Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR2275
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR2275/1
Besluit van den 13den Juli 1942 houdende regeling van de uitgifte van muntbiljetten
Geldend van 19-05-1943 t/m heden
Intitulé
BESLUIT van den 13den Juli 1942 houdende regeling van de uitgifte van muntbiljettenOverwegende dat er dringende omstandigheden in den zin van artikel 32 der Curaçaosche Staatsregeling aanwezig zijn, die het noodzakelijk maken een regeling vast te stellen voor de uitgifte van muntbiljetten;
Heeft, den Raad van Bestuur gehoord, onder nadere bekrachtiging bij Landsverordening, vastgesteld onderstaande regeling:
Artikel 1
-
1. Met ingang van een nader door den Gouverneur te bepalen datum zullen worden uitgegeven muntbiljetten van een waarde van één gulden tot een bedrag van ten hoogste twee millioen gulden.
-
2. Met ingang van een nader door den Gouverneur te bepalen datum zullen worden uitgegeven muntbiljetten van een waarde van twee en een halven gulden tot een bedrag van ten hoogste twee millioen gulden.
Artikel 2
-
1. De muntbiljetten van een gulden zijn gedrukt op papier, waarvan de lengte ongeveer 156½ mm en de breedte ongeveer 66½ mm bedraagt, en hebben de volgende uiterlijke kenteekenen:
Voorzijde:
CURAÇAO
MUNTBILJET
serienummer serienummer
WORDT IN BETALING AANGENOMEN
DOOR DE CURAÇAOSCHE BANK EN AAN
ALLE LANDSKASSEN. INWISSELBAAR IN
ZILVER NA AANKONDIGING.
Afbeelding van Mercurius in zittende
houding met een achtergrond van schepen.
DE ADMINISTRATEUR VAN FINANCIEN
(handteekening)
DE GOUVERNEUR VAN CURAÇAO,
(handteekening).
EEN GULDEN
WETTIG BETAALMIDDEL
De voorzijde van het muntbiljet vertoont in het midden de afbeelding van Mercurius in zittende houding met een achtergrond van schepen. Aan weerszijden van de afbeelding komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 1 voor. Zowel in den rechter als in den linker bovenhoek is het serienummer gedrukt. Onder het serienummer in den linker bovenhoek komen de volgende woorden voor: ,,WORDT IN BETALING AANGENOMEN DOOR DE CURAÇAOSCHE BANK EN AAN ALLE LANDSKASSEN. INWISSELBAAR IN ZILVER NA AANKONDIGING”.
Midden boven de afbeelding van Mercurius is met schaduwletters het woord „MUNTBILJET” gedrukt. Aan de linkerzijde van de afbeelding zijn gedrukt de woorden „DE ADMINISTRATEUR VAN FINANCIEN” en aan de rechterzijde de woorden ,,DE GOUVERNEUR VAN CURAÇAO”.
Het geheel is omgeven door een geguillocheerden rand; in de vier hoeken, in cartouches, komt het cijfer 1 wederom voor. In het midden van den bovensten rand is het woord „Curaçao” uitgespaard in wit en in het midden van den ondersten rand zijn de woorden „EEN GULDEN” en daaronder „WETTIG BETAALMIDDEL” eveneens in wit uitgespaard.
Achterzijde:
De achterzijde vertoont in het midden de afbeelding van het Nederlandsche wapen. Aan weerszijden van het wapen komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 1 voor.
Zoowel links boven als rechts boven het wapen is het woord „CURAÇAO" zoomede het jaartal ,,1947” gedrukt.
Boven het wapen is in blokletters de navolgende tekst aangebracht:
„Hij, die opzettelijk als echte en onvervalschte muntspeciën of munt- of bankbiljetten uitgeeft, muntspeciën of munt- of bankbiljetten, die hij zelf heeft nagemaakt of vervalscht, of waarvan de valschheid of vervalsching hem, toen hij ze ontving, bekend was, of deze, met het oogmerk om ze als echt en onvervalscht uit te geven of te doen uitgeven, in voorraad heeft of binnen de kolonie invoert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren”. Rechts hieronder is cursief gedrukt: Wetboek van Strafrecht, art. 215.
Het geheel is omgeven door een geguillocheerden rand. In de vier hoeken komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 1 wederom voor.
In het midden van den bovensten rand is het woord „CURAÇAO” in wit uitgespaard en in het midden van den ondersten rand zijn de woorden „EEN GULDEN” en daaronder „WETTIG BETAALMIDDEL” eveneens in wit uitgespaard.
Het biljet is gedrukt op wit uitgespaard planchette bankbiljetpapier in karmijnrode kleur.
-
2. De muntbiljetten van twee en een halven gulden zijn gedrukt op papier, waarvan de lengte ongeveer 156½ mm. en de breedte ongeveer 66½ mm. bedraagt, en hebben de volgende uiterlijke kenteekenen:
Voorzijde:
CURAÇAO
MUNTBILJET
serienummer serienummer
WORDT IN BETALING AANGENOMEN
DOOR DE CURAÇAOSCHE BANK EN AAN
ALLE LANDSKASSEN. INWISSELBAAR IN
ZILVER NA AANKONDIGING.
Haventafereel. Een groot stoomschip in reparatie
in droogdok , vrachtschip, lichter en sleepboot aan
de linkerzijde en locomotief en wagons aan de
rechterzijde.
DE ADMINISTRATEUR VAN FINANCIEN
(handteekening)
DE GOUVERNEUR VAN CURAÇAO,
(handteekening)
TWEE EN EEN HALVE GULDEN
WETTIG BETAALMIDDEL
De voorzijde van het muntbiljet vertoont in het midden een haventafereel-een stoomschip in reparatie in een droogdok, met een vrachtschip, een lichter en sleepboot aankomende aan de linkerzijde van het dok en een locomotief en wagons aan de rechterzijde van het stoomschip. Aan weerszijden van de afbeelding komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 2½ voor. Zoowel in den rechter als in den linker bovenhoek is het serienummer gedrukt. Onder het serienummer in den linker bovenhoek komen de volgende woorden voor: ,,WORDT IN BETALING AANGENOMEN DOOR DE CURAÇAOSCHE BANK EN AAN ALLE LANDSKASSEN. INWISSELBAAR IN ZILVER NA AANKONDIGING”.
Midden boven de afbeelding is met schaduwletters het woord „MUNTBILJET” gedrukt. Aan de linkerzijde van de afbeelding zijn gedrukt de woorden „ DE ADMINISTRATEUR VAN FINANCIEN” en aan de rechterzijde ,,DE GOUVERNEUR VAN CURAÇAO”.
Het geheel is omgeven door een geguillocheerden rand; in de vier hoeken, in cartouches, komt het cijfer 2½ wederom voor. In het midden van den bovensten rand is het woord „CURAÇAO” uitgespaard in wit en in het midden van den ondersten rand zijn de woorden „TWEE EN EEN HALVE GULDEN” en daaronder „WETTIG BETAALMIDDEL” eveneens in wit uitgespaard.
Achterzijde:
De achterzijde vertoont in het midden de afbeelding van het Nederlandsche wapen. Aan weerszijden van het wapen komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 2½ voor.
Zoowel links boven als rechts boven het wapen is het woord „CURAÇAO" zoomede het jaartal ,,1947” gedrukt.
Boven het wapen is in blokletters de navolgende tekst aangebracht:
„Hij, die opzettelijk als echte en onvervalschte muntspeciën of munt- of bankbiljetten uitgeeft muntspeciën of munt- of bankbiljetten, die hij zelf heeft nagemaakt of vervalscht, of waarvan de valschheid of vervalsching hem, toen hij ze ontving, bekend was, of deze, met het oogmerk om ze als echt en onvervalscht uit te geven of te doen uitgeven, in voorraad heeft of binnen de kolonie invoert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren”. Rechts hieronder is cursief gedrukt: „Wetboek van Strafrecht, art. 215.”
Het geheel is omgeven door een geguillocheerden rand. In de vier hoeken komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 2½ wederom voor.
In het midden van den bovensten rand is het woord „CURAÇAO” in wit uitgespaard en in het midden van den ondersten rand zijn de woorden „TWEE EN EEN HALVE GULDEN” en daaronder „WETTIG BETAALMIDDEL” eveneens in wit uitgespaard.
Het biljet is gedrukt op wit uitgespaard planchette bankbiljetpapier in blauwe kleur.”
Artikel 3
De muntbiljetten hebben de hoedanigheid van wettig betaalmiddel. Zij worden met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van dit besluit op het tijdstip en op de wijze, door den Gouverneur te bepalen, ingetrokken, nadat tot hunne inwisseling voldoende gelegenheid is gegeven.
Artikel 4
De muntbiljetten zullen in omloop worden gebracht door de Curaçaose Bank voor zooveel daaraan behoefte blijkt te bestaan.
Artikel 5
Door den Administrateur van Financiën wordt iedere maand in de Curaçaose Courant mededeeling gedaan van het bedrag der uitgegeven muntbiljetten.
Artikel 6
Wegens verlies of vernietiging van muntbiljetten wordt in geen geval eenige vergoeding verleend.
Artikel 7
Voor gedeelten van muntbiljetten wordt geene vergoeding verleend dan onder zoodanige waarborgen als de Administrateur van Financiën noodig zal oordeelen, ter voorkoming van schade voor den Lande.
Artikel 8
De Administrateur van Financiën draagt zorg voor de vernietiging van de ingetrokken muntbiljetten. Iedere maand wordt van het aantal der in den loop der vorige maand vernietigde muntbiljetten door den Administrateur van Financiën in de Curaçaose Courant mededeeling gedaan.
Artikel 9
Tot de intrekking der muntbiljetten wordt zoo spoedig mogelijk overgegaan, wanneer voldoende zilvergeld daarvoor aanwezig is.
Artikel 10
De winsten op uitgegeven muntbiljetten verkregen, worden, na aftrek van de kosten van aanmaak, in een fonds gestort en strekken uitsluitend tot delging van de ten laste van het Staatsdeel komende verliezen, voortvloeiende uit de intrekking van muntbiljetten.
Voor zover de in het vorige lid bedoelde winsten niet nodig blijken voor eene delging der hogerbedoelde verliezen , zullen zij worden gebracht ten bate van de middelen tot dekking van de uitgaven der Curaçaose begroting.
De wijze van beheer en de administratie van de in het eerste lid bedoelde winsten worden bij besluit van de Gouverneur geregeld.
Van de bedragen welke ingevolge het bepaalde in het eerste lid, in het daarbij bedoelde fonds zijn gestort, legt de Gouverneur jaarlijks een rekening aan de Staten van Curaçao over.
Artikel 11
Dit besluit treedt in werking door plaatsing in het Publicatieblad met ingang van den dag na dien zijner afkondiging.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl