Regeling vervallen per 31-01-2010

Verordening Subsidiering duurzame energiepakket gemeente Hoorn 2008

Geldend van 18-01-2009 t/m 30-01-2010

Intitulé

Verordening Subsidiering duurzame energiepakket gemeente Hoorn 2008

Registratienummer.: 08.50800

De Raad van de gemeente Hoorn;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2008;

besluit:

vast te stellen:

Verordening Subsidiering duurzame energiepakket gemeente Hoorn 2008

1 Algemene bepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de verordening: de Verordening subsidiëring duurzame energiepakket gemeente Hoorn 2008;

  • b.

    duurzame-energielijst: lijst met voor subsidie in aanmerking komende activiteiten en de daaraan gekoppelde maximale subsidie per activiteit;

  • c.

    aanschaf: eigendomsverkrijging krachtens een met een leverancier gesloten koopovereenkomst;

  • d.

    aanvraag: schriftelijk verzoek aan burgemeester en wethouders om verlening van subsidie ingevolge de Verordening subsidiëring duurzame energiepakket gemeente Hoorn 2008;

  • e.

    aanvrager: natuurlijke persoon die als eigenaar van een als woning gebruikte onroerende zaak, waaraan energie wordt geleverd een aanvraag heeft ingediend;

  • f.

    voorziening: installaties die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals zonlicht, zonwarmte, waterkracht en wind of maatregelen die de energievraag reduceren zoals isolatie en HR++-glas;

  • g.

    bestaande bouw: een woning die is opgeleverd aan de eigenaar-bewoner op het moment van een subsidieaanvraag in het kader van deze verordening.

2 Doelstelling

De gemeente voert een actief klimaatbeleid en heeft hiervoor van de Provincie Noord-Holland subsidiebudget beschikbaar gekregen. Dit budget wordt ingezet om particulieren te stimuleren te investeren in energie-efficiency van hun woningen.

3 Subsidieplafond en subsidiabele kosten

  • a.

    Voor de gemeentelijke energiesubsidie geldt een subsidieplafond ter hoogte van € 34.256,33.

  • b.

    Het subsidiebedrag per voorziening is ten hoogste het bedrag genoemd in bijlage I, maar zal nooit meer bedragen dan 50% van de daadwerkelijk gemaakte kosten voor het aanschaffen, installeren en in bedrijf stellen van de voorziening.

4 Subsidiecriteria

  • a.

    Subsidie wordt alleen verstrekt voor de plaatsing van voorzieningen na het in werking treden van de verordening.

  • b.

    Subsidie wordt alleen verstrekt aan natuurlijke personen.

  • c.

    Subsidie wordt alleen verstrekt voor activiteiten die betrekking hebben op de bestaande bouw.

  • d.

    Subsidie wordt alleen verstrekt voor voorzieningen die voorkomen op de Duurzame Energielijst in bijlage I.

  • e.

    Subsidie wordt alleen verstrekt indien de voorzieningen zijn toegepast bij woningen op het grondgebied van de gemeente Hoorn.

  • f.

    Subsidie wordt alleen verstrekt indien en voor zover met facturen en betaalbewijzen is aangetoond dat de voorzieningen daadwerkelijk zijn toegepast en betaald binnen de criteria van de verordening.

  • g.

    In het geval er een techniek wordt gebruikt als genoemd onder de nummers 1 t/m 8 van de Duurzame Energielijst dient te worden aangetoond dat aan het in de Duurzame Energielijst vermelde criterium wordt voldaan.

  • h.

    Het verstrekken van de maximale subsidiebedragen, behorende bij de technieken als genoemd onder de nummers 1 t/m 5 van de Duurzame Energielijst in bijlage I, geschiedt alleen indien wordt aangetoond, op de wijze als omschreven onder 8a, dat deze technieken zijn geïnstalleerd door een hierin gespecialiseerd bedrijf. In alle andere gevallen zal toepassing van deze technieken worden beoordeeld als Doe-het-zelf-isolatie (nummer 6 van de Duurzame Energielijst).

  • i.

    Activiteiten met betrekking tot het plaatsen van voorzieningen dienen binnen zes maanden, volgende op de dag waarop het besluit tot toekenning van de subsidie aan aanvrager is verzonden, te zijn gestart. Deze termijn kan op daartoe strekkend verzoek, dat bij burgemeester en wethouders ingediend moet zijn voordat de termijn van zes maanden in voorgaande volzin is verstreken, onder opgaaf van redenen worden verlengd tot maximaal 12 maanden.

  • j.

    Activiteiten met betrekking tot de plaatsing van voorzieningen dienen uiterlijk 31 januari 2010 te zijn afgerond.

  • k.

    Binnen drie maanden na afronding van de werkzaamheden en uiterlijk 31 maart 2010 dient de aanvraag tot vaststelling van de subsidie te worden ingediend.

  • l.

    De aanvrager dient, voordat subsidie in het kader van de onderhavige verordening wordt vastgesteld, in het bezit te zijn van alle eventueel noodzakelijke vergunningen met betrekking tot de plaatsing van voorzieningen.

5 Aanvraagprocedure

  • a.

    Aanvragen moeten worden ingediend voorafgaand aan het treffen van de voorzieningen.

  • b.

    De aanvraag dient te bestaan uit het naar waarheid volledig ingevulde, gedagtekende en ondertekende aanvraagformulier (bijlage II).

  • c.

    Subsidieaanvragen kunnen alleen schriftelijk bij de Milieudienst Westfriesland worden ingediend, met ingang van de elfde dag na de dag waarop publicatie van de verordening in de pers heeft plaatsgevonden. Aanvragen die worden ingediend vóór deze datum worden niet in behandeling genomen.

  • d.

    Alleen volledig ingevulde, gedagtekende en ondertekende aanvragen worden in behandeling genomen.

  • e.

    Op aanvragen als bedoeld in lid c zal binnen 10 weken na datum van binnenkomst worden beschikt. Deze termijn kan éénmaal onder opgaaf van redenen, voordat de termijn als bedoeld in voorgaande volzin is verstreken, met 10 weken worden verlengd.

  • f.

    De subsidieverordening loopt tot en met 31 januari 2010 of eindigt zoveel eerder als het subsidieplafond bereikt is. Aanvragen ingediend na 31 januari 2010 worden niet in behandeling genomen.

6 Subsidieverlening

  • a.

    Het nemen van besluiten tot verlening van subsidie vindt plaats in volgorde van ontvangst van de aanvragen. Met dien verstande dat wanneer de aanvrager in de gelegenheid is gesteld de aanvraag om subsidie aan te vullen, de dag waarop die aanvraag is aangevuld -zodat sprake is van een volledig ingevulde, gedagtekende en ondertekende aanvraag - voor die beslissing als datum van ontvangst van die aanvraag geldt.

  • b.

    Indien honorering van alle aanvragen die op één dag zijn ontvangen ertoe zou leiden dat het beschikbare subsidieplafond zou worden overschreden, wordt de volgorde van ontvangst van deze aanvragen vastgesteld door middel van loting.

  • c.

    Aanvragen die worden ontvangen op werkdagen na 17.00 uur of andere dagen, worden aangemerkt als ontvangen op de eerstvolgende werkdag.

7 Weigeringsgronden

  • a.

    De aangevraagde subsidie wordt in ieder geval geweigerd indien met de uitvoering van de activiteit, waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft, is begonnen voordat de aanvraag is ingediend.

  • b.

    Indien binnen zes maanden, volgende op de dag waarop het besluit tot toekenning van de subsidie aan aanvrager is verzonden, de werkzaamheden met betrekking tot de plaatsing van de voorzieningen nog niet zijn gestart en tevens niet vóór het verstrijken van deze periode van zes maanden een opgaaf van redenen hiervoor is ontvangen, vervalt het recht op subsidie. Alvorens dit besluit formeel zal worden genomen, wordt betrokkene eerst in de gelegenheid gesteld, naar keuze mondeling dan wel schriftelijk, zijn zienswijze hierover te geven.

  • c.

    De aangevraagde subsidie wordt in ieder geval geweigerd voor zover door verstrekking van de subsidie het subsidieplafond zou worden overschreden.

8 Subsidievaststelling

  • a.

    Vaststelling van de subsidie dient te worden aangevraagd door indiening van kopieën van facturen en betaalbewijzen (b.v. bank/giroafschriften).

  • b.

    In het geval er doe-het-zelf-isolatie wordt toegepast wordt subsidie alleen verstrekt indien wordt aangetoond dat het in de Duurzame Energielijst vermelde criterium wordt gehaald (R = 2,5). Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door dat deel van de verpakking mee te sturen, waarop deze R-waarde is vermeld. Tevens dient de originele aankoopbon te worden overgelegd.

  • c.

    Maximaal 80% van het toegekende subsidiebedrag wordt door de gemeente verstrekt binnen 12 weken na indiening van kopieën van facturen en betaalbewijzen en eventuele andere bescheiden als genoemd onder 8a en/of 8b.

  • d.

    Het resterende deel van het toegekende subsidiebedrag wordt uiterlijk 28 februari 2011 door de gemeente verstrekt.

9 Slotbepalingen

Deze verordening treedt in werking met ingang van de elfde dag na de dag waarop publicatie van de verordening in de pers heeft plaatsgevonden.

Bijlage I: Duurzame Energielijst gemeente Hoorn 2008

Techniek/voorziening

Maximaal

subsidiebedrag [€]

Nr.

Techniek

Criterium

1

Dakisolatie

R = 2.5

3,-

per m2

2

Vloerisolatie

R = 2.5

3,-

per m2

3

Spouwmuurisolatie

R = 1.3

3,-

per m2

4

Paneelisolatie

R = 2.5

8,-

per m2

5

Isolatie massieve muur

R = 2.5

20,-

per m2

6

Doe-het-zelf-isolatie

R = 2.5

2,-

per m2

7

Leidingisolatie

2,-

per m

8

HR++ glas

U = 1.2 of een spouw = 15 mm

20,-

per m2

9

Combiwarmtepomp in combinatie met bodemsysteem

1.650,-

per woning

10

Warmtepompboiler

425,-

per woning

11

LageTemperatuur-verwarming

425,-

per woning

12

Douche-warmteterugwinning

125,-

per woning

13

Houtgestookte Cv-ketel

775,-

per woning

14

Kleinschalige windenergie ( < 10 kW)

2.575,-

per windturbine

15

Zonneboiler

575,-

per zonneboiler

16

PV-systeem

1,-

per Wpiek

17

Ultra Hoog Rendementketel1

575,-

per woning

18

Programmeerbare thermosstatische radiatorkraan

8,-

per stuk

1 Bij toepassing van een UHR-ketel wordt voor de warmteopwekking ten behoeve van ruimteverwarming en tapwater gebruik gemaakt van een combiketel met ultra hoog rendement. Het extra hoge rendement wordt gehaald door de combinatie met een warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt warmte uit de afgezogen ventilatielucht om tapwater te verwarmen.

Bijlage II: aanvraagformulier gemeentelijke subsidieverordening duurzame energiepakket Gemeente Hoorn 2008

Het ondertekende aanvraagformulier stuurt u naar:

Het college van B & W van de gemeente Hoorn

P/A Milieudienst Westfriesland

Postbus 2095

1620 EB HOORN

1. Gegevens aanvrager

  • -

    Naam: .......................................................................................................................................

  • -

    Adres: .......................................................................................................................................

  • -

    Postcode en plaats: ..................................................................................................................

  • -

    Gemeente: ..…………………………………………………………………………………………….

  • -

    Telefoonnummer/mobiele nummer: ..........................................................................................

  • -

    E-mail adres: ............................................................................................................................

  • -

    Nummer bank/girorekening: .....................................................................................................

2. Gegevens van het project

Geef in de tabel aan welke voorziening(en) wordt/worden getroffen alsmede de toe te passen aantallen en/of oppervlakte en/of lengte en/of Wpiek.

Techniek/voorziening

Aantal

Nr.

Techniek

Criterium

m2

1

Dakisolatie

R = 2.5

m 2

2

Vloerisolatie

R = 2.5

m 2

3

Spouwmuurisolatie

R = 1.3

m 2

4

Paneelisolatie

R = 2.5

m 2

5

Isolatie massieve muur

R = 2.5

m 2

6

Doe-het-zelf-isolatie

R = 2.5

m 2

7

Leidingisolatie

m

8

HR++ glas

U = 1.2 of een spouw = 15 mm

m 2

9

Combiwarmtepomp in combinatie met bodemsysteem

10

Warmtepompboiler

11

LageTemperatuur-verwarming

12

Douche-warmteterugwinning

13

Houtgestookte Cv-ketel

14

Kleinschalige windenergie ( < 10 kW)

15

Zonneboiler

16

PV-systeem

Wpiek

17

Ultra Hoog Rendementketel

18

Programmeerbare thermosstatische radiatorkraan

Planning

  • -

    Worden de technieken toegepast in de bestaande bouw?.........( ja / nee )*

  • -

    Maand en jaar start uitvoering :.................................................................................

  • -

    Maand en jaar oplevering voorziening(en) (let op: de activiteiten dienen uiterlijk 31 januari 2010 te zijn afgerond): ..............................................................................................................................

Locatie waar de voorziening(en) worden getroffen (indien afwijkend van het adres als vermeld bij

vraag 1)

  • -

    Adres:.................................................................................................................................

  • -

    Postcode en plaats: ..............................................................................................................

3. Financiën

  • -

    Totale kosten van de voorziening(en) (€): ............................................................................

  • -

    Gevraagde bijdrage van de gemeente (€): ..........................................................................

Ondertekening

Naar waarheid ingevuld door:

Naam: ......................................................................................................................................

Plaats:.......................................................................................................................................

Datum: .....................................................................................................................................

Handtekening:..........................................................................................................................


Noot
*

doorhalen wat niet van toepassing is.