Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR141771
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR141771/1
Regeling vervallen per 01-01-2014
Vakantieregeling gemeente Kampen
Geldend van 04-07-2001 t/m 31-12-2013 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2001
Intitulé
Vakantieregeling gemeente KampenBurgemeester en wethouders van Kampen,
overwegende dat uitvoering gegeven dient te worden aan artikel 6:2:1, lid 1 van de Lokale Arbeidsvoorwaardenregeling (LAR), inzake nadere regels over de duur van de vakantie;
gelet op de verkregen overeenstemming met het Bijzonder Georganiseerd Overleg;
B esluiten vast te stellen de volgende:
Vakantieregeling gemeente Kampen
Artikel 1 Begripsbepaling
Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:
a. |
ambtenaar: |
de ambtenaar in de zin van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten (CAR) en Lokale Arbeidsvoorwaardenregeling (LAR); |
b. |
volledige betrekking: |
de betrekking als genoemd in artikel 1:1, lid 1, sub k van de CAR. |
Artikel 2 Basisvakantie-uren
De duur van de vakantie voor een ambtenaar met een volledige betrekking bedraagt per kalenderjaar 184 uur.
Artikel 3 Leeftijdsvakantie-uren
- 1.
De in artikel 2 vastgestelde jaarlijkse vakantie-uren verhoogd met ingang van het kalenderjaar waarin de daarvoor bepaalde leeftijd wordt bereikt en wel als volgt:
- met 16 uur bij het bereiken van de 35-jarige leeftijd;
- met 32 uur bij het bereiken van de 45-jarige leeftijd;
- met 48 uur bij het bereiken van de 55-jarige leeftijd.
- 2.
De in artikel 2 vastgestelde jaarlijkse vakantie-uren voor jeugdigen worden verhoogd met:
- -
met 24 uur tot en met het kalenderjaar, waarin de 18-jarige leeftijd wordt bereikt;
- -
met 16 uur tot en met het kalenderjaar, waarin de 19-jarige leeftijd wordt bereikt;
- -
met 8 uur tot en met het kalenderjaar, waarin de 20-jarige leeftijd wordt bereikt.
- -
Artikel 4 Bijzondere bepalingen
De ambtenaar kan in enig kalenderjaar bij burgemeester en wethouders een verzoek indienen tot uitbetaling van maximaal 21,6 leeftijdsvakantie-uren.
Burgemeester en wethouders kunnen een dergelijk verzoek afwijzen indien daartegen vanuit financieel en/of organisatorisch oogpunt bezwaren bestaan.
Artikel 5 Overschrijven vakantie-uren
- 1.
In aanvulling op artikel 6:2:6, eerste lid, onder a kan de ambtenaar met een volledige betrekking in enig kalenderjaar, zonder voorafgaande toestemming van burgemeester en wethouders, maximaal 40 niet genoten vakantie-uren over schrijven naar het volgende kalenderjaar.
Op de ambtenaar met een onvolledige betrekking is een en ander naar evenredigheid van toepassing.
- 2.
De niet genoten vakantie-uren, bedoeld in het vorige lid, worden voor 1 april van het daarop volgende kalenderjaar opgenomen, tenzij het belang van de dienst zich daartegen verzet.
Aan het begin van dat kalenderjaar maken de ambtenaar en zijn leidinggevende daarover afspraken.
Artikel 6 Slotbepaling
Deze regeling welke kan worden aangehaald als Vakantieregeling gemeente Kampen, treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001 onder gelijktijdige intrekking van:
- a.
de Vakantieregeling gemeentepersoneel Kampen, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders d.d. 27 augustus 1970 en sedertdien gewijzigd;
- b.
de Vakantieregeling gemeente IJsselmuiden 1997, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders d.d. 24 september 1996, nr. 37/101 en sedertdien gewijzigd.
Ondertekening
Toelichting vakantieregeling:
Inleiding:
In artikel 6:2:1,eerste lid van de Lokale arbeidsvoorwaardenregeling van de nieuwe gemeente Kampen is opgenomen dat burgemeester en wethouders algemene regels geven met betrekking tot de duur van de duur vakantie.
Naar aanleiding van de inventarisatie van de overeenkomsten en verschillen van de arbeidsvoorwaarden/ rechtspositionele regelingen van de oude gemeenten IJsselmuiden en Kampen zijn voorstellen gedaan over de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie welke in de nieuw te vormen gemeente zullen gelden, alsmede de wijze waarop de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en rechtspositie zal plaatsvinden en op welke wijze eventuele gevolgen voor individuele ambtenaren zullen worden opgevangen (artikel 4.2 van het sociaal statuut).
Onder verwijzing naar uw besluit van 3 april 2001, nr. A-18 tot formalisering van onder meer de voorstellen toepassing rechtspositie voor de nieuwe gemeente Kampen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001, heeft dit geleid tot de vakantieregeling gemeente Kampen.
Over de voorstellen toepassing rechtspositie (nr’s 30,31,32, 33 en 36) is overeenstemming met het Bijzonder Georganiseerd Overleg bereikt op 12 december 2000 en de Commissie 2 is hierover gehoord in zijn vergadering van 15 februari 2001.
Artikel 2
Basisvakantie-uren:
In de nieuwe vakantieregeling is sprake van vakantie-uren. Het onderscheid in rang, zoals dat gold in de oude gemeenten, is vervallen. Het aantal basisvakantie-uren waarop een voltijd werknemer per kalenderjaar recht heeft, bedraagt 184 uur. Dit is inclusief 8 uur compensatie voor Bid- en dankdag.
De basisvakantie-uren maken onderdeel uit van de CAR (artikel 6:2), waarbij wordt uitgegaan van een formele arbeidsduur van gemiddeld 36 uur per week.
In feitelijke zin heeft de nieuwe gemeente Kampen voor een 40-urige werkweek, waarbij gedurende vijf dagen acht uur per dag wordt gewerkt. Hierdoor wordt eigenlijk 4 uren per week te veel gewerkt en ontstaat er recht op compensatie-uren ADV. In die situatie worden naast vakantie-uren dus ook compensatie-uren ADV berekend. Voor de nieuwe gemeente Kampen is met inachtneming van het vorenstaande het aantal basisvakantie-uren berekend op 23 dagen van 8 uur (= 184 uur).
Uitgangspunt is dat de opname van vakantie-uren ook gekoppeld is aan de feitelijke arbeidsduur voor die dag. Als per dag 8 uur wordt gewerkt, zal voor een vrije dag ook per dag 8 vakantie-uren moeten worden opgenomen.
Indien er geen sprake is van een “vast” rooster dienen er daarom voor een hele vrije werkdag 8 uur en voor een halve vrije werkdag 4 uur te worden opgenomen.
Indien er sprake is van werken in een vast rooster, dan dient er verlof opgenomen te worden op basis van het aantal uren dat voor de periode dat men verlof wil, is aangegeven in dat rooster.
Bijvoorbeeld bij de reiniging wordt ’s morgens 5 en ’s middags 3 uren gewerkt, dan dient voor een morgen 5 vakantie-uren en voor een middag 3 vakantie-uren opgenomen te worden.
Artikel 3
Leeftijdsvakantie-uren:
De oude gemeenten IJsselmuiden en Kampen hanteerden bij leeftijdsvakantie-uren een verschillende regeling. Kampen kende uitsluitend het leeftijdscriterium en IJsselmuiden maakte gebruik van artikel 6:2:1, lid 3 LAR het leeftijds- en het diensttijdcriterium.
Gekozen is voor een meer evenwichtige verdeling op basis van het leeftijdscriterium, zoals die voorkomt in de regeling van IJsselmuiden. Wel is het diensttijdcriterium komen te vervallen.
Bij de leeftijd van 35, 45 en 55 jaar gelden respectievelijk 16, 32 en 48 extra vakantie-uren.
E.e.a. sluit prima aan bij m.n. de oudere werknemer, de FPU en de seniorenregelingen.
Verlofuren jeugdigen:
Met betrekking tot het jeugdleeftijdsvakantie-uren is aansluiting gezocht bij de gemeente Kampen. (leeftijdsverlof t/m 20 jaar, i.p.v. t/m 21 jaar IJsselmuiden).
De staffeling van het leeftijdsverlof van de oude gemeente Kampen 24, 16 en 8 is overgenomen, omdat dit aansluit bij de leeftijdsgrens (jonger dan 21 jaar) voor de minimum vakantietoelage (artikel 6:3 CAR).
Berekening vakantie-uren deeltijder:
Uitgangspunt voor de berekeningen van vakantie-uren voor deeltijders is de deeltijdfactor (%).
Voor de toepassing van de deeltijdfactor eventueel eerst nog verhoogd met de leeftijdsvakantie-uren.
Het eindresultaat van berekeningen wordt afgerond op hele uren naar boven.
Artikel 5
Overschrijven vakantie-uren:
In Kampen heeft het college destijds bepaald dat medewerkers maximaal 40 vakantie-uren
zonder toestemming naar het volgend kalenderjaar mogen overschrijven. Thans is opnieuw uitvoering gegeven aan het bepaalde in artikel 6:2:6, lid 1 LAR, waarbij nadrukkelijk is gesteld dat overschrijven van vakantie-uren slechts mogelijk is met instemming van B&W, behalve wanneer dit aantal vakantie-uren minder bedraagt dan door B&W aangegeven uren. Het aantal over te schrijven vakantie-uren is opnieuw vastgesteld op 40.
In de voorstellen toepassing rechtspositie (onderdeel 36) is gesteld dat maximaal 36 uur meegenomen kunnen worden naar volgend jaar. Hierbij werd uitgegaan van een formele arbeidsduur van 36 uur per week. De nieuwe gemeente kent in feitelijk een 40-urige werkweek met recht op compensatie-uren adv.
In verband hiermee is het aantal over te schrijven uren voorlopig bepaald op 40 (5 dagen x 8 uur).
De naar het volgend kalenderjaar overgeschreven vakantie-uren dienen vóór 1 april van dat jaar te worden opgenomen.
Aan het begin van dat kalenderjaar worden hierover afspraken gemaakt tussen de ambtenaar en zijn leidinggevende.
Artikel 6:2:1 LAR
1 Met inachtneming van het bepaalde in artikel 6:2 geven burgemeester en wethouders algemene regels met betrekking tot de duur van de vakantie.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl