LANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN van de 7de April 1956 ter uitvoering van de artikelen 8 en 9 van de Verordening van de 7de Augustus 1917 (P.B. 1917, no. 58) voorzover consumptie-ijs betreft.

Geldend van 13-04-1961 t/m heden

Intitulé

LANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN van de 7de April 1956 ter uitvoering van de artikelen 8 en 9 van de Verordening van de 7de Augustus 1917 (P.B. 1917, no. 58) voorzover consumptie-ijs betreft.

Artikel 1.

In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

  • a.

    consumptie-ijs: iedere geheel of gedeeltelijk bevroren combinatie van twee of meer van de volgende producten:

melk of melkproducten, eieren of eierproducten, suiker, water, vruchten of vruchtensappen of andere onschadelijke voedingsstoffen, onschadelijke geur- en kleurstoffen of stabilisatoren;

  • b.

    verpakt consumptie-ijs: de waar bedoeld in letter a, welke zich bevindt in een verpakking, die kennelijk bestemd is om met de inhoud aan de verbruiker te worden afgeleverd;

  • c.

    onverpakt consumptie-ijs: de waar bedoeld in letter a, welke niet verpakt is als onder b aangegeven;

  • d.

    inrichting: elke lokaliteit alwaar consumptie-ijs wordt bereid, verpakt of in voorraad gehouden, alsmede elke lokaliteit alwaar consumptie-ijs wordt verkocht voor zover voor die lokaliteit geen vergunning is verleend ingevolge de Vergunningsverordening 1949;

  • e.

    ondernemer: natuurlijke en rechtspersonen, verenigingen en vennootschappen;

  • f.

    bestuurscollege: het bestuurscollege van het eilandgebied waar de inrichting zich bevindt.

Artikel 2.

  • 1. Door het bestuurscollege wordt een register bijgehouden, waarin voor binnen haar eilandgebied gelegen inrichtingen worden ingeschreven de namen en adressen van de ondernemers en een eventueel door hen gevoerd fabrieks- of handelsmerk.

  • 2. De inschrijving kan slechts plaats hebben nadat het bestuurscollege gebleken is dat de inrichting voldoet aan de in dit landsbesluit gestelde eisen.

  • 3. De inschrijving in het register moet schriftelijk worden aangevraagd bij het bestuurscollege.

  • 4. De inschrijving in het register wordt doorgehaald zodra niet meer wordt voldaan aan de in dit landsbesluit ten aanzien van de inrichting, consumptie-ijs of personeel gestelde eisen.

  • 5. Van de inschrijving in het register en de doorhaling daarvan ontvangt de ingeschrevene schriftelijk mededeling.

Artikel 3.

  • 1. De ondernemer van een inrichting is verplicht ten kantore van het bestuurscollege opgave te doen van alle personen, die in zijn onderneming als bereider, verpakker, vervoerder, verkoper of als helper werkzaam zijn.

  • 2. Hun namen en adressen worden in een daartoe ten kantore van het bestuurscollege bijgehouden register opgetekend.

  • 3. Van iedere verandering in zijn personeel geeft de ondernemer onmiddellijk kennis aan het bestuurscollege.

Artikel 4.

  • 1. De ondernemer mag in zijn bedrijf slechts personen tewerkstellen, die in het bezit zijn van een door of vanwege het bestuurscollege afgegeven gezondheidsverklaring.

  • 2. De in een inrichting werkzame personen dienen zich te onderwerpen aan een door het bestuurscollege nodig geoordeelde periodieke medische controle.

  • 3. Onverminderd het in het vorige lid bepaalde kan medische controle bovendien plaats hebben telkens wanneer zulks door het bestuurscollege nodig wordt geacht.

Artikel 5.

Personen lijdende aan zweren of etterende wonden in het aangezicht of aan handen of armen, en personen, lijdende aan een besmettelijke ziekte, mogen niet in een bedrijf werkzaam zijn.

Artikel 6.

Wanneer zich onder het personeel van een inrichting een geval van besmettelijke ziekte in de zin van de Verordening van de 9de Juni 1921 (P.B. 1921, no. 66) voordoet, is de ondernemer verplicht daarvan binnen vierentwintig uur nadat het ziektegeval te zijner kennis is gekomen, mededeling te doen aan het bestuurscollege.

Artikel 7.

De bereiding, de verpakking, het vervoer en het in voorraad houden van consumptie-ijs mogen slechts plaats vinden door personen, die tijdens hun bedrijfswerkzaamheden steeds zindelijk gekleed zijn en reine handen hebben.

Artikel 8.

  • 1. Op en aan de openbare weg mag uitsluitend hygiënisch verpakt consumptie-ijs worden verkocht, tenzij het consumptie-ijs direct uit een bereidinstallatie wordt afgeleverd. Zodanige aflevering mag in hoeveelheden kleiner dan driehonderd gram niet geschieden in glazen of andere voorwerpen, welke na het gebruik door de verkoper worden teruggenomen.

  • 2. Bijgeleverde lepeltjes moeten elk afzonderlijk hygiënisch verpakt zijn.

  • 3. Op de verpakking van het consumptie-ijs moeten op duidelijke leesbare wijze en in drukletters de naam en het adres van de ondernemer, of het in artikel 2 bedoelde fabrieks- of handelsmerk zijn aangebracht.

Artikel 9.

  • 1. Alle voertuigen, gebruikt voor het vervoer van consumptie-ijs, dienen in zindelijke toestand gehouden te worden en moeten zodanig geconstrueerd zijn dat het consumptie-ijs beschermd is tegen de zon en gevrijwaard voor verontreiniging,

  • 2. Op alle voertuigen, gebruikt voor het vervoer van consumptie-ijs, dienen de naam en het adres van de ondernemer of het fabrieks- of handelsmerk bedoeld in artikel 2, duidelijk leesbaar en op in het oog vallende wijze te zijn aangebracht.

Artikel 10.

Verpakt consumptie-ijs mag slechts worden vervoerd, afgeleverd en in voorraad gehouden in ongeschonden verpakking.

Artikel 11.

Onverpakt consumptie-ijs mag uitsluitend worden afgeleverd en in voorraad gehouden in ruimten of door middel van installaties, welke worden gebruikt voor het bereiden, in voorraad houden of afleveren van consumptie-ijs en die als zodanig zijn vermeld bij de registratie als bedoeld in artikel 2, mits:

  • a.

    het consumptie-ijs zich bevindt in een conservator op een temperatuur beneden de 0 graden Celsius;

  • b.

    op de conservator in duidelijk leesbare en zichtbare drukletters is aangegeven de naam en de voorletters van de bereider van het consumptie-ijs, benevens de bereidplaats of het in artikel 2 vermelde fabrieks- of handelsmerk.

Artikel 12.

  • 1. Alle machinerieën, vaten en andere voorwerpen, welke gebruikt worden voor de bereiding, de verpakking, het vervoer en het in voorraad houden van consumptie-ijs en die in aanraking komen met het consumptie-ijs of met voor de bereiding te gebruiken ingrediënten, dienen na ieder gebruik grondig met kokend water gereinigd en tevens gedesinfecteerd te worden volgens regelen te stellen door het bestuurscollege.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde machinerieën, vaten en andere voorwerpen dienen zodanig geconstrueerd te zijn dat reiniging gemakkelijk kan geschieden en dienen verder in deugdelijke toestand gehouden te worden.

Artikel 13.

Consumptie-ijs moet voldoen aan de volgende eisen:

  • a.

    het moet in deugdelijke toestand verkeren;

  • b.

    het moet vrij zijn van conserveermiddelen, schadelijke bestanddelen en schadelijke micro-organismen;

  • c.

    het moet bereid worden of bereid zijn uit deugdelijke grondstoffen;

  • d.

    het mag geen synthetisch bereide verzoetingsmiddelen bevatten;

  • e.

    het mag niet zijn of worden bereid met andere eieren en/of eierproducten, dan die afkomstig van kippen;

  • f.

    het mag de reactie van Storch niet vertonen;

  • g.

    het mag per cm3 niet meer kweekbare micro-organismen bevatten dan 100.000;

  • h.

    het mag noch in 0.1 cm3, noch in een geringere hoeveelheid kweekbare colibacteriën bevatten;

  • i.

    het moet een reductase-tijd vertonen van ten minste zes uren.

Artikel 14.

  • 1. De ruimten voor de bereiding- en verpakking van consumptie-ijs moeten voldoen aan de volgende eisen:

    • a.

      zij moeten elk een vloeroppervlakte hebben van tenminste acht vierkante meter;

    • b.

      zij moeten voorzien zijn van een stofdichte zoldering, met een minimum hoogte van drie meter boven de vloer;

    • c.

      de wanden dienen met gladgestreken cement afgewerkt te zijn, zodat zij goed afwasbaar zijn en moeten tot een hoogte van 1.60 meter deugdelijk betegeld zijn;

    • d.

      de vloeren dienen van glad beton vervaardigd te zijn of deugdelijk betegeld en moeten een waterafloop hebben naar een afvoerleiding, die met een stankbocht afvoert naar beerput of riool;

    • e.

      de verbinding van de vloer met de wanden en met vaste opzetstukken dient afgerond te zijn;

    • f.

      er dient een gootsteen met aanrecht aanwezig te zijn, voorzien van stromend water en afvoerleiding met stankbocht naar beerput of riool;

    • g.

      er dient een handwasbak aanwezig te zijn, die niet mag samengaan met de onder f van dit artikel genoemde gootsteen, en die voorzien moet zijn van stromend water en afvoerleiding met stankbocht naar beerput of riool. Bedoelde handwasbak moet steeds voorzien zijn van zeep en schone handdoek of papieren handdoek;

    • h.

      zij moeten aangesloten zijn op een openbare waterleiding. Indien aansluiting op een openbare waterleiding niet mogelijk is moet een andere, door het bestuurscollege goed te keuren, watervoorziening worden toegepast;

    • i.

      zij moeten voldoende geventileerd kunnen worden en mogen niet duf of onwelriekend zijn;

    • k.

      zij moeten in zindelijke en goed onderhouden staat verkeren en mogen geen voorwerpen bevatten, welke niet in zindelijk staat verkeren, of welke niet benodigd zijn voor de bereiding, de verpakking of het in voorraad houden van consumptie-ijs.

    • l.

      zij mogen voor geen ander doel gebruikt worden dan voor de bereiding, de verpakking of het in voorraad houden van consumptie-ijs;

    • m.

      zij mogen niet in verbinding staan met enige andere ruimte en mogen geen deuren hebben, welke onmiddellijk toegang geven tot privaten of urinoirs;

    • n.

      zij mogen niet als gang, doorloop, portaal, kleedkamer of opslagruimte gebruikt worden en moeten van zodanige ruimten deugdelijk gescheiden zijn;

    • o.

      ramen en andere openingen naar de buitenlucht dienen op effectieve wijze beschermd te zijn door vliegengaas;

    • p.

      zij moeten een conservator hebben, waarin het consumptie-ijs moet worden bewaard op een temperatuur beneden de 0 graden Celsius. Deze conservator mag ook in een andere tot het bedrijf behorende ruimte aanwezig zijn.

  • 2. De ruimten voor het bewaren en het afleveren van consumptie-ijs dienen in zindelijke en goed onderhouden staat te verkeren.

Artikel 15.

Indien voor de bereiding, het in voorraad houden en het afleveren van consumptie-ijs een speciaal daartoe bestemde installatie wordt gebruikt, dient deze door het bestuurscollege te zijn goedgekeurd.

Artikel 16.

  • 1. Buiten de ruimten bedoeld in artikel 14 moet, met inachtneming van het bepaalde sub m van genoemd artikel, een toiletruimte aanwezig zijn, waarin:

    • a.

      een W.C., voorzien van stromend water en afvoerleiding met stankbocht naar beerput of riool;

    • b.

      een gerede handwasbak, voorzien van stromend water en afvoerleiding met stankbocht naar beerput of riool. Bedoelde handwasbak moet steeds voorzien zijn van zeep en schone handdoek of papieren handdoek.

  • 2. De toiletruimte moet voortdurend in reine staat gehouden worden en moet voorzien zijn van een deur met een zelfsluitend mechanisme.

Artikel 17.

  • 1. Een ieder die werkzaam is in de inrichting dient na gebruik van de toiletruimte zijn handen te wassen, alvorens zijn werkzaamheden te hervatten.

  • 2. In iedere toiletruimte dient op deze verplichting gewezen te worden door een leesbare en in het oog vallende aankondiging.

Artikel 18.

Voor de beoordeling of consumptie-ijs voldoet aan de in dit landsbesluit gestelde eisen, moet gebruik worden gemaakt van een door het bestuurscollege aan te wijzen overheidslaboratorium.

Artikel 19.

Inrichtingen, welke reeds gevestigd zijn bij de inwerkingtreding van dit landsbesluit, dienen binnen twee maanden na vorenbedoeld tijdstip door de ondernemer aangepast te worden aan de in dit landsbesluit ten aanzien van inrichtingen gestelde eisen.

Artikel 20.

Dit landsbesluit, hetwelk kan worden aangehaald als „Consumptie-ijs Besluit", treedt in werking met ingang van de dag na die zijner afkondiging.