Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR138934
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR138934/1
Mandaatbesluit aanwijzing toezichthouders brandveiligheid
Geldend van 02-03-2012 t/m heden
Intitulé
Mandaatbesluit aanwijzing toezichthouders brandveiligheidMandaat toezichthouders brandveiligheid VR MWB
Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk
Gelet op de considerans van het besluit tot vaststelling van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant;
gelet op artikel 10:3 e.v van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 61, lid 3 Wet veiligheidsregio’s, artikel 5.10 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, artikel 92 Woningwet en artikel 6:2 Algemene Plaatselijke Verordening;
overwegende dat medewerkers die belast zijn met toezicht op brandveiligheid binnen de gemeente in dienst zijn van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant;
besluit, niet op voorhand maar enkel en alleen indien vanuit de gemeente een verzoek wordt gedaan op de brandweer voor specialistische kennis en expertise:
- I.
de bevoegdheid tot het aanwijzen van toezichthouders belast met het toezicht op de naleving van de bij of krachtens de:
- ·
Woningwet (Bouwbesluit, Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, ministeriële regelingen voor zover betrekking hebbend op de brandveiligheid en Bouwverordening),
- ·
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht,
- ·
Algemene Plaatselijke Verordening, afdeling betreffende consumentenvuurwerk,
- ·
Brandbeveiligingsverordening,
- ·
te mandateren aan de Regionaal Commandant Brandweer van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
- II.
te bepalen dat dit besluit in werking treedt een dag na bekendmaking van dit besluit.
- III.
te bepalen dat dit besluit op de gebruikelijke wijze bekend wordt gemaakt.
Waalwijk, 14-2-2012
drs. A.M.P. Kleijngeld drs. A. de Wit
Burgemeester Secretaris
Motivering bij dit mandaat
Toezicht
Een aparte figuur in het bestuursrecht is die van toezichthouder (afdeling 5.2 Algemene wet bestuursrecht (Awb). Toezicht is het beoordelen of een bepaalde situatie aan de gestelde normen voldoet.
Toezicht geschiedt zowel in de vergunningverlening- als de controlefase alsmede het toezicht op de gebruiksmelding en algemene eisen die voor alle inrichtingen / bouwwerken gelden.
Bevoegdheden
De toezichthouders worden door de Awb diverse bevoegdheden toegekend, zoals alle plaatsen betreden (voor woningen gelden extra waarborgen), inzage vorderen en afschrift nemen van zakelijke gegevens en bescheiden, zaken onderzoeken, aan opneming onderwerpen en daarvan monsters nemen.
Een ieder is verplicht aan een toezichthouder alle medewerking te verlenen. Hierop staat geen bestuursrechtelijke sanctie. Wel is het strafbaar om niet te voldoen aan een ambtelijk bevel (art. 184 Sr).
Beperkingen
Naast de bevoegdheden wordt de toezichthouder beperkt om van zijn bevoegdheden gebruik te maken indien dat niet redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is. Daarbij wordt expliciet aangegeven op welke wettelijke voorschriften toezicht wordt gehouden.
Ook kunnen bepaalde bevoegdheden bij de aanwijzing worden beperkt. Hieruit vloeit dus voort dat als deze bevoegdheden niet zijn verleend, een ambtenaar niet zondermeer bevoegd is plaatsen te betreden, vragen te stellen e.d. om te beoordelen of iets een overtreding is.
Aangewezen functies
Op grond van artikel 92 van de Woningwet, artikel 61 van de Wet veiligheidsregio’s, artikel 5.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 6.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening worden de toezichthouders brandveiligheid door het college van burgemeester en wethouders aangewezen.
Reikwijdte bevoegdheid
De aangewezen toezichthouders zijn belast met het toezicht op de naleving van brandveiligheidsvoorschriften. Dit zijn de bij of krachtens de Woningwet (Bouwverordening, Bouwbesluit en ministeriële regelingen), de Wet veiligheidsregio’s (Brandbeveiligingsverordening) gegeven voorschriften, als bedoeld in artikel 92 van de Woningwet en artikel 5.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Ook de Algemene plaatselijke verordening bevat bepalingen waar de brandweer bij het toezicht betrokken is.
Communicatie
Indien een persoon met een bepaalde functie als toezichthouder wordt aangewezen, is er sprake van een individuele aanwijzing. Dit betreft een besluit, dat op grond van artikel 3:42 Algemene wet bestuursrecht bekend moet worden gemaakt. Het besluit door het college dient tevens aan betrokken ambtenaren te worden bekendgemaakt.
Voorbeeldtekst publicatie in (lokale) media
Benoemen van toezichthouders
De Regionaal Commandant Brandweer van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant maakt bekend namens burgemeester en wethouders van [gemeentenaam] de hierna te noemen medewerkers van de afdeling Risicobeheersing van Brandweer Cluster [naam] aan te wijzen als toezichthouders.
De toezichthouder is belast met het toezicht op de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften. Dit zijn de bij of krachtens de Woningwet, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet veiligheidsregio’s en het Besluit risico’s zware ongevallen 1999 gegeven voorschriften, als bedoeld in artikel 92 van de Woningwet en afdeling 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht. De volgende toezichthouders zijn aangewezen:
-[voorletters + naam medewerkers]
Legitimatiebewijs
Aan de toezichthouders wordt een geldig legitimatiebewijs verstrekt. Hiervoor draagt de regionaal commandant van de Brandweer Midden- en West-Brabant zorg.
Relevante wetgeving
Artikel 92 Woningwet
1. Het bevoegd gezag draagt zorg voor de bestuursrechtelijke handhaving van het bepaalde bij of krachtens de hoofdstukken I tot en met III.
2. Met betrekking tot de handhaving van het bepaalde bij of krachtens de hoofdstukken I tot en met III zijn de artikelen 5.2, tweede lid, en 5.3 tot en met 5.25 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van toepassing.
Artikel 5.10 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
1. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de betrokken wet bepaalde, zijn belast de bij besluit van Onze betrokken Minister aangewezen ambtenaren. Ambtenaren, ressorterende onder een ander dan zijn ministerie, wijst hij niet aan dan in overeenstemming met Onze Minister onder wiens ministerie zij ressorteren.
2. Voor de krachtens het eerste lid aangewezen ambtenaren, ressorterende onder een ander ministerie dan dat van Onze betrokken Minister, worden regels betreffende de vervulling van hun in het eerste lid bedoelde taak niet gesteld dan in overeenstemming met Onze betrokken Minister.
3. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de betrokken wet bepaalde binnen hun ambtsgebied zijn eveneens belast de bij besluit van gedeputeerde staten, burgemeester en wethouders of andere met de uitvoering van de betrokken wet belaste bestuursorganen aangewezen ambtenaren.
4. Bij een besluit als bedoeld in het eerste lid kan Onze betrokken Minister gevallen of categorieën gevallen aanwijzen met betrekking waartoe, in afwijking van het derde lid bij zijn besluit aangewezen ambtenaren uitsluitend belast zijn met het toezicht op de naleving.
5. Van een besluit als bedoeld in het eerste en vierde lid, wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
Artikel 61 Wet veiligheidsregio’s
1. Onverminderd artikel 57, eerste lid, zijn met het toezicht op de naleving van
- a.
het bij of krachtens artikel 30 en 31 bepaalde, of
- b.
het bij of krachtens artikel 48 bepaalde ten aanzien van de krachtens artikel 17 aangewezen inrichtingen,
belast de ambtenaren die bij besluit van het bestuur van de veiligheidsregio zijn aangewezen. Van dit besluit wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld over het toezicht, bedoeld in het eerste lid, onder b.
3. Met het toezicht op de naleving van de verordening, bedoeld in artikel 3, tweede lid, en van de regels, bedoeld in artikel 3, derde lid, zijn belast de bij besluit van het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl