Regeling vervallen per 30-11-2017

Peilbesluit Vinex Leidsche Rijn

Geldend van 27-10-2005 t/m 29-11-2017

Intitulé

Peilbesluit Vinex Leidsche Rijn

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden;

gelet op het voorstel van de dijkgraaf en hoogheemraden van d.d. 26 mei 2003 nr. 03.wbo.082;

gelet op artikel 16 van de Wet op de waterhuishouding en op hoofdstuk III van de Verordening waterhuishouding Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2002;

overwegende dat in het kader van de realisatie van de VINEX-locatie Leidsche Rijn een nieuw watersysteem wordt ingericht op basis van het principe van een duurzaam en zelfvoorzienend watersysteem;

overwegende dat voor de uitwerking van de stedenbouwkundige plannen randvoorwaarden nodig zijn in de vorm van peilen in het hoofdstelsel van watergangen, die in een peilbesluit worden vastgelegd;

overwegende dat nadere vaststelling van de peilen van wijkwatergangen, hoogwatervoorzieningen en onderbemalingen zal gebeuren na vergunningaanvraag volgens de voorschriften in de bij dit peilbesluit gevoegde procedure.

Besluit:

I. de inspraaknota peilbesluit Leidsche Rijn vast te stellen.

II.  vast te stellen het navolgende peilbesluit voor het hoofdstelsel van watergangen in het deel ten westen van het nieuwe tracé van de rijksweg A2 van de VINEX-locatie Leidsche Rijn.

Inhoud

Artikel 1 Gebied

Dit peilbesluit heeft betrekking op het gebied of de volgende afzonderlijke gebiedsdelen:

- het hoofdstelsel van watergangen van de VINEX-locatie Leidsche Rijn.

Artikel 2 Peil

In dit gebied wordt in principe flexibel peilbeheer toegepast, waarbij het peil onder normale omstandigheden kan fluctueren tussen een ondergrens en een bovengrens. De in dit gebied in de afzonderlijke delen van het hoofdstelsel te hanteren onder- en bovengrenzen zijn:

Peil

Codering stuwpand

Bovengrens peil (m t.o.v. NAP)

Ondergrens peil (m t.o.v. NAP)

Codering stuwpand

Bovengrens peil (m t.o.v. NAP)

Ondergrens peil (m t.o.v. NAP)

A1

-1,00

-1,30

C1

-1,00

-1,30

A2*

-1,30 (zp)

-1,60 (wp)

C2

-1,40

-1,70

B1*

0,45 (zp)

0,35 (wp)

C3

-0,80

-1,10

B2

0,45

0,15

C4

-0,40

-0,40

B3

0,15

0,00

C5

-0,30

-0,40

Peil

Codering stuwpand

Bovengrens peil (m t.o.v. NAP)

Ondergrens peil (m t.o.v. NAP)

Codering stuwpand

Bovengrens peil (m t.o.v. NAP)

Ondergrens peil (m t.o.v. NAP)

B4

0,00

-0,30

C6

-0,40

-0,70

B5

0,45

0,15

C7

-0,80

-0,80

B6

0,15

-0,15

C8

-1,05

-1,05

B7

0,05

-0,15

C9

-1,40

-1,40

* In de stuwpanden A2 en B1 wordt geen flexibel peilbeheer toegepast. Het bestaande peilbeheer met een vast zomer- (zp) en winterpeil (wp) blijft in stand.

De codering van de stuwpanden en de boven- en ondergrenzen van de oppervlaktewaterpeilen van het hoofdwatersysteem staan aangeduid op de peilbesluitkaart. De peilbesluitkaart is een afgeleide van de actualisatie van de officiële plantekening van het hoofdwatersysteem van Leidsche Rijn (Ingenieursbureau Utrecht, augustus 2002, tekeningnummer 17.366-4).

Het waterpeil van de watergang Leidsche Rijn valt buiten het peilbesluit. De watergang Leidsche Rijn staat in open verbinding met het Amsterdam-Rijnkanaal. Het peil is vastgesteld in het peilbesluit Amsterdam-Rijnkanaal. Het peilbeheer van de watergang Leidsche Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal is niet in handen van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Artikel 3 Instelling peil

De in dit peilbesluit vermelde peilen worden gefaseerd ingevoerd. Hierbij wordt de realisatie van de stedenbouwkundige plannen gevolgd. Bij het gereedkomen van deelplannen worden indien het technisch mogelijk is, de nieuwe peilen in het betreffende gebied ingesteld. Voor het instellen van afwijkende peilen in wijkwatergangen, hoogwatervoorzieningen en onderbemalingen is een vergunning vereist conform de Verordening waterhuishouding. De vergunningen worden 10 jaar na inwerking treden van dit peilbesluit opgenomen in het peilbesluit Leidsche Rijn. De in dit peilbesluit vermelde peilen zullen pas worden ingesteld als onderzoek naar schadelijke gevolgen voor bestaande bebouwing is afgerond en dit onderzoek uitwijst dat geen schadelijke gevolgen zijn te verwachten, dan wel compenserende maatregelen zijn getroffen om mogelijke schade te voorkomen.

Artikel 4

Toepassing flexibel peilbeheerIn perioden met neerslagoverschot wordt een peil gehandhaafd tot maximaal de bovengrens om zoveel mogelijk water vast te houden voor droge perioden. In droge perioden zakken de waterstanden uit tot minimaal de ondergrens. Met deze vorm van flexibel peilbeheer wordt de hoeveelheid in en uit te laten water zoveel mogelijk beperkt.

Artikel 5 Referentiepeil

Voor de toepassing van dit besluit geldt dat de peilen zijn aangegeven ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP).

Artikel 6 Titel

Dit peilbesluit kan worden aangehaald als Peilbesluit Vinex Leidsche Rijn.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Dit peilbesluit treedt in werking met ingang van de achtste dag nadat bekendmaking heeft plaatsgevonden, als bedoeld in artikelen 73 en 74 van de Waterschapswet. De genoemde peilen worden van kracht zodra de stedenbouwkundige inrichting ter plaatse van de betreffende stuwpanden gereed is.

III. Het peilbesluit waterschap Vleutense Wetering d.d. 20 juni 1978 en het peilbesluit Bijleveld-Heijcop d.d. 27 juni 1988 blijven van kracht tot de nieuwe peilen in werking treden. Het wijzigen van peilen wordt uitgevoerd nadat bekendmaking heeft plaatsgevonden.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 9 juli 2003.

ir. D. Vergunst, voorzitter.

drs. E.Th. Meuleman, secretaris (plv.).

Kaart peilbesluit Leidsche Rijn.pdf