Regeling vervallen per 02-10-2015

Verordening voorzieningen wethouders 2010

Geldend van 05-05-2010 t/m 01-10-2015 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2010

Intitulé

Verordening voorzieningen wethouders 2010

raadsbesluit

Bijlage van gemeenteblad 2010, no. 54.

De raad van de gemeente Horst aan de Maas;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 maart 2010, no. 54;

gelet op artikel 44 van de Gemeentewet;

gelet op het Rechtspositiebesluit wethouders;

Besluit vast te stellen de volgende verordening.

Lokale Verordening rechtspositie wethouders

Hoofdstuk I Begripsomschrijvingen

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Rechtspositiebesluit wethouders: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 243;

  • b.

    Regeling rechtspositie wethouders: de ministeriële regeling van 20 februari 2001; Stcrt.41 als bedoeld in artikel 23 van het Rechtspositiebesluit wethouders;

  • c.

    Gemeentesecretaris: de secretaris, bedoeld in artikel 102 van de Gemeentewet.

Hoofdstuk II Voorzieningen voor wethouders

Artikel 2 Onkostenvergoeding

  • 1. Aan de wethouder wordt een onkostenvergoeding toegekend voor overige aan de uitoefening van het ambt verbonden kosten die gelijk is aan het bedrag, vermeld in artikel 25, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit wethouders, zoals dit bedrag jaarlijks door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties wordt herzien.

  • 2. Indien de wethouder op grond van artikel 9 van deze verordening een mobiele telefoon in bruikleen ter beschikking is gesteld, bedraagt de onkostenvergoeding voor overige aan de uitoefening van het ambt verbonden kosten, in afwijking van het eerste lid:

    -voor een fulltime en parttime wethouder 91%.

Artikel 3 Reiskosten woon-werkverkeer

De wethouder wordt voor het reizen tussen zijn woning en zijn plaats van tewerkstelling een tegemoetkoming in de kosten van het reizen verleend overeenkomstig het bepaalde in artikel 3 van de regeling rechtspositiebesluit wethouders.

Artikel 4 Zakelijke reiskosten

1.Aan de wethouder wordt naast de tegemoetkoming, bedoeld in artikel 3 vergoeding verleend voor gemaakte reiskosten ter zake van andere dan de in artikel 3 bedoelde reizen ten behoeve van de gemeente. Partijpolitiek gebonden bijeenkomsten vallen niet onder deze regeling.

De vergoeding betreft:

  • a.

    bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een taxi: een volledige vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten;

  • b.

    bij gebruik van een eigen personenauto: de vergoeding als bedoeld in artikel 4, onderdeel b, van de Regeling rechtspositie wethouders.

Artikel 5 Verblijfkosten

De in redelijkheid noodzakelijk gemaakte verblijfkosten ter zake van reizen, bedoeld in artikel 4 worden volledig aan de wethouder vergoed.

Artikel 6 Buitenlandse dienstreis

  • 1. Indien de wethouder in het gemeentelijk belang een reis buiten Nederland maakt, worden de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reis- en verblijfkosten vergoed.

  • 2. Voor een reis in het gemeentelijk belang buiten Nederland, niet zijnde een reis naar een Europese instelling, is vooraf toestemming van het college vereist. De gemeenteraad kan aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

Artikel 7 Cursus, congres, seminar of symposium

  • 1. De kosten van deelname van een wethouder aan cursussen, congressen, seminars en symposia die in het gemeentelijk belang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgd komen voor rekening van de gemeente. Partijpolitiek gebonden bijeenkomsten vallen niet onder deze regeling.

  • 2. De wethouder die wil deelnemen aan een cursus, congres, seminar of symposium dat niet door of namens de gemeente wordt aangeboden of verzorgd, dient daartoe een gemotiveerde aanvraag in. De aanvraag gaat vergezeld van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie. De kosten komen voor rekening van de gemeente als deelname van belang is in verband met de uitoefening van het ambt van wethouder.

Artikel 8 Computer en internetverbinding

  • 1. Op aanvraag wordt de wethouder ten laste van de gemeente voor uitsluitend de uitoefening van het ambt een computer of laptop, bijbehorende apparatuur en software in bruikleen ter beschikking gesteld.

  • 2. De wethouder ondertekent daartoe een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

  • 3. Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

  • 4. De computer of laptop en bijbehorende apparatuur dient voor 90% of meer zakelijk te worden gebruikt.

  • 5. De gemeente faciliteert bij de inrichting van de software en internetverbinding.

Artikel 9 Mobiele telefoon

  • 1. Aan de wethouder wordt voor de uitoefening van zijn ambt op aanvraag een mobiele telefoon in bruikleen ter beschikking gesteld.

  • 2. De wethouder ondertekent daartoe een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

  • 3. Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

Artikel 10 Spaarloonregeling/levensloopregeling

  • 1. De wethouder kan op aanvraag deelnemen aan de voor het gemeentepersoneel geldende spaarloonregeling.

  • 2. De wethouder kan deelnemen aan de levensloopregeling als bedoeld in artikel 19g van de Wet op de loonbelasting 1964.

  • 3. Deelname aan de spaarloonregeling is niet mogelijk indien de wethouder gebruik maakt van de wettelijke levensloopregeling als bedoeld in artikel 19g van de Wet op de loonbelasting 1964.

  • 4. Gelet op het bepaalde in artikel 44 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van de gemeente.

Artikel 11 Fietsregeling

De wethouder kan op aanvraag deelnemen aan de voor het gemeentepersoneel geldende fietsregeling als bedoeld in artikel 37 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001.

Hoofdstuk III De procedure van declaratie

Artikel 12 Betaling van kosten

Betaling van kosten op grond van deze verordening vindt plaats door

  • a.

    betaling uit eigen middelen;

  • b.

    of rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente.

Artikel 13 Declaratie van vooruit betaalde kosten

  • 1. Voor de vergoeding van de kosten, bedoeld in de artikelen 4, 5, 6 en 7 wordt gebruik gemaakt van een declaratieformulier, waarvan het model door het college is vastgesteld, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

  • 2. Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend en binnen 1 maand door de wethouder ingediend bij de gemeentesecretaris of een door hem aangewezen ambtenaar, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Artikel 14 Rechtstreekse facturering bij de gemeente

  • 1. De vergoeding van kosten, bedoeld in de artikelen 4, 6 en 7 kan plaatsvinden door rechtstreekse toezending van de door de wethouder voor akkoord ondertekende factuur aan de gemeente.

  • 2. Verantwoording van deze wijze van vergoeding vindt plaats door het begeleidingsformulier, waarvan het model door het college is vastgesteld, volledig in te vullen en te ondertekenen.

  • 3. Het begeleidingsformulier en de factuur worden binnen 2 maanden ingediend bij de gemeentesecretaris of een door hem aangewezen ambtenaar.

Hoofdstuk IV Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 15 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Verordening voorzieningen wethouders 2010.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2010.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 april 2010.

De raad voornoemd,

De wnd. voorzitter, De griffier,

ir. C.H.C. van Rooij mr. R.J.M. Poels

Toelichting bij lokale verordening rechtspositie wethouders.

De verordening lokale rechtpositie wethouders bevat bepalingen inzake:

  • ·

    De feitelijke hoogte van de onkostenvergoeding voor wethouders;

  • ·

    De afspraken over de zakelijke reis-en verblijfkosten, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen woon-werkverkeer en zakelijke reizen;

  • ·

    Beschikbaarstelling van computer/laptop en mobiele telefoon

  • ·

    De deelname aan cursussen, congressen e.d.;

  • ·

    Deelname aan de spaarloon of de levensloopregeling;

  • ·

    Deelname aan de fietsregeling;

  • ·

    De afspraken over declareren.

De beloning voor werkzaamheden is voor wethouders niets opgenomen omdat hun bezoldiging uitputtend is geregeld in het Rechtspositiebesluit wethouders.

Artikel 2

Onkostenvergoeding

Hierin is de vaste vergoeding geregeld voor aan het ambt van de wethouder verbonden kosten. De vergoeding is opgebouwd op basis van de volgende kostencomponenten:

Representatie

Vakliteratuur

Contributies, lidmaatschappen

Telefoonkosten

Bureaukosten, porti

Zakelijke giften

Bijdrage aan fractiekosten

Ontvangsten thuis

Excursies

In de vaste kostenvergoeding zit ook een component telefoonkosten. Indien voor zakelijk gebruik een mobiele telefoon ter beschikking is gesteld aan een wethouder, moet er een korting worden toegepast op die vaste onkostenvergoeding om te voorkomen dat voor dezelfde zakelijke telefoonkosten zowel in natura (mobiele telefoon in bruikleen) als in geld (via de vaste onkostenvergoeding) een voorziening ten laste van de gemeente is getroffen.

De onkostenvergoeding is gelijk aan het bedrag, vermeld in artikel 25, eerste lid, van het rechtspositiebesluit wethouders. In dit artikel zijn de maximale bedragen genoemd van de onkostenvergoeding, welke jaarlijks aan de consumentenprijsindex worden herzien.

Artikel 3

Reiskosten woon-werkverkeer

Volgens het bepaalde in artikel 3 van de regeling rechtspositiebesluit wethouders bedraagt de vergoeding van kosten voor woon-werkverkeer:

  • a.

    de kosten voor het gebruik van het openbaar vervoer

  • b.

    bij gebruik van een eigen personenauto, een bedrag van €0,15 per afgelegde kilometer.

Artikel 4

Zakelijke reiskosten

De vergoeding voor zakelijke reiskosten bij gebruik van eigen personenauto bedraagt volgens artikel 4, onderdeel b, van de regeling rechtspositiebesluit wethouders €0,37 per afgelegde kilometer.