Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR143946
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR143946/1
LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening
Geldend van 10-10-2010 t/m heden
Intitulé
LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de WarenlandsverordeningArtikel 1
-
1. In dit landsbesluit wordt verstaan onder:
a. kleurstoffen
:
stoffen welke kleur geven of teruggeven aan eet- of drinkwaren, met inbegrip van natuurlijke bestanddelen van eet- of drinkwaren en andere natuurlijke bronnen, die normaliter niet als eet- en drinkwaar worden gebruikt, alsmede preparaten die uit eet- of drinkwaren en ander natuurlijk uitgangsmateriaal verkregen zijn via een fysische of chemische behandeling die resulteert in een selectieve extractie van de kleurstof met betrekking tot de aromatische of voedingsbestanddelen;
b. quantum satis
:
een hoeveelheid kleurstoffen, toegevoegd aan eet- of drinkwaren overeenkomstig goede produktie-methoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is;
c. onverwerkte eet- of drinkwaar
:
een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan welke een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn.
-
2. Dit landsbesluit heeft geen betrekking op:
- a.
gedroogde of geconcentreerde eet- of drinkwaren, en smaakstoffen die wegens de aromatische, smaakgevende of voedingseigenschappen worden gebruikt voor de bereiding van samengestelde eet- en drinkwaren, en die als bijkomend effect kleur geven aan eet- en drinkwaren;
- b.
kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van niet voor menselijke consumptie bestemde oppervlaktelagen van eetwaren.
- a.
Artikel 2
Uitsluitend de in bijlage 1 bedoelde kleurstoffen mogen:
- a.
worden gebruikt in eet- en drinkwaren;
- b.
worden gebruikt voor het ter versiering kleuren van eierschalen;
- c.
rechtstreeks worden verkocht aan de consument, met uitzondering van E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 en E 180.
Artikel 3
De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde eet- en drinkwaren bevatten geen kleurstoffen, tenzij anders is bepaald in de bijlagen 3, 4 of 5, onder de daarbij opgenomen voorwaarden.
Artikel 4
Kleurstoffen mogen in de bij dit landsbesluit behorende bijlagen 3, 4 en 5 bedoelde eet- en drinkwaren uitsluitend worden gebruikt met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.
Artikel 5
De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 4 bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de in die bijlage bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde bepalingen.
Artikel 6
-
1. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 1, bedoelde kleurstoffen mogen uitsluitend in de in bijlage 5, deel 2, en in alle andere niet in bijlage 2 en 3 bedoelde eet- en drinkwaren, ad quantum satis worden gebruikt, onder de voorwaarde dat de consument niet misleid wordt.
-
2. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 2, bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de daar bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.
Artikel 7
Onverminderd andere wettelijke voorschriften mag een kleurstof aanwezig zijn in:
- a.
een niet in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die kleurstof aanwezig mag zijn in een ingrediënt van die eet- of drinkwaar;
- b.
een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, met dien verstande dat die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan deze regeling.
Artikel 8
Dit landsbesluit treedt in werking de dag na de uitgifte van het Publicatieblad waarin het geplaatst is, en werkt terug tot en met 25 november 2004.
Artikel 9
Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen.
Bijlage 1 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
___________________________________________________________________________
Deze bijlage behoort bij artikel 2 en noemt de in dat artikel bedoelde kleurstoffen1.
___________________________________________________________________________
EEG nummer indexnummer of |
Gebruikelijke benaming |
Kleurstof omschrijving |
||
E 100 |
Curcumine |
75300 |
||
E 101 |
i) Riboflavine |
|||
ii) Riboflavine-5'- fosfaat |
||||
E 102 |
Tartrazine |
19140 |
||
E 104 |
Chinoline geel |
47005 |
||
E 110 |
Zonnegeel FCF |
15985 |
||
Oranjegeel S |
||||
E 120 |
Cochenille, Karmijnzuur |
75470 |
||
Karmijn |
||||
E 122 |
Azorubine, Karmozijn |
14720 |
||
E 123 |
Amaranth |
16185 |
||
E 124 |
Ponceau 4R, Cochenille |
16255 |
||
rood A |
||||
E 127 |
Erytrosine |
45430 |
||
E 128 |
Rood 2G |
18050 |
||
E 129 |
Allurarood AC |
16035 |
||
E 131 |
Patentblauw V |
42051 |
||
E 132 |
Indigotine, Indigokarmijn |
73015 |
||
E 133 |
Briljantblauw FCF |
42090 |
||
E 140 |
Chlorofylen en |
75810 |
||
Chlorofylinen: |
75815 |
|||
i) chlorofylen |
||||
ii) chlorofylinen |
||||
E 141 |
Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen |
75815 |
||
i) Kopercomplexen van chlorofylen |
||||
ii) Kopercomplexen van chlorofylinen |
44090 |
|||
E 142 |
Groen S |
|||
E 150a |
Karamel |
|||
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
|||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
|||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
|||
E 151 |
Briljantzwart BN, zwart PN |
28440 |
||
E 153 |
Carbo |
|||
medicinalis vegetabilis |
||||
E 154 |
Bruin FK |
|||
E 155 |
Bruin HT |
20285 |
||
E 160a |
Caroteen: |
|||
i) Gemengd caroteen |
75130 |
|||
ii) Beta-caroteen |
40800 |
|||
E 160b |
Annatto, bixine, |
75120 |
||
norbixine |
||||
E 160c |
Paprika-extract, |
|||
capsanthine |
||||
capsorubine |
||||
E 160d |
lycopeen |
|||
E 160e |
Beta-apo-8'-carotenal (C 30) |
40820 |
||
E 160f |
Ethylester van beta- |
40825 |
||
apo-8'-caroteenzuur (C 30) |
||||
E 161b |
Luteïne |
|||
E 161g |
Canthaxantine |
|||
E 162 |
Bieterood, betanine |
|||
E 163 |
Anthocyaninen |
|||
(fysisch bereid uit groente |
||||
en fruit) |
||||
E 170 |
Calciumcarbonaat |
77220 |
||
E 171 |
Titaandioxide |
77891 |
||
E 172 |
IJzeroxiden en |
77491 |
||
-hydroxiden |
77492 |
|||
77499 |
||||
E 173 |
Aluminium |
|||
E 174 |
Zilver |
|||
E 175 |
Goud |
|||
E 180 |
Litholrubine BK |
Bijlage 2 behorende bij Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
___________________________________________________________________________
Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 6 en 7 en noemt de eet- en drinkwaren die geen kleurstoffen bevatten behalve wanneer daarin uitdrukkelijk wordt voorzien in de Bijlagen 3, 4 of 5.
___________________________________________________________________________
De in de artikelen 3, 6 en 7 bedoelde eet- en drinkwaren zijn:
- 1.
Onverwerkte eet- en drinkwaren;
- 2.
Verpakt water;
- 3.
Niet gearomatiseerde, gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk (vol, halfvol of mager);
- 4.
Chocolademelk;
- 5.
Niet gearomatiseerde, gefermenteerde melk;
- 6.
Geconserveerde melk;
- 7.
Niet gearomatiseerde karnemelk;
- 8.
Niet gearomatiseerde room en -roompoeder;
- 9.
Oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong;
- 10.
Eieren en eiprodukten;
- 11.
Meel, andere gemalen produkten en zetmeel;
- 12.
Brood en soortgelijke produkten;
- 13.
Deegwaren en gnocchi;
- 14.
Suiker met inbegrip van alle mono- en disacchariden;
- 15.
Tomatenpuree en tomaten in blik en glas;
- 16.
Sauzen op basis van tomaten;
- 17.
Vruchtesap en vruchtennectar;
- 18.
Geconserveerde vruchten, groenten, paddestoelen en aardappelen in blik of glas, verwerkte groenten, vruchten, paddestoelen en aardappelen en gedroogde vruchten, groenten, paddestoelen en aardappelen;
- 19.
Extra jam, extra gelei en kastanjepuree;
- 20.
Vis, schaal-, schelp- en weekdieren, vlees, pluimvee en wild, alsmede bereidingen daarvan; bereide maaltijden die deze ingrediënten bevatten niet inbegrepen;
- 21.
Cacaoprodukten en chocoladebestanddelen in chocoladeprodukten;
- 22.
Gebrande koffie, thee en chicorei; thee- en chicorei extract; thee-, planten-, vruchten-, en graanbereidingen voor infusies, evenals mengsels en instantmengsels van deze produkten;
- 23.
Zout, zoutsurrogaat, kruiden en kruidenmengsels;
- 24.
Wijn;
- 25.
Gedistilleerde drank van vruchten, vruchten-eau-de-vie, en dranken aangeduid als "korn", "kornbrand", "ouzo", "grappa", "tsikoudia" (uit Kreta), "tsipouro" (uit Macedonië), "tsipouro" (uit Thessalië), "tsipouro" (uit Tyrnavos), "eau de vie de marque nationale Luxembourgeoise", "eau de vie de seigle marque nationale Luxembourgeoise", "London Gin”;
- 26.
De waar aangeduid als "sambuca", "maraschino" en "mistra”;
- 27.
De waar aangeduid als "sangria", "clarea" en "zurra";
- 28.
Wijnazijn;
- 29.
Eet- en drinkwaren die bestemd zijn voor zuigelingen en peuters, en eet- en drinkwaren voor zuigelingen en peuters die niet in goede gezondheid verkeren;
- 30.
Honing;
- 31.
Mout en moutprodukten;
- 32.
Niet gearomatiseerde gerijpte en ongerijpte kaas;
- 33.
Boter verkregen van schape- en geitemelk.
Bijlage 3 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
___________________________________________________________________________
Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 6, eerste lid inzake eet- en drinkwaren waaraan slechts bepaalde kleurstoffen mogen worden toegevoegd
___________________________________________________________________________
In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.
Indien een eet- of drinkwaar tussen aanhalingstekens is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende kleurstof(fen) mag bevatten.
Eet- of drinkwaar |
Toegestane kleurstof |
Maximum concentratie |
|
"malt bread" |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
Bier en "cidre bouché" |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
Boter (waaronder boter met verminderd vetgehalte en boterconcentraat) |
E 160a |
Caroteen |
quantum satis |
Margarine, |
E 100 |
Curcumine |
quantum satis |
Halvarine |
E 160a |
Caroteen |
quantum satis |
vet-emulsies en vetten vrij van water |
E 160b |
Annatto, Bixine, Norbixine |
10 mg/kg |
"Sage derby" kaas |
E 140 |
Chlorofylen |
quantum satis |
Chlorofylinen |
|||
E 141 |
Kopercomplexen van chlorofylen |
||
chlorofylinen |
|||
Gerijpte oranje, gele en gebroken witte kaas, niet gearomatiseerde verwerkte kaas |
E 160a |
Caroteen |
quantum satis |
E 160b |
Annatto, Bixine |
15 mg/kg |
|
Norbixine |
|||
E 160c |
Paprika-extract |
quantum satis |
|
"Red leicester" kaas |
E 160b |
Annatto, Bixine |
50 mg/kg |
Norbixine |
|||
"Mimolette" kaas |
E 160b |
Annatto, Bixine |
35 mg/kg |
Norbixine |
|||
Rode gemarmerde kaas |
E 120 |
Cochenille, |
125 mg/kg |
Karmijnzuur, Karmijn |
|||
E 163 |
Anthocyaninen |
quantis satis |
|
Azijn |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
"Whisky", "Whiskey", |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
gedistilleerde drank van granen (andere dan "Korn" of "Kornbrand" of "Eau de Vie de Seigle Marque National Luxembourgeoise"), wijn-eau-de-vie, rum, "Brandy", "Weinbrand", druivendraf, druiven-eau-de-vie (andere dan "Tsikoudia" en "Tsipouro" en "Eau de Vie de marc Marque Nationale Luxembourgeoise"), "Grappa", "Invecchiata", "Bagaceire Velha". |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
|
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
Gearomatiseerde dranken op basis van wijn (met uitzondering van bittersoda) en gearomatiseerde wijnen. |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
"Americano" |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
E 163 |
Anthocyaninen |
||
E 100 |
Curcumine |
100 mg/l(afzonderlijk of in combinatie) |
|
E 101 |
i) Riboflavine |
||
ii) Riboflavine-5'- fosfaat |
|||
E 102 |
Tartrazine |
||
E 104 |
Chinoline geel |
||
E 120 |
Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn |
||
E 122 |
Azorubine, Karmozijn |
||
E 123 |
Amaranth |
||
E 124 |
Ponceau 4R |
||
Bitter soda, bitter |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
vino |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
|
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
E 100 |
Curcumine |
100 mg/l (afzonderlijk of in combinatie) |
|
E 101 |
i) Riboflavine |
||
ii) Riboflavine-5'- fosfaat |
|||
E 102 |
Tartrazine |
||
E 104 |
Chinoline geel |
||
E 110 |
Zonnegeel FCF |
||
Oranjegeel S |
|||
E 120 |
Cochenille, |
||
Karmijnzuur, |
|||
Karmijn |
|||
E 122 |
Azorubine, Karmozijn |
||
E 123 |
Amaranth |
||
E 124 |
Ponceau 4R |
||
Cochenille Rood A |
|||
E 129 |
Allurarood AC |
||
In gespecificeerde |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
gebieden |
|||
voortgebrachte likeur- |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
|
wijnen en kwaliteits- |
E 150c |
Ammoniakkaramel |
|
likeurwijnen |
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
|
Groenten op azijn, |
E 101 |
i) Riboflavine |
quantum satis |
pekel of olie (met |
ii) Riboflavine-5'- fosfaat |
||
uitzondering van |
E 140 |
Chlorofylen |
|
olijven) |
Chlorofylinen |
||
E 141 |
Kopercomplexen van |
||
chlorofylen en |
|||
chlorofylinen |
|||
E 150a |
Karamel |
||
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
E 160a |
Caroteen: |
||
i) Gemengd caroteen |
|||
ii) -caroteen |
|||
E 162 |
Bietenrood, betanine |
||
E 163 |
Anthocyaninen |
||
Uitgeperste, gepofte ontbijtgranen |
E 150c |
Ammoniakkaramel |
quantum satis |
en/of ontbijtgranen met fruitsmaak |
E 160a |
Caroteen |
quantum satis |
E 160b |
Annatto, Bixine, Norbixine |
25 mg/kg |
|
E 160c |
Paprika-extract, Capsanthine, Capsorubine |
quantum satis |
|
Ontbijtgranen met (afzonderlijk of in combinatie) Fruitsmaak |
E120 |
Cochenille, Karmijnzuur, karmijn |
200 mg/kg |
E 162 |
Bietenrood, Betanine |
||
E 163 |
Anthocyaninen |
||
Jam, gelei en |
E 100 |
Curcumine |
quantum satis |
Marmelade en |
E 140 |
Chlorofylen en |
|
soortgelijke fruit- |
chlorofylinen |
||
produkten met een verlaagde energiewaarde |
E 141 |
Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen |
|
E 150a |
Karamel |
||
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
||
E 150c |
Ammoniakkaramel |
||
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
||
E 160a |
Caroteen |
||
i) |
Gemengd caroteen |
||
ii) |
Beta-caroteen |
||
E 160c |
Paprika-extract, |
||
Capsanthine, |
|||
Capsorubine |
|||
E 162 |
Bietenrood, Betanine |
||
E 163 |
Anthocyaninen |
||
E 104 |
Chinoline geel |
100 mg/kg (afzonderlijk of in combinatie) |
|
E 110 |
Zonnegeel FCF Oranjegeel S |
||
E 120 |
Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn |
||
E 124 |
Ponceau 4R, Cochenille rood A |
||
E 142 |
Groen S |
||
E 160d |
Lycopeen |
||
E 161b |
Luteïne |
||
Worst, patés en |
E 100 |
Curcumine |
20 mg/kg |
terrines |
E 120 |
Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn |
100 mg/kg |
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
|
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
quantum satis |
|
E 150c |
Ammoniakkaramel |
quantum satis |
|
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
quantum satis |
|
E 160c |
Paprika-extract, Capsanthine, Capsorubine |
10 mg/kg |
|
E 162 |
Bietenrood, Betanine |
quantum satis |
|
E 160 a |
Caroteen |
20 mg/kg |
|
"Luncheon"-vlees |
E 129 |
Allurarood |
25 mg/kg |
"Breakfast Sausages" met een minimum-graangehalte van 6%, |
E 129 |
Allurarood |
25 mg/kg |
Hamburgervlees met |
E 120 |
Cochenille, |
100 mg/kg |
een minimum-groenten-, |
karmijnzuur, |
||
en/of graangehalte van 4% |
karmijn |
||
E 150a |
Karamel |
quantum satis |
|
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
quantum satis |
|
E 150c |
Ammoniakkaramel |
quantum satis |
|
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
quantum satis |
|
"Chorizo"-worst |
E 120 |
Cochenille, |
200 mg/kg |
Karmijnzuur, Karmijn, |
|||
"Salchichon" |
E 124 |
Ponceau 4R, cochenille |
250 mg/kg |
rood A |
|||
"Sobrasada" |
E 110 |
Zonnegeel FCF |
135 mg/kg |
E 124 |
Ponceau 4R Cochenille rood A |
200 mg/kg |
|
"Pasturmas" |
E 100 |
Curcumine |
quantum satis |
(eetbare oppervlaktelaag) |
E 101 |
i) Riboflavine |
|
ii) Riboflavine-5'- fosfaat |
|||
E 120 |
Cochenille, karmijnzuur, karmijn |
||
Gedroogde aardappelkorrels en-vlokken |
E 100 |
Curcumine |
quantum satis |
"Processed", "Mushy" |
E 102 |
Tartrazine |
100 mg/kg |
and "Garden" Peas |
E 133 |
Briljant blauw |
20 mg/kg |
(in blik) |
E 142 |
Groen S |
10 mg/kg |
Bijlage 4 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
___________________________________________________________________________
Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 5 en betreft kleurstoffen die slechts in bepaalde eet- en drinkwaren zijn toegelaten
___________________________________________________________________________
In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de hoeveelheden werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.
Indien een eet- of drinkwaar tussen aanhalingstekens is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende kleurstof(fen) mag bevatten.
Toegestane kleurstof |
Eet- of drinkwaar |
Maximum concentratie |
|
E 123 |
Amaranth |
Aperitiefwijn, gedistilleerde dranken waaronder produkten met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15% |
30 mg/l |
E 123 |
Amaranth |
Kuit |
30 mg/kg |
E 127 |
Erytrosine |
Cocktailkersen, gekonfijte kersen |
200 mg/kg |
E 127 |
Erytrosine |
"Bigarreaux" op siroop en in vruchtencocktails |
150 mg/kg |
E 128 |
Rood 2G |
"Breakfast sausages" met een |
20 mg/kg |
minimumgraangehalte van 6% |
|||
E 128 |
Rood 2G |
Hamburgervlees met een minimumgroenten- en/of graangehalte van 4% |
20 mg/kg |
E 154 |
Bruin FK |
"Kippers" |
20 mg/kg |
E 161g |
Canthaxantine |
"Saucisses de Strasbourg" |
15 mg/kg |
E 173 |
Aluminium |
Oppervlaktelaag van suikerwerk voor versiering van koekjes en gebak |
quantum satis |
E 174 |
Zilver |
Oppervlaktelaag van zoetwaren |
quantum satis |
Versiering van chocolade Likeur |
|||
E 175 |
Goud |
Oppervlaktelaag van zoetwaren |
quantum satis |
Versiering van chocolade Likeur |
|||
E 180 |
Litholrubine BK |
Eetbare kaaskorst |
quantum satis |
E 160b |
Annatto, Bixine, Norbixine |
Margarine, halvarine, vetemulsies en vetten vrij van water |
10 mg/kg |
Versieringen en oppervlaktelagen |
20 mg/kg |
||
Bakkerswaren |
10 mg/kg |
||
Consumptie-ijs |
20 mg/kg |
||
Likeur, met inbegrip van gealcoholiseerde dranken met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15% |
10 mg/kg |
||
Gearomatiseerde verwerkte kaas |
15 mg/kg |
||
Gerijpte oranje, gele en |
|||
gebroken-witte kaas; |
15 mg/kg |
||
niet gearomatiseerde verwerkte kaas |
|||
Desserts |
10 mg/kg |
||
"Snacks": gedroogde, gearomatiseerde hapjes op basis van aardappelen, granen of zetmeel: |
|||
-geëxtrudeerde of geëxpandeerde, gearomatiseerde hapjes |
20 mg/kg |
||
-andere gearomatiseerde hapjes of gearomatiseerde (gecoate) (hazel)noten |
10 mg/kg |
||
Gerookte vis |
10 mg/kg |
||
Eetbare kaaskorst en eetbare worstdarmen |
20 mg/kg |
||
"Red Leicester" kaas |
50 mg/kg |
||
"Mimolette" kaas |
35 mg/kg |
||
Uitgeperste, gepofte ontbijtgranen en/of ontbijtgranen met fruitsmaak |
25 mg/kg |
Bijlage 5 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
___________________________________________________________________________
Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 6 en betreft kleurstoffen die zijn toegelaten in niet in de bijlagen 2 en 3 vermelde eet- en drinkwaren
___________________________________________________________________________
In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.
___________________________________________________________________________
Deel 1.
De volgende kleurstoffen mogen in deel 2 van deze bijlage, genoemde eet- en drinkwaren en in alle andere niet in de bijlagen 2 en 3 genoemde eet- en drinkwaren ad quantum satis worden gebruikt.
E 101 |
i) Riboflavine |
ii) Riboflavine-5'-fosfaat |
|
E 140 |
Chlorofylen en chlorofylinen |
E 141 |
Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen |
E 150a |
Karamel |
E 150b |
Alkali-sulfietkaramel |
E 150c |
Ammoniakkaramel |
E 150d |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
E 153 |
Carbo medicinalis vegetabilis |
E 160a |
Caroteen |
E 160c |
Paprika-extract, capsanthine, capsorubine |
E 162 |
Bietenrood, betanine |
E 163 |
Anthocyaninen |
E 170 |
Calciumcarbonaat |
E 171 |
Titaandioxyde |
E 172 |
IJzeroxyden en -hydroxyden |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deel 2.
De volgende kleurstoffen mogen tot de in de tabel aangegeven maximumconcentratie afzonderlijk of in combinatie in de volgende eet- en drinkwaren worden gebruikt. In alcoholvrije gearomatiseerde dranken, consumptie-ijs, desserts, bakkerswaren en zoetwaren mogen echter kleurstoffen worden gebruikt tot de in de passende tabel aangegeven maximum-concentratie, maar met voor elk van de kleurstoffen E 110, E 122, E 124 en E 155 een maximum van 50 mg/kg of 50 mg/l.
E 100 |
Curcumine |
E 102 |
Tartrazine |
E 104 |
Chinoline geel |
E 110 |
Zonnegeel FCF |
Oranjegeel S |
|
E 120 |
Cochenille, karmijnzuur, karmijn |
E 122 |
Azorubine, karmozijn |
E 124 |
Ponceau 4R, cochenille rood A |
E 129 |
Allurarood AC |
E 131 |
Patentblauw V |
E 132 |
Indigotine, indigokarmijn |
E 133 |
Briljantblauw FCF |
E 142 |
Groen S |
E 151 |
Briljantzwart BN, zwart PN |
E 155 |
Bruin HT |
E 160d |
Lycopeen |
E 160e |
Beta-apo-8'carotenal (C 30) |
E 160f |
Ethylester van Beta-apo-8'-caroteenzuur (C 30) |
E 161b |
Luteïne |
Eet- of drinkwaar |
Maximum-concentratie |
Alcoholvrije gearomatiseerde dranken |
100 mg/l |
Gekonfijte vruchten en groenten, "Mostardi di frutta" |
200 mg/kg |
Conserven van rode vruchten |
200 mg/kg |
Zoetwaren |
300 mg/kg |
Versieringen en oppervlaktelagen |
500 mg/kg |
Bakkerswaren, anders dan brood (b.v. Viennoiserie, biscuits, cake en wafels) |
200 mg/kg |
Consumptie-ijs |
150 mg/kg |
Gearomatiseerde smeltkaas |
100 mg/kg |
Desserts met inbegrip van gearomatiseerde melkprodukten |
150 mg/kg |
Sauzen, kruiderijen (bijvoorbeeld kerriepoeder, "Tandoori"), pickles, pikante sauzen, "Chutney" en "Piccalilli" |
500 mg/kg |
Mosterd |
300 mg/kg |
Vis- en schaaldierpasta |
100 mg/kg |
Voorgekookte schaaldieren |
250 mg/kg |
Zalmimitatie |
500 mg/kg |
Surimi |
500 mg/kg |
Viskuit |
300 mg/kg |
Gerookte vis |
100 mg/kg |
"Snacks": gedroogde, gearomatiseerde hapjes op basis van aardappelen, granen of zetmeel |
|
-geëxtrudeerde of geëxpandeerde, gearomatiseerde hapjes |
200 mg/kg |
-andere gearomatiseerde hapjes of gearomatiseerde(gecoate) (hazel)noten |
100 mg/kg |
Eetbare kaaskorst en eetbare worstdarmen |
quantum satis |
Volledige vermageringspreparaten die bedoeld zijn om een maaltijd of dagrantsoen te vervangen |
50 mg/kg |
Volledige voedselbereidingen en aanvullende voeding die onder medisch toezicht worden gebruikt |
50 mg/kg |
Vloeibare voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetprodukten |
100 mg/l |
Vaste voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetprodukten |
300 mg/kg |
Soepen |
50 mg/kg |
Vlees- en vissurrogaten op basis van plantaardige eiwitten |
100 mg/kg |
Gedistilleerde dranken (waaronder produkten met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%), met uitzondering van die welke worden genoemd in bijlage II of bijlage III |
200 mg/l |
Gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwprodukten, met uitzondering van die welke worden genoemd in bijlage II of bijlage III |
200 mg/l |
Vruchtenwijn (stil of mousserend) Cider (met uitzondering van Cidre Bouché) en perenwijn |
200 mg/l |
Gearomatiseerde vruchtenwijn, cider en perenwijn |
200 mg/l |
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl