Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/24412
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/24412/2
Regeling vervallen per 30-11-2013
Intensieve handhaving samenscholingsverbod Weaze en omgeving
Geldend van 17-11-2011 t/m 16-05-2012
DE BURGEMEESTER VAN LEEUWARDEN
Overwegende dat op de Weaze en in de omgeving nog steeds overlast, intimidatie, criminele acties en andere de openbare orde bedreigende situaties plaatvinden;
- -
gelet op het bepaalde in hoofdstuk 2, afdeling 1, artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening betreffende 'samenscholing en ongeregeldheden' en
- -
gelet op de op 13 mei 2009 vastgestelde aanvullende beleidsregels ten aanzien van het genoemde samenscholingsverbod;
- -
gelet op het voorstel tot verlenging van het samenscholingsverbod van de politie, Team Leeuwarden van 28 oktober 2011, besproken in de vergadering van de lokale driehoek op 8 november 2011;
- -
gelet op signalen van politie, bewoners, ondernemers;
- -
gelet op de voortdurende ernstige overlast;
- -
gelet op de integrale aanpak van de problematiek op de Weaze en omgeving;
- -
gelet op de beraadslaging in de lokale driehoek op 8 november 2011
BESLUIT:
het intensief handhaven op het samenscholingsverbod in de volgende straten/stegen/pleinen in de binnenstad: Weaze, Zwitserswaltje, Nieuweweg, Reigerstraat, Reigerplein, Nauwesteeg, Ayttasteeg, Wirdumerdijk, Peperstraat, Blokhuissteeg en Blokhuisplein, een en ander als weergegeven op bijgevoegde kaart (het betreft de gebied binnen de rode lijn, de wegen op de rode lijn tellen ook mee). te verlengen met een periode van 6 maanden vanaf 17 november 2011 tot 17 mei 2012, met deze beperking:
dat die handhaving zich beperkt tot groepen van vier of meer personen , die zich hinderlijk en intimiderend gedragen ten opzichte van andere straatgebruikers, bewoners, exploitanten, bezoekers en anderen , die zich in dat gebied bevinden.
Motivering:
In- en aanleiding
Sinds 2007 zijn de overlastproblemen en de criminaliteit in het Weazegebied en aangrenzende stegen toegenomen. Het gaat met name om de aanwezigheid van dealers en junks. De Weaze springt er uit voor wat betreft het aantal incidenten, terwijl de meldingsbereidheid verhoudingsgewijs laag is. Het daadwerkelijke aantal incidenten ligt dus waarschijnlijk (nog) hoger. De incidenten hebben met name betrekking op dealen, drugsoverlast, bedreiging/mishandeling/intimidatie en straatroof. Ook is er sprake van verboden wapenbezit, zo blijkt uit rapportages van politie.
Naar aanleiding van de situatie op de Weaze e.o. heb ik op 13 mei 2009 besloten de Weaze e.o. aan te wijzen als gebied waar voor een periode van in eerste instantie 6 maanden intensief wordt gehandhaafd op het samenscholingsverbod. Deze periode is vervolgens vijf maal met een half jaar verlengd tot 13 november 2011.
Het samenscholingsverbod houdt in dat het verboden is om met 4 of meer personen samen te scholen zonder redelijk doel.
Evaluatie 13 mei 2011 – 13 november 2011
Het instellen van het samenscholingsverbod in het betreffende gebied heeft geleid tot een verspreiding van overlastgevende personen, en een beter beheersbare situatie.
Binnen het Weaze gebied, is sprake van voortdurende ernstige overlast, bestaande uit intimidatie van ondernemers, bewoners en voorbijgangers. Groepen personen beletten de doorgang, spreken voorbijgangers aan en houden zich bezig met strafbare activiteiten. Het samenscholingsverbod maakt deel uit van een integrale aanpak welke de overlast de afgelopen periode hebben verminderd en tot doel hebben de overlast verder te verminderen.
Vanuit de omgevingsoverleggen met bewoners, gesprekken met ondernemers en waarnemingen door toezichtpartners worden voortdurend meldingen gedaan over overlast. De ontvangen meldingen gaan deels over het samenscholen van groepen personen, waaronder veelal overlastgevende personen. Aan enkelen uit de groep overlastgevende personen zijn verblijfs- en gebiedsverboden opgelegd waardoor de overlast door deze specifieke personen is verminderd.
Het samenscholingsverbod maakt dat aanwezigheid van politie leidt tot vermindering van de overlast en handhaving op overlastgevende groepen mogelijk is. Immers: hierdoor wordt voorkomen dat grote groepen zich ophouden binnen het gebied en het veiligheidsgevoel verder wordt aangetast.
In de periode mei 2011 tot en met september 2011 zijn er 14 processen verbaal opgemaakt wegens het overtreden van het samenscholingsverbod in het betreffende gebied. Er is sprake van het een dalende lijn voor wat betreft het aantal bekeuringen. Dit kan worden verklaard door het feit dat de doelgroep op straat anticipeert op dit verbod. Zij gaan met minder mensen bij elkaar staan en in een kleiner verband op een afstand van elkaar in dezelfde omgeving staan.
Verlenging periode
De politie adviseert een voortzetting van het samenscholingsverbod in het Weaze gebied.
Het samenscholingsverbod maakt binnen de integrale aanpak van de Weaze problematiek onderdeel uit van een groter geheel aan maatregelen, en gelet op deze aanpak is het noodzakelijk het samenscholingsverbod voort te zetten. Het samenscholingsverbod is een essentieel onderdeel van de brede aanpak van de problemen op de Weaze, en bij het vervallen van dit middel valt een belangrijk handhavinginstrument weg.
Om de veiligheid in de binnenstad te vergroten is in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie is besloten tot extra inzet, handhaving en toezicht in de binnenstad. Speerpunten zijn de aanpak van overlast door drugs, intimidatie van bezoekers van de binnenstad, en overlastgevende feiten zoals wildplassen en het nuttigen van alcohol op de openbare weg. Per 1 september 2011 is met deze intensivering gestart.
Het samenscholingsverbod geeft de politie extra mogelijkheden tot handhaving en een effectieve aanpak van de overlast. Het weghalen van het middel betekent minder mogelijkheden tot handhaving. De verlenging van het middel en het hebben van een lange adem en continuïteit in de aanpak leidt op den duur tot vermindering van de overlast.
Conclusie
Voortzetting van het samenscholingsverbod is noodzakelijk om de problematiek binnen het Weaze gebied integraal te kunnen aanpakken.
Reikwijdte samenscholingsverbod
De intensieve toepassing van het samenscholingsverbod beperkt zich tot groepen die een intimiderend en hinderlijk karakter hebben. De politie zal dus bij handhaving van het samenscholingsverbod rekening houden met het intimiderende en hinderlijke karakter van de samenscholing.
Van hinderlijk en/of intimiderend gedrag door groepen of is in ieder geval sprake bij de volgende gedragingen of situaties:
• er in de groep alcoholische drank wordt gebruikt of voor handen is;
• er in de groep hard- en of softdrugs wordt gebruikt of voor handen zijn;
• er in de groep honden aanwezig zijn die een dreigende uitstraling hebben/bekend staan als
vechthonden;
• de groep (of personen in de groep) luidruchtig is;
• de groep (of personen in de groep) een dreigende/intimiderende/agressieve houding
aanneemt naar passanten, bewoners en/of ondernemers;
• het gedrag van (personen in) de groep aanleiding geeft tot vermoeden dat in of vanuit de
groep wordt gehandeld in hard- en of softdrugs;
• de groep (of personen in de groep) de doorgang van passerende personen belemmert c.q.
blokkeert;
• door (personen in) de groep er afval op straat wordt gegooid;
• door (personen in) de groep voorbijgangers worden lastiggevallen (bijvoorbeeld door
negatief aanspreken of uitschelden);
• de groep een belemmerende werking heeft op de toegang tot winkels en andere publiek
toegankelijke ruimten.
Periode
De intensieve handhaving op het samenscholingsverbod Weaze e.o. wordt gedurende zes maanden verlengd vanaf 17 november 2011 tot en 17 mei 2012. Gelet op de ernst van de overlast en het feit dat deze reeds meerdere jaren en structureel in het gebied wordt ondervonden, acht ik een verlenging met een termijn van zes maanden redelijk. In april 2012 wordt de toepassing van het samenscholingsverbod opnieuw geëvalueerd waarbij in ieder geval aan de orde komt hoe vaak de handhaving is ingezet, wat de resultaten hiervan zijn en in hoeverre de bewoners/ondernemers effecten merken.
Tijd
De intensieve handhaving vindt gedurende bovengenoemde periode 24 uur per dag plaats. Gebleken is dat overlast zich op alle dagen van de week en op alle tijstippen van de dag voordoet.
Bekendmaking en voorlichting
Dit besluit wordt bekendgemaakt in de huis aan huis en ter inzage gelegd bij de balie van het stadskantoor.
Slotbepaling
Aldus vastgesteld door de burgemeester op 11 november 2011,
De burgemeester van Leeuwarden,
Drs. Ferd. J.M. Crone
Enig artikel
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl