Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR697637
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR697637/1
Subsidieregeling impactsubsidie gemeente Horst aan de Maas
Geldend van 01-07-2023 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling impactsubsidie gemeente Horst aan de MaasHet college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas;
overwegende dat:
- -
de gemeente samen met haar inwoners, vrijwilligersorganisaties en (overige) maatschappelijke partners wil bouwen aan Vitale Gemeenschappen en een gezonde en duurzame leefomgeving;
- -
vrijwilligersorganisaties door het organiseren van nieuwe evenementen en projecten hier een belangrijke bijdrage aan leveren;
- -
de gemeente deze belangrijke impact op de kwaliteit van de leefbaarheid van de dorpen en wijken in onze gemeente wil stimuleren en ondersteunen;
- -
de gemeente op een gelijkwaardige, transparante manier en op basis van vertrouwen deze nieuwe evenementen en projecten ondersteunt;
gelet op het Subsidiekader Samen werken aan Vitale Gemeenschappen gemeente Horst aan de Maas, de Algemene subsidieverordening gemeente Horst aan de Maas en titel 4.2. Subsidies van de Algemene wet bestuursrecht;
besluit vast te stellen de:
Subsidieregeling impactsubsidie gemeente Horst aan de Maas
Artikel 1. Definities
In deze regeling wordt verstaan onder:
- -
college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas;
- -
vrijwilligersorganisatie: organisatie die maatschappelijke doelen nastreeft, geen winst nastreeft en voor de uitvoering van haar werkzaamheden hoofdzakelijk vrijwilligers inzet;
- -
kernactiviteit: de activiteit waarop de vrijwilligersorganisatie zich in hoofdzaak richt;
- -
samenwerkingspartner: een organisatie waarmee de subsidie ontvangende vrijwilligersorganisatie bij de organisatie en uitvoering van het evenement of project samenwerkt en die een inhoudelijke, financiële en organisatorische bijdrage aan het evenement of project levert.
Artikel 2. Toepassingsbereik
Deze subsidieregeling is van toepassing op het verstrekken van impactsubsidies door het college aan vrijwilligersorganisaties voor de in artikel 3 bedoelde doelen en activiteiten.
Artikel 3. Doelen en activiteiten
-
1. Een impactsubsidie wordt verleend aan vrijwilligersorganisaties voor het uitvoeren van eenmalige activiteiten (evenementen en projecten) die een bijdrage leveren aan Vitale Gemeenschappen, een gezonde en duurzame leefomgeving of een bijdrage leveren aan actuele maatschappelijke thema's.
-
2. Om voor een impactsubsidie in aanmerking te komen, moet een evenement of project bovendien aan de hierna volgende criteria voldoen. Een evenement of project:
- a.
is geen regulier, vast onderdeel van de kernactiviteit(en) van de vrijwilligersorganisatie, waarvoor zij mogelijk al een waarderingssubsidie ontvangt;
- b.
vindt eenmalig plaats;
- c.
is vernieuwend;
- d.
is voor iedereen openbaar toegankelijk;
- e.
vindt plaats in de gemeente Horst aan de Maas;
- f.
is in hoofdzaak gericht op inwoners van de gemeente Horst aan de Maas.
- a.
Artikel 4. Wie deze subsidie kan aanvragen
-
1. Vrijwilligersorganisaties die evenementen of projecten willen uitvoeren zoals bedoeld in artikel 3 kunnen een subsidie bij het college aanvragen.
-
2. Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan verenigingen met volledige rechtspersoonlijkheid (ex artikel 2:26 Burgerlijk Wetboek), aan stichtingen (ex artikel 2:285 Burgerlijk Wetboek) en aan coöperaties (ex artikel 2:53 Burgerlijk Wetboek).
Artikel 5. Subsidieperiode en bepaling subsidiebedrag
-
1. Het college verstrekt de subsidie eenmalig voor de uitvoering van het in de aanvraag vermelde evenement of project.
-
2. De hoogte van de subsidie wordt bepaald aan de hand van:
- a.
de impact op en bijdrage aan Vitale Gemeenschappen, een gezonde en duurzame leefomgeving of een actueel maatschappelijk thema;
- b.
het aantal bezoekers en/of het aantal actieve deelnemers;
- c.
het aantal samenwerkingspartners;
- d.
het bereik (eigen kern of wijk, kernoverstijgend of gemeente(n)breed);
- e.
de gerichtheid op een of meer specifieke doelgroepen (jeugd, ouderen, kwetsbare inwoners);
- f.
de bijdrage aan een of meer specifieke, bijzondere gemeentelijke thema’s (doelen).
- a.
-
3. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de begroting van het evenement of project en bedraagt maximaal € 4.000.
Artikel 6. Subsidieplafond en wijze van verdeling
-
1. Er is een subsidieplafond van toepassing dat jaarlijks door het college wordt vastgesteld.
-
2. Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het subsidieplafond is bereikt.
-
3. Als de aanvrager met toepassing van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.
-
4. Als het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag wordt ontvangen, worden de aanvragen die op die dag zijn ontvangen, door middel van loting gerangschikt.
Artikel 7. Aanvraag subsidie
-
1. De aanvraag voor een subsidie wordt bij het college ingediend uiterlijk 8 weken voor de start van het evenement of project.
-
2. Bij de aanvraag wordt gebruik gemaakt van een door het college ter beschikking gesteld aanvraagformulier (webformulier).
-
3. Bij de aanvraag verstrekt de aanvrager in ieder geval de volgende gegevens:
- a.
de naam en het adres van de vrijwilligersorganisatie;
- b.
een omschrijving van het evenement of project waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;
- c.
een omschrijving van hoe het evenement of project bijdraagt aan Vitale Gemeenschappen, een gezonde en duurzame leefomgeving of een actueel maatschappelijk thema;
- d.
het verwachte aantal bezoekers en/of deelnemers, voor zover van toepassing;
- e.
de samenwerkingspartners;
- f.
het bereik van het evenement of project;
- g.
of het evenement of project zich richt op een of meer specifieke doelgroepen;
- h.
of het evenement of project bijdraagt aan een of meer specifieke, bijzondere thema’s (doelen);
- i.
Een begroting van inkomsten en uitgaven, waaruit duidelijk het aangevraagde subsidiebedrag blijkt.
- a.
-
4. Het college kan de aanvraag buiten behandeling stellen als de in het eerste lid bedoelde termijn wordt overschreden of als de aanvraag, ook na verzoek tot aanvulling daarvan, onvolledig is.
Artikel 8. Beslissing college
-
1. Het college beslist op een aanvraag voor een subsidie binnen 8 weken nadat de volledige aanvraag is ontvangen.
-
2. Het college stelt de subsidie bij zijn beslissing op de aanvraag direct vast.
Artikel 9. Betaling
Het college betaalt de subsidie in een keer in zijn geheel. In de subsidiebeschikking wordt nader aangegeven wanneer en hoe de betaling plaatsvindt.
Artikel 10. Verantwoording
De subsidieontvanger verstrekt uiterlijk binnen 8 weken na afloop van het evenement of project aan het college een inhoudelijk verslag hiervan door het indienen van een door het college beschikbaar gesteld digitaal verantwoordingsformulier (webformulier).
Artikel 11. Hardheidsclausule
Het college kan een artikel of meerdere artikelen van deze subsidieregeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken als daaraan vasthouden voor een subsidieaanvrager of subsidieontvanger gevolgen zou hebben die vanwege bijzondere omstandigheden onevenredig zouden zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen.
Artikel 12. Onvoorziene gevallen
In alle gevallen waarin deze regeling niet of niet voldoende voorziet, of toepassing daarvan niet overeenkomt met de bedoeling van deze regels, beslist het college.
Artikel 13. Inwerkingtreding, overgangsrecht en citeertitel
-
1. Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 juli 2023.
-
2. Deze subsidieregeling is voor het eerst van toepassing op subsidies voor activiteiten (evenementen en projecten) die in 2024 worden uitgevoerd.
-
3. Op de subsidiëring van in 2023 uit te voeren activiteiten (evenementen en projecten) is de Algemene subsidieverordening gemeente Horst aan de Maas (vastgesteld op 22 november 2016 en zoals daarna gewijzigd) en het Toetsingskader subsidieverlening gemeente Horst aan de Maas (vastgesteld op 22 november 2016 en zoals daarna gewijzigd) van toepassing.
-
4. Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling impactsubsidie gemeente Horst aan de Maas.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 12 juni 2023,
Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas,
De burgemeester,
drs. R.F.I. Palmen
De secretaris,
mr. L.M.C. Beckers
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl