Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR10317
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR10317/1
Regeling vervallen per 01-01-2015
Toeslagenverordening WWB 2008
Geldend van 01-06-2008 t/m 23-07-2010
Toeslagenverordening WWB 2008
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsbepaling
Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand en de Algemene wet bestuursrecht.
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
de wet: de Wet werk en bijstand;
- b.
gehuwdennorm: de norm als bedoeld in artikel 21, onderdeel c, van de wet;
- c.
verzorgingsbehoevende: diegene die aantoonbaar is aangewezen op verzorging of verpleging ter voorkoming van opname in een inrichting;
- d.
een ander: een alleenstaande, alleenstaande ouder of gezin
- e.
studiefinanciering: een uitkering op grond van de Wet studiefinanciering of een tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten
- f.
schoolverlaters: personen als bedoeld in artikel 28 van de wet, die recent een opleiding hebben beëindigd die aanspraak biedt op WSF of Wtos;
- g.
kamerverhuurbedrijf: een persoon of rechtspersoon die op commerciële basis een pand exploiteert voor kamerverhuur en daarvoor over een gebruiksvergunning beschikt;
Artikel 2 Werkingssfeer
-
1. De bepalingen van deze verordening gelden alleen voor belanghebbenden van 21 jaar of ouder, maar jonger dan 65 jaar. Voor gehuwden gelden de bepalingen van deze verordening alleen als beide echtgenoten 21 jaar of ouder, maar jonger dan 65 jaar zijn.
-
2. De bepalingen in hoofdstuk 2 en 3 staan de toepassing van artikel 18, eerste lid, van de wet niet in de weg.
Hoofdstuk 2 Criteria voor het verhogen van de bijstandsnorm
Artikel 3 Toeslagen voor alleenstaanden en alleenstaande ouders
-
1. De toeslag als bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de wet bedraagt
- a.
20 procent van de gehuwdennorm voor de alleenstaande en alleenstaande ouder in wiens woning geen ander zijn hoofdverblijf heeft.
- b.
eveneens 20% van de gehuwdennorm indien de alleenstaande of alleenstaande ouder onzelfstandige woonruimte bewoont, die wordt gehuurd via een kamerverhuurbedrijf en er in deze woonruimte geen ander zijn hoofdverblijf heeft
- a.
-
2. De toeslag als bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de wet bedraagt 10 procent van de gehuwdennorm als de alleenstaande of alleenstaande ouder in een woning woont waar tevens een ander zijn hoofdverblijf heeft.
-
3. In afwijking van lid 2 bedraagt de toeslag als bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de wet 20 procent van de gehuwdennorm als de alleenstaande of alleenstaande ouder in een woning woont waarin uitsluitend een ander zijn hoofdverblijf heeft, die behoort tot de volgende categorieën van personen:
- a.
meerderjarige kinderen met uitsluitend studiefinanciering;
- b.
meerderjarige kinderen met een netto inkomen van in totaal ten hoogste de norm als bedoeld in artikel 21, onder a, van de wet;
- c.
verzorgingsbehoevenden die door de belanghebbende worden verzorgd of personen die de verzorgingsbehoevende belanghebbende verzorgen.
- a.
Hoofdstuk 3 Criteria voor het verlagen van de bijstandsnorm of toeslag
Artikel 4 Verlaging voor gehuwden
De verlaging als bedoeld in artikel 26 van de wet bedraagt 10 procent van de gehuwdennorm voor gehuwden in wier woning een ander zijn hoofdverblijf heeft en die ander niet behoort tot de in artikel 3, lid 3, genoemde categorieën van personen.
Artikel 5 Verlaging woonsituatie
De verlaging als bedoeld in artikel 27 van de wet bedraagt 20 procent van de gehuwdennorm als:
- a.
een woning wordt bewoond waaraan voor de alleenstaande of alleenstaande ouder geen woonkosten verbonden zijn;
- b.
de belanghebbende geen woning aanhoudt.
Artikel 6 Verlaging toeslag alleenstaanden van 21 en 22 jaar
De verlaging als bedoeld in artikel 29 van de wet bedraagt:
- a.
20 procent van de gehuwdennorm indien het een belanghebbende van 21 jaar betreft;
- b.
10 procent van de gehuwdennorm indien het een belanghebbende van 22 jaar betreft.
Artikel 7 Verlaging toeslag alleenstaande bij schoolverlating
De verlaging bedraagt 10% van de gehuwdennorm voor de alleenstaande die schoolverlater is als bedoeld in artikel 28 van de wet. De verlaging eindigt als zes maanden zijn verstreken, gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op die waarin de studie is beëindigd.
Artikel 8 Anti cumulatiebeding
-
1. Een combinatie van verlagingen op de te verstrekken toeslag kan niet meer bedragen dan 20% van de gehuwdennorm;
-
2. Een combinatie van verlagingen op de bijstandsnorm voor gehuwden kan niet meer bedragen dan 20% van de gehuwdennorm.
Hoofdstuk 4 Slotbepalingen
Artikel 9 Hardheidsclausule
In bijzondere gevallen kan ten gunste van de belanghebbende worden afgeweken van de bepalingen in de verordening, als strikte toepassing ervan tot onbillijkheden van zwaarwegende aard zou leiden.
Artikel 10 Onvoorziene situaties
In gevallen waarin de bepalingen van deze verordening niet voorzien, wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij vergelijkbare situaties met inachtneming van de individuele omstandigheden van de belanghebbende.
Artikel 11 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als: “Toeslagenverordening 2008”.
Artikel 12 Inwerkingtreding en overgangsbepaling
-
1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 juni 2008. De Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2004 wordt per dezelfde datum ingetrokken.
-
2. Indien vóór de datum van inwerkingtreding van deze verordening recht bestaat op bijstand, blijft de aanspraak op bijstand bestaan conform de verordening toeslagen en verlagingen 2004. Deze bepaling is niet van toepassing als de vorengenoemde verordening ongunstiger is voor de bijstandsgerechtigde.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl