Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR271533
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR271533/2
Regeling vervallen per 22-12-2009
Leggerverordening Waterschap Groot Salland
Geldend van 03-01-2009 t/m 21-12-2009
Aanhef
HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET WATERSCHAP GROOT SALLAND
gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland van 11 juli 2006;
gelet op artikel 78 van de Waterschapswet en artikel 13 van de Wet op de waterkering;
BESLUIT
vast te stellen de Leggerverordening Waterschap Groot Salland.
Artikelen
Artikel 1 Begripsbepalingen
Deze verordening verstaat onder:
- a.
waterstaatswerken: waterkeringen, wateren en alle andere daartoe behorende werken met een waterstaatkundige functie in beheer bij het waterschap;
- b.
overzichtskaart: kaart met de ligging van de waterkeringen en wateren in beheer bij het waterschap;
- c.
legger: het register met bijbehorende kaarten, waarin onderhoudsplichtigen en/of onderhoudsverplichtingen zijn aangewezen, zoals bedoeld in artikel 78 van de Waterschapswet, en waarin/waarop richting, vorm, afmetingen en constructie van waterstaatswerken staan;
- d.
waterkeringen: dijken, constructies of andere kunstmatige hoogten en die (gedeelten van) natuurlijke hoogten of hooggelegen gronden met een breedte van tenminste 10 meter met inbegrip van daarin of daaraan aangebrachte werken, die een waterkerende of mede een waterkerende functie hebben;
- e.
wateren: de oppervlaktewateren, zoals opgenomen op de overzichtskaart,r en de daarin aangebrachte kunstwerken die een waterpeilregulerende functie hebben.
- f.
eigenaren: zij, die bij het kadaster bekend staan als eigenaren of als beperkt gerechtigden van een perceel;
- g.
aangelanden: de eigenaren en/of gebruikers van een aan een water grenzend perceel.
- h.
overige waterkering: een waterkering, die geen primaire of regionale waterkering is.
Artikel 2 Aangrenzend perceel
Indien een aan een water grenzend perceel minder dan twee meter breed is, wordt het daarachter gelegen perceel als aangrenzend perceel aangemerkt.
Artikel 3 Overzichtskaarten
-
1. De waterkeringen en wateren worden genummerd aangegeven op overzichtskaarten met geen kleinere schaal dan respectievelijk 1 op 50.000 en 1 op 25.000.
-
2. Voor de vaststelling van de overzichtskaarten bedoeld in het eerste lid is de Inspraakverordening Waterschap Groot Salland van toepassing.
Artikel 4 Wijziging overzichtskaarten
-
1. Het algemeen bestuur wijzigt de overzichtskaarten zodra aanleg van nieuwe of wijziging van het beheer of van de ligging van bestaande waterkeringen en wateren heeft plaatsgehad.
-
2. De wijziging van de overzichtskaarten gebeurt door het vaststellen van de nieuwe overzichtskaarten en het intrekken van de desbetreffende bestaande kaarten. In aanvulling op het bepaalde in de Inspraakverordening Waterschap Groot Salland worden ook de in te trekken kaarten ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen alleen hun zienswijze naar voren brengen over de aan te brengen aanvullingen of wijzigingen.
Artikel 5 Legger
-
1. De leggerkaarten voor wateren hebben een schaal van minimaal 1 op 5.000 en de leggerkaarten voor waterkeringen een schaal van minimaal 1 op 1.000.
-
2. De legger bevat naast het daaromtrent bepaalde in artikel 13, aanhef en sub b van de Wet op de waterkeringen en artikel 6 van de Verordening Waterkering Noord-Nederland tenminste:de onderhoudsplichtige;
-
3. In de legger kunnen onderhoudsverplichtingen opgenomen worden.
-
4. Bij overige waterkeringen kan worden volstaan met de vermelding van de categorie, het nummer, de ligging en de voor deze waterkeringen geldende minimumafmetingen.
-
5. De onderhoudsplichtige wordt aangegeven door middel van
a. de vermelding van de percelen, indien de onderhoudsplicht met de eigendom of met het gebruik van een onroerende zaak verbonden is (zakelijke onderhoudsplicht)
b. de aanduiding Aangelanden, indien de onderhoudsplicht de aan het water of werk grenzende percelen betreft;
c. vermelding van de naam en de woonplaats c.q. de plaats van vestiging van de onderhoudsplichtige, indien de onderhoudsplicht niet voortvloeit uit de betrekking tot enig perceel (persoonlijke onderhoudsplicht).
Artikel 6 Wijziging legger
Bij wijziging van de legger wordt, in aanvulling op het bepaalde in de Inspraakverordening Waterschap Groot Salland, het eventueel in te trekken gedeelte van de legger ook ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen alleen hun zienswijzen naar voren brengen over de in de legger aan te brengen aanvullingen of wijzigingen.
Artikel 7 Intrekking
De Leggerverordening Waterschap Groot Salland 1997 wordt ingetrokken.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na de dag van bekendmaking.
Artikel 9 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als Leggerverordening Waterschap Groot Salland.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 23 november 2006.
Het algemeen bestuur
voornoemd,
voorzitter, secretaris,
Toelichting
Artikel 1
Sub d
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende waterkeringen
- de primaire keringen
- de regionale keringen, en
- overige keringen
Artikel 5:
-
In artikel 13 van de Wet op de waterkeringen staat het volgende:
-
"De beheerder draagt zorg voor de vaststelling van:
-
een overzichtskaart waarop de ligging van de primaire waterkering staat aangegeven;
-
een legger waarin is omschreven waaraan die waterkering moet voldoen naar richting, vorm, afmeting en constructie;
-
een technisch beheersregister waarin de voor het behoud van het waterkerend vermogen kenmerkende gegevens van de constructie en de feitelijke toestand nader zijn omschreven."
-
In artikel 6 van de Verordening Waterkering Noord-Nederland staat het volgende ten aanzien van de legger:
-
1. "De legger, bedoeld in artikel 13, onder b, van de wet bevat, naast het daaromtrent bepaalde in de wet:
- a.
een omschrijving van de kunstwerken en de bijzondere constructies die deel uitmaken van de primaire waterkering;
- b.
een lengteprofiel en dwarsprofielen, waarin de afmetingen zijn aangegeven, waaraan de primaire waterkering moet voldoen;
- c.
situatietekeningen met daarop aangegeven de ligging van een primaire waterkering en de onderscheiden grenzen waarbinnen de keur van het waterschap danwel het bij of krachtens de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of de gemeentelijke Algemene plaatselijke verordening bepaalde, van toepassing is.
- a.
-
2. De beheerder van een regionale waterkering draagt zorg voor de vaststelling van een legger, waarin is omschreven waaraan de waterkering moet voldoen naar richting, vorm, afmeting en constructie. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing.
-
3. De vaststelling van de legger door een beheerder, niet zijnde een waterschap, geschiedt met toepassing van de in afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure, waarbij de in artikel 3:11, eerste lid, van die wet bedoelde termijn vier weken bedraagt.
-
Artikel 5, tweede lid sub b
-
Toelichting: onder kunstwerken wordt bijvoorbeeld verstaan stuwen, gemalen, sluizen,schuiven, afsluitbare duikers, hefschuiven, roldeuren, klepkeringen
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl