LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAAT­REGELEN, van de 21ste maart 1958, ter uitvoering van de artikelen 11,12, 44, 46 en 83 van de Zegelverordening 1908 (P.B. 1956, no. 108)

Geldend van 01-11-1986 t/m heden

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAAT­REGELEN, van de 21ste maart 1958, ter uitvoering van de artikelen 11,12, 44, 46 en 83 van de Zegelverordening 1908 (P.B. 1956, no. 108)

ZEGELPAPIER

Artikel 1

Het zegelstempel voor het van Landswege uit te geven zegelpapier bestaat uit het Rijkswapen met ter zijde van het wapen de waarde van het zegel en onder het wapen de aanduiding “Ned. Antillen”, alles op een rond oranjekleurig vlak.

BUITENGEWOON STEMPEL

Artikel 2

  • 1. De zegeling met het buitengewoon stempel geschiedt op het kantoor van de Landsontvanger van Curaçao of van de Landsontvanger van Aruba.

  • 2. Voor die zegeling wordt gebezigd een stempel in de vorm van een rechthoek. Rechts in het stempel is een wapenschild waarin de Nederlandse Leeuw; op dit schild is een kroon aangebracht. Ter linkerzijde van vorenomschreven schild en kroon wordt de waarde in arabische cijfers uitgedrukt, waaronder de afkorting “Ct”.

  • 3. Aan de onderkant van het stempel komt, tussen twee lijnen, met grote letters de aanduiding “Ned. Antillen”, en in de rechterbovenhoek het arabische cijfer “1” of “2” voor. De rand van het stempel is dubbellijnig en de kleur van het stempel lichtblauw, paars of rood.

Artikel 3

  • 1. Hij, die papier van buitengewoon stempel wil doen voorzien, biedt dit aan de Ontvanger op het eiland, waar hij woont of gevestigd is, aan. Deze aanbieding geschiedt vergezeld van een schriftelijke aanvrage. De verschuldigde zegelbelasting wordt bij de aanbieding tegen kwitantie voldaan.

  • 2. Op het kantoor van de Landsontvanger wordt het papier onmiddellijk van het vereiste stempel voorzien.

Artikel 4

De Inspecteur der Belastingen bepaalt, al naar gelang de behoeften, welke zegelstempels voor het buitengewoon te stempelen papier aan de kantoren van de Landsontvangers op Curaçao en Aruba zullen worden verstrekt.

STEMPELMACHINES

Artikel 5

  • 1 Degene die voor de voldoening van het zegelrecht een stempelmachine gebruikt, moet daartoe vergunning van de Inspecteur der Belastingen hebben verkregen.

  • 2 Er mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van de in de vergunning van de Inspecteur der Belastingen aangeduide stempelmachine.

    De stempelmachine wordt vóór de ingebruikstelling verzegeld door of vanwege de Inspecteur der Belastingen.

  • 3 Ter verkrijging van de vereiste vergunning doet de belanghebbende aan de Inspecteur der Belastingen de nodige gegevens toekomen omtrent het type van de stempelmachine en het onderscheidingsnummer dat aan de te leveren stempelmachine zal worden gegeven en dat aan belanghebbende door de leverancier is opgegeven.

  • 4 De vergunning kan slechts worden verleend, indien de in de aanvrage genoemde leverancier met de Inspecteur der Belastingen een overeenkomst heeft aangegaan als in de in artikel 12 bedoelde Bijlage A is omschreven, en het type van de machine door de Inspectie der Belastingen voor de voldoening van het zegelrecht is goedgekeurd.

  • 5 Indien de vergunning is verleend tot het gebruiken van een machine welke zonder waardekaart werkt, geschiedt de ingebruikstelling door de leverancier van de stempelmachine in overleg met de Inspecteur der Belastingen en in tegenwoordigheid van deze of van een door hem aangewezen ambtenaar.

  • 6 Zodra een stempelmachine als bedoeld in het voorgaande lid, bij het bereiken van haar eindcapaciteit is geblokkeerd, moet de gebruiker daarvan kennis geven aan de Inspecteur der Belastingen en aan de leverancier.

    De deblokkering geschiedt door de leverancier in tegenwoordigheid van de Inspecteur der Belastingen of van een door laatstgenoemde aangewezen ambtenaar. Na de deblokkering moet de verbruiksteller het bedrag aangeven waarmee zijn eindcapaciteit vóór de deblokkering eventueel werd overschreden.

Artikel 6

  • 1. De gebruiker mag niemand tot het aanbrengen van veranderingen of herstellingen aan de stempelmachine toelaten dan de leverancier of een in overleg met de Inspecteur der Belastingen aangewezen persoon. Indien bij zodanige verandering of herstelling onderdelen moeten worden vervangen, moeten de oude onderdelen aan de leverancier worden afgestaan. In geval van onregelmatigheden in de werking van de machine stelt de gebruiker haar onmiddellijk buiten gebruik en geeft hij van een en ander terstond kennis aan de in artikel 8, eerste lid bedoelde Landsontvanger.

  • 2. De gebruiker is verplicht aan de overeenkomstig het voorgaande lid aangewezen persoon en aan de met de uitvoering van de Zegelverordening 1908 belaste ambtenaren steeds toegang te verlenen tot de stempelmachines en bij het proefgewijze onderzoek van de machine zijn volle medewerking te verlenen.

  • 3. De op de machines aangebrachte verzegeling mag slechts worden verbroken of geschonden in tegenwoordigheid en met toestemming van één van de in het vorige lid genoemde ambtenaren.

  • 4. De gebruiker is verplicht aan de belastingadministratie te vergoeden de kosten van een onderzoek, aan de stempelmachine verricht door een overeenkomstig het eerste lid aangewezen persoon. Buiten de gevallen van onderzoek indien de machine afwijkingen vertoont, van aanwezigheid bij het verrichten van een herstelling en van aanwezigheid bij herkeuring, wordt echter niet meer dan één onderzoek per kalenderjaar in rekening gebracht.

Artikel 7

  • 1. Behoudens het in het vierde lid ten aanzien van de notarissen bepaalde mag de stempelmachine uitsluitend worden gebezigd voor de voldoening van het zegelrecht waarvoor gebruik van plakzegels is toegestaan en mits het plakzegel - indien de zegeling door middel van een plakzegel zou plaats vinden - door de ondertekening van de gebruiker van de machine zou zijn vernietigd.

  • 2. De Inspecteur der Belastingen is bevoegd ten aanzien van een machine, bestemd voor de voldoening van zegelrecht, naast de vergunninghouder ook anderen als mede-gebruikers toe te laten, indien deze met de hoofdgebruiker in wezen één administratie hebben.

  • 3. De Inspecteur der Belastingen is voorts bevoegd in door hem in de vergunning of bij afzonderlijke beschikking aan te wijzen gevallen toestemming te verlenen tot zegeling met de machine van stukken, waarvoor - indien ze met plakzegel gezegeld zouden worden - het plakzegel wel niet door de handtekening van de gebruiker van de machine zou worden vernietigd, doch het gebruikelijk is, dat het benodigde plakzegel wel door de gebruiker van de machine wordt verstrekt.

  • 4. Hij die in de Nederlandse Antillen tot notaris is benoemd is, zolang hij zijn ambt uitoefent, bevoegd de stempelmachine tevens te gebruiken tot zegeling van papier dat hij in de plaats van zegelpapier voor de door hem op te maken stukken bezigt. De bepalingen van de tweede afdeling van hoofdstuk II van de Zegelverordening 1908 en de ter uitvoering daarvan gegeven voorschriften zijn op het aldus gezegelde papier van overeenkomstige toepassing.

Artikel 8

  • 1. Indien de stempelmachine met waardekaarten werkt, worden deze kaarten betrokken van de daartoe in de vergunning aangewezen Landsontvanger tegen contante betaling van het waardebedrag. De verbruikte waardekaarten moeten binnen drie dagen nadat zij uit de stempelmachine zijn genomen, aan dezelfde Landsontvanger worden toegezonden.

  • 2. Indien een stempelmachine zonder waardekaart werkt wordt door de gebruiker binnen de eerste week van elke kalendermaand ten kantore van de daartoe in de vergunning aangewezen Landsontvanger een ondertekende verklaring ingediend, vermeldende het over de afgelopen maand aan zegelrecht te betalen bedrag. Dit bedrag wordt bij de indiening van deze verklaring aan genoemde Landsontvanger voldaan. Indien de gebruiker - na waarschuwing - in gebreke blijft een opgave als hierbedoeld in te dienen en/of het verschuldigd bedrag aan zegelrecht te betalen, wordt de stempelmachine door of vanwege de Inspecteur der Belastingen onmiddellijk buiten gebruik gesteld.

  • 3. Ingeval de Landsontvanger bij wie de in het vorige lid bedoelde verklaring dient te worden ingeleverd, niet tevens met het toezicht op de stempelmachine is belast, behoort de gebruiker - eveneens binnen de in het vorige lid gestelde termijn - een ondertekend afschrift van die verklaring te zenden aan de Inspecteur der Belastingen.

  • 4. Aan het einde van iedere dag waarop de stempelmachine in gebruik is geweest, geeft de gebruiker aan de Landsontvanger schriftelijk de stand van de teller op.

  • 5. De in het vorige lid bedoelde opgaaf wordt voorzien van een met de stempelmachine te stellen afdruk zonder ingestelde waarde, indien met de stempelmachine zodanige afdruk kan worden gemaakt.

Artikel 9

  • 1. Voor de stempelmachines ter voldoening van zegelrecht mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van door de leverancier van de stempelmachines geleverde inkt.

  • 2. Bij het gebruik van de stempelmachines mag geen andere dagtekening in de stempelmachines zijn gesteld dan die van de dag van gebruik. Het staat de gebruiker van de stempelmachine vrij met de machine gestempelde formulieren op een latere dag te gebruiken dan die waarop de zegelafdrukken zijn gesteld.

Artikel 10

De stempelafdruk van de stempelmachine ter voldoening van het zegelrecht, beantwoordt aan de volgende beschrijving:

Het zegelstempel heeft de vorm van een rechthoek, dertig millimeter hoog en vierentwintig millimeter breed, met gekartelde rand. Bovenaan, precies in het midden, is een kroon aangebracht. Ter linkerzijde en ter rechterzijde staan onderscheidenlijk de woorden “Nederlandse” en “Antillen” vertikaal gedrukt en aan de onderkant, op een band, de aanduiding “Zegelverordening 1908”. In het midden van het zegelstempel, onder de kroon, is de waardevermelding in arabische cijfers uitgedrukt boven de aanduiding “cent”.

Het onderscheidingsnummer verschijnt in het midden onder het zegelstempel.

Artikel 11

  • 1. Bij niet nakoming van de gestelde voorwaarden kan de in artikel 5 bedoelde vergunning door de Inspecteur der Belastingen worden ingetrokken.

  • 2. Indien een vergunning wordt ingetrokken, wordt aan de gebruiker teruggegeven het bedrag, dat van de laatste waardekaart nog ongebruikt in de stempelmachine aanwezig is, of wordt van hem ingevorderd het bedrag waarmede de laatste waardekaart overschreden is. Van de gebruiker van een stempelmachine welke zonder waardekaart werkt, wordt in dit geval het nog niet betaalde zegelrecht ingevorderd.

  • 3. Indien een vergunning wordt ingetrokken of een stempelmachine buiten gebruik wordt gesteld, staat de gebruiker het onderscheidingsstempel van de stempelmachine onmiddellijk af aan de leverancier.

Artikel 12

Voor de akten van de tussen de Inspecteur der Belastingen en de leverancier van stempelmachines te sluiten overeenkomsten wordt vastgesteld het model hetwelk als bijlage A, aan dit besluit is gehecht.

Plakzegel

Artikel 13

  • 1. Het plakzegel is van rechthoekige vorm. Het heeft een hoogte van 34 millimeter bij een breedte van 23 millimeter

  • 2. De kleur is voor de zegels in alle waarden groen.

  • 3. De zegels dragen aan het hoofd de aanduiding “Ned. Antillen” op een donkere achtergrond in een vlak, dat aan de onderzijde begrensd wordt door een boog. Onder dit vlak, tussen twee bogen, waarvan de bovenste die van het eerste vlak raakt, is afgebeeld de havenmond van het eiland Curaçao. Een derde boog raakt de boog, die de bovenbedoelde afbeelding aan de anderzijde begrenst.

    De ruimte tussen de elkaar rakende bogen is gevuld met verticale lijnen, besloten in een witte rand. Het benedengedeelte onder de derde boog draagt in het middenvak op 14 regels 21 maal de woorden “Plakzegel Ned. Antillen”; aan beide zijden van het middenvak komt een rand voor, versierd met bladmotieven. Beneden het middenvak is de waarde uitgedrukt op donkere achtergrond. In de hoeken onderaan zijn in een vierkant rechts een anker en in een vierkant links een mercuriusstaf, gekruist door een weegschaal, afgebeeld.

VISUM

Artikel 14

Het visum voor de zegelbelasting luidt als volgt:

“No…………………………………………

Ontvangen voor zegelbelasting……………..

……………………………………………..

(bedrag in schrijfletters)……………………….

……………………………………………..

Te………………………………………………..

De Landsontvanger,

(Handtekening)”.

HERLEIDING VAN VREEMDE MUNT

Artikel 15

  • 1. Waar voor de toepassing van de Zegelverordening 1908 herleiding van vreemde munt tot Nederlands-Antilliaanse munt nodig is, geschiedt zulks tegen de officiële verkoopkoers van de Bank van de Nederlandse Antillen.

  • 2. Van vreemde muntsoorten, waarvoor geen geldende koersnoteringen zijn, zal de herleiding plaats vinden naar de laats bekende gegevens.

ARTIKELEN 44 - 46 VAN DE ZEGELVERORDENING 1908

Artikel 16

Wanneer vernietiging van een zegeling nodig is, geschiedt zulks door de Landsontvanger door middel van een overschrift in rode inkt, luidende:

“Van onwaarde. Art……………………(verwijzing naar het toegepaste voorschrift)……”

Artikel 17

De zegeling van de stukken, bedoeld in artikel 44 laatste lid van de Zegelverordening 1908, zomede van de in artikel 46, lid 1 onder b dier landsverordening bedoelde stukken, geschiedt door de Landsontvanger door middel van een plakzegel, waarop, naarmate van het geval, een overschrift wordt gesteld luidende: “Art. 44 Zegelverordening” of “Art. 46 Zegelverordening”, waaronder volgen kwaliteit en handtekening. Zo geen plakzegel voorhanden is, wordt op het stuk een visum gesteld, waarin naar het betrokken artikel van de Zegelverordening 1908 wordt verwezen.

Artikel 18

  • 1. De in artikel 45 tweede lid van de Zegelverordening 1908 bedoelde nieuwe stukken mogen door de Ontvangers niet kosteloos worden gezegeld, voordat de zegeling op de oude stukken is vernietigd.

  • 2. Worden de nieuwe stukken niet gelijktijdig met de oude aangeboden, dan wordt van de vernietiging een bewijs afgegeven, waarin tevens een termijn wordt gesteld voor de aanbieding ter zegeling van de nieuwe stukken op hetzelfde kantoor; bij die zegeling wordt het bewijs ingetrokken.

Artikel 19

  • 1. De effecten, waarvoor de in artikel 46, lid 1 onder b van de Zegelverordening 1908 bedoelde bewijzen worden afgegeven, moeten ten kantore van de Landsontvanger worden vertoond. Wanneer de effecten overeenkomstig de Zegelverordening 1908 gezegeld zijn, wordt er door de Ontvanger een ondertekende verklaring opgesteld, luidende: “Vertoond. Art. 46 Zegelverordening”, waaronder volgen kwaliteit en handtekening. Daarna worden de bewijzen gezegeld overeenkomstig artikel 17.

  • 2. Worden de bedoelde bewijzen niet gelijktijdig met de effecten aangeboden, dan wordt een bewijs van de vertoning afgegeven, waarop overigens het bepaalde bij artikel 18, tweede lid, toepasselijk is.

INWISSELING VAN ZEGELPAPIEREN EN PLAKZEGELS

Artikel 20

  • 1. De Landsontvangers wisselen, op verzoek van de belanghebbenden, verschreven of door misdruk of andere omstandigheden onbruikbaar geworden zegelpapier, buitengewoon gestempeld papier en plakzegels in tegen blancozegels, behalve in de volgende gevallen:

    • a.

      wanneer het zegelpapier of de plakzegels niet meer in hun geheel worden overgelegd;

    • b.

      wanneer gezegeld papier zodanig beschreven is, dat niet met zekerheid blijkt, dat het geen deel heeft uitgemaakt van een voltooid stuk;

    • c.

      wanneer de Ontvanger vermoedt, òf dat het zegelpapier of de plakzegels voor voltooide stukken hebben gediend, òf dat de aanbieder op wederrechtelijke wijze in het bezit ervan is gekomen;

    • d.

      wanneer op het gezegeld papier geschreven of gestempelde handtekeningen voorkomen, al mochten de stukken overigens blijkbaar onvoltooid zijn.

  • 2. De inwisseling kan niettemin plaats hebben van plakzegels, gebruikt voor handelspapier dat niet gediend heeft, wanneer de stukken desverlangd na onbruikbaar gemaakt te zijn, in hun geheel aan de Administratie worden afgestaan, mits daarop geen andere handtekening voorkomt dan die van de ondertekenaar van de stukken en de inwisseling door deze schriftelijk wordt gevraagd onder verklaring, dat de stukken niet gediend hebben. Wanneer de Ontvanger vermoedt, dat het handelspapier gediend heeft, wordt de inwisseling geweigerd, behoudens beroep op de Inspecteur der Belastingen.

  • 3. De inwisseling in dit artikel bedoeld behoeft niet te geschieden tegen zegels van dezelfde soort en van hetzelfde bedrag. Zegelpapier en plakzegels kunnen onderling worden verwisseld.

  • 4. Indien de oorzaak van het onbruikbaar zijn van het zegelpapier, het buitengewoon gestempeld papier en/of de plakzegels niet aan het land De Nederlandse Antillen toe te rekenen is, wordt ter vergoeding van de door het land gemaakte en te maken kosten op de zegelwaarde van hetgeen ter inwisseling aangeboden wordt twintig percent in mindering gebracht, met dien verstande, dat op elke duizend gulden of gedeelte daarvan van een tegelijkertijd door of namens dezelfde aanbieder ter inwisseling aangeboden hoeveelheid niet meer dan f. 25,-- in mindering wordt gebracht.

Artikel 21

  • 1. Dit landsbesluit, hetwelk kan worden aangehaald als ,,Zegelbesluit’’. treedt in werking met ingang van de dag na die zijn afkondiging.

  • 2. Met ingang van het in het vorige lid bedoelde tijdstip vervallen het “Besluit ter uitvoering van de Zegelverordening 1908” (P.B. 1908, no. 68, zoals gewijzigd) en het “Landsbesluit stempelmachines zegelrecht” (P.B. 1955, no. 22, zoals gewijzigd).

BIJLAGE A , behorend bij P.B. 1958, no. 36.

---------------

Tussen de Inspecteur der Belastingen, ten deze de rechtspersoon de Nederlandse Antillen vertegenwoordigende, contractant ter ene zijde en …………………… (hierna te noemen ,,leverancier”), contractant ter andere zijde, is overeengekomen als volgt:

  • 1.

    De Inspecteur der Belastingen verleent toestemming tot gebruik van stempelmachines van het systeem ……………………. voor de voldoening van het zegelrecht overeenkomstig artikel 11 onder 3° van de Zegelverordening 1908, zulks onder de ingevolge dat artikel bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, voor het gebruik van stempelmachines gestelde voorwaarden, welke voorwaarden aan de leverancier volledig bekend zijn.

  • 2.

    De sleutels, welke dienen om toegang te verkrijgen tot het inwendige van geleverde stempelmachines, gaan in eigendom aan de rechtspersoon de Nederlandse Antillen.

  • 3.

    De leverancier verbindt zich om, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de Inspecteur der Belastingen:

    • a.

      geen stempelmachine voor het voldoen van zegelrecht en geen onderdeel van zulk een machine (al dan niet ter vervanging van een vroeger geleverde machine of van een onderdeel daarvan) aan enige persoon of aan enige vennootschap te verstrekken of te doen verstrekken, ongeacht of de betrokkene al dan niet in het bezit is van een vergunning tot gebruik van een stempelmachine voor de voldoening van zegelrecht. Het in deze bepaling voor onderdelen gestelde geldt niet, indien de levering van een onderdeel nodig is bij een herstelling als onder c bedoeld, mits het vervangen onderdeel alsdan wordt ingenomen;

    • b.

      (alleen voor stempelmachines welke zonder waardekaart werken) niet tot ingebruikstelling van een stempelmachine over te gaan dan in overleg met de Inspecteur der Belastingen;

    • c.

      aan stempelmachines van het systeem ………………………… zowel als aan andere stempelmachines voor de voldoening van zegelrecht, alleen in tegenwoordigheid van een daartoe door of namens de Inspecteur der Belastingen aangewezen ambtenaar herstellingen te doen uitvoeren, welke het noodzakelijk maken aan enig verzegeld onderdeel van de machine te raken dan wel het inwendige van de machine te ontsluiten;

    • d.

      geen verandering aan te brengen in enig deel van het stempelwerk van door hem voor gebruik in de Nederlandse Antillen verstrekte of te verstrekken stempelmachines voor de voldoening van zegelrecht, noch in de vorm noch in de kleur van de door de Inspecteur der Belastingen goedgekeurde stempelafdruk;

    • e.

      ten behoeve van stempelmachines voor de voldoening van zegelrecht slechts inkt te leveren welke door de Inspecteur der Belastingen is goedgekeurd;

    • f.

      nimmer de verzegeling te verbreken, tenzij bij aanwezigheid en met toestemming van een daartoe aangewezen controlerend ambtenaar;

    • g.

      alvorens de verzegeling te verbreken de stand van de waardeteller en van de verbruiksteller te vermelden op een formulier van de volgende inhoud:

      Bij opening en na sluiting op ……………………………………... van de stempelmachine …………………………………………………… no ………………………….., in gebruik bij ……………………………………… waren de tellerstanden: waardeteller ………………… verbruiksteller ………………. De sluiting en de verzegeling van de machine zijn volgens voorschrift geschied.

      De leverancier (De hersteller)

      De gebruiker …………………………………………..

      De controlerende ambtenaar …………………………………….

    • h.

      vorenbedoeld formulier na afloop van de werkzaamheden te ondertekenen en ter medeondertekening aan te bieden aan de gebruiker en aan de ambtenaar en het vervolgens aan laatstgenoemde af te geven;

    • i.

      te allen tijde zo spoedig mogelijk kennis te geven aan de Inspecteur der Belastingen van elke onregelmatigheid welke door hem, leverancier, in een goedgekeurde stempelmachine of bij het gebruik van een goedgekeurde stempelmachine wordt ontdekt;

    • j.

      aan de ambtenaren belast met de uitvoering van de Zegelverordening 1908, steeds toegang te verlenen tot alle bij hem berustende of voor hem door anderen bewaarde hier te lande aanwezige stempelmachines voor de voldoening van zegelrecht;

    • k.

      de voorradige stempelmachines en onderdelen (waaronder ook de ingenomen onderdelen bedoeld onder a) steeds zo te bewaren, dat zij niet in handen van onbevoegden kunnen komen en door onbevoegden daarvan geen gebruik kan worden gemaakt;

    • l.

      alle vellen papier, waarop met nog niet afgeleverde stempelmachines bestemd voor de voldoening van zegelrecht afdrukken worden gesteld ter beproeving van de werking van de stempelmachine, terstond na die beproeving te vernietigen, tenzij op die vellen papier met onuitwisbare inkt een stempelafdruk is gesteld, vermeldende het woord ,,Model’’ of een dergelijke aanduiding, op zodanige wijze, dat deze afdruk de zegelafdruk nagenoeg raakt;

    • m.

      van alle wijzigingen, onverschillig van welke aard, welke in de stempelmachines van een systeem dat voor de voldoening van zegelrecht is goedgekeurd, worden gebracht, terstond kennis te geven aan de Inspecteur der Belastingen en deze een gewijzigde stempelmachine ter onderzoek aan te bieden, opdat onderzocht wordt of na de wijziging het systeem voor de voldoening van zegelrecht kan worden gehandhaafd.

  • 4.

    De stempelmachines moeten aan de navolgende voorwaarden voldoen:

    • a.

      zij dragen aan de voorzijde een voor elke machine verschillend nummer (het onderscheidingsnummer);

    • b.

      zij drukken op het stuk een stempel af, vermeldende de ingestelde waarde van de afdruk, de woorden “Nederlandse Antillen”, de aanduiding “Zegelverordening 1908” en het onderscheidingsnummer, een en ander volgens het type vastgesteld bij artikel 10 van het Zegelbesluit; zij moeten tevens naar de keuze van de gebruiker naast de zegelstempel de datum van de dag van gebruik afdrukken.

    • c.

      (alleen voor machines van het zgn. waardekaartsysteem) de stempelmachines kunnen uitsluitend worden gebruikt indien een waardekaart in de machine aanwezig is, en weigeren gebruik zodra een zegeling heeft plaats gehad waardoor het bedrag van de waardekaart wordt overschreden;

    • d.

      (alleen voor machines van het zgn. waardekaartsysteem) de instelcapaciteit van de machine is niet hoger dan het bedrag van de voor die machine bestemde waardekaart;

    • e.

      (alleen voor machines van het zgn. waardekaartsysteem) vóór de waardekaart uit de stempelmachine kan worden genomen, wordt daarop automatisch afgedrukt het volgnummer van de waardekaart, het onderscheidingsnummer van de machine en de stand van de teller.

  • 5.

    De door de leverancier met de gebruikers van stempelmachines voor de voldoening van zegelrecht te sluiten overeenkomsten inzake de verstrekking van machines en de in de stempelafdrukken te vermelden onderscheidingsnummers, zijn aan de goedkeuring van de Inspecteur der Belastingen onderworpen. In bedoelde overeenkomsten moet de voorwaarde zijn opgenomen, dat het onderscheidingsstempel het eigendom blijft van de leverancier.

  • 6.

    Onmiddellijk na ontvangst van een schriftelijke kennisgeving van de Inspecteur der Belastingen, dat een verleende vergunning tot gebruik van een stempelmachine voor de voldoening van zegelrecht is ingetrokken, zal de leverancier er voor zorg dragen het betreffende onderscheidingsstempel weder in zijn bezit te krijgen.

  • 7.

    De leverancier gaat na ontvangst van een schriftelijke mededeling van de Inspecteur der Belastingen, dat stempelmachines van een bepaald systeem niet meer voor de voldoening van zegelrecht mogen worden gebezigd, geen nieuwe overeenkomsten voor levering van zulke machines voor de voldoening van zegelrecht meer aan.

  • 8.

    De leverancier verbindt zich tot nakoming van de door de Inspecteur der Belastingen te stellen voorwaarden voor de veilige bewaring van alle bij hem in voorraad zijnde stempelmachines voor de voldoening van zegelrecht en van onderdelen van die machines.

  • 9.

    Bij niet nakoming van de hiervoor omschreven voorwaarden, zulks geheel ter beoordeling van de Inspecteur der Belastingen, verbeurt de leverancier een door de Inspecteur vast te stellen boete, welke ten hoogste f. 1000,-- bedraagt. Deze boete is verschuldigd zonder dat enige ingebrekestelling wordt vereist, en behoudens de eventuele verplichting tot vergoeding van kosten, schaden en interessen.

  • 10.

    Onverminderd het bij het voorgaande punt bepaalde is de leverancier verplicht tot vergoeding van alle schade welke voor de rechtspersoon de Nederlandse Antillen mocht voortvloeien uit gebreken aan door de leverancier geleverde machines voor de voldoening van zegelrecht of uit enige onregelmatigheid, begaan tijdens of tengevolge van het verrichten van werkzaamheden welke door het personeel van de leverancier aan de stempelmachines worden uitgevoerd.

  • 11.

    Door de leverancier wordt voor de juiste nakoming van zijn verplichtingen tegenover de rechtspersoon de Nederlandse Antillen ten genoegen van de Inspecteur der Belastingen zekerheid gesteld tot een bedrag van f. 5000,--.

  • 12.

    De kosten voor verrichte werkzaamheden aan nog niet afgeleverde machines, zoals eerste keuring van machines, keuring van machines van een nieuw systeem, keuring van machines nadat in het systeem wijziging is gebracht e.d., worden door de leverancier aan de belastingadministratie vergoed.

  • 13.

    De Inspecteur der Belastingen is, indien hiervoor naar zijn oordeel uit dienstbelang aanleiding aanwezig is, bevoegd deze overeenkomst te allen tijde en zonder dat daartoe rechterlijke tussenkomst nodig is, te doen eindigen, behoudens alle eventuele rechten van de rechtspersoon de Nederlandse Antillen op vergoeding van kosten, schaden en interessen en onverminderd de verplichting tot betaling van belopen boeten.

  • 14.

    Deze overeenkomst treedt terstond in werking.

Zij wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Opzegging van de overeenkomst behoort - behoudens het in punt 13 bepaalde - ten minste zes maanden te voren aan de wederpartij bij aangetekende brief te worden medegedeeld.

Gedaan in tweevoud te………………………………………………………………….. de…………