Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR12069
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR12069/1
Regeling vervallen per 25-03-2010
Verordening inzake de behandeling van bezwaarschriften ingevolge de Algemene wet bestuursrecht
Geldend van 01-11-1997 t/m 24-03-2010
Intitulé
Verordening inzake de behandeling van bezwaarschriften ingevolge de Algemene wet bestuursrechtGEMEENTEBESTUUR
Nr. 5829
Verordening inzake de behandeling van bezwaarschriften ingevolge de Algemene wet bestuursrecht
Artikel 1 BEGRIPSOMSCHRIJVING
In deze verordening wordt verstaan onder:
a. |
wet: |
Algemene wet bestuursrecht; |
b. |
besluit: |
een besluit in de zin van de wet; |
c. |
verwerend orgaan: |
bestuursorgaan, dat het bestreden besluit heeft genomen. |
Artikel 2 ONTVANGSTBEVESTIGING
Op het ingediende bezwaarschrift wordt de datum van ontvangst aangetekend. Het orgaan waarbij het bezwaarschrift is ingediend, bevestigt de ontvangst daarvan schriftelijk.
Artikel 3 HERSTEL VAN VERZUIMEN
Indien niet is voldaan aan enig bij de wet gesteld vereiste voor het in behandeling nemen van het bezwaarschrift, stelt het verwerend orgaan belanghebbende(n) daarvan in kennis en stelt deze(n) in de gelegenheid dit verzuim binnen een termijn van twee weken te herstellen.
Artikel 4 VERTEGENWOORDIGING
-
1. Een belanghebbende kan zich ter behartiging van zijn belangen laten bijstaan of laten vertegenwoordigen door een gemachtigde.
-
2. Een gemachtigde moet bij de in artikel 5 bedoelde hoorzitting een schriftelijke en door de belanghebbende ondertekende machtiging overleggen, tenzij hij als advocaat of procureur is ingeschreven of de belanghebbende zelf met hem verschijnt.
Artikel 5 HOORZITTING
-
1. Voordat het verwerend orgaan op het bezwaar beslist, stelt het belanghebbende(n) in de gelegenheid te worden gehoord.
-
2. Het horen geschiedt door:
- a.
de burgemeester, wanneer het bestreden besluit door of namens deze is genomen;
- b.
een lid van het college van burgemeester en wethouders, wanneer het bestreden besluit door of namens dit college is genomen;
- c.
de commissie voor de beroep- en bijzondere bezwaarschriften, wanneer het bestreden besluit door de raad is genomen;
- d.
de commissie voor de beroep- en bijzondere bezwaarschriften, in bijzondere gevallen, te bepalen door burgemeester en wethouders.
- a.
-
3. Voor zover niet bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, zijn de hoorzittingen als bedoeld in het vorige lid, onder a en b, besloten en onder c en d openbaar.
-
4. Indien een belanghebbende daartoe - uiterlijk drie dagen voor het tijdstip van de hoorzitting - een verzoek doet, wordt de hoorzitting als onder a en b van het tweede lid bedoeld in het openbaar gehouden, tenzij gewichtige redenen aanwezig zijn, die zich tegen openbaarheid van de zitting verzetten.
-
5. De in het tweede lid, onder c en d, bedoelde commissie kan beslissen - bij aanwezigheid van gewichtige redenen of op verzoek van een belanghebbende- de hier bedoelde zitting besloten te doen plaatsvinden.
Artikel 5a MANDAAT
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ten aanzien van het horen als bedoeld in artikel 5, tweede lid, sub b, mandaat te verlenen aan door hen aan te wijzen ambtenaren, hetzij schriftelijk bij algemeen mandaat, dan wel mondeling voor een bepaald geval.
Artikel 6 OPROEPING BELANGHEBBENDEN
-
1. Degene die belast is met de leiding van de hoorzitting deelt ten minste drie weken tevoren aan belanghebbenden, plaats en tijdstip van de hoorzitting mede.
-
2. Voor de aldus bepaalde hoorzitting wordt/worden eveneens uitgenodigd die ambtelijke persoon/personen die bij de voorbereiding van het bestreden besluit betrokken is/zijn geweest.
-
3. Indien een belanghebbende wijziging wenst van het tijdstip van de zitting, dient zulks binnen een week na verzending van de in net eerste lid bedoelde mededeling, onder opgaaf van redenen, schriftelijk te worden verzocht.
-
4. Degene die belast is met de leiding van de hoorzitting beslist zo spoedig mogelijk op het verzoek als bedoeld in het vorige lid en deelt dit betrokkene(n) uiterlijk een week voor het tijdstip van de zitting mede.
-
5. Degene die belast is met de leiding van de hoorzitting is bevoegd in bijzondere omstandigheden af te wijken of afwijking toe te staan van de termijnen als genoemd in voorgaande leden.
Artikel 7 VERSLAGLEGGING
-
1. Het verslag vermeldt de namen van de aanwezigen en hun hoedanigheid en houdt een korte vermelding in van hetgeen over en weer is gezegd en overigens ter zitting is voorgevallen.
-
2. Het verslag verwijst naar de op de zitting overgelegde bescheiden, die aan het verslag worden gehecht.
-
3. Het verslag wordt aan belanghebbenden toegezonden. Belanghebbenden kunnen binnen drie dagen na verzending schriftelijk een aanvulling op dit verslag inzenden.
Artikel 8 INWERKINGTREDING
-
1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 1994.
-
2. Tegelijkertijd wordt de "Verordening behandeling Arob-bezwaarschriften gemeente Dordrecht 1991" ingetrokken.
Artikel 9 CITEERTITEL
Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening behandeling bezwaarschriften 1994".
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 29 maart 1994.
de secretaris
W.G.S. Kolthek
de voorzitter
W.G.J. Noorland
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl