Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR232712
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR232712/1
Algemene Voorwaarden bij verkoop van onroerende zaken 2006
Geldend van 17-11-2006 t/m heden
Intitulé
Algemene Voorwaarden bij verkoop van onroerende zaken 2006Artikel 1 Begripsomschrijving
Deze voorwaarden verstaan onder:
-
afleveren:
-
het feitelijk ter beschikking stellen van de onroerende zaak;
-
Bijzondere Voorwaarden:
-
de in de koopovereenkomst vermelde voorwaarden die tot de kern van de overeenkomst behoren;
-
ingebruikneming:
-
het moment waarop de koper voor het eerst feitelijk over de onroerende zaak beschikt door deze te betrekken, er feitelijke werkzaamheden in of op uit te voeren of het af te palen;
-
koper:
-
één of meerdere natuurlijke- en/of rechtspersonen die één of meerdere onroerende zaken van de gemeente aankopen;
-
gemeente:
-
de Gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden, postadres: postbus 465, 1970 AL IJmuiden, handelend als verkoper;
-
levering:
-
overdracht;
-
notariële akte:
-
de voor de overdracht vereiste akte van levering;
-
onroerende zaak:
-
de grond en/of de opstallen of het appartementsrecht die het object van de koopovereenkomst vormen waarbij deze Algemene Voorwaarden van toepassing zijn;
-
overdracht:
-
juridische eigendomsovergang van de onroerende zaak en van de daarop rustende rechten/verplichtingen door inschrijving van de akte in de openbare registers;
-
perceel:
-
de onroerende zaak (grond en/of opstal);
-
verkoop/koopovereenkomst:
-
de overeenkomst waarbij de gemeente zich verbindt een onroerende zaak te geven en de wederpartij om daarvoor de koopprijs te betalen.
-
koopprijs:
-
de prijs die in de bijzondere voorwaarden als tegenprestatie voor de onroerende zaak is overeengekomen.
-
het toepassingsbereik van deze voorwaarden:
-
deze Algemene Voorwaarden maken deel uit van de koopovereenkomst, waarin zij van toepassing zijn verklaard. Indien de bepalingen van de koopovereenkomst afwijken van die van deze Algemene Voorwaarden, gaan de bepalingen van de koopovereenkomst voor.
Artikel 2 Legitimering door de koper
De koper dient op verzoek van de gemeente zijn legitimatiebewijs aan haar te overleggen.
Wanneer de koper is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken dient hij een bewijs van die inschrijving bij die Kamer aan de gemeente te overleggen.
Als de koper wordt vertegenwoordigd door een gemachtigde dient de gemachtigde naast zijn legitimatiebewijs tevens zijn machtiging te overleggen.
Artikel 3 Reikwijdte van de ondertekening van de koopovereenkomst door de burgemeester
Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd tot verkoop. De ondertekening door de burgemeester van de koopovereenkomst ( of bij diens afwezigheid door zijn of haar plaatsvervanger) geldt als bekrachtiging van de verkoop door de gemeente.
Artikel 4 Overdracht op naam van een derde
Onder zijn hoofdelijke medeaansprakelijkheid heeft de koper het recht de overdracht te laten plaatsvinden op naam van een door hem nader te noemen derde, mits deze, blijkens een daartoe strekkende schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders, door de gemeente als koper wordt aanvaard. De hoofdelijke aansprakelijkheid van de eerste koper eindigt op het moment van de overdracht.
Artikel 5 Staat waarin het perceel wordt overgedragen
Het perceel wordt overgedragen in de staat waarin deze zich bevindt:
-
a. op het moment van de overdracht of
-
b. indien het perceel reeds voordien in gebruik is genomen bij die ingebruikneming.
Het perceel is met ingang van het moment van tekenen van de notariële akte van levering voor rekening en risico voor koper, tenzij de het perceel reeds voordien in gebruik is genomen, in welk geval het risico met ingang van de dag van ingebruikneming overgaat op koper.
Het perceel wordt overgedragen met alle daarbij behorende rechten en aanspraken en vrij van hypothecaire inschrijvingen en beslagen doch overigens met alle daaraan verbonden erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen.
De gemeente geeft in de Bijzondere Voorwaarden kennis van de haar bekende erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen, kettingbedingen en overige lasten en beperkingen.
De koper aanvaardt deze lasten en beperkingen uitdrukkelijk.
Daarnaast aanvaardt de koper uitdrukkelijk de lasten en beperkingen die:
-
a. in de openbare registers zijn ingeschreven,
-
b. voor hem uit de feitelijke situatie kenbaar zijn en/of
-
c. voor hem geen wezenlijk zwaardere belasting betekenen.
De gemeente staat er voor in dat zij bevoegd is de economische en juridische eigendom over te dragen.
Artikel 6 Archeologische vondsten
-
a. In de bodem van het perceel kunnen zaken of omstandigheden worden aan¬getroffen van monumentale of archeologische waarde in de zin van de Monumentenwet. Graafwerkzaamheden in het perceel worden ten aanzien van archeologische vond¬sten aangemerkt als een opgraving in de zin van de Monumentenwet. De gemeente behoudt zich de eigendom van dergelijke vondsten voor, voor zover de wet zich daartegen niet verzet. De koper wordt van dergelijke zaken of omstandigheden slechts als eigenaar beschouwd indien en voor zover hij overeenkomstig artikel 43 van de Monumentenwet kan aantonen daarvan eigenaar te zijn en is verplicht aan de gemeente van eventuele vondsten melding te maken.
-
b. In geval er bij werkzaamheden zaken of omstandigheden worden aangetroffen als bedoeld in artikel 47 Monumentenwet, wordt daarvan onverwijld aan de burgemeester melding gemaakt. De burgemeester kan daarop de werkzaamheden in het gebied waarin deze zaken of omstandigheden zijn aangetroffen met onmiddellijke ingang voor ten hoogste drie dagen stilleggen. De minister heeft op grond van artikel 42 Monumentenwet de mogelijkheid om de werkzaamheden voor een langere termijn dan genoemd op te schorten.
-
c. De kosten en schade ontstaan door het stilleggen van de werkzaamheden gedurende de eerste drie dagen zullen, voor zover deze niet door de Staat worden vergoed, ieder voor de helft voor rekening komen van de gemeente en de koper tezamen. De kosten van het doen van onderzoek, opgraving en de overige werkzaamheden daartoe komen, voor zover deze niet door de Staat vergoed worden, voor rekening van de gemeente.
Artikel 7 Overneming verplichtingen
De koper is verplicht alle op het perceel rustende verplichtingen, zoals vermeld in de Bijzondere Voorwaarden, van de gemeente over te nemen en na te leven, die bij de verkrijging van het perceel door de gemeente op haar overgingen, één en ander voor zover laatstgenoemde gehouden is deze verplichtingen op te leggen.
Artikel 8 Aanvaarding en levering
De notariële akte wordt verleden binnen een door burgemeester en wethouders in de Bijzondere Voorwaarden te bepalen termijn.
De koper meldt burgemeester en wethouders welke notaris met het verlijden van deze akte moet worden belast.
De koper kan het perceel in eigen gebruik en genot aanvaarden zodra de koopprijs, vermeerderd met eventueel verschuldigde rente én de overdrachtsbelasting c.q. omzetbelasting volledig is betaald en de notariële akte is ondertekend.
In afwijking van het in de vorige alinea gestelde kan de gemeente het perceel aan de koper afleveren vóór de datum van overdracht.
Burgemeester en wethouders kunnen aan hun schriftelijk te geven toestemming voorwaarden stellen. Indien de gemeente het perceel voor de datum van overdracht aan de koper aflevert, dient de koper vóór de datum van ingebruikneming de waarborgsom en de omzetbelasting volledig te voldoen. Tevens dient koper voor de datum van ingebruikneming zijn notaris te informeren over de eerdere ingebruikneming van de onroerende zaak in verband met de afdracht van overdrachtsbelasting.
De ingebruikgeving kan naar keuze van partijen worden vastgelegd:
-
a. door middel van een proces verbaal van schouw of
-
b. door middel van een op schrift gestelde verklaring van de koper dat hij het perceel aanvaardt in de staat waarin deze zich bevindt.
Artikel 9 Betaling van de waarborgsom
Op de dag van de ondertekening door de koper van de koopovereenkomst betaalt hij een tiende gedeelte van de koopprijs -afgerond naar boven tot een euro- als waarborgsom op een nader door de gemeente op te geven bankrekening.
Over de waarborgsom wordt geen rente aan de koper vergoed.
Indien de waarborgsom niet binnen 10 dagen na de datum van de ondertekening van de koopovereenkomst door de koper aan de gemeente is voldaan, is deze aan de gemeente een rente over deze waarborgsom verschuldigd, te berekenen over de periode vanaf de datum van de ondertekening door de koper van de koopovereenkomst tot de datum van de betaling van het bedrag van de waarborgsom.
Bij de berekening van de rente wordt een maand op 30 dagen en een jaar op 360 dagen gesteld.
Het rentepercentage is gelijk aan het wettelijke rentepercentage.
In de Bijzondere Voorwaarden kunnen nadere regels worden opgenomen met betrekking tot de waarborgsom.
Artikel 10 Rente
Tenzij in de Bijzondere Voorwaarden anders is bepaald, zal door de koper aan de gemeente, op de door burgemeester en wethouders te bepalen tijdstippen, een rente worden betaald, te berekenen over de koopprijs ná aftrek van de waarborgsom, zulks over het tijdvak aanvangende 4 weken ná de dag waarop de koopovereenkomst door het college van burgemeester en wethouders is ondertekend tot de datum van overdracht. Bij de berekening van de rente wordt een maand op 30 dagen en een jaar op 360 dagen gesteld. Deze rente wordt berekend aan de hand van het percentage dat jaarlijks door de gemeenteraad wordt vastgesteld.
Artikel 11 Kosten en belastingen
-
a. Alle kosten, rechten en belastingen met betrekking tot de verkoop en met betrekking tot de levering en aflevering, waaronder begrepen de overdrachtsbelasting c.q. omzetbelasting, de notariële kosten en het kadastrale recht wegens de overdracht, zijn voor rekening van de koper.
-
b. Alle lasten en belastingen die op het perceel worden geheven komen met ingang van 1 januari volgende op de datum van de overdracht dan wel met ingang van een nader in de Bijzondere Voorwaarden te bepalen datum voor rekening van de koper.
Artikel 12 Perceelsomschrijving, meting, terreingrenzen
De koper is verplicht zich bij de aanvaarding van het perceel te overtuigen van de grenzen van het perceel. De begrenzing kan door of namens de gemeente met piketten in het terrein of anderszins zijn aangeduid.
Bij het oprichten of doen oprichten van gebouwen en van afrasteringen is de koper verplicht om vóóraf overleg te plegen met de met de toetsing en verlening van aangevraagde bouwvergunningen belaste afdeling en met de met het uitmeten van terreinen belaste afdeling van de gemeente, zulks in verband met de juiste uitzetting van deze bouwwerken binnen de overeengekomen grenzen van het perceel.
Het risico voor de instandhouding van de uitgezette punten na de juridische levering, of de feitelijke levering indien deze eerder plaats vindt, berust bij de koper, zodat de kosten van herhaalde uitzetting en aanwijzing voor zijn rekening komen.
Artikel 13 Over of ondermaat
In de Bijzondere Voorwaarden wordt bepaald of een eventueel verschil tussen de werkelijke grootte (zoals die door het Rijkskadaster wordt vastgesteld) en de grootte zoals die in de koopovereenkomst is vermeld aanleiding geeft tot verrekening. Wanneer verrekening plaatsvindt, geschiedt zulks op basis van de in de koopovereenkomst vermelde koopprijs per m². Partijen zijn in het kader van een eventuele verrekening van de koopprijs geen rentevergoeding verschuldigd. Er vindt eveneens geen verrekening plaats van eventueel te veel dan wel te weinig betaalde rente. Een verschil van 2 m² of kleiner komt niet voor verrekening in aanmerking.
Artikel 14 Milieukundig onderzoek
-
a. De gemeente staat ervoor in dat het perceel voldoet aan datgene dat de koper -gelet op het gebruik dan wel de bestemming- redelijkerwijze mag verwachten.
-
Met name staat de gemeente ervoor in dat het perceel op het moment van uitgifte vrij is van een zodanige bodemverontreiniging die in de weg zou staan aan vorenbedoeld gebruik dan wel bestemming (zoals die geldt op het moment van de uitgifte van het perceel en met inachtneming van de op dat moment geldende regelgeving met betrekking tot bodemverontreiniging).
-
b. Wanneer vóór de overdracht zou blijken dat de bodem op het perceel niet dan wel niet geheel geschikt is voor het door de koper beoogde doel laat de gemeente de koper de keuze tussen enerzijds het ontbinden van de overeenkomst en anderzijds het voor rekening van de gemeente saneren van het perceel en/of het geschikt maken voor de beoogde bestemming / het beoogde gebruik van het perceel, met dien verstande dat de kosten van sanering c.q. het geschikt maken in totaal niet meer bedragen dan 20 % van de verkoopprijs van het perceel.
Indien de kosten van sanering c.q. het geschikt maken in totaal meer bedragen dan 20% van de verkoopprijs van het perceel, laat de gemeente de koper de keuze tussen enerzijds ontbinding van de overeenkomst en anderzijds vermindering van de verkoopprijs van het perceel met 20% zonder dat de koper daarnaast recht heeft op schadevergoeding. Koper heeft danwel de verplichting tot sanering van het perceel. In geval van ontbinding zullen reeds betaalde gedeelten van de koopprijs (vermeerderd met eventueel verschuldigde renten en de omzetbelasting) worden gerestitueerd.
Artikel 15 Wijziging bestemmingsplan
-
a. De gemeente verleent haar medewerking -voor zover nodig- aan een wijziging van het ter plaatse geldende bestemmingsplan ten behoeve van het perceel, zulks in verband met de door de koper beoogde bebouwing, mits zij met het desbetreffende bouwplan schriftelijk akkoord gaat.
-
Onder een wijziging van het bestemmingsplan wordt hier ook verstaan het voeren van een procedure tot het verlenen van vrijstelling van de voorschriften van een vigerend bestemmingsplan.
-
b. Indien de medewerking van de gemeente als bedoeld onder a. niet tot het ver¬le¬nen van een bouwvergunning leidt neemt zij het perceel van de koper terug, mits de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden.
-
De gemeente zal de met betrekking tot de koopprijs door de koper aan de gemeente betaalde gelden binnen één maand terugbetalen.
-
De gemeente is over de terug te betalen gelden wettelijke rente verschuldigd.
-
c. Nadat de overdracht heeft plaatsgevonden is het risico van het niet verkrijgen van een bouwvergunning voor de koper. Het niet verkrijgen van de bouwvergunning is geen grond voor ontbinding van de overeenkomst.
Artikel 16 Aansluiting nutsvoorzieningen
De koper dient zelf bij de nutsbedrijven een verzoek in te dienen tot aansluiting van het perceel op de door hem gewenste nutsvoorzieningen.
Artikel 17 Verplichting tot zelfbewoning en verbod tot doorverkoop
-
a. Wanneer het perceel is aangewend ten behoeve van de realisering van een woning is de koper verplicht de woning uitsluitend te gebruiken om zelf (met zijn eventuele gezinsleden) te bewonen en de woning met de daartoe behorende grond niet aan derden door te verkopen, een en ander behoudens het vermelde in de hierna volgende leden.
-
b. De verplichting onder a. vervalt in geval van:
- 1.
verkoop op grond van een machtiging van de rechter als bedoeld in artikel 174 boek 3 Burgerlijk Wetboek;
- 2.
executoriale verkoop door hypothecaire schuldeisers (artikel 268 boek 3 Burgerlijk Wetboek);
- 3.
schriftelijke ontheffing door burgemeester en wethouders als bedoeld in lid d.
-
c. Het bepaalde in lid a. en b. vervalt nadat de koper de desbetreffende woning gedurende drie achtereenvolgende jaren heeft bewoond. Als maatstaf geldt hierbij de datum waarop en de tijd gedurende welke de koper als bewoner van het desbetreffende adres in het bevolkingsregister is ingeschreven.
-
d. Burgemeester en wethouders kunnen schriftelijk ontheffing verlenen van het bepaalde in dit artikel. Aan deze ontheffing kunnen voorwaarden worden verbonden.
Deze ontheffing wordt echter steeds verleend in geval van:
- 1.
verandering van werkkring van de koper of diens levenspartner op grond waarvan redelijkerwijze verhuisd dient te worden;
- 2.
overlijden van de koper of diens levenspartner;
- 3.
ontbinding van het huwelijk van de koper door echtscheiding c.q. ontbinding van de duurzame samenleving of beëindiging van geregistreerd partnerschap;
- 4.
verhuizing waartoe wordt genoodzaakt door de gezondheid van de koper en/of zijn levenspartner of van (één van) zijn gezinsleden.
-
e. Indien de koper de onder lid a. van dit artikel bedoelde woning doorverkoopt verbeurt de koper (behoudens het gestelde in lid b. en c. en het verkrijgen van ontheffing als bedoeld onder d.) ná ingebrekestelling en ná verloop van de daarin gestelde termijn ten behoeve van de gemeente een onmiddellijk opeisbare boe¬te van 50 % van de door de koper gerealiseerde koopprijs.
-
f. Het bepaalde in dit artikel is niet van toepassing op de koper die met instemming van de gemeente voor derden bouwt maar is wel van toepassing op degene (zijnde de derde) die van deze koper koopt.
-
Artikel 18 Kapverbod
De koper verklaart er mee bekend te zijn dat het zich eventueel op het perceel bevindende boombestand zoveel mogelijk dient te worden gespaard en dat de desbetreffende bomen niet mogen worden gekapt tenzij hiervoor door of namens burgemeester en wethouders een op schrift gestelde kapvergunning is verleend.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in de Bijzondere Voorwaarden nadere voorschriften op te nemen ten aanzien van het op het perceel aanwezige bomenbestand; voor nader door burgemeester en wethouders aangeduide bomen kan een opstalrecht ten behoeve van de gemeente worden gevestigd.
Artikel 19 Faillissement en beslag
Indien de koper vóór het verlijden van de notariële akte in staat van faillissement wordt verklaard of surséance van betaling heeft gekregen, alsmede wanneer er vóór het verlijden van de notariële akte executoriaal beslag op zijn roerende en onroerende zaken wordt gelegd, zijn burgemeester en wethouders bevoegd de koopovereenkomst, ná ingebrekestelling en ná verloop van de daarin gestelde termijn, te ontbinden.
Indien reeds aflevering (de feitelijke levering) heeft plaatsgevonden is de koper alsdan verplicht het afgeleverde onverwijld weer in de macht van de gemeente terug te brengen, voor zover mogelijk in de staat waarin dit zich bevond ten tijde van de aflevering.
Reeds betaalde gedeelten van de koopprijs (vermeerderd met eventueel verschuldigde renten én de omzetbelasting) zullen worden gerestitueerd voor zover ze het bedrag van de kosten en boeten ingevolge de koopovereenkomst te boven gaan.
Artikel 20 Overmacht en tenietgaan van het perceel
Indien het perceel door overmacht vóór het tijdstip van risico-overgang wordt beschadigd dan wel geheel of gedeeltelijk verloren gaat, is de koopovereenkomst van rechtswege ontbonden tenzij binnen vier weken ná het onheil, maar in ieder geval vóór de overeengekomen datum van overdracht:
-
a. de koper uitvoering van de koopovereenkomst verlangt, in welk geval de gemeente aan de koper op de overeengekomen datum van overdracht het perceel aflevert in de staat waarin het zich dan bevindt met alle rechten, uit welke hoofde ook, die de gemeente ter zake van het onheil jegens derden toekomen, dan wel
-
b. de gemeente verklaart de schade binnen 4 weken ná het onheil voor zijn rekening te zullen herstellen, in welk geval de eerder overeengekomen datum van overdracht verschuift naar de dag volgend op die waarop de 4 weken zijn verstreken; vindt herstel binnen 4 weken niet ten genoegen van de koper plaats, dan is de overeenkomst alsnog ontbonden, tenzij de koper binnen 14 dagen ná die 4 weken verklaart gebruik te willen maken van het hem onder sub a. toegekende recht, in welk geval de overdracht op de overeengekomen datum of uiterlijk 6 weken daarna plaatsvindt.
Artikel 21 Gedoogplicht
-
a. De koper is verplicht te gedogen dat al hetgeen ten behoeve van openbare voorzieningen in, op en/of boven de grond door de gemeente of door al dan geprivatiseerde (nuts) bedrijven is aangebracht, wordt onderhouden en dat al hetgeen noodzakelijk is ten behoeve van openbare voorzieningen in, op en/of boven de grond zal worden aangebracht en onderhouden.
-
b. De koper is verplicht al hetgeen ingevolge lid a. van dit artikel is aangebracht bevestigd te laten.
-
c. Alle schade die een onmiddellijk gevolg is van het aanbrengen, bestaan, onderhouden (herstellen inbegrepen) en/of vernieuwen van de in lid a. van dit artikel bedoelde zaken zal door en voor rekening van de gemeente ofwel van andere overheidsvoorzieningen en/of van al dan niet geprivatiseerde (nuts)bedrijven worden hersteld of -indien de koper dat wenst- aan de koper worden vergoed.
-
d. De koper is verplicht -voor zover in redelijkheid van hem gevergd kan worden- op zijn kosten die maatregelen te nemen ter voorkoming van schade aan de aanwezige zaken als omschreven in lid a. van dit artikel die burgemeester en wethouders danwel de andere overheidsvoorzieningen en/of al dan niet geprivatiseerde (nuts)bedrijven noodzakelijk achten.
-
e. De koper is te allen tijde aansprakelijk voor alle schade die door beschadiging van de aanwezige zaken als bedoeld in lid a. door zijn toedoen of nalaten wordt veroorzaakt.
Artikel 22 Appartementsrecht
-
a. Indien het perceel een appartementsrecht betreft aanvaardt koper uitdrukkelijk alle lijdende erfdienstbaarheden, bijzondere lasten en beperkingen, afzonderlijke zakelijke rechten, kettingbedingen en kwalitatieve bedingen die voortvloeien uit de akte van splitsing, het reglement en de statuten van de Vereniging van Eigenaars.
-
Koper verplicht zich tot naleving van de bepalingen van het reglement, vastgelegd bij de akte van splitsing, inclusief de eventueel daarin opgenomen bepalingen omtrent een Vereniging van Eigenaars.
-
b. In de koop is mede begrepen het aandeel in de aanwezige reserve- en onderhoudsfondsen ten tijde van de overdracht. Genoemd aandeel kan aan verandering onderhevig zijn. De gemeente staat er niet voor in dat het aandeel ten tijde van de feitelijke levering gelijk is aan het aandeel ten tijde van het tot stand komen van de verkoop of enig eerder moment.
-
c. De rechten en verplichtingen die voortvloeien uit besluiten die door of namens de Vereniging van Eigenaars worden genomen na het moment van het tot stand komen van de verkoop en voor het moment van overdracht, komen, tenzij de aard van het besluit zich daartegen verzet, ten voordele respectievelijk ten laste van koper. Koper is verplicht in dat geval de uitvoering van het besluit van de gemeente over te nemen. De gemeente is verplicht om koper zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van (voornemens om over te gaan tot) besluitvorming van de Vereniging van Eigenaars en om eventuele schriftelijke stukken daaromtrent aan koper ter hand te stellen.
-
De gemeente zal koper machtigen voor zover mogelijk om vanaf het moment dat de verkoopovereenkomst niet meer op grond van een ontbindende voorwaarde ontbonden kan worden namens de gemeente de vergadering van eigenaars bij te wonen, daarin het woord te voeren en het stemrecht uit te oefenen.
-
d. De koopovereenkomst kan door ieder der partijen worden ontbonden indien de Vereniging van Eigenaars uiterlijk vier weken nadat de verkoop schriftelijk aan hen is bekend gemaakt aan koper geen toestemming heeft verleend om het appartementsrecht in gebruik te nemen, als deze toestemming op grond van het reglement is vereist.
Artikel 23 Voorwaarde van financiering
De koper heeft het recht de koopovereenkomst te ontbinden indien hij niet binnen vier weken na de datum van ondertekening van de koopovereenkomst een hypothecaire lening, nodig voor de financiering van het aan hem verkochte perceel en de daarop te realiseren bebouwing, onder naar de situatie op de geldmarkt redelijk te achten condities heeft kunnen verkrijgen.
Indien de koper een beroep wenst te doen op deze ontbindende voorwaarde dient hij hiervan binnen zeven dagen na het verstrijken van de vorenvermelde termijn van vier weken bij aangetekende brief kennis te geven aan burgemeester en wethouders, zulks onder overlegging van schriftelijke stukken waaruit één en ander in voldoende mate blijkt.
Artikel 24 Arbitrage
-
a. Eventuele geschillen zullen bij we¬ge van arbitrage door één dan wel (indien partijen zulks overeenkomen) door drie arbiters worden beslecht.
-
b. Partijen zullen in voorkomende gevallen in onderling overleg de arbiter(s) be¬noemen.
-
c. Indien tussen partijen geen overeenstemming wordt bereikt over de benoeming van de arbiter(s) zal (zullen) deze worden aangewezen door de president van de bevoegde rechtbank.
-
d. Partijen blijven bevoegd om zich te wenden tot de bevoegde rechter.
-
e. De arbiters bepalen wie de kosten van arbitrage zullen dragen en in welke verhouding.
Artikel 25 Hoofdelijkheid
Ingeval twee of meer natuurlijke- en/of rechtspersonen koper zijn is ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de koopovereenkomst.
Artikel 26 Bebouwing
-
a. Wanneer het perceel ten behoeve van de realisering van bebouwing wordt verkocht bepalen
-
burgemeester en wethouders in de Bijzondere Voorwaarden wanneer met de bebouwing een aanvang moet worden gemaakt.
-
b. Binnen twee jaar na de datum van het verlijden van de notariële akte moet de op het perceel op te richten bebouwing voltooid en gebruiksklaar zijn; indien daartoe aanleiding bestaat kan deze termijn door burgemeester en wethouders worden verlengd.
-
c. Zolang de koper niet heeft voldaan aan de in lid b. vermelde verplichting mag hij het perceel onder overeenkomstige van toepassing verklaring van het bepaalde in artikel 17, lid a. niet zonder schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders vervreemden (waar¬onder onder meer wordt begrepen: in eigendom of economische eigendom overdragen, in erfpacht uitgeven etc.), met beperkte genotsrechten bezwaren, verhuren of verpachten. Aan deze toestemming kunnen burgemeester en wethouders voorwaarden verbinden. Voor vestiging van het recht van hypotheek is geen toestemming nodig.
-
d. Het bepaalde in lid c. is niet van toepassing in geval van executoriale verkoop door een hypotheekhouder ex artikel 268 boek 3 Burgerlijk Wetboek of door een andere schuldeiser en in geval van verkoop op grond van artikel 174 boek 3 Burgerlijk Wetboek.
-
e. De in lid c. bedoelde toestemming wordt geacht te zijn verleend als de overdracht ge¬schiedt ter uitvoering van een tussen de in de aanhef van de koopovereenkomst genoemde koper en diens wederpartij(en) gesloten koop aannemingsovereenkomst, waarbij deze koper zich tegenover die wederpartij verplicht over te gaan tot de bouw van de in de Bijzondere Voorwaarden bedoelde opstal(len).
-
f. Het in lid e. gestelde geldt uitsluitend voor de in de aanhef van de koopovereenkomst genoemde koper (derhalve niet voor de wederpartij als bedoeld in lid e.).
-
g. Indien na verloop van de in lid a. genoemde termijn als bepaald in de bijzondere voorwaarden de bebouwing nog niet is aangevangen is de koper aan de gemeente een boete verschuldigd en heeft de gemeente het recht de ontbinding van de koopovereenkomst c.q. teruglevering van het perceel te vorderen. De kosten van terugoverdracht zijn in dat geval voor rekening van de koper, zodat de gemeente vrij op naam krijgt teruggeleverd.
-
h. Indien na verloop van de in lid b. genoemde termijn de bebouwing wel is aangevangen maar nog geen 50 % van de geschatte bouwtijd is verlopen, is de koper aan de gemeente een boete verschuldigd. Indien na verloop van de in lid b. genoemde termijn de bebouwing is aangevangen, maar meer dan 50 % van de bebouwing gereed is, verlenen burgemeester en wethouders uitstel van de bouwplicht voor de periode van de geschatte bouwtijd van het restant van de bebouwing. Indien na verloop van die verlenging nog steeds een wezenlijk deel van de bebouwing moet geschieden is de koper aan de gemeente een boete verschuldigd. De gemeente behoudt onverminderd het recht om de volledige nakoming van de bouwplicht te vorderen.
-
i. In de Bijzondere Voorwaarden wordt het bedrag van de boete als bedoeld in lid g. en h. nader bepaald.
Artikel 27 Gebruiksbepaling
Het is niet toegestaan het perceel te gebruiken anders dan voor de doeleinden als vermeld in de Bijzondere Voorwaarden.
Indien het perceel voor bebouwing wordt aangewend dient de koper deze bebouwing te realiseren overeenkomstig de door burgemeester en wethouders in alle opzichten goedgekeurde bouwplannen, onderdeel uitmakend van de koopovereenkomst en nader gepreciseerd in de bouwaanvraag.
Artikel 28 Boetebepaling
Bij niet nakoming c.q. overtreding van enige verplichting voortvloeiende uit de Bijzondere Voorwaarden in de koopovereenkomst en uit de van toepassing zijnde artikelen van de Algemene Voorwaarden (met uitzondering van het gestelde in de artikelen 17, lid e., 26 en 30 van de Algemene Voorwaarden) verbeurt de koper ná ingebrekestelling en ná verloop van de daarin gestelde termijn ten behoeve van de gemeente een onmiddellijk opeisbare boete van 10 % van de koopprijs, op welk bedrag de door de gemeente ter zake van de wanprestatie te lijden schade wederzijds onveranderlijk wordt bepaald.
Naast het vorengestelde behoudt zowel de gemeente als de koper zich het recht voor om bij niet nakoming van enige uit de koopovereenkomst voortvloeiende verplichting in rechte nakoming te vorderen.
Artikel 29 Indexatie
De in deze Algemene Voorwaarden en in de Bijzondere Voorwaarden vermelde boeten zullen jaarlijks, voor de eerste maal op 1 januari volgend op het jaar waarin deze Algemene Voorwaarden in de koopovereenkomst van toepassing zijn verklaard en vervolgens iedere eerste dag van januari van de daarop volgende jaren, worden geindexeerd op basis van het CBS consumentenprijsindexcijfer, alle huishoudens totaal, zoals door het CBS te Den Haag wordt vastgesteld op de meest recente tijdbasis. De aanpassing vindt plaats door vermenigvuldiging van de tot die datum geldende boeten met een breuk, waarvan de teller bestaat uit het prijsindexcijfer voor het kalenderjaar voorafgaande aan de datum van ingang van de nieuwe boete en de noemer bestaat uit het meest recente prijsindexcijfer.
Artikel 30 Ontbinding koopovereenkomst
De koper is verplicht dié maatregelen te nemen die erop zijn gericht om de overdracht binnen de daarvoor in de Bijzondere Voorwaarden bepaalde periode te doen plaatsvinden.
Indien de koper niet medewerkt om de overdracht binnen deze periode te doen plaatsvinden hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid de koopovereenkomst te ontbinden, zulks ná daartoe strekkende schriftelijke ingebrekestelling en ná verloop van de daarin gestelde termijn, en is de waarborgsom alsmede de tot de in artikel 10 bedoelde datum verschuldigde rente als boete ten behoeve van de gemeente verbeurd.
Artikel 31 Kettingbeding
-
a. De koper is verplicht en verbindt zich jegens de gemeente, die dit voor zich aanvaardt, om het bepaalde in de artikelen 7, 21, lid d., 27 en 28 bij de overdracht van het gehele perceel (of gedeelte daarvan), alsmede bij de verlening daarop van een beperkt recht, aan de nieuwe eigenaar of beperkt gerechtigde op te leggen en daartoe het in de artikelen 7, 21, lid d., 27, 28 en 29 bepaalde woordelijk in de notariële akte te laten opnemen, zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete aan de gemeente van 10 % van de in de koopovereenkomst vermelde koopprijs, met de bevoegdheid van burgemeester en wethouders om daarnaast nakoming en/of vergoeding van de meerdere schade te vorderen.
-
b. Op gelijke wijze als onder a. is bepaald, verbindt de koper zich jegens de gemeente tot het bedingen bij wijze van derdenbeding bij de nieuwe eigenaar of beperkt gerechtigde dat ook deze zowel het bepaalde in de artikelen 7, 21, lid d., 27, 28 en 29 als de verplichting om dit door te geven zal opleggen aan de rechtsopvolgers/beperkt gerechtigden. Elke opvolgende vervreemder neemt daarbij namens en ten behoeve van de gemeente het beding aan.
Artikel 32 Kwalitatieve verplichtingen
Partijen komen overeen dat de verplichtingen ex artikel 18 en ex artikel 21, leden a., b., c. en e., als kwalitatieve verplichtingen op de onroerende zaak rusten en dat deze verplichtingen van rechtswege zullen overgaan op degene(n) die de zaak onder bijzondere titel zal/zullen verkrijgen, waarbij tevens wordt bepaald dat diegene(n) mede gebonden is/zijn die van de rechthebbende een recht tot gebruik van de zaak zal/zullen verkrijgen.
Deze verplichtingen zullen als kwalitatieve verplichtingen worden vastgelegd in de notariële akte en worden ingeschreven in de openbare registers.
Artikel 33 Bedenktijd
In geval van koop van een tot bewoning bestemde onroerende zaak of bestanddeel daarvan heeft de koper die een natuurlijk persoon is en niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf bedenktijd om de koopovereenkomst te ontbinden. De bedenktijd duurt drie dagen en begint om 0.00 uur van de dag die volgt op de dag dat de tussen partijen opgemaakte ondertekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld.
Indien de bedenktijd op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag eindigt, wordt deze verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.
De bedenktijd wordt zo nodig, zoveel verlengd dat daarin ten minste twee dagen voorkomen die niet op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn.
Artikel 34 Aanduiding
Deze voorwaarden kunnen worden aangehaald onder de titel "Algemene Voorwaarden bij verkoop van onroerende zaken 2006".
Artikel 35 Inwerkingtreding
Deze Algemene Voorwaarden treden in werking op 16 november 2006.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl