Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR145598
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR145598/1
Regeling vervallen per 01-07-2015
Nadere regels op grond van artikel 9 van de Verordening Stikstof en Natura 2000 Gelderland
Geldend van 29-02-2012 t/m 28-08-2013 met terugwerkende kracht vanaf 15-10-2011
GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND
Gelet op het bepaalde in artikel en 8 en 9 van de Verordening Stikstof en Natura 2000 Gelderland;
BESLUITEN
Vast te stellen de Nadere regels op grond van artikel 9 van de Verordening Stikstof en Natura 2000 Gelderland
Artikel 1. Procedure salderingsverzoek
-
1 Veehouderijbedrijven verzoeken via het “Aanvraagformulier Agrarische Veehouderij” of het “Aanvraagformulier vvgb-Natuur” om gebruik te maken van het salderingssysteem
zoals bedoeld in artikel 1 onder i van de Verordening Stikstof en Natura 2000 Gelderland.
-
2 In het aanvraagformulier geeft de aanvrager aan:
- a.
of de stikstofdepositie boven de drempelwaarde komt, en;
- b.
of tussen 1 februari 2009 en de inwerkingtreding van de verordening een toename van de stikstofdepositie ten opzichte van het stikstofdepositieniveau van 7 december 2004 respectievelijk 24 maart 2000 heeft plaatsgevonden zonder dat daarvoor een vergunning op grond van de wet is verleend.
- a.
-
3 Behandeling van een verzoek tot saldering vindt plaats in volgorde van ontvangst van de aanvraag op grond van de wet bij Gedeputeerde Staten of in geval van een aanvraag op grond van de Wabo de volgorde van ontvangst bij Burgemeester en Wethouders of Gedeputeerde Staten. Alleen volledige aanvragen worden in de volgorde opgenomen.
-
4 In geval dat er meerdere aanvragen worden ontvangen, die betrekking hebben op dezelfde habitattypen binnen hetzelfde Natura 2000-gebied, wordt de volgorde bepaald op basis van de datum van registratie van de aanvraag in het provinciale of gemeentelijke postregistratiesysteem of het tijdstip van registratie in het Omgevingsloket Online.
-
5 In geval van registratie van de aanvraag in het provinciale of gemeentelijke postregistratiesysteem op dezelfde datum, bepaalt de mate van het beroep op de ruimte in het salderingssysteem de volgorde van behandeling.
-
6 De aanvragen die het kleinste beroep doen op het salderingssysteem, uitgedrukt in percentage van de kritische depositiewaarde, worden eerst behandeld.
Artikel 2. Berekening saldering
-
1 De stikstofdepositie wordt berekend ten opzichte van de afzonderlijke habitattypen op alle Natura 2000-gebieden binnen de invloedssfeer van het bedrijf. Vervolgens wordt de
verhoudingsquotiënt uitgedrukt in procenten berekend van de hoogste depositie op een
bepaald habitattype gedeeld door de kritische depositiewaarde van het betreffende habitattype.
-
2 Gedeputeerde Staten voeren de berekeningen voor saldering uit met behulp van Aagrostacks en de meest recente versie van de habitatkaarten of met een op een later tijdstip in te voeren wettelijk depositiemodel.
Artikel 3. Procedure opname en uitgifte salderingssysteem
-
1 Opname van stikstofdepositie in het salderingssysteem vindt uitsluitend plaats op basis van wijzigingen in vergunningen krachtens de Wabo en meldingen op basis van het Blm.
-
2 In het salderingssysteem wordt stikstofdepositie van de volgende bedrijven opgenomen:
- a.
bedrijven die geheel of gedeeltelijk zijn gestopt na 1 februari 2009, en
- b.
waar op 1 februari 2009 op basis van het Geografische Informatie Agrarische Bedrijven vee in de stal aanwezig was, en
- c.
waarvan een intrekkingsbesluit van de omgevingsvergunning is genomen of waarvan de melding op grond van het Blm is komen te vervallen.
- a.
-
3 De volgende stikstofdeposities worden niet in het salderingssysteem opgenomen:
- a.
reeds vóór inwerkingtreding van de verordening bij saldering gebruikte deposities ten behoeve van aanvragen van vergunningen op grond van de wet of de Wabo vanaf 1 februari 2009;
- b.
deposities gebruikt bij de collectieve saldering zoals bedoeld in artikel 16 van de Verordening Stikstof en Natura 2000 Gelderland.
- a.
Artikel 4. Compartimentering
-
1 Compartimentering wordt toegepast voor het Natura 2000-gebied De Veluwe.
-
2 De ligging van de compartimenten voor de Veluwe en de agrarische enclave Uddel/
Elspeet is weergegeven in bijlage 1.
-
3 Opname in en uitgifte van depositieruimte in het salderingssysteem worden afzonderlijk toegepast voor habitattypen binnen hetzelfde compartiment.
Artikel 5. Uitzonderingsregeling agrarische enclave Uddel/Elspeet
-
1 Indien de aangevraagde situatie van een veehouderijbedrijf gelegen in de agrarische
enclave Uddel/Elspeet leidt tot een toename van stikstofdepositie op de voor stikstofgevoelige habitats boven de drempelwaarde, kan uitsluitend gesaldeerd worden met stikstofdepositie afkomstig van bedrijven gelegen in de agrarische enclave Uddel/Elspeet.
-
2 Indien verplaatsing van een veehouderijbedrijf uit de agrarische enclave Uddel/Elspeet leidt tot afname van stikstofdepositie op de voor stikstofgevoelige habitats, is de compartimentering zoals bedoeld in het eerste lid niet van toepassing.
-
3 De vergunde rechten op grond van de wet, Wabo en de Wet milieubeheer van veehouderijbedrijven uit de agrarische enclave Uddel/Elspeet worden ingeval van verplaatsing uit de agrarische enclave Uddel/Elspeet uitsluitend gebruikt als mitigerende maatregel voor de nieuwvestiging.
Artikel 6. Inwerkingtreding
Deze nadere regels treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij worden geplaatst en werken terug tot en met 15 oktober 2011.
Artikel 7. Citeertitel
Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels Stikstof en Natura 2000 Gelderland.
Ondertekening
Gedeputeerde Staten van Gelderland
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl