Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR148100
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR148100/1
Regeling vervallen per 01-01-2020
Gedragscode voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente Kampen
Geldend van 10-05-2005 t/m 31-12-2019
Intitulé
Gedragscode voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente KampenDeel I Kernbegrippen van integriteit
Leden van college van burgemeester en wethouders stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal. Integriteit van het openbaar bestuur is daarvoor een belangrijke voorwaarde. De belangen van de gemeente, en in het verlengde daarvan die van de burgers, zijn het primaire richtsnoer. Ambtenaren ondersteunen het college bij de vervulling van zijn taak. In het verlengde van de bestuurlijke integriteit moeten ook ambtenaren zich aan integriteitsregels houden.
Bestuurlijke integriteit houdt in dat de verantwoordelijkheid, die met de functie samenhangt, wordt aanvaard en dat er de bereidheid is om daarover verantwoording af te leggen. Verantwoording wordt intern afgelegd aan collega-bestuurders, de gemeenteraad, maar ook extern aan organisaties en burgers voor wie bestuurders hun functie vervullen.
Integriteit betekent dat een ambtenaar zijn functie adequaat en zorgvuldig uitoefent in het licht van zijn positie en alle in het geding zijnde verantwoordelijkheden: 'je doet waarvoor je bent aangesteld en je staat voor wat je doet'. Het betekent ook dat de ambtenaar die verantwoordelijkheid aanvaardt en bereid is daarover verantwoording af te leggen.
Het gaat om niet meer en minder dan 'goed ambtenaarschap'. Dat betekent dat het gaat om kernbegrippen c.q. waarden als dienstbaarheid, functionaliteit, openheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid, zorgvuldigheid en (het voorkomen van) belangenverstrengeling
Verantwoording wordt intern afgelegd aan het college, de leidinggevende, de collega, maar ook extern aan organisaties en burgers voor wie de gemeente werkt.
Respect en vertrouwen
Raadsleden stellen bij hun handelen de kwaliteit van het lokale openbaar bestuur centraal. Integriteit is daarvoor een belangrijke voorwaarde.
Raadsleden geven er in hun optreden blijk van het college en de burgemeester te respecteren als bestuursorganen van de gemeente. Zij zijn zorgvuldig, open en betrouwbaar in hun omgang met het college en de burgemeester, en hebben transparante werkrelaties met de burgemeester en de wethouders.
Raadsleden zijn zorgvuldig, open en betrouwbaar in hun omgang met de ambtelijke organisatie.
Zij hebben transparante werkrelaties met alle medewerkers. Raadsleden respecteren de professionaliteit van de ambtenaren.
Leden van het college respecteren de positie van de raad als hoogste bestuursorgaan en van de individuele raadsleden als onderdeel daarvan. Zij zijn zorgvuldig, open en betrouwbaar in hun omgang met de raad en zijn leden, en hebben transparante werkrelaties met de leden van de raad. Zij behandelen alle fracties als gelijkwaardig; alle fracties hebben er recht op tegelijkertijd dezelfde informatie te ontvangen.
Dienstbaarheid
Het handelen van een bestuurder en ambtenaar is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en op de organisaties en burgers die daar onderdeel van uit maken.
Functionaliteit
Het handelen van bestuurder en ambtenaar heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur of de organisatie.
Openheid
Het handelen van bestuurder en ambtenaar is open, transparant, opdat optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen volledig inzicht hebben in het handelen de beweegredenen daarbij.
Betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid
Op bestuurder en ambtenaar moet men kunnen rekenen. Zij houden zich aan hun afspraken. De kennis die zij krijgen en de informatie waarover zij uit hoofde van zijn functie beschikken, gebruiken zij voor het doel waarvoor die is gegeven.
Voor de ambtenaar staan drie punten centraal:
- -
De gemeente geeft aan haar ambtenaren de verantwoordelijkheid, die bij de functie past;
- -
Iedere medewerker is verantwoordelijk voor het eigen handelen en is bereid zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. Iedere medewerker dient zich ook verantwoordelijk te voelen voor de integriteit van de organisatie als geheel.
- -
De ambtenaar is bereid om aan collega’s, leidinggevenden, bestuur en publiek verantwoording af te leggen over de manier waarop hij/zij de verantwoordelijkheid invult.
Zorgvuldigheid, onafhankelijkheid en belangenverstrengeling
Het handelen van bestuurder en ambtenaar wordt gekenmerkt door onpartijdigheid. Het handelen van bestuurder en ambtenaar is zodanig, dat alle organisaties en burgers op gelijke wijze en met respect worden bejegend, en dat belangen van partijen op correcte wijze worden afgewogen. Er treedt geen vermenging met oneigenlijke belangen op, en iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden.
Bestuurder en ambtenaar zijn er zich van bewust dat zij werken namens de gemeente, met middelen van de gemeente, en in het belang van de gemeente. Dat vereist zorgvuldige omgang met bevoegdheden, en met financiële en materiële middelen.
Deze kernbegrippen zijn de toetssteen voor de nu volgende gedragscodes. Gedragingen moeten aan deze kernbegrippen getoetst kunnen worden.
Deel II Gedragscode raadsleden gemeente Kampen 2004
[Vervallen]
Deel III Gedragscode burgemeester en wethouders 2004
[Vervallen]
Deel IV Gedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kampen 2004
1 Algemene bepalingen
- 1.1.
Onder ambtenaar in de zin van deze gedragscode wordt verstaan: de ambtenaar bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, onderdeel a en artikel 1:2 onderdeel a; d; e en f van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Kampen.
- 1.2.
Onder ambtenaar in de zin van deze code wordt eveneens verstaan een ieder die anderzins werkzaamheden verricht binnen het hiërarchische verantwoordelijkheid van de ambtelijke organisatie.
- 1.3.
MT: het advies en afstemmingsorgaan, dat gevormd wordt door de gemeentesecretaris en de sectordirecteuren, als bedoeld in Hoofdstuk VII van de Regeling op de ambtelijke organisatie.
- 1.4.
Sectordirecteur: de ambtenaar die belast is met en verantwoordelijk gesteld wordt voor de dagelijkse leiding van een sector.
- 1.5.
Deze gedragscode geldt voor alle ambtenaren.
- 1.6.
In gevallen waarin de code niet voorziet of waarbij de toepassing niet eenduidig is, vindt bespreking plaats in het college.
- 1.7.
De code is openbaar en door derden te raadplegen. De gedragscode wordt daartoe geplaatst op de webpagina van de gemeente Kampen.
- 1.8.
Ambtenaren ontvangen bij hun aantreden een exemplaar van de code.
2 Belangenverstrengeling en aanbesteding
- 2.1.
Een ambtenaar doet opgave bij zijn leidinggevende van zijn financiële belangen in ondernemingen en organisaties, waarmee de gemeente zakelijke betrekkingen onderhoudt. De sectordirecteur besluit tot registratie van deze gegevens indien hij van oordeel is dat deze belangen bij de uitoefening van de functie van de ambtenaar een reëel risico of de schijn van belangenverstrengeling met zich mee kunnen brengen
- 2.2.
Bij de uitoefening van zijn functie voorkomt de ambtenaar (de schijn van) bevoordeling in strijd met eerlijke concurrentieverhoudingen.
- 2.3.
Een ambtenaar wordt het eerste jaar na de beëindiging van zijn dienstbetrekking uitgesloten van het tegen beloning verrichten van werkzaamheden voor de gemeente.
- 2.4.
Een ambtenaar neemt van een aanbieder van diensten aan de gemeente geen faciliteiten of diensten aan die zijn onafhankelijke positie ten opzichte van de aanbieder kan beïnvloeden.
- 2.5.
Een ambtenaar, die een zodanige relatie heeft met een aanbieder van goederen of diensten aan de gemeente dat daardoor de schijn van vooringenomenheid of partijdigheid kan ontstaan, informeert zijn leidinggevende over die relatie.
3 Nevenfuncties
- 3.1.
Een ambtenaar vervult geen nevenfuncties waarbij strijdigheid is, of kan zijn, met de belangen die behartigd worden door de organisatie-eenheid van de gemeente waar de ambtenaar werkt.
- 3.2.
Een ambtenaar maakt melding bij zijn leidinggevende van al zijn nevenfuncties, waarbij tevens wordt aangegeven of de functie wel of niet bezoldigd is. De sectordirecteur kan besluiten tot registratie van een nevenfunctie, indien hij van oordeel is dat deze bij de uitoefening van de functie van de ambtenaar een reëel risico van (schijn van) belangenverstrengeling met zich mee kan brengen.
- 3.3.
Een ambtenaar, die een nevenfunctie wil vervullen, bespreekt dit voornemen met zijn leidinggevende. Indien de nevenfunctie vervuld wordt uit hoofde van zijn functie, komt tevens aan de orde op welke wijze voorzien wordt in een vergoeding van onkosten, die verband houden met het vervullen van de nevenfunctie
4 Informatie
- 4.1.
Een ambtenaar gaat zorgvuldig en correct om met informatie waarover hij uit hoofde van zijn functie beschikt. Hij verstrekt aan derden geen vertrouwelijke informatie.
- 4.2.
Een ambtenaar maakt niet ten eigen bate of van zijn persoonlijke betrekkingen gebruik van in de uitoefening van de functie verkregen informatie.
5 Aannemen van geschenken
- 5.1.
Geschenken of giften worden niet geaccepteerd indien daardoor de schijn van vooringenomenheid of partijdigheid kan worden gewekt.
- 5.2.
Geschenken en giften die een ambtenaar uit hoofde van zijn functie ontvangt, worden gemeld en geregistreerd en zijn eigendom van de gemeente.
- 5.3.
Indien een ambtenaar geschenken ontvangt die een waarde van minder dan 50 euro vertegenwoordigen, kunnen deze in afwijking van het bovenstaande worden behouden en behoeven ze niet te worden gemeld en geregistreerd.
- 5.4.
Geschenken en giften worden niet op het huisadres ontvangen. Indien dit toch is gebeurd, wordt dit gemeld in het MT waar een besluit over de bestemming van het geschenk wordt genomen onder toepassing van lid 2.
6 Ambtelijke uitgaven
- 6.1.
Uitgaven kunnen alleen dan voor vergoeding in aanmerking komen indien de hoogte daarvan kan worden aangetoond, zij gemaakt zijn in het kader van de uitoefening van de functie en indien en voorzover zij gemaakt zijn in het belang van de gemeente.
7 Declaraties
- 7.1.
De ambtenaar declareert geen kosten die ook op een andere wijze worden vergoed.
- 7.2.
Declaraties worden afgewikkeld volgens een daartoe vastgestelde administratieve procedure.
- 7.3.
In geval van twijfel omtrent een declaratie, wordt deze voorgelegd aan de sectordirecteur. Zonodig wordt de declaratie ter besluitvorming aan de gemeentesecretaris voorgelegd.
8 Gebruik gemeentelijke voorzieningen
- 8.1.
Gebruik van gemeentelijke eigendommen of voorzieningen voor privé-doeleinden is niet toegestaan.
- 8.2.
Indien ten behoeve van de uitoefening van de functie structureel gebruik wordt gemaakt van kantoorapparatuur buiten de reguliere werkplek wordt dit gedaan op basis van een specifieke overeenkomst.
9 Reizen buitenland
- 9.1.
Een ambtenaar die het voornemen heeft ter uitoefening van zijn functie een buitenlandse reis te maken, heeft toestemming nodig van het college van B&W.
- 9.2.
Een ambtenaar die het voornemen van een reis meldt, verschaft informatie over het doel van de reis, de bijbehorende beleidsoverwegingen, de samenstelling van het gezelschap en de geraamde kosten.
- 9.3.
Uitnodigingen voor reizen, werkbezoeken en dergelijke op kosten van derden worden altijd besproken in het college en onder meer getoetst op het risico van belangenverstrengeling. Het gemeentelijk belang van de reis is doorslaggevend voor de besluitvorming.
- 9.4.
Het ten laste van de gemeente meereizen van de partner van een ambtenaar is uitsluitend toegestaan wanneer dit gebeurt op uitnodiging van de ontvangende partij en het belang van de gemeente daarmee gediend is. Het meereizen van de partner wordt bij de besluitvorming van het college betrokken.
- 9.5.
Het anderszins meereizen van derden op kosten van de gemeente is niet toegestaan. Het meereizen van derden op eigen kosten is toegestaan en wordt in dat geval bij de besluitvorming van het college betrokken.
- 9.6.
Het verlengen van een buitenlandse dienstreis voor privé-doeleinden is toegestaan, mits dit is betrokken bij de besluitvorming van het college. De extra reis- en verblijfkosten komen volledig voor rekening van de ambtenaar.
- 9.7.
De in verband met de buitenlandse dienstreis gedane functionele uitgaven worden vergoed conform de geldende regelingen. Uitgaven worden vergoed voorzover zij redelijk en verantwoord worden geacht.
10 Overige bepalingen
De bevoegdheden van de sectordirecteur als bedoeld in de artt 2.1, 3.2 en 7.3 worden ten aanzien van de sectordirecteur uitgeoefend door de secretaris, ten aanzien van de secretaris door het college van B&W.
11 Slotbepalingen
- 11.1.
Deze gedragscode kan worden aangehaald als: De Ambtelijke Gedragscode Kampen 2004
- 11.2.
Deze gedragscode treedt in werking met ingang van de datum van vaststelling.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl