Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR380284
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR380284/1
Beleidsregel internetwinkels gemeente Deurne
Geldend van 07-03-2014 t/m heden
Intitulé
Beleidsregel internetwinkels gemeente DeurneBeleidsregel internetwinkels gemeente Deurne
Webwinkels zijn een relatief nieuw fenomeen waar tot nu toe geen beleid voor is gemaakt. Het winkelen op internet is enorm toegenomen, de komende jaren zal vaker een aanvraag voor het starten van een internetwinkel vanuit een woning of een bedrijf binnenkomen. Deze notitie geeft enkele nadere uitgangspunten om het toetsen van aanvragen voor een internetwinkel te vergemakkelijken. Daarnaast geeft dit ondernemers duidelijkheid over de kansen die internethandel binnen een gemeente krijgt en op welke plek.
De verschijningsvorm van internetwinkels is divers. De ruimtelijke effecten van internetwinkels, afhankelijk van hun verschijningsvorm, kunnen aanzienlijk zijn. Daarom is een duidelijk onderscheid in de verschillende vormen, essentieel voor een goede ruimtelijke ordening.
Het begrip internetwinkel wordt onderverdeeld in twee vormen:
- 1.
Internetwinkels zonder fysieke bezoekmogelijkheid;
- 2.
Internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid.
Ad 1: Internetwinkels zonder fysieke bezoekmogelijkheid
Hierbij gaat het om internetwinkels waarbij de klant op geen enkele manier fysiek in contact staat met de internetwinkel. Alle klantcontacten en verzending van goederen gebeurt uitsluitend digitaal of per post. Van enige consument aantrekkende werking is geen sprake. Deze vorm van internetwinkels heeft weinig ruimtelijke impact door het ontbreken van consument aantrekkende werking.
Als ondergeschikte functie is een dergelijke internetwinkel in een reguliere bestemming als woon-bedrijfswoning onder voorwaarden aanvaardbaar.
Als hoofdfunctie is deze vorm mogelijk in bestemmingen die al rekening houden met bedrijfsmatig verkeer, namelijk bedrijfsbestemming of kantoorbestemming, niet zijnde agrarische gebouwen. Binnen deze bestemmingen is een internetwinkel zonder fysieke bezoekmogelijkheid zonder meer aanvaardbaar. Er hoeft niet aan algemene voorwaarden te worden voldaan. In een concrete situatie kunnen er wel aanvullende voorwaarden worden gesteld.
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken (van het bepaalde binnen een “Woonbestemming”) voor het uitoefenen van een internetwinkel als ondergeschikte activiteit bij de woonfunctie, mits:
de hoofdfunctie wonen blijft en de woning blijft voldoen aan het bepaalde in de gemeentelijke bouwverordening en het Bouwbesluit;
er alleen internetverkoop plaatsvindt;
er geen zelfstandige vorm van detailhandel ontstaat;
er geen sprake is van uitstalling en het bezichtigen van goederen;
er is geen buitenopslag van goederen plaatsvindt;
er geen de opslag en verkoop van vuurwerk, motorbrandstoffen, chemische en brandgevaarlijke stoffen en goederen e.d. plaatsvindt;
er geen inloop- of kijkdagen plaatsvinden;
de omvang van de activiteiten mag niet meer dan 50% bedraagt van het bebouwd oppervlak van een bouwperceel tot een maximum van 60 m2;
de activiteiten worden uitgeoefend door de bewoner(s) van het pand;
eventueel extra benodigde parkeerplaatsen op eigen terrein worden gerealiseerd;
geen onevenredige schade wordt toegebracht aan het woonmilieu en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden en bouwwerken;
de levering van goederen mag de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt;
er geen reclame uitingen en/ of etalage wordt gerealiseerd.
Ad 2: Internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid
Hierbij gaat het om internetwinkels waarbij de klant de gelegenheid wordt geboden de internetwinkel te bezoeken. Hier is onderscheid te maken in:
Afhaalpunten. Het gaat om internetwinkels waar bestelde goederen alleen af te halen en/of te retourneren zijn;
Internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid met hoofdfunctie of ondergeschikte showroomfunctie. Hier zijn ook andere zaken mogelijk, zoals het presenteren, kopen, bestellen, en omruilen van artikelen.
Beide vormen worden hieronder toegelicht.
AD A: Afhaalpunten
Afhaalpunten zijn specifiek en uitsluitend bedoeld om goederen af te halen en/of terug te brengen. Ter plaatse worden geen goederen geproduceerd, (langdurig) opgeslagen, gerepareerd of tentoongesteld en kunnen ook geen andere zaken geregeld worden. Alleen door consumenten bestelde goederen worden hier korte tijd opgeslagen, met als doel afgehaald te worden. Afhaalpunten zijn een nieuwe vorm van bedrijvigheid met eigen ruimtelijke effecten.
Afhaalpunten zijn geoorloofd binnen de bestemming detailhandel. Binnen de bestemming detailhandel zijn deze op basis van het bestemmingsplan direct toegestaan. Voor wat betreft de bestemming dienstverlening is dit niet mogelijk. Voor de bestemming dienstverlening met baliefunctie binnen de centrumring geldt een uitzondering. Hier kan op basis van de kruimelgevallenregeling worden afgeweken van het bestemmingsplan.
Ad B Internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid niet zijnde een afhaalpunt Internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid, waar naast het afhalen en/of inleveren van via het internet bestelde artikelen ook andere zaken (kopen, bestellen, omruilen, presenteren) geregeld kunnen worden, zijn in feite reguliere winkels die ook producten via internet verkopen. Qua ruimtelijke effecten zijn ze immers vergelijkbaar. Dergelijke internetwinkels worden gezien als detailhandel en kunnen dus alleen in panden met een detailhandelsbestemming gevestigd worden. Deze functie is binnen een andere bestemming niet aanvaardbaar. Afwijken van het bestemmingsplan is niet aan de orde.
- 1.
Inwerkingtreding en citeertitel1. Deze beleidsregel treedt in werking daags na bekendmaking op de webpagina van het weekblad voor Deurne;
- 2.
Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Beleidsregel internetwinkels Deurne’
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl