LANDSVERORDENING van de 16de juli 1986 houdende regelen inzake het slachten van dieren, het gebruik van het slachthuis, de vleeskeuring en de wering en bestrijding van veeziekten in het eilandgebied Bonaire

Geldend van 01-10-1997 t/m heden

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 16de juli 1986 houdende regelen inzake het slachten van dieren, het gebruik van het slachthuis, de vleeskeuring en de wering en bestrijding van veeziekten in het eilandgebied Bonaire

HOOFDSTUK I Algemeen

Artikel 1

In deze landsverordening en de ter uitvoering daarvan genomen eilandsbesluiten wordt verstaan onder:

a. hoofd

:

het hoofd van de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij of diens plaatsvervanger;

b. slachtvee

:

voor onmiddellijke slachting bestemd vee;

c. vee

:

herkauwende dieren, eenhoevige dieren, varkens en schildpadden;

d. vlees

:

gedood of geslacht vee of delen daarvan, al dan niet gekoeld of bevroren, ongeboren vruchten daaronder begrepen, met uitzondering vanhoornen, hoeven, klauwen, borstels, haar, wol en huiden, voor zover niet afkomstig van varkens of van de onderpoten van herkauwers;

e. vleesprodukten

:

vlees, dat een behandeling, niet zijnde een koel- of vriesbehandeling, heeft ondergaan, ter bevordering van de houdbaarheid, alsmede toebereid vlees al of niet vermengd met andere stoffen;

f. slachthuis

:

het gebouw c.q. de gebouwen door het eilandgebied als openbare slachtplaats ingericht, alsmede het terrein behorend bij dit gebouw of deze gebouwen;

g. inrichtingen

:

slachterijen, winkels, bewaarplaatsen van vlees, uitsnijderijen, vleesproduktenfabrieken, vetsmelterijen, inrichtingen voor het bewaren van bloed en bloedplasma en tot verwerking van bloed tot bloedplasma of bloedplasmapoeder, diervoerderfabrieken en andere inrichtingen bestemd tot of gebruikt voor het bewerken, voorverpakken of verduurzamen van vlees of het bereiden, bewerken of voorverpakken van vleesprodukten;

h. noodslachting

:

het doden van vee dat:

a. door een ernstig ongeval is getroffen;

b. door ziekte in onmiddellijk levensgevaar verkeert;

c. onmiddellijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid, voor de veiligheid van personen of goederen, dan wel voor besmetting van mensen of dieren;

i. dierenarts

:

de door het bestuurscollege met de keuring van vee en vlees, het toezicht op de be- en verwerking van vlees en op de opslag, het vervoer en de verkoop van vlees en vleesprodukten belaste dierenarts;

j. keurmeester

:

de persoon niet zijnde keuringsdierenarts, die onder toezicht en verantwoordelijkheid van een dierenarts, deze behulpzaam is bij het verrichten van zijn taak;

k. invoer

:

het brengen van niet van het eilandgebied Bonaire afkomstig vee, vlees of vleesprodukten in het vrije verkeer van het eilandgebied Bonaire.

Artikel 2

  • 1. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen kan deze landsverordening geheel of gedeeltelijk van toepassing worden verklaard op andere dieren dan vee.

  • 2. Bij eilandsbesluit houdende algemene algemene maatregelen kunnen vleesprodukten worden aangewezen waarop deze landsverordening niet van toepassing is.

  • 3. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen kunnen in het belang van de volksgezondheid voorschriften worden gegeven betreffende het verduurzamen en toebereiden van vlees en kan worden bepaald, welke stoffen bij het bereiden van vleesprodukten niet mogen worden gebruikt.

HOOFDSTUK II Het slachten en het gebruik van het slachthuis

Artikel 3

  • 1. Hij die vee wil slachten of doen slachten geeft daarvan tevoren kennis aan het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, aan deze andere persoon, met inachtneming van bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen daarvoor gestelde regelen.

  • 2. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen worden voorschriften gegeven omtrent de wijzen waarop vee mag worden geslacht.

Artikel 4

  • 1. De eigenaar of houder van vee dat doodgeboren, gestorven of in nood gedood is, geeft daarvan kennis aan het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aan gewezen, aan deze andere persoon, volgens bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen daarvoor gestelde regelen.

  • 2. Het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, deze andere persoon kan bevelen dat op het slachthuisterrein aanwezig vee dat ziek of verwond is onmiddellijk wordt geslacht. Hij stelt de eigenaar van het dier van zijn bevel op de hoogte, zo mogelijk voordat tot slachting wordt overgegaan.

Artikel 5

  • 1. Het hoofd stelt, na overleg met de dierenarts, voorschriften vast voor de toepassing tot en het gebruik van het slachthuis en de daarin aanwezige voorzieningen.

  • 2. Bij overtreding van de in het vorige lid bedoelde voorschriften kan het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, kan deze andere persoon, mondeling de overtreder de toegang tot of het gebruik van het slachthuis en/of het gebruik van de daarin aanwezige voorzieningen ontzeggen voor een periode van niet langer dan vierentwintig uren.

  • 3. De ontzegging voor een periode langer dan vierentwintig uren geschiedt bij een met redenen omklede, schriftelijke door het hoofd getekende aanzegging en geschiedt voor de eerste keer voor ten hoogste veertien dagen en bij herhaling voor ten hoogste zes maanden.

HOOFDSTUK III De keuring van slachtvee en daarvan afkomstig vlees

Artikel 6

  • 1. Slachtvee wordt voor en na het slachten door een dierenarts of namens deze door een keurmeester gekeurd.

  • 2. Gestorven of in nood gedood slachtvee wordt na het slachten door een dierenarts gekeurd.

  • 3. Doodgeboren vee, vruchten, welke bij het slachten worden aangetroffen, gestorven eenhoevige dieren en runderen, jonger dan zeven dagen, en gestorven schapen, geiten en varkens, jonger dan 30 dagen, worden op last van het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, op last van deze andere persoon vernietigd.

Artikel 7

  • 1. Bij de keuring vóór het slachten wordt door de dierenarts of namens deze door de keurmeester toestemming tot slachten gegeven.

    De toestemming kan onder voorwaarden worden verleend.

  • 2. De toestemming vervalt, indien het dier niet binnen tweemaal vieren twintig uren na de dag waarop de keuring plaatsvond is geslacht. Deze termijn kan tweemaal telkens met ten hoogste tweemaal vierentwintig uren verlengd worden.

Artikel 8

Bij de keuring na het slachten wordt het vlees goedgekeurd, voorwaardelijk goedgekeurd of afgekeurd.

Artikel 9

Indien bij de keuring vlees voorwaardelijk is goedgekeurd en niet binnen de bij deze goedkeuring gestelde termijn aan de voorwaarden is voldaan, wordt het vlees op last van het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, op last van deze andere persoon vernietigd.

Artikel 10

  • 1. Indien bij de keuring het vlees is afgekeurd, wordt het vlees op last van het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, op last van deze andere persoon vernietigd.

  • 2. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen wordt vastgesteld de hoogte van de vergoeding, alsmede de wijze van betaling hiervan, waarop de eigenaar van of rechthebbende op bij de keuring na het slachten afgekeurd vlees aanspraak kan maken. Een bijdrage ter dekking van de ten laste van de begroting van het eilandgebied komende kosten voortvloeiende uit het toekennen van deze vergoeding kan eveneens bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen worden vastgesteld. Deze bijdrage zal worden geheven van de eigenaren van of rechthebbende op slachtvee dat bij het slachthuis ter slachting wordt aangebracht en wel aldus, dat per te slachten dier een bedrag zal worden in rekening gebracht.

  • 3. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen wordt het keur- en slachtloon vastgesteld, alsmede het koraal- en vijvergeld, het warmwatergeld, het weeggeld en het koelruimtegeld.

Artikel 11

Het bepaalde in de artikelen 9 en 10, eerste lid, is niet van toepassing op afgekeurd vlees dat door het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, door deze andere persoon op door hem te stellen voorwaarden bestemd wordt voor de voedering van dieren.

Artikel 12

Bij de keuring vóór het slachten wordt het dier en bij de keuring na het slachten wordt het vlees door of namens de dierenarts voorzien van één of meer merken.

Artikel 13

  • 1. Indien een overtreding van het bepaalde in artikel 22 of 24, sub a, is opgespoord wordt het vlees waarmede dat feit is gepleegd, in beslag genomen en op kosten van de overtreder voor zover mogelijk gekeurd.

  • 2. Indien het vlees wordt goedgekeurd of voorwaardelijk goedgekeurd, kan het, met toestemming van of namens de Officier van Justitie, aan de belanghebbende worden teruggeven, nadat deze de kosten van de keuring heeft voldaan.

  • 3. Indien het vlees wordt afgekeurd of indien, in geval van voorwaardelijke goedkeuring, niet binnen de bij de keuring gestelde termijn aan de voorwaarde is voldaan, wordt het vlees, tijdens de loop der strafzaak evenwel niet dan met toestemming van of namens de Officier van Justitie, op last van het hoofd, de keuringsdierenarts gehoord, vernietigd.

  • 4. Indien een overtreding van het bepaalde in artikel 23 of artikel 24, sub b of c, is opgespoord worden de vleesprodukten of het vlees, waarmede het feit is gepleegd, in beslag genomen en op last van het hoofd, de keuringsdierenarts gehoord, vernietigd, tijdens de loop der strafzaak evenwel niet dan met toestemming van of namens de Officier van Justitie.

Artikel 14

Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen wordt bepaald:

  • a.

    wat bij de keuring onderzocht moet worden;

  • b.

    in welke toestand geslacht vee moet verkeren totdat met de keuring wordt begonnen.

  • c.

    in welke gevallen vlees moet worden afgekeurd of voorwaardelijk goedgekeurd;

  • d.

    op welke wijze voorwaardelijk goedgekeurd vlees bruikbaar mag worden gemaakt voor voedsel voor mens of dier;

  • e.

    op welke wijze slachtvee bij de keuring vóór het slachten en vlees na de keuring wordt gemerkt.

HOODSTUK IV De keuring van in te voeren vlees en vleesprodukten

Artikel 15

  • 1. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen wordt bepaald aan welke eisen in te voeren vlees en vleesprodukten moeten voldoen, van welke bescheiden het vlees en vleesprodukten vergezeld moeten gaan en van welke merken het vlees of de vleesprodukten moeten zijn voorzien.

  • 2. Degene die voornemens is vlees of vleesprodukten in te voeren dient daarvan minstens vierentwintig uur van tevoren mededeling te doen aan het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, aan deze andere persoon onder vermelding van de herkomst en de hoeveelheid van het in te voeren vlees of de in te voeren vleesprodukten.

Artikel 16

Vlees en vleesprodukten mogen niet uit het schip of het vliegtuig waarmee zij zijn aangevoerd worden gelost zonder toestemming van of vanwege een dierenarts.

Artikel 17

Het in het vorige artikel bedoelde vlees wordt, onderscheidenlijk de in dat artikel bedoelde vleesprodukten worden, door een dierenarts gecontroleerd op het voldoen aan het ten aanzien van vlees, onderscheidenlijk de vleesprodukten, bij of krachtens artikel 15 bepaalde. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen kan een heffing voor deze controle worden vastgesteld.

Artikel 18

  • 1. Vlees dat en vleesprodukten die niet voldoen aan het bij of krachtens artikel 15 bepaalde, dienen binnen tweemaal vierentwintig uur nadat dit is vastgesteld, het eilandgebied te verlaten.

  • 2. Indien het in het vorige lid bedoelde vlees of de aldaar bedoelde vleesprodukten het eilandgebied niet binnen de aldaar gestelde termijn heeft/hebben verlaten wordt dit vlees onderscheidenlijk deze vleesprodukten op last van het Bestuurscollege, gehoord de dierenarts, vernietigd.

Artikel 19

De taken en bevoegdheden in deze landsverordening aan de dierenarts toegekend, worden indien geen dierenarts door het Bestuurscollege is aangesteld, door een door het Bestuurscollege bij eilandsbesluit aan te wijzen keurmeester uitgeoefend.

HOOFDSTUK V Eisen waaraan inrichtingen moeten voldoen

Artikel 20

  • 1. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen worden ter wering van voor de volksgezondheid schadelijk vlees en schadelijke vleesprodukten eisen gesteld waaraan inrichtingen moeten voldoen.

  • 2. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen kunnen:

    • a.

      regelen worden gesteld ter zake van het gebruik van inrichtingen als bedoeld in het eerste lid en de daarin aanwezige toestellen en gereedschappen;

    • b.

      eisen worden gesteld waaraan personen werkzaam in een inrichting, wat betreft hun gezondheidstoestand en hun persoonlijke hygiëne, en vlees en vleesprodukten aanwezig in een inrichting moeten voldoen;

    • c.

      opleidingseisen worden gesteld waaraan exploitanten van inrichtingen moeten voldoen.

  • 3. Inrichtingen mogen slechts worden geëxploiteerd of gebruikt met vergunning door het Bestuurscollege, het Hoofd gehoord, gegeven.

  • 4. Een vergunning voor exploitatie van een inrichting dient schriftelijk te worden aangevraagd onder opgave van de ligging van het perceel of perceelsgedeelte, waarin het bedrijf zal worden uitgeoefend en van de wijze waarop deze bedrijfsuitoefening zal geschieden.

  • 5. Een vergunning wordt door het Bestuurscollege verleend, indien is gebleken, dat de inrichting voldoet aan de krachtens dit artikel voor inrichtingen vastgestelde inrichtings- of andere eisen en er geen overwegend bezwaar bestaat tegen de plaats van vestiging. Voor verplaatsing van de inrichting is een nieuwe vergunning vereist. Indien het Bestuurscollege weigert een vergunning te verlenen, deelt zij dit schriftelijk onder vermelding van de gronden waarop deze beslissing berust aan de verzoeker mede.

  • 6. Bij of krachtens eilandsverordening kunnen:

    • a.

      één of meer wijken, buurten of straten worden aangewezen, waarin vergunningen niet mogen worden verleend;

    • b.

      voor één of meer wijken, buurten of straten een maximum van aldaar te verlenen vergunningen worden vastgesteld;

    • c.

      één of meer wijken, buurten of straten worden aangewezen, waarin vergunningen niet dan onder bij of krachtens die eilandsverordening vastgestelde voorwaarden mogen worden verleend.

  • 7. Het Bestuurscollege kan in het belang van de volksgezondheid en in het belang van een doelmatige overheidscontrole aan een vergunning voorschriften en beperkingen verbinden.

  • 8. De vergunning wordt schriftelijk verleend onder vermelding van de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen.

  • 9. Het Bestuurscollege kan, na de vergunninghouder te hebben gehoord, de vergunning intrekken, indien niet langer wordt voldaan aan de inrichtings- of andere eisen dan wel wordt gehandeld in strijd met de aan de vergunning verbonden voorschriften en beperkingen.

  • 10. De intrekking van een vergunning wordt aan de vergunninghouder schriftelijk medegedeeld onder vermelding van de gronden waarop deze beslissing berust.

  • 11. Van een beslissing houdende weigering of intrekking van een vergunning dan wel tegen het verbinden aan de vergunning van bepaalde voorschriften of beperkingen kan de betrokkene gedurende 14 dagen na datum van verzending daarvan schriftelijk in beroep komen bij de Eilandsraad, die, na betrokkene, de Gezaghebber en, zo nodig, het hoofd gehoord te hebben, binnen 30 dagen beslist.

HOOFDSTUK VI Vervoer van vlees en vleesprodukten

Artikel 21

Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen kunnen voorschriften worden vastgesteld waaraan bij het vervoer van vlees en bepaalde vleesprodukten, anders dan voor huishoudelijk gebruik, het laden en lossen daaronder begrepen, moet worden voldaan.

HOOFDSTUK VII Verbodsbepalingen

Artikel 22

  • 1. Het is verboden:

    • a.

      anders dan in een slachthuis vee te slachten, noodslachting daaronder niet begrepen;

    • b.

      aan keuring onderworpen slachtvee zonder toestemming te slachten;

    • c.

      aan keuring onderworpen slachtvee te slachten zonder dat de aan de vergunning verbonden voorwaarde dan wel de voorschriften omtrent de wijze van slachten, bedoeld in artikel 3, tweede lid, in acht worden genomen;

    • d.

      geslacht vee, dan niet verkeert in de toestand, bedoeld in artikel 14, onder b, ter keuring aan te bieden.

  • 2. Van noodslachting dient tevoren of onmiddellijk daarna kennis te worden gegeven aan het hoofd, of, indien bij eilandsbesluit een andere persoon hiervoor is aangewezen, aan deze andere persoon. Onmiddellijk na de noodslachting moet het aldus geslachte dier door of vanwege de eigenaar of rechthebbende in ongedeelde toestand naar het slachthuis worden gebracht. Slechts de in het in nood geslachte dier, in ongeschonden staat naar het slachthuis worden gebracht. Hij, die niet voldoet aan de in dit lid vermelde verplichtingen, wordt geacht het dier anders dan in een slachthuis te hebben geslacht.

Artikel 23

Het is verboden vlees, dat aan keuring is onderworpen, doch niet overeenkomstig deze landsverordening en de ter uitvoering daarvan vastgestelde besluiten is gekeurd, of dat na keuring niet van het voorgeschreven merk is voorzien, te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, te vervoeren of te doen vervoeren, anders dan ter naleving van een wettelijk voorschrift, of, tenzij in afwachting van keuring, in voorraad te hebben.

Artikel 24

  • 1. Het is verboden vlees of vleesprodukten uit een schip of vliegtuig te lossen zonder toestemming van of vanwege een dierenarts.

  • 2. Het is verboden zonder inachtneming van de ten aanzien van de invoer van vlees en vleesprodukten krachtens artikel 15 vastgestelde voorschriften vlees of vleesprodukten in te voeren of, wetende dat zij aldus zijn ingevoerd, te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, te vervoeren of te doen vervoeren, anders dan ter naleving van een wettelijk voorschrift, of in voorraad of voorhanden te hebben.

Artikel 25

Het is verboden:

  • a.

    vlees wederrechtelijk te onttrekken aan keuring of aan vernietiging;

  • b.

    vlees, dat afgekeurd is of dat bedorven of op andere wijze ondeugdelijk is geworden te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, te vervoeren of te doen vervoeren, anders dan ter naleving van een wettelijk voorschrift, of tenzij in afwachting van vernietiging, in voorraad te hebben;

  • c.

    vleesprodukten, die bereid zijn in strijd met de voorschriften, vastgesteld krachtens artikel 2, derde lid, te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, voorhanden of in voorraad te hebben of, tenzij ter naleving van enig wettelijk voorschrift, te vervoeren of te doen vervoeren.

Artikel 26

  • 1. Het is aan anderen dan dierenartsen en daartoe door hen aangewezen personen verboden vee, vlees of vleesprodukten van een of meer merken, vastgesteld bij of krachtens deze landsverordening te voorzien.

  • 2. Het is verboden, voor zover het Wetboek van Strafrecht van de Nederlandse Antillen daarin niet voorziet, stempels waarmee merken als in deze verordening bedoeld kunnen worden aangebracht en stempels, waarmee valse merken, gelijkend op merken als in deze landsverordening bedoeld, kunnen worden aangebracht, wederrechtelijk te vervaardigen, te doen vervaardigen of onder zich te hebben.

Artikel 27

Het is verboden een inrichting te exploiteren, indien gehandeld wordt in strijd met één of meer krachtens artikel 20, lid 1 of lid 2, sub b of c, gestelde eisen of krachtens artikel 20, lid 2, sub a, gestelde regelen.

Artikel 28

Het is verboden vlees te vervoeren in strijd met de voorschriften vastgesteld krachtens artikel 21.

HOOFDSTUK VIII De wering en bestrijding van veeziekten

Artikel 29

  • 1. Het is verboden vee in het eilandgebied Bonaire in te voeren, tenzij het de door het Bestuurscollege aangewezen dierenarts of degene, die als zijn vervanger door het Bestuurscollege wordt aangewezen, gebleken is, dat het gedekt is door een verklaring van herkomst.

  • 2. De verklaring van herkomst moet, wat betreft het vee dat van de overige eilanden van de Nederlandse Antillen in het eilandgebied Bonaire is ingevoerd, door de verkoper of de eigenaar van het vee in duplo worden afgegeven en aangeven, dat het bij hem gekocht is of dat het zijn eigendom is.

  • 3. De verklaring van herkomst moet door of namens de Gezaghebber van het betrokken eiland voor gezien worden getekend.

  • 4. Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen wordt bepaald van welke andere bescheiden het vee dat ten invoer wordt aangegeven, vergezeld moet gaan.

Artikel 30

  • 1. Het is verboden vee in het eilandgebied Bonaire in te voeren alvorens het door de keurmeester is goedgekeurd. Door het Bestuurscollege wordt bepaald, van welk merkteken het voor de invoer goedgekeurde vee voorzien moet zijn.

  • 2. Ten aanzien van vee, lijdende aan of verdacht van te lijden aan enige besmettelijke ziekte, worden zonodig door of namens het Bestuurscollege quarantaine-maatregelen getroffen, volgens regelen door het Bestuurscollege bij eilandsbesluiten houdende algemene maatregelen vast te stellen.

  • 3. Ten aanzien van gewond, gekneusd of anderszins niet in goede toestand verkerend vee kunnen door de door het Bestuurscollege aangewezen dierenarts maatregelen getroffen worden, volgens regelen door het Bestuurscollege bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen vast te stellen.

Artikel 31

Onverminderd het bepaalde in artikel 97, letter C van de Algemene Verordening I.U.& D. 1908 (P.B. 1949, no. 62) en in de Landsverordening invoer kleine dieren 1952 (P.B. 1952, no. 123), en onverminderd het bepaalde in artikelen 29 en 30, 1ste lid kan bij of krachtens eilandsbesluit houdende algemene maatregelen tot wering van enige besmettelijke veeziekte de in- en doorvoer in het eilandgebied Bonaire worden verboden of niet dan onder bepaalde voorwaarden worden toegelaten van:

  • a.

    vee, vlees, eieren, melk en melkprodukten, huiden en aanhangsels van huiden en andere van vee afkomstige produkten, nest en veevoeder;

  • b.

    andere voorwerpen of dieren welke dragers van smetstof kunnen zijn.

HOOFDSTUK IX Strafbepalingen

Artikel 32

  • 1. De feiten strafbaar gesteld bij of krachtens de artikelen 22, lid1, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30 en 31 zijn overtredingen, het feit strafbaar gesteld bij artikel 26 is een misdrijf.

  • 2. Overtreding van het bepaalde bij of krachtens de artikelen 22, lid1, sub b, c en d, 29, 30 en 31 wordt gestraft met een geldboete van ten hoogste tweehonderd gulden.

  • 3. Overtreding van het bepaalde bij de artikelen 22, lid1, sub a, 23, 25, sub a en b, 27 en 28 wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste een maand of geldboete van ten hoogste vijfentwintig honderd gulden.

  • 4. Overtreding van het bepaalde bij de artikelen 24, 25, sub c en 26 wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van ten hoogste vijfduizend gulden.

  • 5. Alle voorwerpen, daaronder begrepen het vee, het vlees en de vleesprodukten, door middel van de overtredingen verkregen of waarmede de overtreding is gepleegd, kunnen voor zover zij de veroordeelde toebehoren, worden verbeurd verklaard. In het vonnis kan gelast worden deze voorwerpen te vernietigen of onbruikbaar te maken.

  • 6. Indien tijdens het plegen van het feit nog geen jaar is verlopen sedert een vroegere veroordeling van de schuldige wegens een gelijke overtreding onherroepelijk is geworden of vrijwillig is voldaan aan de voorwaarde, door de bevoegde ambtenaar van het openbaar ministerie krachtens artikel 76 van het Wetboek van Strafrecht van de Nederlands Antillen gesteld, kan hechtenis of geldboete tot het dubbele van de in de leden twee tot en met vier gestelde maxima worden opgelegd.

Artikel 33

  • 1. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze landsverordening bepaalde zijn belast de daartoe bij landsbesluit aangewezen personen. Een zodanige aanwijzing wordt bekendgemaakt in De Curaçaosche Courant.

  • 2. De krachtens het eerste lid aangewezen personen zijn, uitsluitend voor zover dat voor de vervulling van hun taak redelijkerwijze noodzakelijk is, bevoegd:

    • a.

      alle inlichtingen te vragen;

    • b.

      inzage te verlangen van alle boeken, bescheiden en andere informatiedragers en daarvan afschrift te nemen of deze daartoe tijdelijk mee te nemen;

    • c.

      goederen aan opneming en onderzoek te onderwerpen, de daartoe tijdelijk mee te nemen en daarvan monsters te nemen;

    • d.

      alle plaatsen, met uitzondering van woningen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de bewoner, te betreden, vergezeld van door hen aangewezen personen.

    • e.

      vaartuigen, stilstaande voertuigen en de lading daarvan te onderzoeken.

  • 3. Zo nodig, wordt de toegang tot een plaats als bedoeld in het tweede lid, onderdeel d, verschaft met behulp van de sterke arm.

  • 4. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen regels worden gesteld met betrekking tot de wijze van taakuitoefening van de krachtens het eerste lid aangewezen personen.

  • 5. Een ieder is verplicht aan de krachtens het eerste lid aangewezen personen alle medewerking te verlenen die op grond van het tweede lid wordt gevorderd.

Artikel 34

  • 1. De personen, bedoeld in het tweede lid van het vorige artikel, zijn bevoegd om zo nodig op kosten van de overtreder te doen wegnemen, beletten of verrichten al hetgeen in strijd met het bepaalde bij of krachtens deze verordening is of wordt gehouden, ondernomen of nagelaten.

  • 2. Van de bevoegdheden in het eerste lid bedoeld wordt, spoedeisende gevallen uitgezonderd, geen gebruik gemaakt dan na tevoren vanwege het hoofd gedane schriftelijke per aangerekende post te verzenden vordering en het verstrijken van twee weken na datum van terpostbezorging van deze vordering.

HOOFDSTUK X Slotbepalingen

Artikel 35

  • 1. Deze landsverordening kan worden aangehaald als “Landsverordening Slacht- en Vleeskeuring Bonaire” en treedt in werking met ingang van de dag na die van haar afkondiging.

  • 2. Aan op de datum van inwerkingtreding van deze landsverordening reeds bestaande inrichtingen zal een vergunning worden verstrekt, terwijl aan elk dezer inrichtingen een redelijke door het Bestuurscollege te bepalen termijn zal worden gegund om te voldoen aan de bij of krachtens deze landsverordening gestelde eisen.