Regeling vervallen per 01-01-2015

Handhavingsverordening 2012 gemeente Heerlen

Geldend van 01-07-2012 t/m 31-12-2014

Intitulé

Handhavingsverordening 2012 gemeente Heerlen

verordening

“Handhavingsverordening 2012”

Artikel 1 begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en Bijstandsbesluit zelfstandigen 2004 (Bbz)

  • b.

    handhaving: alle activiteiten gericht op de naleving van wet- en regelgeving.

artikel 2 uitgangspunten handhaving

Met betrekking tot handhaving van de wet en de daarop berustende bepalingen

hanteert het college de volgende uitgangspunten:

  • a.

    Misbruik en oneigenlijk gebruik van sociale wetgeving alsmede het ten onrechte ontvangen van gemeentelijke uitkeringen is onaanvaardbaar en zal te allen tijde worden bestreden;

  • b.

    Het geheel van maatregelen, acties en regelgeving om het misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet alsmede het ten onrechte ontvangen van bijstand te bestrijden is niet bedoeld om de belanghebbende te straffen maar om spontane naleving van de inlichtingenplicht te bevorderen.

artikel 3 regelgeving

Het college stelt nadere regels in het kader van de bestrijding van misbruik en

oneigenlijk gebruik van de wet alsmede het ten onrechte ontvangen van

gemeentelijke uitkeringen. Hierbij geeft het college in ieder geval zijn visie op

handhaving en de aanpak van fraudepreventie en –repressie.

artikel 4

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2012. Deze verordening wordt aangehaald als: Handhavingsverordening 2012 gemeente Heerlen.

Aldus besloten tijdens de vergadering van de raad der gemeente Heerlen van 3 juli 2012.

griffier, voorzitter,

Toelichting

1.Algemeen

Een doelstelling van de WWB is het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van de bijstand. In navolging van dit gegeven wordt in deze verordening blijk gegeven van het feit dat het college het van groot belang acht dat een adequaat handhavingsbeleid wordt gevoerd. Een deugdelijk beleid omtrent handhaving is een van de pijlers voor een rechtmatig en doelmatig bijstandsbeleid.

Handhavingsbeleid is drieledig.

Ten eerste bestaat een preventief beleid, zulks onder het motto: “Voorkomen is beter dan genezen”. Preventie is een belangrijk onderdeel van de poortwachtersfunctie. De toegang tot bijstand en de hoogte van die bijstand moet zorgvuldig worden onderzocht. De gemeente treedt hier informatief op.

Ten tweede bestaat een repressief beleid. Dit beleid is gericht op misbruikbestrijding en omvat maatregelen zoals bijvoorbeeld terug- en invordering van fraudeschulden en aangifte bij het Openbaar Ministerie bij fraudeschulden boven een bepaald drempelbedrag. De gemeente treedt dan corrigerend op.

Ten derde bestaat de interne controle. Binnen de sociale diensten vindt interne controle plaats op het gebied van de recht-, doelmatigheid en handhaving van de uitkeringsverstrekkingen. Landelijk is geconstateerd dat de manier waarop het toezicht binnen de gemeenten geregeld is tekort schiet. Invoering van het kwaliteitssysteem single audit wordt gezien als de oplossing voor deze tekortkomingen. Interne controles richten zich met name op het primaire proces van rechtmatige uitkeringsverstrekkingen inclusief het debiteurenbeleid. Het toezicht is zodanig ingericht dat het college verantwoording kunnen afleggen aan de raad en het ministerie van SZW.

2.Toelichting per artikel van de verordening

artikel 2 uitgangspunten handhaving

Op grond van artikel 8a van de Wet werk en Bijstand is de gemeenteraad bij verordening verplicht regels op te stellen op het gebied van handhaving.

Aan deze verplichting wordt voldaan middels de artikelen 44 en 45 van de Verordening WWB Gemeente Heerlen.

Het college heeft het standpunt ingenomen dat misbruik en oneigenlijk gebruik van de sociale wetgeving absoluut niet zullen worden getolereerd en dat zij dit altijd zullen bestrijden. Een van de belangrijkste uitgangspunten van de Wet werk en Bijstand is dat de eigen verantwoordelijkheid van de burger centraal staat. In dit kader moet punt b. van dit artikel worden gelezen. Het is de bedoeling om met het hele pakket van maatregelen de burger te stimuleren om de sociale wetgeving op een juiste en correcte wijze te gebruiken en de burger zelfbewust te maken van de verplichtingen die horen bij het recht hebben op een uitkering.

artikel 3 regelgeving

Dit artikel geeft aan dat het college in nadere regelgeving moet aangeven op welke wijze misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet moet worden aangepakt.