Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR155440
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR155440/1
Landsverordening openbaarheid van bestuur
Geldend van 10-10-2010 t/m heden
Intitulé
Landsverordening openbaarheid van bestuurHoofdstuk 1. Definities
Artikel 1
In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
- a.
bestuursorgaan: de regering of de minister die het rechtstreeks aangaat;
- b.
document: een bij een bestuursorgaan berustend schriftelijk stuk of ander materiaal dat gegevens bevat;
- c.
bestuurlijke aangelegenheid: een aangelegenheid die betrekking heeft op het beleid van een bestuursorgaan, daaronder begrepen de voorbereiding en de uitvoering ervan;
- d.
niet-ambtelijke adviescommissie: een van overheidswege ingestelde commissie, met als taak het adviseren van een of meer bestuursorganen en waarvan geen ambtenaren lid zijn; ambtenaren, die secretaris of adviserend lid zijn van een adviescommissie worden voor de toepassing van deze bepaling niet als leden daarvan beschouwd.
Hoofdstuk 2. Openbaarheid
Artikel 2
Een bestuursorgaan betracht bij de uitvoering van zijn taak openbaarheid en verstrekt hiertoe informatie.
Hoofdstuk 3. Informatie op verzoek
Artikel 3
-
1. Een ieder kan een verzoek om informatie neergelegd in documenten over een bestuurlijke aangelegenheid, richten tot het bestuursorgaan of tot de onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan werkzame departementen, diensten, bureaus of instellingen.
-
2. De verzoeker vermeldt de bestuurlijke aangelegenheid of het daarop betrekking hebbend document, waarover hij informatie wenst te ontvangen.
-
3. Bij besluit, houdende algemene maatregelen, kan een informatiepunt binnen het bestuursorgaan worden aangewezen waar het verzoek moet worden ingediend.
-
4. Een verzoek wordt ingewilligd met inachtneming van de artikelen 11, 12 en 13.
Artikel 4
Indien het verzoek betrekking heeft op gegevens in documenten die berusten bij een ander bestuursorgaan dan dat waarbij het verzoek is ingediend, wordt de verzoeker zo nodig naar dat orgaan verwezen. Is het verzoek schriftelijk gedaan, dan wordt het doorgezonden onder de mededeling van de doorzending aan de verzoeker.
Artikel 5
-
1. De beslissing op een verzoek wordt genomen door of vanwege het bestuursorgaan.
-
2. Een gehele of gedeeltelijke afwijzing van een schriftelijk verzoek wordt schriftelijk en gemotiveerd aan de verzoeker meegedeeld. In geval van een mondeling verzoek vindt een dergelijke afwijzing schriftelijk en gemotiveerd plaats indien de verzoeker daarom vraagt. De verzoeker wordt op deze mogelijkheid gewezen.
-
3. Indien informatie op een verzoek als bedoeld in het eerste lid betrekking heeft op een derde, wordt deze hiervan op de hoogte gesteld en worden beslissingen en de informatie, voorzover die op hem betrekking hebben, schriftelijk aan deze meegedeeld, indien hij dit verzoekt.
Artikel 6
Het bestuursorgaan beslist zo spoedig mogelijk op het verzoek, doch uiterlijk binnen drie weken na de dag waarop het verzoek is ontvangen. Het bestuursorgaan kan de beslissing voor ten hoogste drie weken verdagen. Daarvan wordt voor de afloop van de eerste termijn schriftelijk gemotiveerd mededeling gedaan aan de verzoeker.
Artikel 7
-
1. Het bestuursorgaan verstrekt de met betrekking tot documenten verlangde informatie door:
- a.
kopie ervan te geven of de letterlijke inhoud ervan in andere vorm teverstrekken;
- b.
kennisneming van de inhoud toe te staan;
- c.
een schriftelijk uittreksel of een samenvatting van de inhoud te geven, of
- d.
mondeling of schriftelijk inlichtingen daaruit te verschaffen.
- a.
-
2. Bij het kiezen tussen de vormen van informatie, genoemd in het eerste lid, houdt het bestuursorgaan rekening met de voorkeur van de verzoeker en met het belang van een vlotte voortgang van de werkzaamheden.
Hoofdstuk 4. Informatie uit eigen beweging
Artikel 8
Het bestuursorgaan verschaft regelmatig uit eigen beweging informatie over het beleid omtrent de hem aangaande bestuurlijke aangelegenheden.
Artikel 9
-
1. Het bestuursorgaan draagt zorg voor het openbaar maken, zo mogelijk met toelichting, van door niet- ambtelijke adviescommissies aan het orgaan uitgebrachte adviezen met het oog op het te vormen beleid, tezamen met de door het orgaan aan de commissies voorgelegde adviesaanvragen en voorstellen.
-
2. De in het eerste lid bedoelde stukken kunnen openbaar worden gemaakt door deze:
- a.
op te nemen in een algemeen verkrijgbare uitgave;
- b.
afzonderlijk uit te geven en algemeen verkrijgbaar te stellen, of
- c.
ter inzage te leggen, in kopie te verstrekken of uit te lenen.
- a.
-
3. Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen zes weken nadat de adviezen zijn ontvangen, heeft openbaarmaking plaats. Hiervan en van de plaats van de ter inzage legging wordt mededeling gedaan in de Landscourant van Sint Maarten, de officiële website van het Land of in een plaatselijk algemeen verkrijgbaar dag- of weekblad.
Hoofdstuk 5. Openbaarmaking van adviezen van de Raad van Advies en de Sociaal-Economische Raad
Artikel 10
-
1. De openbaarmaking van de adviezen van de Raad van Advies geschiedt door de Minister van Algemene Zaken.
-
2. De openbaarmaking geschiedt voor zover het betreft:
- a.
adviezen over ontwerpen van landsverordeningen: gelijktijdig met de indiening van het ontwerp bij de Staten door de regering of door initiatiefnemers;
- b.
adviezen over alle andere ontwerpen dan van landsverordeningen waarvan publicatie in het Afkondigingsblad is vereist: gelijktijdig met die publicatie;
- c.
adviezen over andere gevallen dan genoemd onder a. en b. : binnen zes weken nadat het advies is uitgebracht.
- a.
-
3. Artikel 9, tweede en derde lid, is van overeenkomstige toepassing.
-
4. Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op de adviezen van de Sociaal- Economische Raad.
Hoofdstuk 6. Uitzonderingen en beperkingen
Artikel 11
-
1. Het verstrekken van informatie ingevolge deze landsverordening blijft achterwege voor zover dit:
- a.
de eenheid van de regering in gevaar zou kunnen brengen;
- b.
de veiligheid van het Land zou kunnen schaden;
- c.
bedrijfs- en fabricagegegevens betreft, die door natuurlijke- of rechtspersonen vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld.
- a.
-
2. Het verstrekken van informatie ingevolge deze landsverordening blijft eveneens achterwege voor zover het belang daarvan niet opweegt tegen de volgende belangen :
- a.
de economische of financiële belangen van het Land;
- b.
de opsporing en vervolging van strafbare feiten;
- c.
de inspectie, controle of toezicht door of vanwege bestuursorganen;
- d.
de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer;
- e.
het belang, dat de geadresseerde erbij heeft als eerste kennis te kunnen nemen van de informatie;
- f.
het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van bij de aangelegenheid betrokken natuurlijke- of rechtspersonen dan wel van derden.
- g.
de betrekkingen van het Land of het Koninkrijk met andere Staten en met internationale organisaties.
- a.
Artikel 12
-
1. In geval van een verzoek om informatie uit documenten, opgesteld ten behoeve van intern beraad, wordt geen informatie verstrekt over tot personen herleidbare beleidsopvattingen.
-
2. Onder intern beraad als bedoeld in het eerste lid, wordt verstaan het beraad over een bestuurlijke aangelegenheid binnen een bestuursorgaan dan wel een kring van bestuursorganen in het kader van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor die bestuurlijke aangelegenheid.
-
3. Onder tot personen herleidbare beleidsopvattingen wordt verstaan opvattingen, voorstellen, aanbevelingen of conclusies van een of meer personen over een bestuurlijke aangelegenheid en de daartoe door hen aangevoerde argumenten.
Artikel 13
-
1. Artikel 12 is van overeenkomstige toepassing op adviezen van een ambtelijke of gemengd samengestelde adviescommissie.
-
2. Onder een ambtelijke of gemengd samengestelde adviescommissie als bedoeld in het eerste lid, wordt verstaan een commissie met als taak het adviseren van een of meer bestuursorganen, die geheel of gedeeltelijk is samengesteld uit ambtenaren tot wier functie behoort het adviseren van het bestuursorgaan waaronder zij ressorteren over onderwerpen die aan de commissie zijn voorgelegd.
Hoofdstuk 7. Overige bepalingen
Artikel 14
Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen nadere regels worden gesteld omtrent de uitvoering van deze landsverordening.
Artikel 15
Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen regels worden gesteld met betrekking tot het in rekening brengen van vergoedingen voor het vervaardigen van kopieën van documenten en van uittreksels of samenvattingen van de inhoud daarvan.
Artikel 16
Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kan deze landsverordening van overeenkomstige toepassing worden verklaard op zelfstandige bestuursorganen.
Artikel 17
De Minister van Algemene Zaken zendt jaarlijks voor 1 juli aan de Staten een verslag over de wijze waarop in het daaraan voorafgaande jaar deze landsverordening is toegepast.
Artikel 18
Het Gerecht in eerste aanleg is belast met de beslechting van de geschillen die uit deze landsverordening voortvloeien.
Artikel 19
Deze landsverordening kan worden aangehaald als: Landsverordening openbaarheid van bestuur.
Memorie van toelichting Landsverordening openbaarheid van bestuur
Memorie van toelichting Landsverordening openbaarheid van bestuur
Translation of National ordinance open government
Translation of the explanatory memorandum of the National ordinance open government
Translation of the explanatory memorandum of the National ordinance open government
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl