Regeling vervallen per 21-03-2019

VERORDENING inzake de winkeltijden

Geldend van 05-12-1996 t/m 20-03-2019

Intitulé

VERORDENING inzake de winkeltijden

De raad der gemeente Alblasserdam;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 oktober 1996, nr. 2739;

gelet op de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet;

BES L U I T

vast te stellen de volgende

VERORDENING inzake de winkeltijden

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet

  • b.

    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag

Artikel 2

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders besluit binnen zes weken op een aanvraag voor een ontheffing.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders kan dit besluit voor ten hoogste vier weken verdagen.

Artikel 3

  • 1.

    Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 4

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing wijzigen of intrekken indien:

  • a.

    ter verkrijging van de ontheffing onvolledige of onjuiste gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van omstandigheden of inzichten, die zijn opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen, dat -vanwege het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing vereist is intrekking of wijziging noodzakelijk is;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nageleefd;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5

De verboden vervat in artikel 2, eerste lid onder a. en b.,van de wet gelden niet op feestdagen, die per kalenderjaar door het college van burgemeester en wethouders worden aangewezen.

Artikel 6

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag, ten behoeve van:

    a. bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard.

    b. het uitstallen van goederen.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde ontheffing kan worden verleend in geval van feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen.

Artikel 7

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen, dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele of voor een gedeelte van de gemeente.

Artikel 8

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na de dag waarop zij is bekend gemaakt.

  • 2.

    De Verordening als bedoeld in artikel 3, derde lid van de Winkelsluitingswet 1976 (koopavond) en de Verordening ex artikel 9, eerste lid van de Winkelsluitingswet 1976 worden ingetrokken.

Artikel 9

Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening winkeltijden Alblasserdam".

Ondertekening

Alblasserdam, 7 november 1996
De raad voornoemd,
de secretaris, de voorzitter,

Nota-toelichting

Toelichting bij de "Verordening winkeltijden Alblasserdam".

Artikel 1.

Voor de omschrijving van het begrip feestdagen is aansluiting gezocht bij artikel 1 van de wet. Omdat openstelling op eerste Kerstdag ook niet mogelijk is, is deze in vergelijking met de wet uit de definitie gehouden.

 

Artikel 3.

Dit artikel biedt de mogelijkheid om ontheffingen aan een nieuwe eigenaar of beheerder over te dragen. De verplichting om vooraf toestemming te vragen geeft het college van burgemeester en wethouders de gelegenheid om inzicht te krijgen in de handel en wandel van de opvolger.

 

Artikel 5.

De bevoegdheid om vrijstelling te verlenen zoals bedoeld in artikel 3 van de wet ligt in eerste instantie bij de raad. Lid 2 biedt de mogelijkheid om deze bevoegdheid aan het college van burgemeester en wethouders te delegeren. In dit artikel wordt deze delegatie impliciet geregeld. De wet geeft de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen voor maximaal 12 zon- en feestdagen per kalenderjaar. Omdat het beleid binnen de gemeente Alblasserdam erop gericht is om geen vrijstellingen te verlenen voor zondagen en voor eerste Kerstdag, zijn deze buiten de vrijstellingsmogelijkheid van dit artikel gebleven. Het overblijvende aantal dagen, waarvoor vrijstelling verleend kan worden is daardoor minder dan 12. In principe kan dus voor al deze dagen vrij stelling verleend worden.

 

Artikel 6.

Dit artikel is gebaseerd op artikel 4 van de wet. Wat in de toelichting bij artikel 5 van deze verordening is gesteld over vrij stellingen voor zondagen en eerste Kerstdag, geldt in de zelfde mate voor ontheffingen op basis van dit artikel. Het stellen van voorschriften en beperkingen is mogelijk.

 

Artikel 7. De vrijstelling betreft het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte etenswaren en alcoholvrije dranken. In het besluit van het college van burgemeester en wethouders om de vrijstelling niet te laten gelden voor een gedeelte of delen van de gemeente kan worden bepaald dat het besluit slechts voor een gedeelte van de dag geldt. Het beleid van de gemeente is er op gericht om op zon-en feestdagen geen verkoop toe te staan voor 12.00 uur. Voor de werking van dit artikel wordt onder feestdagen ook de eerste Kerstdag begrepen.