Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR123254
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR123254/1
Regeling vervallen per 01-01-2018
Fraudeverordening 2012
Geldend van 01-01-2012 t/m 31-12-2017
Intitulé
Fraudeverordening 2012De raad van de gemeente Hengelo,
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2011, gelet op de Wet werk en bijstand (WWB),de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz),
overwegende dat op grond van artikel 8a WWB, artikel 35 Ioaw en artikel 35 Ioaz de gemeenteraad bij verordening regels stelt voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van uitkering alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, de Ioaw en de Ioaz,
BESLUIT
vast te stellen de hierna volgende 'Fraudeverordening 2012'
Artikel 1.
Begripsbepalingen
- 1.
Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
- 2.
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
de WWB: de Wet werk en bijstand;
- b.
de Ioaw: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers;
- c.
de Ioaz: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;
- d.
handhaven: het bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB,de Ioaw en de Ioaz.
- a.
Artikel 2 Opdracht
Burgemeester en wethouders dragen mede in het kader van de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van uitkering alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, de Ioaw en de Ioaz zorg voor het opstellen van een beleidsplan handhaving en een beleidsnotitie terugvordering.
Artikel 3 Terugvordering
Indien als gevolg van het niet of niet behoorlijk nakomen van de informatieverplichting ten onrechte uitkering is ontvangen, vorderen burgemeester en wethouders deze uitkering terug conform de regels in de beleidsnotitie terugvordering.
Artikel 4 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als de Fraudeverordening 2012.
Artikel 5 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2012, onder gelijktijdige intrekking van de Fraudeverordening 2010, zoals vastgesteld op 6 juli 2010.
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 20 december 2011.
De griffier, De voorzitter,
Toelichting op de Fraudeverordening 2012
Algemeen
In artikel 8a van de WWB is bepaald dat de gemeenteraad bij verordening op hoofdlijnen regels stelt voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van uitkering alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB.
Verder is in artikel 35 eerste lid en onderdeel c van zowel de Ioaw en als de Ioaz bepaald dat de gemeenteraad bij verordening regels stelt met betrekking tot de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van een uitkering alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de Ioaw en de Ioaz.
Nadere invulling hiervan geschiedt daarna in de vorm van beleidsregels.
In deze verordening wordt aan burgemeester en wethouders de opdracht gegeven om in dit kader nader beleidsregels vast te stellen.
In het beleidsplan handhaving is beschreven op welke wijze de beschikbare handhavingsmiddelen zullen worden ingezet, terwijl in de beleidsnotitie terugvordering is aangegeven op welke wijze ten onrechte verstrekte uitkering wordt teruggevorderd.
Omtrent het verlagen van de uitkering, indien de inlichtingenplicht als bedoeld in artikel 17 van de WWB en in artikel 13 van zowel de Ioaw als de Ioaz niet of niet behoorlijk is nagekomen, zijn de bepalingen van de maatregelenverordening van toepassing.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl