Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735400
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735400/1
Verbreed convenant intergemeentelijke crisisorganisatie en onderlinge bijstandsverlening crisis- en rampenbestrijding gemeenten Kennemerland
Geldend van 01-01-2024 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2024
Intitulé
Verbreed convenant intergemeentelijke crisisorganisatie en onderlinge bijstandsverlening crisis- en rampenbestrijding gemeenten KennemerlandDe colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft:
Overwegende dat:
• de gemeenten bij convenant al sinds 2005 / 2006 (aangepast in januari 2008 en januari 2012) afspraken hebben gemaakt tot onderlinge bijstandsverlening in geval van incidenten, calamiteiten of rampen;
• de gemeenten hun specifieke taken hebben bij een calamiteit, crisis of ramp, waarvan de uitvoering hun capaciteit te boven kan gaan en waardoor de behoefte kan bestaan aan hulp en bijstand;
• met een regionaal dekkende regeling, waarbij in voorbereidende en aanvullende zin de mogelijkheid wordt geboden dat de hulp en bijstand van (een) regiogemeente(n) kan worden ingeroepen;
• de intergemeentelijke invulling van de crisisorganisatie sinds 2014 is gerealiseerd onder de naam Bevolkingszorg Kennemerland;
• de aard en type crisis in de afgelopen jaren is veranderd en om meer en flexibele ondersteuning vraagt van gemeenten onderling;
• het Overleg Gemeentesecretarissen Crisisbeheersing (OGC) in de Veiligheidsregio Kennemerland op 2 december 2021 de opdracht heeft gegeven om te komen tot een verbreed convenant onderlinge bijstand;
Besluiten
Ter vervanging van het convenant Onderlinge Bijstand (voluit: Convenant intergemeentelijke crisisorganisatie en onderlinge bijstandsverlening crisis- en rampenbestrijding gemeenten Kennemerland) van januari 2012 het volgende overeen te komen:
Artikel 1 Definities
Bevolkingszorg: het deel van deze werkzaamheden dat is georganiseerd binnen de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing vindt plaats onder de noemer Bevolkingszorg, zoals omschreven in het Besluit veiligheidsregio’s. Tijdens grote ongevallen, rampen en (flits)crises coördineert Bevolkingszorg tevens de samenwerking met de betrokken gemeentelijke diensten en is daarvoor het aanspreekpunt voor de andere hulpverleningsketens zoals brandweer, politie en GHOR. Bevolkingszorg is gericht op de acute fase en daarom is het van belang dat voor de middellange (24-72u) en lange termijn (>72u) wordt afgestemd over de wijze waarop de gemeentelijke crisisbeheersing wordt vormgegeven tussen de incidentgemeente(n) en Bevolkingszorg
Bevolkingszorg Kennemerland: de intergemeentelijke crisisbeheersingsorganisatie die optreedt wanneer een gemeente binnen de Veiligheidsregio Kennemerland wordt geconfronteerd met (de effecten van) een incident, calamiteit, ramp of crisis waarbij wordt opgeschaald tot GRIP 1, 2, 3 of 4 conform het Regionaal Crisisplan van de veiligheidsregio Kennemerland, of zijn beschreven in het Deelplan Bevolkingszorg. De gemeenten hebben middels poolvorming de gemeentelijke taken in het kader van de crisisbeheersing en rampenbestrijding gezamenlijk georganiseerd.
CAO: de Collectieve Arbeidsovereenkomst geldend voor de betreffende medewerker, CAO Gemeenten of CAO SGO
Gemeentelijke crisisbeheersing: omvat alle opgeschaalde werkzaamheden van een gemeente ten tijde van een incident, ramp of crisis
GRIP: staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure
Artikel 2
De intergemeentelijke crisisbeheersingsorganisatie wordt ingevuld met medewerkers van de deelnemende gemeenten. Alle gemeenten dragen naar rato van inwoneraantal bij.
Artikel 3
De Coördinerend Gemeentesecretaris is eindverantwoordelijk voor het beheer van de intergemeentelijke crisisorganisatie. Dit is de functionaris, die conform paragraaf 7 artikel 36 Wet veiligheidsregio’s, in de Veiligheidsregio Kennemerland is aangewezen. Deze stemt af in het Overleg Gemeentesecretarissen Crisisbeheersing (OGC).
Artikel 4
4.1 Als een gemeente binnen de Veiligheidsregio Kennemerland wordt geconfronteerd met (de effecten van) een incident, calamiteit, ramp of crisis waarbij wordt opgeschaald tot ‘groot incident’, GRIP 1, 2, 3 of 4 en het potentieel van de intergemeentelijke crisisbeheersingsorganisatie en de getroffen gemeente is niet toereikend voor het uitvoeren van de gemeentelijke taken, kan daarvoor hulp worden gevraagd aan (een) andere gemeente(n) binnen de Veiligheidsregio Kennemerland.
4.2 Voor een incident, calamiteit of crisis waarbij niet wordt opgeschaald tot ‘groot incident’ of GRIP 1, 2, 3 of 4, maar waarbij het potentieel van de incidentgemeente niet toereikend is voor het uitvoeren van de gemeentelijke crisisbeheersing kan ook een verzoek gedaan worden om bijstand van (een) andere gemeente(n) binnen de Veiligheidsregio Kennemerland. Dit verzoek wordt in beginsel gecoördineerd door de gemeente die het bijstandsverzoek doet en valt niet onder de operationele organisatie van Bevolkingszorg Kennemerland.
4.3 Het uitgangspunt is dat een gemeente in staat wordt geacht om bestuurs- en beleidscrises zelf aan te kunnen. Dergelijke crisissituaties vallen in beginsel niet onder de reikwijdte van dit convenant.
Artikel 5
Een verzoek als bedoeld in artikel 4 kan betrekking hebben op de inzet van zowel personeel als materieel, behorende tot de zorggebieden van de gemeente.
Artikel 6
Een verzoek als bedoeld in artikel 4 wordt gedaan door of namens de burgemeester van de getroffen gemeente aan de burgemeester(s) van de aangezochte gemeente(n). Bij dergelijke verzoeken heeft de gemeentesecretaris (op piket) doorgaans een rol in het aannemen en/of doorgeleiden.
Artikel 7
Gemeenten verlenen hulp en bijstand naar vermogen.
Artikel 8
8.1 Er vindt geen verrekening plaats van de kosten die het gevolg zijn van het verlenen van hulp en bijstand wanneer een gemeente binnen de Veiligheidsregio Kennemerland wordt geconfronteerd met (de effecten van) een incident, calamiteit, ramp of crisis waarbij wordt opgeschaald tot GRIP 1, 2, 3 of 4 of die zijn beschreven in het Deelplan Bevolkingszorg.
8.2 Eventueel door het Rijk of de provincie uit te keren schade- of andere vergoedingen die kunnen worden gerelateerd aan de verleende hulp en bijstand worden door de bijstandsvragende gemeente (naar rato) overgemaakt aan de bijstandsverlenende gemeente(n).
Artikel 9
Het personeel dat ingevolge deze regeling ter beschikking wordt gesteld, treedt bij de uitvoering van zijn taak op onder de verantwoordelijkheid van het bevoegde gezag van de bijstandsvragende gemeente. Voor personele en/of materiële schade welke eventueel uit het verrichten van genoemde werkzaamheden voortvloeit is dit gezag aansprakelijk, tenzij nalatigheid of schuld expliciet aantoonbaar is.
Artikel 10
Voor het verrichten van werkzaamheden in de rampenbestrijding en crisisbeheersing (zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet veiligheidsregio’s) buiten de reguliere werktijden ontvangen medewerkers een vergoeding. Deze vergoeding wordt betaald door de gemeente waarbij de medewerker in dienst of gedetacheerd is. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de Veiligheidsregio Kennemerland hanteren hierbij in principe artikel 3.19 Overwerkvergoeding van de CAO, met de keuzevrijheid voor medewerkers om de overwerkvergoeding ook in geld te laten uitbetalen. Ook betaling van de buitendagvenstertoelage conform artikel 3.12 Buitendagvenstertoelage van de CAO kan van toepassing zijn. Dit geldt onverkort voor andere bijstandsverzoeken binnen de werkingssfeer van dit convenant.
Artikel 11
Wanneer het bepaalde in de artikelen 8 en 10 tot onredelijke en onbillijke uitkomsten leidt, kan de Coördinerend Gemeentesecretaris de colleges van burgemeester en wethouders voorstellen tot een andere verdeling van kosten te komen.
Artikel 12
Deze overeenkomst kan worden aangehaald als “Verbreed convenant intergemeentelijke crisisorganisatie en onderlinge bijstandsverlening crisis- en rampenbestrijding gemeenten Kennemerland”. Dit convenant treedt in werking met ingang van 1 januari 2024 (na vaststelling door alle colleges van burgemeester en wethouders en burgemeesters) en wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door het college van Burgemeester en wethouders in de vergadering van 19 december 2023.
Burgemeester en wethouders van Velsen,
De secretaris, De burgemeester,
D. Veurink F.C. Dales
Toelichting:
Algemeen:
Het convenant onderlinge bijstand uit januari 2012 is ingericht voor crisissituaties die worden afgewikkeld binnen de crisisstructuur van de veiligheidsregio Kennemerland en waarbij wordt opgeschaald tot GRIP 1, 2, 3 of 4. De intergemeentelijke crisisorganisatie is sinds 2014 operationeel onder de naam Bevolkingszorg Kennemerland.
Veranderingen in de maatschappij en de opkomst van nieuwe soorten crises vragen om een convenant onderlinge bijstand dat hierop inspeelt. Er zijn nog geen samenwerkingsafspraken over situaties buiten GRIP en er zijn ook verschillende beelden over de reikwijdte van het convenant onderlinge bijstand. Situaties in 2021, zoals de repatriëring uit Afghanistan, een hack bij IJmond Werkt! en de oproep voor de regionale crisisnoodopvang van asielzoekers benadrukt dat bijstand buiten GRIP ook voor komt. Deze recente ervaringen en de uitkomsten van de Evaluatie Wet veiligheidsregio’s uit 2020 vragen om een aanscherping van het convenant. Dit is door het Overleg Gemeentesecretarissen Crisisbeheersing (OGC) op 2 december 2021 vertaald in een opdracht om het convenant te verbreden naar crisissituaties buiten GRIP.
Aan het oorspronkelijke convenant uit januari 2012 zijn een aantal artikelen toegevoegd, zodat het een breder toepassingsbereik krijgt dan louter binnen GRIP. Het convenant met een breder toepassingsbereik wordt ‘Verbreed convenant intergemeentelijke crisisorganisatie en onderlinge bijstandsverlening crisis- en rampenbestrijding gemeenten Kennemerland’ genoemd. Het oorspronkelijke convenant Onderlinge Bijstand (voluit: Convenant intergemeentelijke crisisorganisatie en onderlinge bijstandsverlening crisis- en rampenbestrijding gemeenten Kennemerland) komt daarmee te vervallen.
Bij artikel 2 en 3:
Artikelen 2 en 3 zijn nadrukkelijk bedoeld voor de crisisbeheersing die is beschreven in het Regionaal Crisisplan van de veiligheidsregio Kennemerland en het Deelplan Bevolkingszorg. Deze artikelen zijn nadrukkelijk bedoeld door de inzet van Bevolkingszorg als kolom in de crisisbeheersing vanuit de Wet veiligheidsregio’s.
Bij artikel 6:
Voor –eventuele- coördinatie en afstemming buiten ‘kantooruren’ over de inzet van het verbreed convenant is er binnen de crisisorganisatie van Bevolkingszorg de afstemmingslijn tussen de Gemeentesecretaris op piket (GS BT), de Algemeen Commandant Bevolkingszorg (AC-Bz) en de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvD-Bz) beschikbaar.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl