Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR11296
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR11296/1
Verordening raadscommissies.
Geldend van 24-11-2006 t/m 20-05-2010
Intitulé
Verordening raadscommissies.Artikel 1 Commissies
-
1. Er zijn de volgende raadscommissies:
- a.
de Commissie Veiligheid, Bestuur en Financiën;
- b.
de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling;
- c.
de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke ordening;
- d.
de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken;
- e.
de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving;
- f.
de Commissie Jeugd en Burgerschap.
- a.
-
2. De Rekeningencommissie is een raadscommissie, waarvoor de raad een afzonderlijke verordening vaststelt.
Artikel 2 Commissieleden
-
1. De benoeming van commissieleden geschiedt zo spoedig mogelijk na het tijdstip waarop de bij de verkiezing wegens periodieke aftreding gekozen raadsleden hun betrekking hebben aanvaard en wel voor een zittingsduur gelijk aan die van de zittende raad. Degene die ter vervulling van en tussentijdse vacature tot lid van een commissie wordt benoemd heeft zitting voor de resterende zittingsduur van de gemeenteraad.
-
2. Iedere groepering in de raad bestaande uit tien leden of meer levert maximaal vier leden en vier plaatsvervangende leden per commissie. Fracties bestaande uit minder dan 10 leden leveren maximaal drie leden en drie plaatsvervangende leden.
-
3. Een plaatsvervangend lid kan, in de commissie waarin hij/zij als zodanig is benoemd, als vervanger optreden voor elk afwezig lid uit dezelfde politieke groepering als die waartoe hij/zij behoort.
-
4. Alle bepalingen van deze verordening, welke van toepassing zijn op de leden van de commissies, zijn van overeenkomstige toepassing ten aanzien van plaatsvervangende leden.
-
5. Bij instelling van een commissie worden de leden en plaatsvervangende leden door de gemeenteraad uit zijn midden benoemd.
-
6. Degene die ophoudt lid van de gemeenteraad te zijn houdt tevens op lid te zijn van de commissie.
-
7. Het presidium van de raad kan een lid van de commissie op diens verzoek tussentijds ontheffing uit het lidmaatschap verlenen. De ontheffing gaat in op het tijdstip waarop de opvolger wordt benoemd. In een vacature wordt binnen zes weken voorzien.
-
8. Tussentijdse benoeming van leden en plaatsvervangende leden in een commissie, onder wie begrepen waarnemer en fractievertegenwoordiger, doch met uitzondering van lid-voorzitter, vindt plaats door het presidium.
Artikel 3 De commissievoorzitter
-
1. De voorzitters, zijnde lid van de commissie, worden door de gemeenteraad uit zijn midden benoemd.
-
2. Een voorzitter wordt bij afwezigheid vervangen door de plaatsvervangend voorzitter, door de commissie uit haar midden aan te wijzen. Bij afwezigheid van zowel de voorzitter als de plaatsvervangend voorzitter voorziet de commissie eveneens in vervanging.
Artikel 4 Wijze van vervulling lidmaatschap/waarnemer/fractievertegenwoordiger
-
1. Indien een raadslid als gevolg van zorgverplichting redelijkerwijze niet in staat kan worden geacht het raadslidmaatschap te vervullen, kan de politieke groepering waartoe het betrokken raadslid behoort, een voordracht aan de raad doen tot benoeming van een waarnemer ter tijdelijke vervanging in een raadscommissie. De kosten hiervan komen ten laste van de gemeente. De waarneming wordt telkens met een maand verlengd, waarbij aan de duur van de vervanging een maximum van 12 maanden is gesteld. Bij een tussentijdse voordracht geschiedt de benoeming in de commissie door het presidium.
-
2. Een op grond van de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen gevormde politieke groepering bestaande uit één persoon kan een voordracht indienen tot benoeming van een niet-raadslid (fractievertegenwoordiger) tot lid of plaatsvervangend lid van een raadscommissie. Een raadslid kan in een raadscommissie worden benoemd tot plaatsvervanger van een fractievertegenwoordiger. Bij een tussentijdse voordracht geschiedt de benoeming in de commissie door het presidium.
-
3. Om voor benoeming als waarnemer respectievelijk fractievertegenwoordiger in aanmerking te komen dient betrokkene voor te komen op de geldig verklaarde lijst van kandidaten voor de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen van de betreffende partij. De eisen gesteld in artikelen 10 en 13 van de Gemeentewet zijn op hem/haar van overeenkomstige toepassing. Het onderzoek naar de bescheiden waaruit moet blijken of een kandidaat-waarnemer respectievelijk kandidaat-fractievertegenwoordiger aan de benoemingseisen voldoet, geschiedt met overeenkomstige toepassing van het bepaalde in artikel 2 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Ten behoeve van dit onderzoek legt de kandidaat de benodigde bescheiden voor aan de gemeenteraad. Alvorens hun functie te kunnen uitoefenen leggen zij in een vergadering van de gemeenteraad in handen van de voorzitter een eed dan wel een verklaring en belofte af gebaseerd op de tekst van artikel 14 van de Gemeentewet.
-
4. Het presidium van de raad kan een waarnemer respectievelijk fractievertegenwoordiger op eigen verzoek of op voorstel van de politieke groepering die hem/haar voor benoeming heeft voorgedragen, ontslag verlenen als commissielid. Zodra blijkt dat niet langer voldaan wordt aan de vereisten voor het lidmaatschap, houdt hij of zij op lid van de raadscommissie te zijn.
Artikel 5 Commissiesecretaris
-
1. De griffier draagt zorg voor de ondersteuning van een raadscommissie door de aanwijzing van een medewerker van de griffie als commissiesecretaris.
-
2. De commissiesecretaris is in iedere vergadering aanwezig.
-
3. Bij afwezigheid wordt de commissiesecretaris vervangen door een daartoe door de griffier aangewezen medewerker van de griffie.
Artikel 6 Vergaderfrequentie
Een commissie vergadert zo dikwijls als de voorzitter of een of meer groeperingen uit de raad, die gezamenlijk ten minste een vijfde deel van het aantal leden in de raad vertegenwoordigen, het nodig oordelen, op dag en uur door de voorzitter te bepalen.
Artikel 7 Wijze van vergaderen
-
1. De vergaderingen van de commissies worden in het openbaar gehouden.
-
2. De deuren van een openbare vergadering worden gesloten, waneer één der aanwezigen dit verlangt of de voorzitter dit nodig acht. De commissie besluit vervolgens dat met gesloten deuren (verder) zal worden vergaderd, wanneer haar blijkt dat bij (verdere) beraadslaging in het openbaar private of openbare belangen wezenlijk zouden kunnen worden geschaad.
-
3. Indien de commissie in deze besloten vergadering blijk geeft van oordeel te zijn dat de aard van een of meer van deze aangelegenheden beraadslaging in beslotenheid niet vordert, plaatst de voorzitter deze aangelegenheid respectievelijk aangelegenheden op de agenda van de eerstvolgende openbare vergadering, tenzij de behandeling naar zijn oordeel geen uitstel gedoogt.
-
4. De commissie kan een verslag van een besloten vergadering geheel of gedeeltelijk openbaar maken.
-
5. Een besluit als bedoeld in het tweede en vierde lid van dit artikel wordt genomen bij meerderheid van stemmen. Bij het staken van de stemmen in een voltallige vergadering wordt het voorstel geacht te zijn verworpen. Bij het staken van de stemmen in een niet-voltallige vergadering heeft de voorzitter een doorslaggevende stem.
Artikel 8 Agenda
-
1. De commissie houdt procedurevergaderingen waarin afspraken worden gemaakt over de wijze waarop onderwerpen worden behandeld. De procedurevergaderingen zijn in de regel openbaar.
-
2. Ten aanzien van de procedurevergaderingen is artikel 7, tweede lid van deze verordening van overeenkomstige toepassing.
-
3. De schriftelijke oproeping tot een vergadering geschiedt door of namens de voorzitter, ten minste tien dagen voor de vergaderdatum, met opgave van de te behandelen onderwerpen en, voor zover mogelijk, toezending van daarop betrekking hebbende stukken.
-
4. Dag, plaats, aanvangstijdstip en agenda van een vergadering worden ten minste zeven dagen voor de vergaderdatum ter openbare kennis gebracht.
-
5. In naar het oordeel van de voorzitter spoedeisende gevallen kan van de in voorgaande leden genoemde termijnen worden afgeweken.
-
6. Bij aanvang van de vergadering stelt de commissie de agenda vast. Op voorstel van een lid of de voorzitter kan de commissie bij de vaststelling van de agenda onderwerpen aan de agenda toevoegen of van de agenda afvoeren.
-
7. Wanneer de commissie een onderwerp of voorstel onvoldoende voor de beraadslaging voorbereid acht, kan zij aan het college of de burgemeester nadere inlichtingen of advies vragen. De commissie bepaalt in welke vergadering het onderwerp of voorstel opnieuw geagendeerd wordt.
-
8. Op voorstel van een lid of de voorzitter kan de commissie de volgorde van behandeling van de agendapunten wijzigen.
-
9. Een vergadering wordt slechts gehouden, indien – buiten de voorzitter – ten minste drie politieke groeperingen uit de gemeenteraad – die gezamenlijk een meerderheid in de gemeenteraad vertegenwoordigen – vertegenwoordigd zijn.
-
10. Wanneer het vereiste aantal leden niet is opgekomen, worden de leden op de in het tweede lid bedoelde wijze voor een nieuwe vergadering opgeroepen, met dien verstande, dat tussen de rondzending van de oproepingsbriefjes en het uur van de vergadering slechts 24 uren behoeven te verlopen. Deze vergadering kan worden gehouden, ongeacht het aantal opgekomen leden.
Artikel 9 Beschikbaarheid vergaderstukken
De agenda van een vergadering en voor zover mogelijk de daarop betrekking hebbende stukken worden kosteloos aan de pers verstrekt; beschikbaarstelling daarvan kan op verzoek ook aan anderen geschieden met inachtneming van het daaromtrent in de Legesverordening bepaalde. Bij de griffie, in de vergaderruimte en in het Gemeentelijk ContactCentrum zijn de in dit artikel bedoelde stukken ter inzage voorhanden. De stukken worden tevens langs elektronische weg beschikbaar gesteld.
Artikel 10 Spreektijd
-
1. In de commissievergadering worden spreektijden gehanteerd op basis van een door het presidium vast te stellen tabel. De spreektijd van het college bedraagt de helft van de totale spreektijd voor de leden van de commissie.
-
2. De commissie kan in bijzondere omstandigheden besluiten af te wijken van de spreektijden als bedoeld in het eerste lid.
Artikel 11 Deelname collegeleden aan beraadslagingen
-
1. De voorzitter kan de burgemeester en één of meer wethouders uitnodigen in de vergadering aanwezig te zijn en aan de beraadslagingen deel te nemen.
-
2. Indien de burgemeester of een wethouder bij een vergadering aanwezig wil zijn en wil deelnemen aan de beraadslagingen, doet hij daartoe een verzoek aan de voorzitter.
-
3. De voorzitter neemt zo spoedig mogelijk een voorlopige beslissing op het verzoek.
-
4. De commissie kan bij aanvang van de vergadering besluiten dat de burgemeester en één of meer wethouders niet in de vergadering aanwezig mogen zijn of aan de beraadslagingen mogen deelnemen.
Artikel 12 Deelname ambtenaren aan beraadslagingen
-
1. De commissie kan het college verzoeken de gemeentesecretaris aanwezig te laten zijn in een vergadering en deel te laten nemen aan de beraadslagingen als bedoeld in deze verordening.
-
2. Wanneer de commissie inlichtingen over onderwerpen die aan haar oordeel zijn onderworpen van gemeenteambtenaren nodig heeft, kan zij de betrokken portefeuillehouder verzoeken de betreffende gemeenteambtenaren toestemming te verlenen tijdens de vergadering de inlichtingen te verschaffen.
-
3. De commissie kan bepalen dat anderen mogen deelnemen aan de beraadslagingen.
-
4. Een beslissing daartoe wordt op voorstel van de voorzitter of een lid genomen alvorens met de beraadslagingen ten aanzien van het aan de orde zijnde agendapunt wordt aangevangen.
Artikel 13 Inspraak
-
1. De voorzitter stelt niet-leden in de gelegenheid te spreken over de geagendeerde onderwerpen, met inbegrip van de op de advieslijst vermelden punten (inspreekrecht). Uitgezonderd zijn de vaststelling van het conceptverslag, de ingekomen stukken, de rondvraag alsmede voorstellen tot het doen van benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen.
De voorzitter van de commissie kan inspreken toestaan, indien een inspreker van oordeel is dat de samenvatting van een eerder uitgesproken inspreektekst in het conceptverslag niet goed is weergegeven of een actuele (emotionele) aangelegenheid daartoe aanleiding geeft.
-
2. Degenen die van het inspreekrecht gebruik willen maken moeten dit uiterlijk vier uren vóór aanvang van de vergadering of – indien de vergadering in de ochtend aanvangt – uiterlijk de werkdag daarvoor vóór 16.00 uur melden aan de secretaris van de desbetreffende commissie, onder opgave van naam, adres en telefoonnummer en van het onderwerp of onderwerpen waarover zij het woord wensen te voeren.
-
3. Degene die van het inspreekrecht gebruik maakt voert het woord direct voorafgaand aan de behandeling door de commissie van het desbetreffende onderwerp. De spreektijd bedraagt per inspreker maximaal vijf minuten.
-
4. Indien de beraadslagingen door de commissie in twee termijnen plaatsvindt, stelt de voorzitter degenen die van het inspreekrecht in eerste termijn gebruik hebben gemaakt direct voorafgaand aan de tweede termijn van de beraadslagingen in de gelegenheid voor de duur van ten hoogste vijf minuten, te reageren op de betogen van de leden in eerste termijn.
Artikel 14 Hoorzitting
Een raadscommissie kan besluiten een bij of krachtens de wet voorgeschreven hoorzitting te beleggen. Degene die schriftelijk zijn zienswijze ter zake kenbaar heeft gemaakt wordt alsdan in de gelegenheid gesteld in één termijn door de commissie te worden gehoord.
Artikel 15 Vergaderorde
-
1. De voorzitter zorgt voor de handhaving van de orde in de vergadering.
-
2. De voorzitter mag een spreker in zijn rede storen, indien hij zulks nodig acht in het belang van een behoorlijk en regelmatig verloop van de vergadering.
-
3. De voorzitter kan interrupties in beperkte mate toestaan.
-
4. Indien een spreker van het onderwerp in beraadslaging afwijkt en zich daarmede buiten de orde begeeft, brengt de voorzitter hem dit onder de aandacht en roept hem terug tot de behandeling van het onderwerp.
-
5. Wanneer een commissielid zich, naar het oordeel van de voorzitter, uitdrukkingen veroorlooft die niet in overeenstemming met de goede toon zijn, stelt de voorzitter het commissielid in de gelegenheid bepaalde woorden terug te nemen. Zo deze daartoe besluit worden deze woorden niet in het verslag, bedoeld in artikel 16, opgenomen. Ingeval het commissielid weigert, kan de voorzitter hem voor het aan de orde zijnde onderwerp het woord ontnemen.
-
6. Wanneer een commissielid door zijn gedragingen de geregelde gang van zaken van de vergadering belemmert, kan de voorzitter de commissie voorstellen hem het verdere verblijf in de vergadering te ontzeggen. Over het voorstel wordt niet beraadslaagd. Nadat het voorstel is aangenomen, verlaat het commissielid de vergadering onmiddellijk. Zo nodig laat de voorzitter hem uit de vergadering verwijderen. Bij herhaling kan hem door de raad voor ten hoogste drie maanden de toegang tot de vergaderingen van de betreffende commissie worden ontzegd.
-
7. Wanneer de orde op enigerlei wijze door een of meer toehoorders wordt verstoord, kan de voorzitter deze uit de vergaderruimte laten verwijderen. Een toehoorder die bij herhaling de vergadering verstoort kan voor ten hoogste drie maanden de toegang tot de vergaderingen van de betreffende commissie worden ontzegd.
-
8. De voorzitter kan in het belang van de orde de vergadering voor een bepaalde tijd schorsen dan wel haar sluiten.
Artikel 16 Verslag
-
1. Van het verhandelde in elke commissievergadering wordt door de secretaris een verslag gemaakt.
-
2. Dit verslag wordt zo mogelijk in de eerstvolgende commissievergadering aan de orde gesteld en na bekrachtiging door de vergadering gewaarmerkt met de handtekeningen van de voorzitter en de secretaris.
-
3. Het verslag van de openbare vergadering wordt ter inzage gelegd en kosteloos aan de pers toegezonden.
Artikel 17 Advieslijst
-
1. Te behandelen onderwerpen kunnen via een advieslijst aan de commissie worden voorgelegd.
-
2. Over de op de advieslijst vermelde onderwerpen vindt geen beraadslaging plaats.
-
3. Indien een lid over een op de advieslijst vermeld onderwerp het woord wenst te voeren, wordt dit toegevoegd aan de agenda van de eerstvolgende vergadering. In spoedeisende gevallen wordt het onderwerp toegevoegd aan de agenda voor dezelfde vergadering.
-
4. In gevallen ter beoordeling van de voorzitter kan de commissie over stukken met een, nader door de voorzitter aan te geven, spoedeisend karakter schriftelijk worden gehoord.
-
5. De leden wordt een termijn van minimaal vijf dagen gegeven om hun eventueel bezwaar kenbaar te maken. Indien schriftelijke afdoening bij één of meer leden op bezwaar stuit, geschiedt de behandeling van het desbetreffende stuk in een vergadering.
Artikel 18 Gecombineerde vergadering
Indien een onderwerp door het presidium ter behandeling wordt overgedragen aan twee of meer commissies, vergaderen deze commissies daarover gezamenlijk. Deze vergadering wordt voorgezeten door de in anciënniteit oudste voorzitter. Een gecombineerde vergadering met de Rekeningen-commissie wordt voorgezeten door de voorzitter van de Rekeningencommissie.
Artikel 19 Commissieadvies
-
1. Een stuk, dat ter beoordeling aan de commissie is voorgelegd en waarmede de in de vergadering aanwezige leden en bij schriftelijke behandeling de leden zich kunnen verenigen, wordt door de secretaris gewaarmerkt met ‘overeenkomstig het eenstemmige advies’, gevolgd door de naam van de commissie. Indien de leden niet eenstemmig adviseren ten aanzien van het ter beoordeling voorgelegde stuk, wordt het stuk door de secretaris gewaarmerkt met ‘gelet op het advies van de commissie’, gevolgd door de naam van de commissie en door de namen van de politieke groeperingen met de vermelding ‘voor’, ‘tegen’ of ‘stem voorbehouden’. Indien de leden van eenzelfde politieke groepering ten aanzien van het stuk geen eenstemmige mening hebben word(t)(en) door de secretaris de naam/namen van het lid/de leden met de vermelding ‘voor’, ‘tegen’ of ‘stem voorbehouden’ vermeld achter de naam van de desbetreffende politieke groepering.
-
2. Indien de leden telefonisch of schriftelijk zijn geraadpleegd, wordt – onverkort het in het vorige lid bepaalde – hiervan in het stuk melding gemaakt.
Artikel 20 Besluitvorming
Indien sprake is van een stemming in de commissie, is de grootte van de groepering in de raad bepalend.
Artikel 21 Moties en amendementen
Tijdens commissievergaderingen kunnen moties en amendementen worden aangekondigd.
Artikel 22 Taken commissies
Elk van de in artikel 1, lid 1 bedoelde commissies heeft de volgende taken:
- -
het uitbrengen van advies aan de raad over een voorstel of onderwerp dat betrekking heeft op de in artikel 23 genoemde onderwerpen;
- -
het uitbrengen van advies aan de raad uit eigen beweging;
- -
het voeren van overleg met het college of de burgemeester over in ieder geval door het college of de burgemeester verstrekte inlichtingen en het gevoerde bestuur ten aanzien van de in artikel 23 genoemde onderwerpen.
Artikel 23 Werkkringen
- a.
de werkkring van de commissie Veiligheid, Bestuur en Financiën:
- -
veiligheid
- -
bestuur
- -
Haaglanden
- -
burgerzaken
- -
personeel
- -
financiën
- -
organisatie
- -
ICT
- -
- b.
de werkkring van de commissie Maatschappelijke ontwikkeling:
- -
welzijn
- -
volksgezondheid
- -
ouderenbeleid
- -
emancipatie
- -
- c.
de werkkring van de commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke ordening:
- -
ruimtelijke ordening
- -
bouwprojecten
- -
volkshuisvesting
- -
monumentenzorg
- -
Binckhorst
- -
Binnenstad
- -
- d.
de werkkring van de commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken:
- -
sociale zaken
- -
werkgelegenheid
- -
economie
- -
citymarketing
- -
grotestedenbeleid
- -
internationale zaken
- -
- e.
de werkkring van de commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving:
- -
verkeer
- -
milieu
- -
leefomgeving
- -
- f.
de werkkring van de commissie Jeugd en Burgerschap:
- -
onderwijs
- -
jeugd (inclusief jeugdgezondheidszorg)
- -
sport
- -
burgerschap
- -
media
- -
cultuur
- -
Artikel 24 Slotbepaling
Deze verordening treedt in werking onmiddellijk na haar vaststelling.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl