over de gunning van de standplaatsen. Zij heeft daarbij de bevoegdheid om uit de inschrijvingen een keuze te doen, om standplaatsen al dan niet aan de hoogste inschrijvers te gunnen.

De gemeente kan inschrijvingen van exploitanten, die op het moment van inschrijving niet aan een betalingsverplichting jegens de gemeente hebben voldaan, ter zijde leggen.

De gemeente behoudt zich het recht voor aan verschillende inschrijvers standplaatsen voor een zelfde soort inrichting te gunnen, behoudens hun verplichtingen in geval van gunning van een standplaats met concurrentiebeding.

Aan elke inschrijver zal binnen vier weken na de in het eerste lid genoemde datum van gunning bericht worden gezonden of de standplaats(en), waarvoor hij heeft ingeschreven, hem al dan niet is (zijn) gegund. Na tien weken zijn de inschrijvers niet meer gehouden hun aanbiedingen gestand te doen.

9. Onderhandse verhuur

De gemeente is bevoegd om standplaatsen te verhuren aan exploitanten die niet deelnemen aan de inschrijving als bedoeld in artikel 5. Zij kunnen van deze bevoegdheid gebruik maken zowel voor als na, als in plaats van de inschrijving als bedoeld in artikel 5.

Onderhandse verhuur vindt plaats voor een periode van één jaar. In uitzonderingsgevallen kan voor een periode van twee jaar onderhands worden verhuurd.

Op verzoek van de gemeente dient de exploitant een inschrijfformulier als bedoeld in artikel 5 in te vullen en te overleggen.

Verplichtingen gemeente

10. Voorzieningen

Op het kermisterrein, alsmede op de terreinen waar de woon- en bedrijfswagens worden geplaatst, zal de gemeente zorgen voor voldoende afvalcontainers, wateraftappunten en stroomtoevoercontacten.

De leverancier brengt aan de exploitant de kosten van het stoomgebruik op het kermisterrein in rekening.

Voor het gebruik van het terrein voor de woon- en bedrijfswagens en bijbehorende voorzieningen worden kosten in rekening gebracht.

De kosten van het verbruik van water en elektriciteit op het woonwagenterrein zijn voor rekening van de gemeente.

11. Publiciteit

De gemeente zorgt voor de benodigde publiciteit en aankondigingen van de kermis en brengt de exploitant daarvoor een bedrag in rekening.

Verplichtingen exploitant

12. Betaling

  • 1. De huursom moet door de exploitant worden voldaan binnen 30 dagen na factuurdatum. Bij overschrijding van de betalingstermijn is de exploitant zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en vervalt dienst recht op de hem toegewezen plaats. Het college is in dit geval gerechtigd om de standplaats aan een ander toe te wijzen, onverminderd de verplichting van de exploitant om de huursom, vermeerderd met de wettelijke handelsrente en de gerechtelijke en buitengerechtelijke incassokosten aan de gemeente te voldoen.

  • 2. Ten aanzien van de kermissen wordt over de huursom en alle andere verschuldigde sommen voortvloeiend uit deze verhuurvoorwaarden en/of de overeenkomst - met uitzondering van boetes - 21% BTW berekend.

  • 3. De betaling van de huursom dient te geschieden door:

    • a.

      storting of overschrijving op rekeningnummer 28.50.61.879 bij BNG, ten gunste van de gemeente Groningen onder vermelding van het debiteuren- en factuurnummer.

    • b.

      automatische incasso. Hiervoor wordt een machtiging afgegeven door de exploitant.

  • 4. Betaling in cheques is niet toegestaan. De gemeente behoud zich het recht voor om betaling in contant geld niet te accepteren of hier voorwaarden aan te stellen. Indien de gemeente betaling in contant geld accepteert, zal de exploitant een vergoeding van € 50,-- verschuldigd zijn.

  • 5. De exploitant is niet gerechtigd om de huursom te verminderen met vorderingen die hij op de gemeente heeft.

13. Veiligheid

  • 1. De exploitant verplicht zich ervoor zorg te dragen, dat de inrichting in zodanige staat is, alsmede dat zodanige maatregelen zijn getroffen, dat de veiligheid van het publiek dat zich in of nabij de inrichting bevindt is gewaarborgd.

  • 2. Bij de verkoop van eet- en drinkwaren dient voldaan te worden aan de hygiëne-eisen.

  • 3. In geen der toegelaten inrichtingen mogen alcoholhoudende dranken worden verkocht of verstrekt, al of niet voor consumptie ter plaatse, tenzij door de burgemeester ontheffing op grond van artikel 35 van de Drank- en horecawet is verleend.

14. Keuring

  • 1. De gemeente kan de kermisinrichting te allen tijde, dus zowel voor als tijdens de kermis, (doen) keuren.

  • 2. Een kermisinrichting, die bij de keuring als bedoeld in het eerste lid niet is goedgekeurd, mag niet geopend worden.

15. Opvolgen aanwijzingen

De exploitant en het bij hem in dienst zijnde personeel zijn verplicht om medewerkers van de politie, brandweer, voedsel- en waren autoriteit, bewakingsdienst en de gemeente te allen tijde in de inrichting toe te laten en de door deze medewerkers in het belang van de openbare orde, veiligheid, gezondheid of goed verloop van de kermis gegeven aanwijzingen op te volgen. Deze verplichting geldt zowel tijdens de kermis als tijdens het op en afbouwen van de kermis. Tot deze aanwijzingen kan behoren de eis tot (tijdelijke) sluiting van de inrichting in het geval zich een ongeval heeft voorgedaan, een ongeval dreigt of in verband met extreme weersomstandigheden.

16. Innemen standplaats

Het is verboden de standplaats te bezetten:

  • 1.

    voordat de exacte plaats op het kermisterrein door een medewerker van de gemeente is aangewezen;

  • 2.

    voor een ander doel dan waarvoor de standplaats is uitgegeven;

  • 3.

    voordat de huursom volledig is betaald;

  • 4.

    voordat is aangetoond dat de inrichting, waarvoor is ingeschreven, door de exploitant zelf of door een bij deze in dienst zijnde bedrijfsleider wordt geëxploiteerd.

  • 5.

    met een andere inrichting dan de inrichting die staat vermeld op het inschrijfformulier als bedoeld in artikel 5.

17. Openstellen en persoonlijk innemen standplaats

  • 1. Gedurende de tijden dat de kermis voor het publiek is opengesteld, dient de exploitant zijn inrichting voor het publiek open te houden en te exploiteren. Dit geldt niet voor inrichtingen die buiten enige twijfel uitsluitend gericht zijn op jonge kinderen. Deze inrichtingen dienen echter tot het sluitingsuur verlichting te blijven voeren.

  • 2. De exploitant is verplicht de standplaats persoonlijk of door een bij hem in dienst zijnde bedrijfsleider in te (laten) nemen.

18. Overdracht standplaats

  • 1. Afstand of overdracht van de standplaats aan een derde en ruiling of verwisseling van een standplaats met een andere exploitant is niet toegestaan.

  • 2. Wanneer in afwijking van het voorgaande lid - in het belang van de kermis - door de gemeente toestemming verleend wordt om met een andere attractie te verschijnen, om de standplaats aan een derde over te dragen en/of de standplaats te ruilen, dan laat dat onverlet de bevoegdheid van het college van de gemeente om schadevergoeding te eisen en/of maatregelen als bedoeld in artikel 35 te treffen.

19. Opbouwen en afbreken

  • 1. De standplaats moet tenminste drie uur voor aanvang van de kermis zijn ingenomen. Indien de standplaats op dat moment niet is ingenomen, verliest de exploitant het recht op de standplaats, onverminderd de verplichting van de exploitant tot betaling van de huursom.

  • 2. Vanaf drie uur voor de aanvang van de kermis mag niet meer worden gebouwd, behoudens toestemming door de gemeente.

  • 3. Tot opening van de inrichting voor het publiek mag niet eerder worden overgegaan voor het officiële aanvangstijdstip van de kermis.

  • 4. Met het oprijden van de pakwagens en het afbreken van de inrichting mag niet worden begonnen voor het sluitingsuur van de laatste dag van de kermis, behoudens toestemming van de gemeente.

  • 5. Gedurende de opbouw en de afbraak van de kermis moet de exploitant ervoor zorgen dat verkeersrijbanen niet worden gestremd.

  • 6. Behalve voor opbouw- en afbraakactiviteiten mogen gedurende de kermis op het kermisterrein geen bedrijfswagens, noch personenauto's staan, zulks met uitzondering van een kassawoonwagen, indien dit voor de exploitatie noodzakelijk is. De bevoorrading dient plaats te vinden tussen 9 en 11 uur ’s ochtends.

20. Kermisinrichting te groot

  • 1. Indien bij het opbouwen van een inrichting blijkt, dat de afmetingen ervan groter zijn dan bij de inschrijving of het aangaan van de overeenkomst is opgegeven, verliest de exploitant het recht op de plaats en de huursom die door hem reeds is betaald.

  • 2. De exploitant moet binnen 12 uur na constatering van de afwijking de standplaats ontruimd hebben, opdat de gemeente deze standplaats zo mogelijk aan een ander kan gunnen.

21. Diesel- en benzinemotoren, aggregaten

  • 1. Diesel-, benzine- of andere motoren, welke dienen tot opwekking van energie voor verlichting en/of het in werking brengen of houden van de inrichting, worden niet toegelaten, zonder uitdrukkelijke toestemming van de gemeente.

  • 2. Het is verboden aggregaten op het kermis- en woonwagenterrein op te stellen zonder uitdrukkelijke toestemming van de gemeente.

  • 3. De gemeente is gerechtigd om diesel-, benzine- of andere motoren en aggregaten die zonder toestemming zijn opgesteld in beslag te nemen en de inrichting, die gebruikt maakt van deze motoren, te sluiten.

22. Bodemverontreiniging

Onder alle stoom- en elektrische machines, alsmede onder alle toestellen, werktuigen en/of machinerieën, waarvan olie, benzine of dergelijke kan afdruipen, moet een adequate voorziening worden getroffen ter voorkoming van verontreiniging van de bodem.

23. Beschadiging

  • 1. In de bestrating mogen geen pennen, wiggen of andere soortgelijke voorwerpen worden geslagen, gedreven of op welke wijze ook ingebracht, noch mogen gaten of kuilen worden gemaakt.

  • 2. Bomen, takken, struiken of andere groenvoorziening mogen niet beschadigd worden.

  • 3. Straatmeubilair mag niet beschadigd worden.

24. Ritprijzen

  • 1. Voor inrichtingen op de Meikermis en de Augustuskermis gelden maximum rit- en entreeprijzen;

  • 2. voor grootvermaak en kindervermaak gelden verschillende maximumprijzen;

  • 3. de rit- en entreeprijzen worden gedurende de gehele kermis goed zichtbaar voor het publiek op de kassa vermeld.

25. Verboden artikelen

  • 1. Het is verboden bij de toegelaten spelen en dergelijke de volgende prijzen ter beschikking te stellen, dan wel ter verkoop aan te bieden:

    • a.

      alcoholhoudende dranken;

    • b.

      wapens die verboden zijn volgens de bepalingen van de Wet wapens en munitie, waaronder slag- en steekwapens;

    • c.

      alle soorten messen en voorwerpen die lijken op de wapens als bedoeld onder b;

    • d.

      tabakswaren.

  • 2. De gemeente is gerechtigd om de in het eerste lid verboden prijzen in beslag te nemen en de inrichting die deze prijzen aanbiedt te sluiten.

26. Geluidsvoorschriften

Voor de inrichtingen gelden de volgende geluidsvoorschriften.

  • 1.

    Per blok van attracties is centrale muziek verplicht. Deze attracties brengen allemaal dezelfde muziek ten gehore. De gemeente stelt vast welke attracties samen een blok vormen.

  • 2.

    De te gebruiken geluid/muziekinstallaties en andere apparatuur, zoals sirenes en hoorns, moeten afgesteld zijn op een maximaal geluidsniveau van 70 dB(A) en 85 dB (C) per blok, gemeten, invallend op enig punt op de gevels van de omliggende panden, een en ander ter beoordeling van de medewerkers van de gemeente Groningen, die met de geluidmetingen zijn belast.

    Verbaal geluid (bij voorbeeld aankondigen, aanprijzen etc.) dat via de geluids- of muziekinstallatie wordt weergegeven, moet zijn afgesteld op een maximaal geluidsniveau van 82 dB(A), gemeten op 1 meter afstand van de betreffende inrichting, een en ander ter beoordeling van de medewerkers van de gemeente, die met de geluidmetingen zijn belast.

  • 3.

    De luidsprekers van de geluid-/muziekinstallatie moeten, waar zulks redelijkerwijs mogelijk is, naar beneden of naar het midden van de inrichting zijn gericht, een en ander ter beoordeling van de medewerkers van de gemeente, die met de geluidmetingen zijn belast.

Normen voor attractie- en speelballen

Alle attractie- en speeltoestellen moeten voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen, de Nadere Regels Attractie & Speeltoestellen, de norm NEN-EN 13814:2004 en andere geldende relevante praktijkrichtlijnen.

28. Kinderballonnen

Kinderballonnen mogen alleen gevuld worden met onbrandbaar gas.

29. Plaats woon- en bedrijfswagons

  • 1. Woon- en bedrijfswagens moeten worden geplaatst op nader door de gemeente aan te wijzen plaatsen. De exacte plaats op het terrein wordt door de gemeente aangewezen.

  • 2. Alle overige voertuigen moeten geplaatst worden op parkeerterreinen buiten het centrum, buiten de zogenaamde "Diepenring".

  • 3. Woon- en bedrijfswagens waarvan geen opgave is gedaan, worden niet toegelaten op de onder lid 1 genoemde plaatsen.

  • 4. Het is verboden in de doorrijroute en in de in- en uitritten van de parkeerplaatsen voorwerpen te plaatsen, te hebben of toe te laten, dan wel een personenauto daar te parkeren.

  • 5. Voertuigen die in strijd met deze regeling of in strijd met enig wettelijk voorschrift worden geplaatst, worden op kosten van de eigenaar verwijderd.

Aansprakelijkheid en schadevergoeding

30. Verzekeringsplicht

De exploitant is verplicht het risico van aansprakelijkheid, waarin begrepen zowel wettelijke als contractuele aansprakelijkheid, voor schade aan personen en goederen (daaronder begrepen het gehuurde), alsmede de daaruit voortvloeiende schade, direct of indirect verband houdende met de exploitatie van de inrichting, te verzekeren. De exploitant is op gelijke wijze als voor eigen handelen aansprakelijk voor schade die ontstaat door handelen van zijn personeel en van door hem bij de exploitatie ingeschakelde derden.

31. Aansprakelijkheid

  • 1. De exploitant is aansprakelijk voor alle schade, toegebracht aan bestrating, aan andere gemeentelijke eigendommen en aan de eigendommen van derden, die aan hem te wijten is en welke is ontstaan door het plaatsen van en het rijden met kermisvoertuigen, het oprichten, in bedrijf hebben, onderhouden, wijzigen en afbreken van kermisinrichtingen, alsmede door het plaatsen, verplaatsen of verwijderen van machines en werktuigen, of door welke andere oorzaak ook. De schade aan gemeentelijke eigendommen zal van gemeentewege op zijn kosten worden hersteld. De exploitant is gehouden de kosten van herstel, zoals die hem door de gemeente Groningen zijn opgegeven, aan deze onverwijld na die opgave te voldoen.

  • 2. De exploitant vrijwaart de gemeente tegen alle (financiële) gevolgen van aanspraken (waaronder inbreuken op intellectuele en industriële eigendomsrechten) van derden in enig verband staande met de uitvoering van zijn verplichtingen die voortvloeien uit de overeenkomst.

32. Uitsluiting aansprakelijkheid gemeente

  • 1. De gemeente Groningen is jegens de exploitant uitsluitend aansprakelijk voor schade als deze schade is veroorzaakt door opzet of grove schuld van de gemeente en haar ondergeschikten. De gemeente is niet aansprakelijk voor de gevolgen van wijzigingen in wetten of voorschriften die van kracht worden na het aangaan van de huurovereenkomst.

  • 2. De aansprakelijkheid van de gemeente is beperkt tot het bedrag van de door de verzekering gedane uitkering, voor zover deze aansprakelijkheid door de verzekering van de gemeente wordt gedekt. Indien de verzekering in enig geval geen dekking biedt of niet tot uitkering over gaat, is de aansprakelijkheid van de gemeente beperkt tot de hoogte van de door de exploitant geboden huursom. In dat geval komt schade voor zover bestaande in gederfde winst, verminderde opbrengst of vervolg- en gevolgschade, in geen geval voor vergoeding in aanmerking. De gemeente is niet aansprakelijk voor fouten ten gevolge van afwijkingen in opgaven, tekeningen, maten, gewichten e.d. die de exploitant heeft verstrekt.

  • 3. De verplichting tot betaling van een schadevergoeding op grond van het eerste lid laat onverlet de verplichting tot betaling van de huursom door de exploitant dan wel het verval van de huursom aan de gemeente.

33. Terugbetaling huursom

  • 1. Indien de exploitant het recht op een standplaats verliest doordat de huursom niet of niet volledig is betaald (art. 12, eerste lid), doordat de standplaats niet wordt ingenomen (artikel 19) of doordat de afmetingen van de inrichting te groot zijn (artikel 20), betaalt de gemeente de door de exploitant die het recht op een standplaats verliest betaalde huursom geheel of gedeeltelijk terug in het geval dat de standplaats nog aan een ander kan worden verhuurd.

  • 2. De gemeente betaalt maximaal de door de nieuwe exploitant te betalen huursom terug, onder aftrek van een bedrag van € 70,-- administratiekosten.

34. Toelaten in belang van de kermis

Wanneer de gemeente een exploitant die het recht op een standplaats verloren heeft, in het belang van de kermis de inrichting toch toelaat, dan laat dat onverlet de bevoegdheid van de gemeente om schadevergoeding te vorderen en/of maatregelen te treffen als bedoeld in artikel 35.

35. Ontbinding

  • 1. De exploitant is van rechtswege in verzuim indien hij een verplichting uit hoofde van de overeenkomst en/of van andere daaruit voortvloeiende overeenkomsten en/of deze voorwaarden niet, niet tijdig of niet naar behoren nakomt. Alsdan en in geval van faillissement, surseance van betaling of schuldsanering, stillegging, liquidatie of overname of enige daarmee vergelijkbare rechtstoestand van de onderneming van de exploitant heeft de gemeente het recht de overeenkomst terstond (zonder ingebrekestelling) en zonder rechterlijke tussenkomst eenzijdig geheel of gedeeltelijk te ontbinden door middel van een schriftelijke kennisgeving aan de exploitant zonder dat de gemeente tot enige schadevergoeding gehouden is, onverminderd eventueel aan de gemeente verder toekomende rechten, waaronder begrepen het recht op volledige schadevergoeding.

  • 2. Alle vorderingen, die de gemeente in de gevallen zoals vermeld in voormelde leden op de exploitant mocht hebben of verkrijgen, zijn terstond en ten volle opeisbaar.

  • 3. Bij beëindiging/ontbinding van de overeenkomst de verdere exploitatie van de inrichting terstond van gemeentewege kunnen worden belet en de ontruiming van de standplaats binnen 24 uur na aanzegging kunnen worden gevorderd, zonder dat de exploitant enige aanspraak zal kunnen maken op schadevergoeding of restitutie van de huursom.

  • 4. De exploitant machtigt voorts de gemeente Groningen om op zijn kosten alle werkzaamheden te doen verrichten, welke de gemeente noodzakelijk acht tot herstel van hetgeen door de exploitant in strijd met de verhuurvoorwaarden is gedaan of nagelaten.

  • 5. Voorwerpen of voertuigen die in strijd met enige in deze verhuurvoorwaarden opgenomen bepaling zijn geplaatst kunnen op kosten van de exploitant worden verwijderd.

  • 6. Onverminderd de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden en/of schadevergoeding te vorderen is de gemeente bevoegd om bij overtreding van de kermisvoorwaarden de exploitant een boete op te leggen van € 22.500,00 voor elke dag of gedeelte daarvan dat de overtreding duurt. Deze boete kan in ieder geval opgelegd worden bij overtreding van de artikelen 12,13,14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 en 30.

  • 7. Tevens kan de gemeente bij niet-nakomen van de bepalingen in deze verhuurvoorwaarden of van de door of namens de gemeente, c.q. de burgemeester gegeven aanwijzingen en bevelen, dan wel bij geconstateerd wangedrag:

    • a.

      de inrichting voor één of meer dagen sluiten;

    • b.

      de overtreding(en) publiceren in kermisvakbladen en/of andere gemeenten en betrokken instanties in kennis stellen van de overtreding(en);

    • c.

      de natuurlijke of rechtspersoon met de betreffende inrichting voor één tot drie jaar uitsluiten van inschrijving voor de Meikermis en/of de Augustuskermis in Groningen;

    • d.

      de natuurlijke persoon/personen of rechtspersoon met alle door hem geëxploiteerde inrichtingen uitsluiten van inschrijving voor de Meikermis en/of Augustuskermis in Groningen voor een periode van één tot drie jaar;

    • f.

      huurovereenkomsten die op grond van artikel 9 voor twee jaren zijn afgesloten, zonder ingebrekestelling ontbinden voor zover het betreft het tweede jaa

36. Toepasselijk recht en geschillen

  • 1. Geschillen tussen partijen, daaronder begrepen die welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd, zullen zoveel mogelijk door middel van goed overleg tot een oplossing worden gebracht. Zo nodig zullen de nationale kermisbonden BOVAK en NKB worden geraadpleegd.

  • 2. Indien dit minnelijke overleg niet tot een oplossing leidt, zal, in afwijking van de wettelijke regels voor de bevoegdheid van de rechter, dit geschil tussen de gemeente en de exploitant worden beslecht door de bevoegde rechter te Groningen.

  • 3. Op alle rechtsbetrekkingen tussen de gemeente en de exploitant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. De toepasselijkheid van de bepalingen van de ‘United Nations Convention on contracts for the sale of goods’ (het ‘Weens Koopverdrag’) is uitgesloten.

  • 4. In bijzondere gevallen, waarbij een kermisexploitant als een direct gevolg van de kermisopstelling aantoonbaar wordt benadeeld in de exploitatie van zijn attractie, en dat nadeel redelijkerwijs niet volledig voor zijn rekening dient te komen, kan de gemeente, gehoord de nationale kermisbonden BOVAK en NKB, beslissen tot gedeeltelijke teruggaaf van de betaalde huursom. De betrokken exploitant dient binnen 4 dagen na aanvang van de kermis schriftelijk bij de gemeente een beroep te doen op het bepaalde in dit lid. Verzoeken die niet voldoen aan het bepaalde in dit lid kunnen door de gemeente terzijde worden gelegd.

  • 5. In de uitzonderlijke situatie, waarbij de in het voorgaande lid genoemde compensatiemogelijkheid aantoonbaar onvoldoende recht doet aan de geleden schade en er geen nadelige effecten op de kwaliteit van de kermis verwacht worden, kan de gemeente besluiten ter compensatie van het geleden nadeel een standplaats voor maximaal één jaar onderhands te verhuren.

37. Domicilie

De exploitant wordt geacht voor al hetgeen op de verhuur van de standplaats voor de kermis betrekking heeft, domicilie te hebben gekozen in het gemeentehuis van Groningen.

Slotbepalingen

38. Overmacht

  • 1. In geval van overmacht wordt de nakoming van de desbetreffende en de daarmee samenhangende verplichting(en) geheel of gedeeltelijk opgeschort voor de duur van e overmacht, zonder dat partijen over en weer tot enige schadevergoeding terzake gehouden zijn. Partijen kunnen zich jegens elkaar alleen op overmacht beroepen, indien de desbetreffende partij zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk op het moment dat hij had moeten presteren, onder overlegging van de bewijsstukken, de wederpartij schriftelijk van een beroep op overmacht in kennis stelt.

  • 2. Indien enige partij door overmacht definitief in de onmogelijkheid verkeert te presteren, of indien de overmachtperiode langer duurt dan de duur van de kermis, of naar redelijkheid te verwachten is dat deze de hele kermis zal duren, heeft de andere partij het recht de overeenkomst door middel van een aangetekend schrijven met onmiddellijke ingang, zonder rechterlijke tussenkomst te ontbinden, zonder dat daarbij enig recht op schadevergoeding zal ontstaan.

  • 3. Onder overmacht aan de zijde van de exploitant wordt in ieder geval niet verstaan: gebrek aan personeel, stakingen, wanprestatie van door de exploitant ingeschakelde derden, uitval van hulpmaterialen en liquiditeits- c.q. solvabiliteitsproblemen aan de zijde van de exploitant.

39. Vrijwaring

De exploitant vrijwaart de gemeente Groningen tijdens het gebruik van de standplaats voor alle aansprakelijkheid voor schade, hoe ook genaamd, toegebracht aan derden.

40. Afwijking verhuurvoorwaarden

  • 1. De gemeente kan in bijzondere gevallen afwijken van het gestelde in de verhuurvoorwaarden.

  • 2. Derden kunnen geen rechten ontlenen aan een afwijking van de verhuurvoorwaarden.

  • 3. In geval van afwijking van de verhuurvoorwaarden hebben derden geen recht op vergoeding van schade, welke zij beweren te hebben geleden, noch op andere schadeloosstelling, hoe genaamd dan ook.

41. Verrekening

Voor zover de gemeente Groningen op basis van deze verhuurvoorwaarden een betalingsverplichting heeft jegens een exploitant is de gemeente steeds gerechtigd tot verrekening met vorderingen die zij op de exploitant heeft, uit welke hoofde dan ook.

42. Intrekken verhuurvoorwaarden 2012

De Algemene Verhuurvoorwaarden Kermis gemeente Groningen 2012 worden ingetrokken op de dag van inwerkingtreding van de Algemene Verhuuurvoorwaarden voor de Kermis gemeente Groningen 2013.

43. Naam

Deze verhuurvoorwaarden kunnen worden aangehaald als ‘Algemene Verhuuurvoorwaarden voor de Kermis gemeente Groningen 2013’.

Ondertekening

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 5 maart 2013.
De voorzitter, wethouder,
R. v.d. Schaaf.
De secretaris, 
drs. M.A. (Maarten) Ruys.