Regeling vervallen per 29-06-2022

Afvalstoffenverordening Gemeente Castricum 2012

Geldend van 24-01-2013 t/m 01-07-2015

Algemeen

Overheidsorganisatie Castricum
Organisatietype Gemeente
Officiële naam regeling Afvalstoffenverordening Gemeente Castricum 2012
Citeertitel Afvalstoffenverordening Gemeente Castricum 2012
Vastgesteld door gemeenteraad
Onderwerp milieu
Eigen onderwerp Afvalstoffen
Indeling regeling Overig
Regeling onder de Omgevingswet Nee
Externe bijlagen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet milieubeheer, art. 10.23, lid 1

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Verordening ter vervanging van de Afvalstoffenverordening Gemeente Castricum 2005

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is regels te stellen omtrent inzamelende organisaties of diensten;

gelet op artikel 2, lid 1 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende inzameldiensten:

1. In de kernen Castricum, Limmen en Akersloot door de afdeling Wijkbeheer;

2. In de kern de Woude door de gemeente Alkmaar;

3. In de gehele gemeente de ondergrondse restafvalcontainers door wisselende externe partij door periodieke aanbestedingen. (momenteel tot 30-06-2016 G.P. Groot in Heiloo);

aan te wijzen als inzameldiensten die is belast zijn met het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,            de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters            de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is regels te stellen omtrent andere inzamelaars dan de inzameldienst;

gelet op artikel 2, lid 2 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende inzamelaars:

1. In de gehele gemeente voor papier in alle kernen door wisselende externe partij. Aan te wijzen door periodieke aanbestedingen. (momenteel Brantjes Nijssen uit Haarlem);

2. In de gehele gemeente voor glas in alle kernen door wisselende externe partij. Aan te wijzen door periodieke aanbestedingen. (momenteel tot 30-06-2016 Sita Amsterdam);

3. In de gehele gemeente voor textiel in alle kernen door wisselende externe partij. Aan te wijzen door periodieke aanbestedingen. (momenteel tot 01-02-2013 Reshare (Leger des Heils));

aan te wijzen als inzamelaars die zijn belast met het afzonderlijk inzamelen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,           de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters            de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is regels te stellen omtrent de omschrijving van de categorieën huishoudelijke afvalstoffen als bedoeld in artikel 3, lid 1 gelet op artikel 3, lid 2 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

a.

Groente-, fruit- en tuinafval

Onder groente-, fruit- en tuinafval wordt verstaan; schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, theezakjes, koffiefilters, brood- en kaaskorsten (zonder plastic), onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras, bladeren, snijbloemen, kamerplanten, mest van kleine huisdieren met stro, hooi of zaagsel.

b..

Klein Chemisch Afval (KCA)

Onder Klein Chemisch Afval wordt verstaan; batterijen, spaar- en energiezuinige lampen, tl-buizen, vloeibare gootsteenontstopper, lampenolie, petroleum, bestrijdingsmiddelen, insecticiden, medicijnen, kwikthermometers, injectienaalden, verf, lak, beits, houtverduurzamingsmiddelen, terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine, kwikschakelaars, fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaar, etsvloeistoffen, zoutzuur, accu’s, benzine, dieselolie, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters en alle andere producten met het

KCA-logo (een afvalcontainer met een zwart kruis erdoor) op de verpakking.

c.

Glas

Onder glas wordt eenmalig verpakkingsglas verstaan. Dit eenmalig verpakkingsglas dient schoon en droog te zijn en ontdaan te zijn doppen, deksels andere productvreemde stoffen.

Onder eenmalig verpakkingsglas wordt verstaan; drankflessen, keukenglas (potten en flessen van appelmoes, olijfolie e.d.), deodorantrollers van glas, medicijnpotjes / flesjes, parfumflesjes (ook ‘monstertjes’) en alle andere flessen en potten van doorzichtig glas.

Onder eenmalig verpakkingsglas wordt niet verstaan; (gebroken) ruiten, (kristallen) glazen, gloeilampen, tl-buizen, (oven)schalen, drankkruiken, serviesgoed, vazen, bloempotten, spiegels en al het overige niet-eenmalige verpakkingsglas.

d.

Kunststofverpakkingen

Onder Raamovereenkomst kunststof verpakkingen wordt verstaan. Alle verpakkingen zoals kunststof flessen, flacons, kuipjes, bakjes, bekers, tubes, potjes en allerlei folies. Alleen schoon kuststof mag worden aangeboden.

Kunststof wat niet mag worden aangeboden is piepschuim, verpakkingen van chemisch afval, resten met papier, karton of een andere mix, kartonnen (drank)verpakkingen, tuinstoelen of speelgoed.

e.

Oud papier en karton

Onder oud papier en karton wordt o.a. verstaan; gidsen (Goudengids, telefoongids, radio en tv gids), kranten, schrijfpapier, kartonnen verpakkingen, cadeaupapier, reclame materiaal zonder folie en eierdozen.

Onder oud papier en karton wordt niet verstaan; Vloeistofdichte kartonnen verpakkingen zoals melkpakken (!), zuivel-, wasmiddel- en frisdrankverpakkingen, verontreinigd papier zoals, tissues, luiers, toiletpapier, nat papier en karton, koffiefilters, pizzadozen, taartonderleggers, behang en geplastificeerd papier of papier waar op andere wijze plastic of metaal in verwerkt is.

Oud papier en karton dienen droog en schoon te zijn en niet vervuild met andere afvalstoffen of productvreemde stoffen.

f.

Textiel

Textiel dient schoon en droog te zijn en niet vervuild met andere afvalstoffen of productvreemde stoffen.

g.

Elektrische en elektronische apparatuur.

Onder Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur wordt verstaan alle elektrische en elektronische apparaten uit een particulier huishouden én alle elektrische en elektronische apparaten anders dan afkomstig uit een particulier huishouden maar welke naar aard én hoeveelheid vergelijkbaar zijn met die van een particulier huishouden.

h.

Bouw- en sloopafval

Onder bouw- en sloopafval wordt verstaan alles wat zich aard- en nagelvast in en om een woning bevindt, alsmede vlakglas en alle steen- en betonsoorten.

i.

Verduurzaamd hout

Onder verduurzaamd hout wordt verstaan alle geïmpregneerde en gewolmaniseerde houtsoorten zoals schuttingen, schuttingpalen, tuinhekjes, en houten tuintegels. Uitgezonderd zijn bielsen.

Verduurzaamd hout dient schoon te zijn en niet vervuild met andere afvalstoffen of productvreemde stoffen.

j.

Grof tuinafval

Onder grof tuinafval wordt verstaan al het organisch afval wat vrijkomt bij werkzaamheden in de tuin en welke te groot en te zwaar is om op dezelfde wijze als het groente-, fruit- en tuinafval aan de inzameldienst te worden aangeboden. Uitgezonderd zijn alle grondsoorten, wortelkluiten en boomstammen dikker dan 12 centimeter.

k.

Asbest en asbesthoudend afval

Onder asbest en asbesthoudend afval wordt verstaan alle producten waarin asbest (gedeeltelijk) als grondstof is verwerkt.

l.

Grof huishoudelijk afval

Onder grof huishoudelijk afval wordt verstaan alles wat zich niet aard- en nagelvast in en om een woning bevindt en te groot en te zwaar is om op dezelfde wijze als het huishoudelijke restafval aan de inzameldienst te worden aangeboden. Uitgezonderd zijn alle soorten glas.

m.

Huishoudelijk restafval

Onder huishoudelijk restafval wordt verstaan alle restafvalstoffen welke in een huishouden vrijkomen. Uitgezonderd zijn groente-, fruit en tuinafval, klein chemisch afval, glas, papier, karton, textiel, wit- en bruingoed, bouw- en sloopafval, verduurzaamd hout, grof tuinafval, asbest en asbesthoudend afval, grof huishoudelijk afval en autobanden.

n.

Autobanden

Autobanden zijn banden, ontdaan van velg maar eventueel inclusief binnenband, afkomstig van een personenvoertuig van ten hoogste een gewicht van 3500 kilogram of een aanhanger uit een particulier huishouden.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,           de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters            de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van het milieu wenselijk is regels te stellen omtrent het aanwijzen via welke inzamelmiddelen en -voorzieningen de inzameling van een bepaalde categorie huishoudelijke afvalstoffen ten behoeve van een gebruiker van een perceel plaatsvindt;

gelet op artikel 4, lid 2 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

1.

G.F.T.-afval:

 via de van gemeentewege verstrekte individuele groene rolcontainer van 140 of 240 liter;

 bij gestapelde bouw mag G.F.T. afval bij restafval worden gevoegd;

2.

Klein Chemisch Afval:

 via de detaillisten indien gewenst en beschikbaar;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum;

3.

Kunststof verpakkingen:

 via door de gemeente verstrekte plastic zakken voor de inzameling nabij de woningen;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum;

4.

Papier en karton:

 via de van gemeentewege verstrekte ondergrondse papiercontainer voor papier en karton in de wijken;

 via de door de gemeente aangewezen verenigingen en scholen;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum;

5.

Textiel:

 via de van gemeentewege verstrekte ondergrondse container voor textiel in de wijken;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum;

6.

Elektrische en elektronische apparatuur:

 via de detaillisten welke in het kader van producentenverantwoordelijkheid bij algemene maatregel van bestuur een inzamelplicht hebben gekregen;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, wanneer het elektrische en elektronische apparatuur betreft uit en aangeboden door een particulier huishouden;

7.

Bouw- en sloopafval:

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, maximaal 2 m3 per keer.

8.

Verduurzaamd hout:

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, maximaal 2 m3 per keer.

9.

Grof snoeiafval:

 via aanmelding bij elk perceel tegen betaling van een vergoeding en maximaal 2 m³ per inzameling;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, maximaal 2 m3 per keer.

10.

Asbest:

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, maximaal 2 m3 per keer, in uitsluitend bij het Afvalbrengdepot gratis te verkrijgen verpakkingsmateriaal en voorzien van een sticker 'Pas op, Asbest'.

11.

Grof huishoudelijk afval:

 via de door de gemeente aangewezen grof huishoudelijkafval inzameling bij elk perceel;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, maximaal 2 m3 per keer.

12.

Huishoudelijk restafval:

 via de van gemeentewege verstrekte individuele grijze rolcontainer van 140 of 240 liter;

 via de van gemeentewege geplaatste ondergrondse containers bij gestapelde bouw;

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum.

13.

Autobanden:

 via de Afvalbrengdepot aan het Schulpstet in Bakkum, maximaal 2 stuks per keer.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,             de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters             de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is regels te stellen omtrent de frequentie van inzamelen bij elk perceel van overige categorieën huishoudelijke afvalstoffen dan het huishoudelijk restafval en het groente-fruit- en tuinafval;

gelet op artikel 5, lid 5, van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

1.

Oud papier en karton:

Wordt in Akersloot, Bakkum, Castricum en Limmen, door scholen en verenigingen wordt ingezameld.

2.

Elektrische en elektronische apparaten:

worden, uitsluitend na telefonische melding, op de dag van grof huishoudelijk afval ingezameld.

3.

Grof tuinafval:

wordt, uitsluitend na telefonische aanmelding,

- gemiddeld eenmaal per 2 weken bij elk perceel ingezameld, in alle kernen met uitzondering van de Woude Hier wordt tweemaal per jaar een opruimdag georganiseerd.

4.

Grof huishoudelijk restafval:

wordt, uitsluitend na telefonische aanmelding,

- gemiddeld eenmaal per 2 weken bij elk perceel ingezameld, in alle kernen met uitzondering van de Woude Hier wordt tweemaal per jaar een opruimdag georganiseerd

5.

Plastic en kunststoffen:

Wordt in de huisvuilinzamelroute meegenomen.

- gemiddeld eenmaal per 4 weken bij elk perceel ingezameld aanbieden in de door gemeente Castricum verstrekte speciaal hiervoor beschikbare afvalzakken met plastic hero logo.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,           de burgemeester,

mevr. C.A. Peters              de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is regels te stellen omtrent de plaatsen waar huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel ter inzameling moeten worden aangeboden;

gelet op artikel 10, lid 3 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

1. Rolcontainer voor GFT en Restafval:

a. Rolcontainers dienen te worden aangeboden op aangewezen plaatsen als aangegeven in het tegelwerk in het straatwerk in de nabijheid van de woningen.

b. De rolcontainer dient goed gesloten te zijn en er mag geen sprake zijn van uitsteeksels, die kunnen leiden tot verwondingen.

c. De rolcontainer is bij het overdragen of ter inzameling aanbieden geplaatst op de aangewezen gemerkte clusterplaatsen met de wielen van de weg af en op een onderlinge afstand van 30 cm..

d. De rolcontainer dient zodanig ter inzameling te worden aangeboden, dat het voetgangers- en overig verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen.

e. De groene rolcontainer dient alleen gebruikt te worden om huishoudelijk groente-, fruit- en tuinafvalstoffen in te deponeren;

f. De grijze rolcontainer dient alleen gebruikt te worden om huishoudelijk restafval in te deponeren;

g. De gebruiker van een perceel dient de rolcontainer zodanig te gebruiken dat de oorspronkelijke staat van de rolcontainer niet wordt aangetast, anders dan de door redelijk gebruik veroorzaakte slijtage.

h. De gebruiker van een perceel dient de rolcontainer regelmatig zodanig te reinigen, dat geen stankoverlast veroorzaakt wordt.

i. Het is de gebruiker van het perceel verboden om hete of brandende (vloei)stoffen in de rolcontainer te deponeren.

j. De gebruiker van het perceel is aansprakelijk voor schade door de rolcontainer.

2. Maximale gewicht.

De rolcontainer is bij het overdragen of ter inzameling aanbieden niet zwaarder dan 50 kg.

3. Maximale aantal inzamelaanbiedingen:

In gebieden met individuele rolcontainer mag de gebruiker van een perceel maximaal één rolcontainer per keer aanbieden.

Uitgezonderd zijn die gebruikers van grijze containers, die van gemeentewege een toestemming hebben gekregen voor het gebruiken en aanbieden van een tweede rolcontainer. Deze ontheffing kan alleen worden gekregen tegen betaling van de werkelijke kosten per jaar voor de inzameling van een dergelijke container. In de Leges verordening zijn deze bedragen opgenomen.

4. Huisvuilzakken.

Indien huisvuilzakken worden gebruikt dienen deze te voldoen aan de NEN-norm voor huisvuilzakken en voorzien van een gemeentelijk logo. Dit geldt alleen voor de Woude, waar nog met afvalzakken wordt ingezameld.

 

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag ne bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,            de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters               de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van het milieu wenselijk is regels te stellen omtrent het aanwijzen op welke wijze waar huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden:

gelet op artikel 10, lid 4 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

Een clusterplaats is een door het college aangewezen opstelplaats waar de bewoners de rolcontainer op de dag van ophalen naar toe brengt.

De rolcontainers moeten als volgt worden aangeboden:

- Nabij elk perceel via aangewezen clusterplaatsen;

- De afstand tussen de rolcontainers moet minimaal 30 cm bedragen;

- De rolcontainers moeten met wielen en handvaten van de weg af worden geplaatst;

- De rolcontainers moeten minimaal 30 cm van obstakels, zoals bomen, lantaarnpalen en auto’s worden geplaatst;

- De deksel moet zijn gesloten bij het aanbieden op de clusterplaats;

- De clusterplaatsen moeten op de inzameldag vrij zijn van geparkeerde auto’s en andere mobiele obstakels.

Voor beide vormen van collectieve inzameling geldt dat de inzameling laagdrempelig moet zijn. Voor de clusterplaats en complex gerelateerde containers geldt dat dit het geval is als de afstand tussen perceel (woning) en clusterplaats niet meer is dan 125 meter.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,                de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters              de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van het milieu wenselijk is regels te stellen omtrent het aanwijzen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel kunnen worden aangeboden:

gelet op artikel 10, lid 5 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

Het is geoorloofd om de volgende stoffen onder voorwaarden anders dan via een inzamelmiddel of los aan te bieden;

a. grof huishoudelijk tuinvuil. Dit moet gebundeld worden aangeboden met een maximum van 2 m³. Dit moet vooraf worden telefonisch minimaal 24 uur voor de inzameldag worden aangemeld.

b. grof huishoudelijk afval. Dit mag los worden aangeboden, maar voorkomen moet worden dat zwerfafval ontstaat. Dit moet vooraf worden telefonisch minimaal 24 uur voor de inzameldag worden aangemeld.

c. elektrische en elektronische apparatuur, mag tegelijk worden aangeboden met het grof huishoudelijk afval. Dit moet vooraf worden telefonisch minimaal 24 uur voor de inzameling worden aangemeld.

Het besluit treedt in werking met ingan van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,             de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters            de heer A. Mans

UITVOERINGSBESLUIT OP GROND VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING 2012 GEMEENTE CASTRICUM.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum,

overwegende, dat het in het belang van het milieu wenselijk is regels te stellen omtrent de dagen en tijden voor het aanbieden van rolcontainers.

gelet op artikel 11, lid 1 van de Afvalstoffenverordening;

besluiten de volgende nadere regels vast te stellen:

Het is verplicht de rolcontainers aan te bieden vóór 07:30 uur doch niet eerder dan 22:00 uur de dag voorafgaande aan de inzameldag.

De rolcontainers moeten vóór 22:00 uur van de dag van inzameling weer zijn weggehaald van de clusterplaats.

De inzameling vindt plaats op:

- maandag Limmen

- dinsdag Castricum Noord Oost

- woensdag Castricum West en Bakkum

- donderdag Castricum Zuid Oost

- vrijdag Akersloot en Bakkum Noord

De grenzen van de inzamelwijken in de kern Castricum en Bakkum staan vermeld in de gemeente gids.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 januari 2013.

de secretaris,            de burgemeester,

 

mevr. C.A. Peters            de heer A. Mans

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen Dit overzicht bevat alleen gepubliceerde versies.

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-04-2015 29-06-2022 Wijziging

19-03-2015

gmb-2015-33155

Onbekend.
24-01-2013 02-07-2015 Nieuwe regeling

20-12-2012

Nieuwsblad voor Castricum, 23-01-2013

Onbekend