LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 26ste september 2001 ter uitvoering van artikel 4b van de Comptabiliteitsvoorschriften eilandgebieden (P.B. 1953, no. 174)

Geldend van 22-11-2008 t/m heden

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 26ste september 2001 ter uitvoering van artikel 4b van de Comptabiliteitsvoorschriften eilandgebieden (P.B. 1953, no. 174)

Artikel 1

In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

  • a.

    overschrijding: situatie waarin meer situatie waarin meer wordt uitgegeven of minder wordt ontvangen dan gebudgetteerd is, hetgeen gerelateerd is aan exogene factoren of een beleidsbeslissing;

  • b.

    tegenvaller: situatie waarin meer wordt uitgegeven of minder wordt ontvangen dan gebudgetteerd is, hetgeen gerelateerd is aan exogene factoren;

  • c.

    meevaller: situatie waarin minder wordt uitgegeven of meer wordt ontvangen dan gebudgetteerd is, hetgeen gerelateerd is aan exogene factoren;

  • d.

    compensatie: het bewerkstelligen van budgetneutraliteit bij overschrijdingen door te korten op de uitgaven dan wel de verhoging van ontvangsten met een bedrag gelijk aan dat van de overschrijdingen;

  • e.

    specifieke compensatie: wanneer de compensatie plaatsvindt binnen de hoofdfunctie, voor zover het Experimenteerbesluit comptabiliteitsvoorschriften eilandgebieden (P.B. 1992, no. 113) wordt toegepast, dan wel binnen de afdeling waarin de overschrijding zich voordoet;

  • f.

    algemene compensatie: wanneer de compensatie anders plaatsvindt dan binnen de hoofdfunctie dan wel binnen de afdeling waarin de overschrijding zich voordoet.

Artikel 2

  • 1. Alle voorstellen, alsmede beleidsvoornemens en toezeggingen en alle andere uitspraken die buiten de door de eilandsraad goedgekeurde begroting om worden gedaan en die financiële gevolgen voor het eilandgebied ten gevolge hebben of zouden kunnen hebben, worden niet in de eilandsraad of op andere wijze kenbaar gemaakt voordat daarover overleg is gevoerd in het bestuurscollege.

  • 2. Alle voorstellen, alsmede beleidsvoornemens en voorgenomen toezeggingen die niet in de laatst bij de eilandsraad ingediende voorstellen of in de eilandsverordeningen tot vaststelling of wijziging van de begroting zijn begrepen, worden door het bestuurscollege tijdig ter advisering voorgelegd aan de ambtelijke dienst belast met financiën.

  • 3. Voordat het overleg, bedoeld in het eerste lid, plaats vindt, wordt door een lid van het bestuurscollege, indien hij niet de gedeputeerde belast met financiën is, overleg gevoerd met de gedeputeerde belast met financiën opdat deze in staat is zich daarover een oordeel te vormen.

Artikel 3

  • 1.

    In de toelichting bij het ontwerp van een eilandsverordening of eilandsbesluit, houdendealgemene maatregelen, waarin nieuwe beleidsvoornemens of toezeggingen met betrekking tothet te voeren beleid worden uitgewerkt, alsmede in andere stukken waarin aan de eilandsraad van dergelijke voornemens of toezeggingen mededeling wordt gedaan, wordt een afzonderlijk onderdeel opgenomen waarin alle financiële gevolgen voor het eilandgebied, zullen worden vermeld. Daarbij wordt aangegeven in hoeverre deze financiële gevolgen reeds in de laatst ingediende voorstellen of in de laatstelijk goedgekeurde eilandsverordeningen tot vaststelling of wijziging van de begroting zijn begrepen.

  • 2.

    De financiële gevolgen, bedoeld in het eerste lid, hebben betrekking op het dienstjaar waarin die eilandsverordening of dat eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen in werking treedt of voornoemde beleidsvoornemens of toezeggingen, waarvan aan de eilandsraad in andere stukken mededeling is gedaan, worden uitgevoerd, alsmede, zoveel als mogelijk voor ten minste de drie onmiddellijk daarop volgende jaren.

Artikel 4

  • 1. Overschrijdingen van de in de eilandsverordeningen tot vaststelling of wijziging van de begroting opgenomen lasten, of van voor investeringen beschikbaar gestelde bedragen en van de meerjarencijfers worden zoveel mogelijk door passende en tijdige maatregelen voorkomen.

  • 2. Onder meerjarencijfers als bedoeld in het eerste lid wordt verstaan de ramingen van de uit-gaven en inkomsten voor toekomstige jaren die voorafgaand aan of bij de eilandverordening tot vaststelling van de begroting overeenkomstig artikel 8 van het Experimenteerbesluit comptabiliteitsvoorschriften eilandgebieden aan de eilandsraad zijn overgelegd.

Artikel 5

  • 1. Overschrijdingen als bedoeld in artikel 4, eerste lid, of dreigingen daartoe worden door een gedeputeerde tijdig aan de gezaghebber in zijn hoedanigheid van voorzitter van het bestuurscollege medegedeeld.

  • 2. Bij de mededelingen, bedoeld in het eerste lid, wordt, indien mogelijk, tevens aangegeven in welke mate voorzienbaar is dat bedoelde overschrijdingen zullen doorwerken in toekomstige jaren.

  • 3. Indien mogelijk tegelijk met de mededeling aan de gezaghebber, of anders, zo spoedig mogelijk daarna, doet de gedeputeerde, bedoeld in het eerste lid, indien hij niet de gedeputeerde belast met financiën is, na overleg met laatstbedoelde gedeputeerde, een voorstel tot compensatie van de overschrijding ter beraadslaging in het bestuurscollege.

  • 4. Bij overschrijdingen met een eenmalig karakter kan volstaan worden met een voorstel voor een incidentele compensatie en voor structurele overschrijdingen moet daarvoor een structu-rele dekking worden aangegeven.

  • 5. Een voorstel als bedoeld in het vierde lid heeft in eerste aanleg betrekking op specifieke com-pensatie, welke wordt toegepast binnen dezelfde hoofdfunctie, voor zover het Experimenteer-besluit comptabiliteitsvoorschriften eilandgebieden wordt toegepast, dan wel binnen dezelfde afdeling als waarin zich de overschrijding heeft voorgedaan of zal kunnen voordoen.

  • 6. Bij specifieke compensatie wordt niet geschoven tussen de gewone dienst, de kapitaaldienst en, voor zover het Experimenteerbesluit comptabiliteitsvoorschriften eilandgebieden wordt toegepast, de verdeeldienst.

  • 7. Indien de betrokken hoofdfunctie dan wel afdeling betrekking heeft op organisatorische een-heden die onder verschillende zorggebieden vallen, kan het bestuurscollege in geval specifieke compensatie plaatsvindt, toestaan dat het voor de organisatorische eenheid geraamde bedrag dat overschreden is of overschreden dreigt te worden, aangevuld wordt met het bedrag dat gekort wordt op het geraamde bedrag van een organisatorische eenheid die niet onder de zorg van de gedeputeerde, bedoeld in het eerste lid, valt.

  • 8. Indien door het bestuurscollege wordt besloten dat specifieke compensatie als bedoeld in het vijfde lid achterwege blijft, vindt algemene compensatie plaats.

Artikel 6

  • 1. Meevallers in de lasten en niet uit belastingen verkregen baten bij de uitvoering van de begroting dienen uitsluitend als compensatie voor tegenvallers.

  • 2. In afwijking van het eerste lid kunnen meevallers in de lasten en niet uit belastingen verkregen baten worden gebruikt om beleidsintensiveringen te compenseren, mits het om een eenmalige meerlast gaat en er geen structurele lasten aan verbonden zijn.

  • 3. In het tweede lid wordt onder beleidsintensivering verstaan verhoging van de lasten of verlaging van niet uit belastingen verkregen baten ten opzichte van eilandsverordeningen tot vaststelling of wijziging van de begroting of de meerjarencijfers, bedoeld in artikel 4, tweede lid, waaraan een beleidsbeslissing ten grondslag ligt.

  • 4. Meevallers in de baten wegens bepaalde belastingen dienen als compensatie voor tegenvallers wegens andere belastingen.

  • 5. In geval van een negatief saldo van meevallers en tegenvallers in de baten wegens belastingen wordt algemene compensatie toegepast.

Artikel 7

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2001.

Artikel 8

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit versterking budgetdiscipline eiland-gebieden.